Ο Σπανούλης αξίζει κάθε δευτερόλεπτο της προσοχής μας!

Ο Σπανούλης αξίζει κάθε δευτερόλεπτο της προσοχής μας!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί να αφουγκραστεί πως ο αρχηγός του Ολυμπιακού εισπράττει και διαχειρίζεται την βαθιά υπόκλιση της μπασκετικής Ευρώπης στον ρόλο του ως ηγέτη. Η σημειολογία της αναφοράς του Ντε Κολό και η αποκωδικοποίηση του Βατούτιν.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός, αν ο Βασίλης Σπανούλης αναδειχθεί πρώτος σκόρερ (21+).

Από την στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Πόλη, όσοι τον γνωρίζουν καλά, μπορούν να βεβαιώσουν ότι δεν έχει όρεξη για πολλά-πολλά. Δεν ταιριάζουν που δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα του τα χωρατά και τα παντός είδους χαριεντίσματα, τώρα που σφίγγουν τα γάλατα, νιώθει ότι είναι η ώρα του. Ειδικότερα στο εφετινό Final 4 που η εγκυμονούσα σύζυγός του και τα τέσσερα παιδιά τους, έμειναν στην Αθήνα, ο «Kill Bill» προτιμά να κλειστεί περισσότερο στον εαυτό του για να ανταποκριθεί στην πνευματική προετοιμασία ενός ημιτελικού, όπως ο ίδιος ξέρει… Ξέρετε από ποιες διοργανώσεις έλλειψε από το πλευρό του η Ολυμπία; Ναι, σωστά μαντεύετε δεν ήταν εδώ ούτε 2012, ενώ δεν ταξίδεψε ούτε την επόμενη χρονιά στο Λονδίνο…

Σύμφωνοι κύριε Βατούτιν, τα στατιστικά και η προϊστορία δεν παίζουν μπάσκετ, δημιουργούνται όμως, μέσα από τα πεπραγμένα των παικτών και κατ’ επέκταση των ομάδων μέσα στις τέσσερις γραμμές… Έτσι δεν είναι; Βάσει αυτών, η ΤΣΣΚΑ είναι μακράν η καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα στην κανονική περίοδο των έξι τελευταίων διοργανώσεων και υστερεί αισθητά όταν βλέπει απέναντί της τον Βασίλη Σπανούλη σε Final 4 (0/4) και ειδικότερα όταν αυτός φοράει την «ερυθρόλευκη» φανέλα (0/3). Δεν ξέρω αν έτυχε ή αν πέτυχε, αλλά, στην επίσημη συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Ιτούδης δεν χρειάστηκε να αναφέρει καν το όνομά του παίκτη που γνωρίζει όσο λίγοι και στον ημιτελικό της Μαδρίτης του πήρε την μπουκιά μέσα από το στόμα. Αντίθετα, ο Νάντο Ντε Κολό που ερωτήθηκε, του έπλεξε στην κυριολεξία το εγκώμιο, αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή στην επιστροφή του Ολυμπιακού στην «ελίτ» της Ευρώπης.

Στο «Chiragan Palace», ο Έλληνας προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης δεν επανέλαβε την προτίμησή του να κρίνεται ο τίτλος σε σειρά τελικών και όχι σε Final 4, ο πρόεδρος του όμως, όταν τον ρωτήσαμε, δεν έκρυψε την ανησυχία του. «Μου λέτε για στατιστικά και για προϊστορία, για το τι έγινε το 2012, το 2013 και το 2015… Πότε θα καταλάβετε ότι αυτοί οι αγώνες σε έναν μεγάλο βαθμό εξαρτώνται και από την τύχη;», σχολίασε ελαφρώς ενοχλημένος ο Αντρέι Βατούτιν μιλώντας στο gTV. Ούτε εκείνος μπήκε στην διαδικασία να προφέρει το όνομα του αρχηγού του Ολυμπιακού… Σύμπτωση; Μάλλον όχι! Γενικά, οι Ρώσοι ίσως γιατί ο Τεόντοσιτς δεν είναι καλά, ίσως γιατί το νοκ-άουτ παιχνίδι με τους Πειραιώτες ήταν πάντα πρόβλημα, δείχνουν αρκετά μαγκωμένοι για κάτοχοι του τίτλου και αυτό, δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με την μπασκετική ιδιοφυϊα του Βασίλη Σπανούλη. Δεν πέταξαν και από την χαρά τους, βλέποντάς τον να κάνει εξαιρετικά playoffs και να «κλέβει» την πρόκριση από την Εφές Αναντολού…

«Μου αρέσει να απολαμβάνω το μπάσκετ, να βρίσκομαι στο παρκέ και να έχω στόχους!», απάντησε ο 34χρονος Λαρισινός guard, όταν κάποιος τον ρώτησε αν σκέφτεται την προπονητική, βάζοντας τους πάντες στο κλίμα για το πόσο θα «σκυλιάσει» στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ, για να εξαντλήσει τις πιθανότητες για τον 5o τελικό της καριέρας του. Δε γνωρίζουμε τι έλεγε με τον Γιουλ στη διάρκεια της διαδρομής (κάθισαν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου που τους μετέφερε) από το ξενοδοχείο των αποστολών έως το παλαιό ανάκτορο του Σουλτάνου, ούτε πως αισθάνεται απέναντι στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς (οι δύο τους δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά), αυτό που ξέρουμε καλά, όμως, είναι μία από τις πολλές συμβουλές που θα δώσει στους συμπαίκτες του: «Μην αφήνετε να πάει χαμένη η μοναδική ευκαιρία που έχετε για να γράψετε ιστορία. Παίξτε σαν να είναι το τελευταίο σας ματς, γιατί μη νομίζετε ότι είναι εύκολο να ξαναβρεθείτε σε ένα Final 4!»

Κάποτε, ο Βαγγέλης Αγγέλου που ήταν βοηθός του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Μαρούσι, είχε πει κάτι που έχει τεράστια εφαρμογή και στο προφίλ του «V-Span» μέσα στο γήπεδο: «Αν κλείσεις σε ένα δωμάτιο τον Σπανούλη, τον Bin Landen και τον Μπους και βάλεις σε ένα τραπέζι μία μπριζόλα, τότε αυτός που θα τη φάει να είσαι σίγουρος ότι θα είναι ο Βασίλης!» Αυτός είναι μέσες-άκρες ο ηγέτης του Ολυμπιακού και μέσα στο παρκέ! Δώστου κίνητρο, πλαισίωσέ τον με «εργαλεία» που μπορούν να τον συμπληρώσουν και βάλτον να παίξει με τους καλύτερους! Θα σε φάει ζωντανό και θα αργήσεις να το καταλάβεις! Το ‘χε πει ‘άλλωστε και όταν έφυγε από τον Παναθηναϊκό. «Πάντα υποστήριζα τις ομάδες που ήταν στα χαμηλότερα στρώματα και είχαν στόχους να αναρριχηθούν στην κορυφή!».

Στην περίπτωση των «ερυθρολεύκων» όχι απλά τα κατάφερε, αλλά πλέον έχει κάνει όλη την Ευρώπη να τον βλέπει ως «κοιμώμενο τέρας» που ξυπνάει όταν μυρίζει κρέας, ενώ στην ουσία είναι το απόλυτο παράδειγμα του αθλητή που θέλει να νικάει και κάνει τα πάντα για να τα καταφέρνει. Ανεξάρτητα με το αν θα οδηγήσει ή όχι τους Πειραιώτες σε έναν ακόμη τελικό, είναι ήδη ένας «θρύλος» του μπάσκετ και αξίζει να απολαύσουμε κάθε δευτερόλεπτο της προσπάθειάς του. Σε λίγα χρόνια, μόνο θα τον αναπολούμε…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!