Δεν θέλετε να ξέρετε τι γίνεται στο μυαλό του Σπανούλη!

Δεν θέλετε να ξέρετε τι γίνεται στο μυαλό του Σπανούλη!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει την διαδικασία της πνευματικής προετοιμασίας του αρχηγού του Ολυμπιακού, λίγες ώρες πριν τον τελικό με την Φενερμπαχτσέ. Η «unfair» απουσία του από τα βραβεία της Euroleague και ο «παράγοντας» Ομπράντοβιτς.

Όσοι τον ξέρουν καλά, λένε ότι ο 34χρονος Λαρισινός guard ζει κι αναπνέει για τα Final 4! Ποσώ μάλλον όταν ο χρόνος μετράει αντίστροφα για έναν τελικό, στον οποίο, η ομάδα του και κατ’ επέκταση και ο ίδιος, έχουν ραντεβού με την ιστορία. Απόψε (21.00) λοιπόν, στο «Sinan Erdem», ο Βασίλης Σπανούλης έχει την ευκαιρία να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στο επίσημο «βιβλίο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κατακτώντας το 4ο ευρωπαϊκό τρόπαιο της καριέρας του σε πέντε συμμετοχές στην διοργάνωσης και σε ισάριθμους τελικούς.

Κατακτώντας το τρόπαιο, η ιστορία θα γράψει ότι μαζί με την Γιουγκπλάστικα (3 σερί τίτλους την διετία 1989-1991) του Κούκοτς, του Ράτζα, του Μάλκοβιτς και των υπολοίπων, μαζί με την Μακάμπι (3 τρόπαια σε 4 χρόνια από το 2001-2004) του Saras, του Πάρκερ και του Βούιτσιτς και τον Παναθηναϊκό του «Ζοτς» και του Διαμαντίδη (3 τίτλους από το 2007 έως το 2011), θα μπει το όνομα του Ολυμπιακού του Σπανούλη (3 κούπες σε 5 χρόνια, από το 2012 έως το 2017). Για ανθρώπους σαν τον Βασίλη, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο μπάσκετ, αυτή η αναγνώριση και αυτός ο σεβασμός, είναι οι πιο σημαντικές αξίες της αθλητικής του καθημερινότητας και οι λόγοι για τους οποίους εξακολουθεί να δουλεύει πολύ σκληρά, προετοιμάζοντας το σώμα και το πνεύμα του για τις δυσκολότερες προκλήσεις.

Εδώ στην Πόλη, από την παραμονή του ημιτελικού όλος ο κόσμος ασχολούνταν με το πώς θα εμφανιστεί ο V-Span! Πόσο «πεινασμένος» θα είναι (καλά τόσο άγνοια πια;), πως θα αντιμετωπίσει τις προσαρμοσμένες άμυνες του Ιτούδη, αν θα αντέξει το κορμί του στις συνεχόμενες σκληρές επαφές από τα συνεχόμενα screens, μέχρι και για το φύλο του μωρού (τα «γούρια» θέλουν αγόρι!), που κυοφορεί η σύζυγός του, συζητούσαν! Ο «Μπίλης», όπως τον φωνάζουν οι υπόλοιποι «παλιοί» της ομάδας, όμως, ούτε που ασχολείται…

Με το λοξό χαμηλωμένο βλέμμα και με μισάνοιχτα τα μάτια, είναι αφοσιωμένος στην αυτοσυγκέντρωση και την πνευματική διεργασία για ένα ματς, απ’ αυτά που λατρεύει να παίζει. Δεν έχει κατέβει ούτε μία φορά για να χαλαρώσει στο lobby του ξενοδοχείου, πιθανότατα δεν έχει πάει ούτε μία βόλτα και όταν δεν έχει προπόνηση ή video, τον βρίσκεις στον 14ο όροφο του Polat Rennaissance, παρέα με τον συγκάτοικό του, Ιωάννη Παπαπέτρου και τους Έλληνες που περνάνε από το δωμάτιο. Η κουβέντα έχει μόνο μπάσκετ και ανάλυση των λεπτομερειών που συνήθως κρίνουν τα μεγάλα παιχνίδια αλλά και διάφορα ψυχολογικά τρικ, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως ενέσεις ηθικού και ως επιπλέον κίνητρα, ενώ χθες βράδυ έπεσε και το καθιερωμένο τηλεφώνημα του κολλητού του και κουμπάρου του, Νίκου Ζήση, για ευχές και ψυχολογική τόνωση.

Τον Σπανούλη, γενικά, είναι να μην τον εκνευρίσεις! Θυμάστε τι έγινε αμέσως μετά την μεγαλοπρεπή τάπα που του έριξε ο Χίγκινς, σε προσπάθεια για τρίποντο από τη γωνία, στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου; Ο «Kill Bill» απάντησε με 10 από τους τελευταίους 20 πόντους του Ολυμπιακού στον ημιτελικό και φυσικά συνυπέγραψε μία ακόμη μεγαλειώδη πρόκριση στον τελικό της Euroleague.

Χθες, λοιπόν, στην τελετή των βραβείων για τους κορυφαίους της εφετινής διοργάνωσης, ο Σπανούλης ήταν ο μεγάλος απών από την λαμπρή δεξίωση που φιλοξενήθηκε στο μεγαλοπρεπές «Chiragan Palace». Είναι δυνατόν να λείπει ο Βασίλης από τους 10 καλύτερους παίκτης που παίζουν στην Ευρώπη; Με ποια κριτήρια και τι θα πει ότι μέχρι πέρυσι μετρούσαν περισσότερο τα playoffs (όπου ο V-Span φέτος διέπρεψε) και φέτος πιο πολύ η κανονική περίοδος. Συγνώμη, αλλά ποιος Ντάνστον, ποιος Αγιόν και ποιος Μέλι; Που είναι ο Ουαναμέϊκερ; Και πόσο καλύτερος ήταν για παράδειγμα ο Μπογκντάνοβιτς στην regular season, ο οποίος έχασε συνολικά 13 ματς; Είναι προφανές ότι οι διοργανωτές τα έχουν λίγο μπερδέψει και έχουν στο μυαλό τους την προώθηση των αστεριών της επόμενης μέρας, αλλά αυτό μάλλον υπηρεσία προσφέρει στους «ερυθρόλευκους», παρά τους στενοχωρεί…

Η απουσία του «Billy» από τα βραβεία των κορυφαίων, μόνο έξτρα κίνητρο μπορεί να του προσδώσει. Ο τύπος ζει για να βρίσκει μπροστά του προκλήσεις, «τρέφεται» από τέτοιους είδους αδικίες και να ‘στε σίγουροι ότι και αυτό θα βρίσκεται βαθιά στο πίσω μέρος του μυαλού του απόψε! Για το τέλος, έτσι για να «νοστιμίσει λίγο το φαγητό» βάλτε και ολίγη από «Ζοτς». Τρεις μέρες στην Κωνσταντινούπολη, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν έχει πει ούτε το όνομα του Βασίλη Σπανούλη, την ίδια ώρα που ο Έκπε Γιούντο κάνει λογοπαίγνια με το όνομά του («We have to… Kill Bill») και ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς τον αναγορεύει ως τον κορυφαίο στην ιστορία της Euroleague. Μπορείτε να φανταστείτε τις εικόνες μετά τον τελικό και το βλέμμα του αρχηγού του Ολυμπιακού προς τον Σέρβο πρώην προπονητή του, αν έχει σηκώσει το 4ο ευρωπαϊκό του;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!