Κανείς δεν θέλει τους «αιώνιους» με μειονέκτημα έδρας!

Κανείς δεν θέλει τους «αιώνιους» με μειονέκτημα έδρας!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον εβδομαδιαίο απολογισμό των αγωνιστικών δρώμενων στην Basket League και φουσκώνει από υπερηφάνεια «βλέποντας» τους «αιώνιους» σε τροχιά Final 4 και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στα playoffs του ΝΒΑ.

Καλύτερος πασχαλιάτικος «μποναμάς» δεν μπορούσε να βρει το ελληνικό μπάσκετ. Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Νίκος Γκάλης επελέγη στην τάξη του 2017 από το αυθεντικό Hall of Fame και προβάρει ήδη το κοστούμι για την τελετή της... ζωής του , τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, ήρθε να προστεθεί το εκπληκτικό finish του Γιάννη Αντετοτοκούνμπο που επανέφερε τους Μιλγουόκι Μπακς στα playoffs του ΝΒΑ και φυσικά η ταυτόχρονη πρόκριση των δύο «αιωνίων» στα προημιτελικά της EuroLeague, με πλεονέκτημα έδρας, με την πιθανότητα του διπλού ελληνικού Final 4, να μην βρίσκεται απλά στην φαντασία μας, αλλά να είναι αληθοφανές σενάριο! Όταν σφίγγουν τα γάλατα άλλωστε, το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ μετατρέπονται σε «κολαστήρια» και σε συνδυασμό με την ποιότητα των ομάδων μας, δίνουν σαφές προβάδισμα απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Αν από τις 9 Φεβρουαρίου και μετά (όταν ο Τζαμπάρι Πάρκερ υπέστη για 2η φορά σε 3 χρόνια ρήξη πρόσθιου χιαστού) τα «ελάφια» θεωρούνταν κάτι περισσότερα από ξεγραμμένα, το «ελληνικό θεριό» φαίνεται ότι το πήρε προσωπικά. Μετά από μία άνευ προηγουμένου ατομική και ομαδική ολική επαναφορά κι αφού «έκανε το κομμάτι του» σαν starter στο All-Star Game της Νέας Ορλεάνης, ο «Greek Freak» πήρε από το χέρι την ομάδα του και με συνολικό ρεκόρ 20-10, έβαλε την σφραγίδα του στην επιστροφή των Μπακς στην post-season, μετά από ένα χρόνο απουσίας, αναδείχτηκε «παίκτης του μήνα» (μ.ο. 22,4π., 8,4ρ., 4,9ασ., 1,4κλ. & 1,8κοψ.) στην Ανατολή για τον Μάρτιο κι ετοιμάζεται για ακόμη μεγαλύτερα ύψη!

Το καλό όμως «τρίτωσε» χάρη στην σοβαρές πιθανότητες που συγκεντρώνει η προοπτική αναβίωσης ατμόσφαιρας... Τελ Αβίβ (1994), Σαραγόσα (1995), Βερολίνου (2009), Κωνσταντινούπολης (2012), για 5η φορά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Και δεν αναφέρομαι στον «εμφύλιο» ημιτελικό που προέκυψε στις τρεις πρώτες (κατά σειρά) διοργανώσεις, αλλά στην ταυτόχρονη παρουσία των δύο κορυφαίων ελληνικών ομάδων στην «ελίτ» της Ευρώπης, γεγονός που συνιστά τεράστια αναγνώριση για τη δουλειά που γίνεται και ισοδυναμεί με ασύλληπτη επιτυχία, τηρουμένων των δεδομένων που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία και των διαφορετικών συνθηκών σε σύγκριση με τις οικονομικές αναλογίες σε Ρωσία, Τουρκία και Ισπανία.

Ο Ολυμπιακός υπερτερεί και της πιο επικίνδυνης Εφές των τελευταίων ετών!

Προσωπικά, πιστεύω ότι οι ελληνοτουρκικές μονομαχίες στα playoffs της Euroleague, θα κριθούν από την κατάσταση που θα βρεθούν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν ότι σιγά-σιγά επιστρέφουν στην κατάσταση που απαιτεί η περίσταση, οι Έλληνες παίκτες δηλώνουν «παρών» και παρά την απουσία του Λοτζέσκι (λογικά θα απουσιάσει από όλους τους αγώνες με την Εφές), έχουν την εμπειρία, την σοβαρότητα, την ωριμότητα και το IQ για να προσαρμόσουν τη σειρά στα μέτρα τους. Έστω κι αν η ομάδα του Περάσοβιτς, μοιάζει πιο υπολογίσιμος αντίπαλος από ποτέ...

Εν τω μεταξύ, με τον Παπανικολάου (14π., 6ρ. με 6/10 σουτ) σταθερά σε μεγάλα κέφια, ο Ολυμπιακός (24-1) πέρασε ξεκούραστα από την Πάτρα και με τη νίκη του (72-53) επί του Προμηθέα, βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο της Basket League. Ευτυχώς, ο τραυματισμός του Κεμ Μπιρτς αποδείχτηκε ελαφρύς (διάστρεμμα πρώτου βαθμού) κι έτσι ο Καναδός ψηλός θα είναι στην διάθεση του Γιάννη Σφαιρόπουλου για το πρώτο ματς με τους Τούρκους, την Τετάρτη του Πάσχα (19/04, 21.00)

Αυτός ο Παναθηναϊκός είναι για Final 4!

Το πιο εντυπωσιακό για τον Παναθηναϊκό (24-1) δεν είναι το αήττητο σερί (10/10) που τον συνοδεύει από τη στιγμή που ο Τζέϊμς Γκιστ ξαναπάτησε στα παρκέ, όσο το ότι ολοένα βελτιώνεται και ανεβάζει το επίπεδο της απόδοσής του. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται μία ταχύτητα πιο πάνω από τη Φενερμπαχτσέ, που από φαβορί για τον τίτλο, έχασε και το πλεονέκτημα της έδρας και δείχνει ότι διαθέτει και με το παραπάνω τις λύσεις για να περάσει τον δύσκολο «σκόπελο» (ψυχολογικά κυρίως) κόντρα στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, να ανατρέψει τα προγνωστικά και να επιστρέψει στο Final 4, 5 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία του (2012). Στην ίδια πόλη και το ίδιο γήπεδο.

Οι «πράσινοι» (Μπουρούσης 19π., Τζέϊμς 19π. & 4ασ.) μετέτρεψαν σε περίπατο (101-74) την θεωρητικά πονηρή επίσκεψη στο Ρέθυμνο με τον Τσάβι Πασκουάλ να μένει απόλυτα ικανοποιημένος από την εικόνα των παικτών του, που σούταραν με 87% στις βολές, 63% στα δίποντα και 47% στα τρίποντα και το κυριότερο μοίρασαν 25 ασίστ σε συνδυασμό με μόλις 9 λάθη! Να με συμπαθάτε αλλά αν, ο Παναθηναϊκός που βλέπουμε τον τελευταίο μήνα, νικήσει τα δύο πρώτα ματς στο «Νίκος Γκάλης», το διήμερο 19-21 Μαϊου, δεν θα βρίσκεται για... τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη!

Θέλει δουλειά για να ξαναγίνει υπολογίσιμο μέγεθος!

Το παράδοξο με την ΑΕΚ (19-6) είναι, ότι πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την απομάκρυνση του Γιούρι Ζντοβτς (με τον οποίο είχε «ψυχρανθεί» η πλειοψηφία των παικτών) κι ακόμη ψάχνουμε με τα κυάλια μία πραγματικά καλή εμφάνιση της ομάδας, αν εξαιρέσουμε την μαχητική εικόνα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, που πάντως την βρήκε ηττημένη με 19 πόντους διαφορά! Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα στη Λευκάδα, η «Ένωση» άρχισε να σοβαρεύεται όταν συνειδητοποίησε ότι μπορεί να κινδυνεύσει από τον Κολοσσό και μάλιστα μέσα στην έδρα της. Το τελικό 82-81 είχε την σφραγίδα του Ντούσαν Σάκοτα (21π. & 2ασ. με 4/7 τριπ.), ενώ το έτερο θετικό στοιχείο για τον Σωτήρη Μανωλόπουλο ήταν η επιστροφή στις καλές εμφανίσεις του Μάϊκλ Ντίξον (18π., 6ρ. & 4ασ.) που αναδείχτηκε MVP της 25ης αγωνιστικής. Η 17η επέτειος από την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα φέρνει ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά η απόσταση που πρέπει να διανυθεί για να αναβιώσουν τέτοιου είδους διακρίσεις δείχνει μακρινή.

Ο ΠΑΟΚ (14-11) ξεπέρασε το δεύτερο σερί ματς, που το δίδυμο Κλάντον-Μακ Φάντεν (6π. με 2/10 σουτ) είχε αρνητική επιρροή στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας και βρήκε τον τρόπο να βάλει στο «σακούλι» την 7η συνεχόμενη εντός έδρας νίκη του (75-66), που τον διατήρησε μέσα στο «κόλπο» της τετράδας. Οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου (Σόμπεϊ 15π. και Πέϊνερς 14π. & 9ρ.) , δεν πανικοβλήθηκαν «βλέποντας» τον Κόροιβο να επιστρέφει από μία διαφορά 18 πόντων (41-23 στο 21' πλησίασε σε 64-61 στο 37') και τελείωσαν το παιχνίδι με ένα σερί 11-5. Πλέον, οι ελπίδες του «δικεφάλου του Βορρά» επικεντρώνονται σε εντός έδρας ήττα του Άρη από την ΑΕΚ στην τελευταία αγωνιστική (ευνοείται στην ισοβαθμία με τον συμπολίτη του), καθώς δύσκολα θα μπορέσει να απειλήσει τον Παναθηναϊκό στο «Νίκος Γκάλης».

Πρακτικές που δεν ταιριάζουν στην ιστορία του Άρη!

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να θεωρείται σύμπτωση και σίγουρα μία σεζόν που θα ολοκληρωθεί με διψήφιο αριθμό ηττών και «υποκλίσεις σε Λαύριο (75-70), Ρόδο, Τρίκαλα και Ρέθυμνο, μόνο ως οπισθοδρόμηση μπορεί να θεωρηθεί. Η νέα «στάση» του Άρη (14-11) παρά το 61,3% στα δίποντα και τα 10 περισσότερα ριμπάουντ, αποτέλεσε ένα ακόμη «μάθημα» προς την φιλόδοξη διοίκηση Λάσκαρη, που πρώτα οφείλει να «αφομοιώσει» το μέγεθος και την ιστορία του συλλόγου που έχει αναλάβει να αναμορφώσει και εν συνεχεία να προβαίνει σε βαρύγδουπες εξαγγελίες. Σύμφωνοι, μπορεί φέτος ο Δημήτρης Πρίφτης να έκανε λάθη στις επιλογές των ξένων αλλά δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος προπονητής στον οποίον δεν «βγαίνουν» κάποιες επιλογές. Και σίγουρα, η πορεία, η εργατικότητα και το ήθος του δεν συνάδουν με τις πρακτικές με τις οποίες είναι αναγκασμένος να συμβιβάζεται το τελευταίο διάστημα, λες και πρέπει να αυτοτιμωρηθεί! Εκτός κι αν οι αποφάσεις της ΚΑΕ να κατέβει η αποστολή στο Λαύριο, οδικώς ή να φέρει έναν «ανέτοιμο» παίκτη (Τέϊλορ) που δεν έπαιξε, μπορούν να βρουν έστω μία λογική ερμηνεία, από τη στιγμή που πράγματι δεν υπήρχε οικονομικό θέμα.

Νησιώτικη μονομαχία στα playoffs!

Χρειάστηκαν να περάσουν κάτι περισσότερο από 2 μήνες και 10 αγωνιστικές, αλλά και να παίξει με μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη, για να γνωρίσει το Ρέθυμνο (12-13) μία πεντακάθαρη ήττα (74-101). Από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Νίκος Βετούλας, οι Κρητικοί (Φιτζπάτρικ 14π. & 5ρ.) είναι άλλη ομάδα, αλλά αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί κόντρα στον Παναθηναϊκό που είχε ποσοστά ευστοχίας για Όσκαρ και αναλογία 25 ασίστ με μονοψήφιο αριθμό λαθών (9)! Με νίκη στη Λευκάδα επί της Δόξας, οι Cretan Kings θα τερματίσουν στην 6η θέση και θα βάλουν πλώρη για πρόκριση στην 2η φάση των playoffs.

Η πρώτη πραγματικά καλή εμφάνιση του Κολοσσού (12-13) μετά από μία σειρά άσχημων εμφανίσεων, δεν αρκούσε για μία σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ. Οι Ροδίτες (Χολ 18π. & 8ασ.) ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι τα μέσα της 3ης περιόδου, έχοντας υψηλή δημιουργία (20ασ.) και εξαιρετικό ποσοστό στα δίποντα (60%), όταν όμως, η «Ένωση» ισορρόπησε το ματς, δεν πίστεψαν ποτέ ότι μπορούν να πάρουν στα ίσα τη νίκη κι έχασαν (81-82) στις λεπτομέρειες. Η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη θα τερματίσει πιθανότατα στην 7η θέση και στα playoffs θα παίξει με το Ρέθυμνο, με μειονέκτημα έδρας, στην πιο αμφίρροπη σειρά της 1ης φάσης.

Παράδειγμα προς μίμηση το Λαύριο, ελπίζει ο Προμηθέας!

Το Λαύριο (11-14) «έκλεισε» θριαμβευτικά κι ολοκλήρωσε (όπως και πέρυσι) με θετικό ρεκόρ (7-6) τους εντός έδρας αγώνες της κανονικής περιόδου και πλέον κρατάει στα χέρια του την ιστορική συμμετοχή στα playoffs του πρωταθλήματος. Παρ' ότι σούταραν με 41% εντός πεδιάς και υστέρησαν στα αισθητά στα ριμπάουντ, οι Λαυριώτες (Μπολντς 22π. & 6ρ.) κατέθεσαν ψυχή και θέληση, κερδίζοντας (75-70) καθαρά τον Άρη. Με νίκη την Μεγάλη Πέμπτη (13/04) στην Πάτρα επί του Απόλλωνα, η ομάδα του Χρήστου Σερέλη θα καταλάβει πανηγυρικά την 8η θέση στην τελική κατάταξη και μόλις στην 2η συμμετοχή στα «μεγάλα σαλόνια», θα παίξει με το «σπαθί της» στην post-season.

Το εφετινό αρνητικό ρεκόρ παραγωγικότητας δεν επέτρεψε στον Προμηθέα (10-15) ούτε καν να είναι ανταγωνιστικός κόντρα στον Ολυμπιακό και η φυσιολογική ήττα (53-72) από τους «ερυθρόλευκους» δεν αλλάζει την «εστίαση» των Πατρινών, που θα κυνηγήσουν το «διπλό» στην Αμαλιάδα για να κρατήσουν ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης στα playoffs. Βέβαια, όταν μία ομάδα σουτάρει με 32,2% εντός πεδιάς και μάλιστα στο γήπεδό της, δεν μπορεί να τρέφει ελπίδες νίκης, ποσώ μάλλον όταν υποδέχεται τους πρωταθλητές. Για να τα καταφέρουν, λοιπόν, οι παίκτες του Βαγγέλη Αγγέλου (Λ.Τζόουνς 13π., 5ρ. & 5λ.) θα πρέπει να παρουσιαστούν εντελώς μεταμορφωμένοι και δημιουργικοί, καθώς επίσης και να αγγίξουν τον μ.ο. πόντων που πέτυχαν στις μέχρι στιγμής 4 νίκες τους μακριά από το «Δημήτριος Τόφαλος».

Τα Τρίκαλα (10-15) έπιασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους διψήφιο αριθμό νικών και γιόρτασαν με τον κόσμο τους την παραμονή τους στην Α1 Κατηγορία. Η 8η εφετινή εντός έδρας νίκη (74-68) είχε αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα για τον Κέλσι Μπάρλοου (14π., 7ρ., 5ασ. & 4κλ.) που του χρόνου θα φοράει τα «κιτρινόμαυρα» της ΑΕΚ και φυσικά ήταν το ιδανικό επιστέγασμα της συνολικής προσφοράς του Γιάννη Καστρίτη, που φέτος «είδε» τις προσπάθειες του να ανταμείβονται μία ώρα αρχύτερα κι έδειξε δείγματα ανερχόμενου προπονητή.

Η Κύμη «έπιασε το νόημα» της έδρας!

Με 85% στις βολές, 58% στα δίποντα και τον Ντάνιελ Όρτον (18π. & 5ρ.) να κάνει το καλύτερό του παιχνίδι με τη φανέλα της, η Κύμη (8-17) άντεξε στην αντεπίθεση του Απόλλωνα και μία αγωνιστική πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, «σφράγισε» (76-70) την παραμονή της στην Α1 Κατηγορία. Μπορεί η ομάδα του Βασίλη Μπρατσιάκου να είναι η μοναδική που θα τελειώσει την εφετινή Basket League χωρίς εκτός έδρας νίκη (0/12 και παίζει την τελευταία αγωνιστική στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό), η επίτευξη του στόχου της σωτηρίας, όμως, βασίστηκε στην κυριαρχία της στο κλειστό της Κανήθου, όπου είχε 8 νίκες σε 13 αγώνες.

Κόροιβος και Απόλλων για μία θέση!

Η μαχητική αντίδραση των παικτών στο 2ο μέρος και η ελπιδοφόρα εμφάνιση των νεαρών Σαχπατζίδη και Σπυριδωνίδη, που είχαν συνολικά 18 πόντους (από 9 έκαστος), ήταν ίσως ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει ο Κόροιβος (7-18) στο κλειστό της Πυλαίας, όπου γνώρισε την 5η σερί ήττα του (75-66). Η συνεισφορά των δύο Ελλήνων (28,12% των πόντων), συνιστά διπλασιασμό του αντίστοιχου μέσο όρου παραγωγικότητας των γηγενών παικτών της ομάδας, στην εφετινή σεζόν (ανά παιχνίδι)! Ωστόσο, αλλά όλα αυτά αποτελούν «ψιλά γράμματα» για τον Ντίνο Καλαμπάκο, που έχει μπροστά λίγες μέρες για να προετοιμάσει το παιχνίδι χωρίς επόμενη μέρα κόντρα στον Προμηθέα, χωρίς να ασχολείται με την διαιτησία όπως η διοίκηση του Κοροίβου.

Το ποσοστό στις βολές (14ος με 64,7%) και η άμυνα (μ.ο. 83,6π.) που συνιστούν την «αχίλλειο πτέρνα» της συλλόγου του νομού Ηλείας, αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε ένα ματς που οι γηπεδούχοι θέλουν μόνο τη νίκη για να μην εξαρτώνται από το τι θα γίνει στην αναμέτρηση του Απόλλωνα με το Λαύριο. Θυμίζουμε ότι σε περίπτωση ήττας και νίκης των Πατρινών, θα ακολουθήσει τη Δόξα Λευκάδας στην Α2 Κατηγορία.

Το αμερικάνικο δίδυμο Χίκεϊ (23π. & 5κλ.)-Μπαρτ (17π. & 5ασ.) βοήθησε τον Απόλλωνα (6-19) να παλέψει το ντέρμπι με την Κύμη μέχρι το τέλος, η εμμονή των παικτών του Θανάση Σκουρτόπουλου και η αστοχία στα τρίποντα (7/28 ήτοι 25%), ήταν οι βασικές αιτίες για την οδυνηρή ήττα με 70-76. Πλέον η τελευταία ελπίδα των Πατρινών για να αποφύγουν τον υποβιβασμό, περνάει μέσα από τη βοήθεια του συμπολίτη Προμηθέα, που πρέπει να νικήσει τον Κόροιβο στην Αμαλιάδα και φυσικά να συνδυαστεί με δική τους νίκη επί του Λαυρίου στην τελευταία αγωνιστική. Παρόντος και του θρυλικού Τζον Στόκτον, που έφτασε στην Ελλάδα για να δει τον γιο του, που φοράει τα χρώματα της πρώτης τη τάξει ομάδας της Πάτρας.

Η Δόξα (4-21) ολοκλήρωσε με μία ακόμη αξιοπρεπή εμφάνιση τους εκτός έδρας αγώνες της και ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την Basket League, στην τελευταία παράσταση μπροστά στο κοινό της, υποδεχόμενη το Ρέθυμνο. Στα Τρίκαλα, οι Λευκαδίτες (Μάρας 25π., 11ρ. & 3ασ.) ανέτρεψαν μία διαφορά 21 πόντων, πλησιάζοντας στο -4, για να χάσουν (68-74) τελικά, αφήνοντας πολύ θετικές εντυπώσεις. Αν και ουσιαστικά ανέλαβε όταν η ομάδα είχε ουσιαστικά υποβιβαστεί και πέτυχε μόλις μία νίκη σε 7 αγώνες, ο Φώτης Τακιανός έκανε εξαιρετική δουλειά, πείθοντας τους παίκτες του να παλέψουν όλα τα παιχνίδια ανεξαρτήτως κινήτρων!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!