Ο καιρός των... κουμπάρων και η τουρκική απειλή!

Ο καιρός των... κουμπάρων και η τουρκική απειλή!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί την μέχρι στιγμής στατιστική «ανάγνωση» στα τέσσερα ζευγάρια των playoffs και προσπαθεί να βγάλει άκρη με τους αριθμούς, που δείχνουν ότι οι Τούρκοι δικαιούνται να ελπίζουν στην πρόκριση και των τριών ομάδων τους.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός, αν ο Ρίβερς ξεπεράσει τους 15 πόντους (21+).

Λένε ότι τα νούμερα δεν αποτυπώνουν ποτέ την αλήθεια ή αν θέλετε, αποτελούν τον πιο «επιστημονικό» τρόπο για να πει κανείς ψέματα! Στην περίπτωση μας και εν προκειμένω στο συμπαθές άθλημα που παίζεται με τα χέρια και την «σπυριάρα» πορτοκαλί μπάλα, οι αριθμοί έχουν κάτι περισσότερο από εξέχουσα θέση στην ανάλυση των δεδομένων ενός αγώνα ή μίας σειράς playoffs. Μετά την στατιστική επισκόπηση της κανονικής περιόδου της Euroleague, που φέτος ήταν ένας... μαραθώνιος, η πρώτη εβδομάδα της post-season βγάζει μέχρι στιγμής δύο ακλόνητα φαβορί για την πρόκριση στο Final 4 της διοργάνωσης, ενώ αμφίρροπη αναμένεται η εξέλιξη στα υπόλοιπα δύο ζευγάρια της προημιτελική φάσης.

Ο λόγος για το ζευγάρι του περυσινού συγκλονιστικού τελικού στο Βερολίνο, που βρήκε την ΤΣΣΚΑ να επιστρέφει στον ευρωπαϊκό θρόνο μετά από 8 χρόνια και να φτάνει στα 7 ευρωπαϊκά τρόπαια. Η ρωσική «αρκούδα» και η Φενέρμπαχτσέ βρίσκονται πλέον στο 2-0 κι απέχουν μόλις

ένα βήμα πριν σφραγίσουν το εισιτήριό τους για το κορυφαίο ευρωπαϊκό ραντεβού του αθλήματος στην Πόλη (19-21 Μαϊου) κι όλα δείχνουν ότι οι «κουμπάροι» Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Δημήτρης Ιτούδης μπορούν να διεκδικήσουν και πάλι το βαρύτιμο τρόπαιο. Πάμε, όμως, να δούμε αναλυτικά πως διαμορφώνονται τα δεδομένα στην κάθε σειρά ξεχωριστά.

Φενερμπαχτσέ - Παναθηναϊκός 2-0 (71-58, 80-75)

Με τις δύο πειστικές νίκες που πήρε μέσα στο καυτό ΟΑΚΑ, η περυσινή φιναλίστ και πρωταθλήτρια Τουρκίας, θεωρείται και όχι άδικα, το πρώτο φαβορί για να δώσει το παρών στην Κωνσταντινούπολη. Η εικόνα που παρουσίασε στην Αθήνα και το κυριαρχικό μπάσκετ που έπαιξε, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για το σχεδόν απίθανο σενάριο των τριών νικών σε ισάριθμους αγώνες, το οποίο κυνηγούν οι «πράσινοι» που πάνε στην Τουρκία με την πλάτη στον τοίχο.

Ή μήπως πιστεύετε ότι ο «Ζοτς» του 14/15 σε σειρές playoffs και των συνολικά 35 νικών σε 46 αγώνες, μπορεί να χάσει τρία παιχνίδια στη σειρά, να απολέσει την ευκαιρία για το τρίτο σερί sweep (3-0 με Μακάμπι και 3-0 με Ρεάλ) και να αποτύχει παταγωδώς στον στόχο, για τον οποίο πήγε ο ίδιος στην Τουρκία και το Final 4 στην Πόλη;

Με βάση τα όσα είδαμε στα δύο πρώτα ματς, η δευτεραθλήτρια Ευρώπης δέχτηκε κατά μ.ο. 8,3 πόντους λιγότερους (66,5π.) απ' όσους δεχόταν στην κανονική περίοδο (74,8π.), σούταρε καλύτερα στα δίποντα, εκτόξευσε το ποσοστό της στα τρίποντα (από 38,3% στο 54,5%), μοίρασε πιο πολλές ασίστ (19,0 από 17,2), έκανε περισσότερα κοψίματα (5,5 από 3,2) και λιγότερα λάθη (11,5 από 12,4), ενώ υστέρησε μόνο σε βολές, ριμπάουντ και κλεψίματα. Σε ατομικό επίπεδο, ο Μπογκντάνοβιτς έκανε δύο τέλεια ματς (μ.ο 24,0π., 6,5ρ. & 5,0ασ. με 69,2% & 71,4% τριπ.), ενώ «στροφές ανέβασε» και ο Γιούντο (μ.ο. 15,0π., 2,5ασ. & 3,0κοψ. με 71,4% στα διπ.).

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε χειρότερος της εικόνας που είχε στην κανονική περίοδο, σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες με εξαίρεση τα λάθη, ενώ σε ατομικό επίπεδο ο Σίνγκλετον «κατέβασε ρυθμούς» (μ.ο. 8,5π. & 5,0ρ. με 16,7% στα τριπ.), ενώ ο Τζέϊμς είχε μεγαλύτερη παραγωγικότητα (μ.ο. 18,0π.) και καλύτερα ποσοστά (66,7% διπ. & 38,5% τριπ.), αλλά τελείως μονοδιάστατο παιχνίδι με σχεδόν μηδενική δημιουργία.

Συμπερασματικά, εκτιμώ ότι το πείσμα και η άγνοια κινδύνου των Αμερικανών του «τριφυλλιού» σε συνδυασμό με τις προσαρμογές του Πασκουάλ, θα δώσουν στον Παναθηναϊκό την ευκαιρία να κάνει το 2-1 (περιμένω τη Φενέρ τουλάχιστον ένα κλικ χειρότερη στο 3ο ματς), ωστόσο, δεν βλέπω πως η σειρά μπορεί να επιστρέψει στο κλειστό «Νίκος Γκάλης». Πρόβλεψη: 3-1

Μπασκόνια - ΤΣΣΚΑ 0-2 (90-98, 82-84)

Κι αν λοιπόν, η Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς απέχει από το “Sinan Erdem” όσο περίπου και τα 25 χιλιόμετρα της συντομότερης διαδρομής που χωρίζει την “Ulker Sports Arena” από το γήπεδο που θα φιλοξενήσει την μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η κάτοχος του τροπαίου μοιάζει να είναι η ομάδα που την ακολουθεί όσον αφορά το εύρος των πιθανοτήτων της πρόκρισης. Η ΤΣΣΚΑ έκανε το 2-0, ποντάροντας στο δόγμα του ποιος θα βάλει τα περισσότερα, αλλά όπως πήρε τα δύο πρώτα ματς, θα μπορούσε κάλλιστα να τα χάσει από την Μπασκόνια, που έβγαλε τον καλύτερό της εαυτό και μάλλον αδικήθηκε στην τελευταία φάση του 2ου αγώνα.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης έσπασαν το φράγμα των 90 πόντων στην επίθεση (μ.ο. 91,0π.), σούταραν με εξωπραγματικό ποσοστό από την γραμμή της «φιλανθρωπίας (86,7%) και είχαν μ.ο. 9 κλεψίματα, αλλά υστέρησαν στην άμυνα (μ.ο. 86,0π.) και τα ριμπάουντ. Η άμυνα των Βάσκων περιόρισε σημαντικά τη δράση του Ντε Κολό (από τους 20 πόντους και τις 4 ασίστ, «έπεσε» στους 13,1π. με 2,0ασ.) και μοιραία το «φίδι από την τρύπα έβγαλε» ο Τεόντοσιτς, που σκόραρε περισσότερο (μ.ο. 19,0π. από 16,1π.) κι έκανε κατά μ.ο. 2,2 λιγότερα λάθη (1,0 από 3,2) απ' ό,τι στην regular season.

Στα δύο παιχνίδια της Μόσχας, η απόδοση της Μπασκόνια άγγιξε το τέλειο, παρ' ολ' αυτά όμως, αποδείχτηκε ότι δεν έφτασε για το πολυπόθητο break. Οι Βάσκοι σκόραραν μ.ο. 86,0 πόντους εκτός έδρας με ποσοστά για Όσκαρ (81,6% βολ., 62,1% διπ. & 40,4% τριπ.), είχαν εξωπραγματική δημιουργία (μ.ο. 24,5ασ.), υστερώντας συνολικά στην άμυνα (μ.ο. 91,0π.) και και στις χαμένες μπάλες (μ.ο. 19,0λ.). Ο Λάρκιν κυμάνθηκε λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα (μ.ο. 12,5π. με 5,5ασ.) με την κανονική περίοδο, με καλύτερα ποσοστά σε δίποντα (66,7%) και βολές (100%), ενώ την διαφορά έκανε ο Μπομπουά που από τους 11,6 πόντους και τις 1,5 ασίστ, εκτοξεύθηκε στους 17 και τις 3 τελικές πάσες, με 75% στα δίποντα και 50% στα τρίποντα.

Εν κατακλείδι κι επειδή η ομάδα της Βιτόρια είναι πολύ δύσκολο να παίξει καλύτερα και η ΤΣΣΚΑ χειρότερα, εκτιμώ ότι το «σκούπισμα» (3-0) δύσκολα θα αποφευχθεί στη συγκεκριμένη σειρά και η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, χρονικά, θα είναι η πρώτη που θα «σφραγίσει» το εισιτήριό της για το Final 4 για 14η φορά στα τελευταία 15 χρόνια! Πρόβλεψη: 0-3

Εφές Αναντολού - Ολυμπιακός 1-1 (72-87, 73-71)

H Εφές ήταν η πρώτη τουρκική ομάδα που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο (Κύπελλο Κόρατς το 1996), η πρώτη που έπαιξε ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (1993 στο Κύπελλο Κυπελλούχων με τον Άρη) και η πρώτη που έδωσε το παρών σε Final 4 (2000 & 2001). Έκτοτε, παρουσίαζε μία εικόνα εξαιρετικά ηττοπαθούς συνόλου, αλλά αυτό φέτος δείχνει να είναι παρελθόν. Οι προσαρμογές του έμπειρου coach Περάσοβιτς στον 2ο αγώνα του ΣΕΦ, βραχυκύκλωσαν τον Ολυμπιακό, που πλέον καλείται να κερδίσει τουλάχιστον ένα ματς στην Πόλη, κόντρα σε μία ομάδα που φέτος τον έχει νικήσει 3 φορές σε 5 παιχνίδια (4 στην Euroleague και ένα φιλικό τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ηράκλειο Κρήτης).

Το περίεργο και ανησυχητικό της υπόθεσης, είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν το 2ο ματς, με την Εφές να πετυχαίνει 11 πόντους λιγότερους (73π.) από τον μ.ο. παραγωγικότητάς (84,03π.) της στην κανονική περίοδο και χωρίς ο πρώτος σκόρερ της, Γάλλος point-guard, Τομά Ερτέλ (μ.ο. 13,2π. & 5,8ασ.) να κάνει κάποιο σπουδαίο ματς (μ.ο. 9,5π., 3,0ασ. & 2,0λ.). Οι παίκτες των Τούρκων, όμως έπαιξαν καταπληκτική άμυνα και αυτό δεν αποτυπώνεται τόσο στο παθητικό τους, όσο στα κοψίματα και την physical αντιμετώπιση που προκάλεσε κούραση, ενώ περιόρισαν και τα λάθη τους (μ.ο. 10,0 από 11,83). Αυτός που έκανε την διαφορά ήταν ο Χάνεϊκατ που σχεδόν διπλασίασε τη συνεισφορά του στο σκοράρισμα (μ.ο. 16,0π. από 9,0π.) και την ευστοχία (84,6% από 45,3% στα διπ.) και βελτιώθηκε και στα ριμπάουντ (μ.ο. 9,0ρ. από 7,2ρ.).

Εξίσου παράδοξο όμως, είναι ότι στα δύο πρώτα ματς της σειράς, ο Ολυμπιακός είχε βελτίωση στους περισσότερους τομείς της στατιστικής σε σύγκριση με τα νούμερά του στην regular season. Οι Πειραιώτες σκόραραν περισσότερους (μ.ο. 79,0π. από 77,9π.) και δέχτηκαν λιγότερους πόντους (μ.ο. 72,5π. από 74,2π.), σούταραν με υψηλότερα ποσοστά σε βολές (75,8% από 74,0%) και τρίποντα (39,6% από 33,5%), μάζεψαν περισσότερα ριμπάουντ (μ.ο. 42,0 από 37,06ρ.), μοίρασαν περισσότερες ασίστ (μ.ο. 15,5 από 15,2) κι έκαναν λιγότερα λάθη (μ.ο. 12,0 από 12,8)! Σε ατομικό επίπεδο, ο Σπανούλης (μ.ο. 15,0π. & 6,5ασ. με 100% βολ. & 53,8% τριπ.) και ο Πρίντεζης (μ.ο. 15,5π. & 8,5ρ.) ήταν αισθητά καλύτεροι, υστερώντας μόνο στα δίποντα (σούταραν με 25% και 44,4% αντίστοιχα) με τον δεύτερο να είναι χάνει και κρίσιμες βολές (64,3%)

Παρ' όλα αυτά έχασαν ένα ματς στην έδρα τους και πλέον καλούνται να «αλώσουν» τουλάχιστον μία φορά το «Abdi Ipekci» για ξαναπάρουν το πλεονέκτημα της έδρας. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι πρωταθλητές, είναι από τις λίγες ομάδες που παίζουν καλύτερα μακριά από το γήπεδό τους, ότι έχουν το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ φέτος εκτός Ελλάδας (8-7) και ότι η έδρα της Εφές δεν αποτελεί δα και κανένα φόβητρο, εκτιμώ ότι η ομάδα του Σφαιρόπουλου θα γυρίσει τουλάχιστον μία φορά νικήτρια από την Τουρκία. Πρόβλεψη: 2-3

Νταρουσάφακα - Ρεάλ Μαδρίτης 1-1 (75-83, 84-80)

Στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς στη Μαδρίτη, η Νταρουσάφακα δικαίωσε την πρόκρισή της στα playoffs και αν ήταν πιο έμπειρη και πιο συγκεντρωμένη, ίσως να είχε επιστρέψει στην βάση με ένα απίθανο 2-0. Η Ρεάλ με το καλύτερο ρεκόρ της Euroleague στην κανονική περίοδο (23-7) «είδε» τον Ντέϊβιντ Μπλατ να «χαλάει» σε πολύ μεγάλο βαθμό το παιχνίδι της και να της βάζει προβλήματα που δεν περίμενε να αντιμετωπίσει. Είμαι σίγουρος ότι η διαφορά βάρους των δύο ονομάτων, ακόμη και τώρα μετά το αρχικό 1-1, δεν αφήνει πολλούς να φανταστούν το ενδεχόμενο αποκλεισμού της «βασίλισσας», ωστόσο, η ισορροπία στα "match-ups", το νεανικό ταλέντο και ο ενθουσιασμός των Τούρκων, πιστεύω ότι αρκούν για να δούμε μία σειρά που θα εξελιχθεί σε... θρίλερ!

Οι Τούρκοι που έχουν το μειονέκτημα της έδρας... θέατρο, βελτιώθηκαν στην επίθεση (μ.ο. 79,5π. από 79,09π.), την συγκομιδή των ριμπάουντ (μ.ο. 36,5 από 35,1) και στο ποσοστό πίσω από τα 6,75 (37,8% από 37,4%, ενώ παραμένουν σταθερά η ομάδα που κάνει τα λιγότερα λάθη στην διοργάνωση (μ.ο. 11 από 11,16). Υστερούν στη δημιουργία (μ.ο. 10,0ασ. από 14,3ασ.) και την άμυνα (μ.ο. 81,0π. από 78,86π.), ενώ σε ατομικό επίπεδο ξεχωρίζει ο Ουαναμέϊκερ (μ.ο. 21,0 από 16,2π.) που σκοράρει περισσότερο και με καλύτερα ποσοστά (100% βολ. από 84% & 50% τριπ. από 40,2%).

Η Ρεάλ, που φάνηκε να βρίσκεται λήθαργο και παρουσιάστηκε εμφανώς αγνώριστη σε σχέση με την regular season, έκανε απλά λιγότερα λάθη (μ.ο. 8,0 από 12,3) - κάτι που είναι λογικό απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν αρέσκεται στη δημιουργία - και μοίρασε ελαφρώς περισσότερες ασίστ (μ.ο. 20,5 από 20,06). Πέραν τούτων, είχε πτώση σε όλες τις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες, παρ' ότι ο Γιουλ (μ.ο. 22,5π., 6,0ασ. & 1,5λ. με 42,1%) και ο Αγιόν (μ.ο. 15,0π., 6,0ρ. & 3,0κοψ. με σχεδόν 93% διπ.) ανέβασαν τα νούμερά του σε σχέση με τα πρώτα 30 ματς της σεζόν. Η μεγάλη διαφορά έρχεται από την απογοητευτική παρουσία του Ράντολφ (μ.ο. 8,0π. με 36,4% διπ. & 20% τριπ.) και του Ντόντσιτς (μ.ο. 2,0π., 4,5ρ. & 4,5ασ. με 20% στα διπ.), που δεν μπόρεσαν να προσφέρουν αυτά που έδιναν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Η εμπειρία, το βάθος και η ποιότητα της Ρεάλ σε συνδυασμό με την απουσία «καυτού» κοινού στην «Volkswagen Arena», μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ομάδα του Λάσο, θα βρει τον τρόπο να πάρει, αν όχι δύο, τουλάχιστον ένα ματς στην Πόλη και στη χειρότερη περίπτωση να «καθαρίσει» την πρόκριση στη Μαδρίτη. Πρόβλεψη: 2-3

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!