Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος... γουλί! (pics)

Γιώργος Κούβαρης
Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος... γουλί! (pics)
Ο Γιώργος Κούβαρης ακολούθησε τον Παναθηναϊκό στην Πόλη, καταγράφει τα όσα είδε από κοντά και στέκεται στην αδυναμία των «πράσινων» να κάνουν -έστω- το απλό. Να φανούν ανταγωνιστικοί...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

Είτε σε συζητήσεις με ανθρώπους της ομάδας, είτε σε συζητήσεις με τους παίκτες λίγο μετά και τη δεύτερη ήττα του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ (ή αν προτιμάτε από τη δεύτερη νίκη της Φενέρ για να είμαστε και πιο σωστοί) το συμπέρασμα που έβγαινε ήταν ότι οι «πράσινοι» θα πήγαιναν στην Πόλη με το... μαχαίρι στα δόντια. Υπήρχε πληγωμένος εγωισμός. Πείσμα. Πίστη για κάτι καλό. Όλοι ήθελαν να δείξουν τον σφυγμό τους στην «Ulker Sports Arena» και να αποδείξουν ότι ήταν (ακόμα) ζωντανοί. Φευ...

Γι' άλλο ένα ματς ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών για ένα τόσο μεγάλο ματς. Για ένα παιχνίδι που δεν υπήρχε αύριο! Στη... χειρότερη, η Φενέρ θα είχε άλλες δύο ευκαιρίες. Ο Παναθηναϊκός, καμία! Ακόμα και στο do or die παιχνίδι, οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να φανούν -έστω- ανταγωνιστικοί με αποτέλεσμα να γίνουν έρμαιο στις ορέξεις της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και να αποκλειστούν για 5η σερί σεζόν από το Final 4 της EuroLeague.

Ευθύνες και υπέρβαση

Το μόνο εύκολο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να αναζητήσει ευθύνες. Και σίγουρα υπάρχουν. Άλλοι έχουν μεγαλύτερο μερίδιο, άλλοι μικρότερο. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών, όπως δεν είναι σε καμία ομάδα του κόσμου ύστερα από μία ήττα (ή και περισσότερες). Το λάθος ξεκίνησε από τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πλεονέκτημα της έδρας. Εν μέρει και όχι άδικα, αφού οι «πράσινοι» μετρούσαν 14/15 στο ΟΑΚΑ και είχαν το καλύτερο εντός έδρας ρεκόρ στην EuroLeague. Όμως τα ματς με τη Φενέρ ήταν ένα «άλλο πρωτάθλημα» όπου η τουρκική ομάδα προσγείωσε απότομα τους «πράσινους» στο έδαφος.

Η έπαρση έγινε ισοπέδωση και το «εξπρές» της EuroLeague μετατράπηκε σε... καρβουνιάρη. Από τη μία ο Τσάβι Πασκουάλ δεν είχε τις «απαντήσεις» στα όσα του έβαζε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Από την άλλη παίκτες κλειδιά όπως ο Καλάθης, ο Γκιστ, ο Μπουρούσης, ο Σίνγκλετον του πρώτου ματς δεν «βγήκαν» σε αυτή τη σειρά. Λογικό και επόμενο, η Φενέρ να εκμεταλλευτεί και την παραμικρή λεπτομέρεια και με στοχευμένο μπάσκετ να κάνει εύκολα και δίκαια το 3-0. Με αυτόν τον αποκλεισμό οι «πράσινοι» έφτασαν τα πέντε σερί χρόνια χωρίς συμμετοχή σε Final 4, αν και τη φετινή σεζόν η διοίκηση της ομάδας φρόντισε να κάνει την υπέρβαση και να φέρει παίκτες από το πρώτο ράφι, όπως επίσης και προπονητή ανάλογου βεληνεκούς. Το χρέος της το έκανε, αλλά από εκεί και πέρα χρειάζονται και άλλα πράγματα για να δέσει μια νέα ομάδα.

Η εξήγηση του Σλούκα

Το να αποκλειστεί από την τελική φάση της διοργάνωσης ήταν κάτι το μεμπτό. Όχι όμως με τον τρόπο τον οποίο έγινε. Στα δύο από τα τρία ματς υπήρξε ολοκληρωτική παράδοση στον αντίπαλο, με παιχνίδι-κλειδί το πρώτο στο ΟΑΚΑ. Και τι δεν θα έδιναν οι παίκτες του Παναθηναϊκού να έπαιζαν και πάλι, αυτό το δεύτερο ημίχρονο. Όμως η ιστορία έγραψε τη Φενέρ για 3η σερί σεζόν στο Final 4 και αυτό δεν το ξεγράφει τίποτα.

Άλλωστε είναι και η αντίπαλη ομάδα που παίζει μπάσκετ, είναι πολύ καλή ομάδα, ενώ παρουσιάστηκε υπέρ του δέοντως διαβασμένη και έτοιμη γι' αυτά τα ματς. Γι' αυτό τοδεύτερο ημίχρονο είχα και μια σύντομη συνομιλία με τον Κώστα Σλούκα μετά το τέλος του αγώνα στην Πόλη: «Μα μόνο 16 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο ρε Κώστα; Αν έπαιζαν στοιχειωδώς καλύτερα η εικόνα θα ήταν διαφορετική...» τόλμησα να του πω, αλλά φρόντισε να μου δώσει την απάντηση: «Μην το βλέπεις έτσι. Παίζουμε πολύ καλή άμυνα. Είμαστε πάρα πολύ καλοί σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε πίσω Βέσελι και Γιούντο και δεν περνάει τίποτα...» θέλοντας να τονίσει ότι η ομάδα του ήταν εκείνη που είχε βάλει το... χεράκι της για το «πράσινο» μπλακ άουτ της 18ης Απριλίου.

Ζούσαν και ανέπνεαν για το ματς

Φυσικά μετά από αυτή τη νίκη, ο κόσμος στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης (σ.σ. θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος εκκολαπτόμενο Μανχάταν με τα πανύψηλα κτίρια που έχουν χτιστεί ή και που τελούν υπό κατασκευή) είχε ξεσηκωθεί για τα καλά! Τη μέρα που οι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι των ελληνικών ΜΜΕ πήγαν για να παρακολουθήσουν την προπόνηση της Φενέρ, ο κόσμος σχημάτιζε ουρές στα εκδοτήρια της «Ulker Sports Arena» προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μαγικό χαρτάκι πριν ανακοινωθεί το sold out από τη διοίκηση της ομάδας. Και να 'ταν μόνο αυτό; Από τη παραμονή του αγώνα, οι φίλοι της Φενέρμπαχτσε κυκλοφορούσαν σε όλη την Πόλη με φανέλες της ομάδας τους, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά!

Η ατμόσφαιρα ήταν κάτι παραπάνω από εκρηκτική, με τους φίλους της Φενέρ να πραγματοποιούν πραγματικό πανδαιμόνιο και φυσικά να αποθεώνουν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε κάθε τους ευκαιρία. Μάλιστα ο Σέρβος τεχνικός είχε και εγκάρδια συνομιλία μετά το τέλος του αγώνα και έξω από τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού με τον Μάνο Παπαδόπουλο. Φυσικά κανείς παίκτης των «πρασίνων» δεν είχε όρεξη για δηλώσεις, ενώ ο Πασκουάλ ήταν αμίλητος, μη μπορώντας να πιστέψει στη νέα αποκαρδιωτική εμφάνιση.

Πλέον το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη των ελληνικών playoffs για τον Παναθηναϊκό είναι μεγάλο, όπου ο Καταλανός τεχνικός θα προσπαθήσει να επαναφέρει την ηρεμία στις τάξεις της ομάδας. Φυσικά δεν θα συνεχίσει ο Ντιμίτρις Νίκολς, ο οποίος θα αποτελέσει άμεσα παρελθόν. Κι αυτό διότι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Basket League ενώ έχει εκπνεύσει και το deadline των αλλαγών.

Από εδώ και στο εξής, οι «πράσινοι» καλούνται να αλλάξουν το τσιπάκι ώστε να επιστρέψουν δυναμικά στα playoffs για τη διεκδίκηση του εγχώριου τίτλου!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.