Γαλατάσαραϊ - Μπασκόνια 80-103

Γαλατάσαραϊ - Μπασκόνια 80-103
Η Μπασκόνια έκανε… άλμα πρόκρισης στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα καθώς πέρασε με εμφατικό τρόπο από την Κωνσταντινούπολη. Οι Βάσκοι επικράτησαν με 80-103 της Γαλατάσαραϊ η οποία δεν είχε κίνητρο.

Βέβαια για τους Τούρκους η συγκεκριμένη ήττα δεν στοιχειοθετεί σπουδαίο πρόβλημα καθώς έχουν συμβιβαστεί με τον αποκλεισμό τους. Εν αντιθέσει βέβαια με τους οπαδούς τους οι οποίοι αποδοκίμασαν έντονα τον Εργκίν Αταμάν πριν την έναρξη του αγώνα, αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει από τη θέση του και να χρειαστεί η παρέμβαση των διοικούντων της ομάδας για να επιστρέψει.

Ολ’ αυτά λειτούργησαν υπέρ της Μπασκόνια η οποία ούτως ή άλλως ήταν σε εξαιρετικά επιθετικά βραδιά. Η ευστοχία των Βάσκων έκανε τη διαφορά στο πρώτο ημίχρονο καθώς σούταρε με 65% (24/37) και έξω από τα 6,75 με ποσοστό 64%. Βέβαια, δεν είχε να διασπάσει κάποια σκληρή άμυνα διότι η μηδαμινή ελπίδα πρόκρισης ήταν φανερή στη Γαλατάσαραϊ. Η τελευταία ήταν ανταγωνιστική μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο (21-27, 10’) καθώς στο δεύτερο η Μπασκόνια έκανε ό,τι ήθελε.

Οι φιλοξενούμενοι βασίστηκαν στην επιθετική πολυφωνία τους, στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας (σ. σ. 17 ασίστ στο πρώτο μέρος) αλλά και στους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σκοραρίσματος. Για παράδειγμα, Βόιτμαν, Ντιόπ και Τιλί έδωσαν λύσεις κάτω από τα καλάθια, ενώ σε καλή κατάσταση ήταν και το… πυροβολικό με τους Μπομπουά, Χανγκά. Έπειτα από δύο λεπτά στη δεύτερη περίοδο η διαφορά πήγε στο +12 (24-36). Χρησιμοποιώντας άμυνα ζώνης η Γαλατάσαραϊ προσπάθησε να σταματήσει τον ρυθμό της Μπασκόνια αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα η ευστοχία της τελευταίας οδήγησε στο +19 (33-52, 17’), ενώ το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 44-60.

Η Γαλατάσαραϊ αποφάσισε να παίξει άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο ενώ στην επίθεση βρήκε και το μακρινό σουτ από τον Ντίμπλερ και μείωσε σε 57-67 (24:30). Μόνο που η δεύτερη απόπειρά της στην εφαρμογή άμυνα ζώνης δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η Μπασκόνια βρήκε και πάλι τις λύσεις έξω από τα 6,75, είχε υπομονή στην επίθεση αναζητώντας την έξτρα πάσα και βρήκε αλώβητη από την… κρίση επαναφέροντας τη διαφορά στο +16 (64-80, 29’).

Χρειάστηκαν πέντε λεπτά στην τελευταία πράξη της αναμέτρησης για να οδηγηθεί η διαφορά στο +24 (71-95). Εκεί εξανεμίστηκαν οι ελπίδες της Γαλατάσαραϊ και φυσικά τα εναπομείναντα λεπτά απέκτησαν διαδικαστικό χαρακτήρα όπου οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν και με +30 (71-101).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μπασκόνια είχε κίνητρο εν αντιθέσει με τη Γαλατάσαραϊ. Συν τοις άλλοις σούταρε με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας στα τρίποντα (όταν το σκορ ήταν 71-95 οι Βάσκοι είχαν 14/22 τρίποντα) ενώ δεν είναι τυχαίος και ο απολογισμός των 26 ασίστ.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Συνήθως είναι ο «χαμάλης» της Μπασκόνια, αλλά ο Ιλιμάνε Ντιόπ έκανε εξαιρετικό παιχνίδι τελειώνοντας σχεδόν όλες τις τελικές πάσες που πήρε.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ είναι εκ των ηγετών της Γαλατάσαραϊ αλλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι… χάθηκαν τα ίχνη του. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Σενγκέιλα για την Μπασκόνια.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουμε το πρώτο ημίχρονο, μάλλον θα σταθούμε στη διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της Μπασκόνια, όταν η Γαλατάσαραϊ έκανε απόπειρα επιστροφής (57-67) στα μέσα της δεύτερης περιόδου. Το μακρινό σουτ και ο Ντιόπ έδωσαν λύσεις στους φιλοξενούμενους.

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Είναι πολλοί οι υποψήφιοι επειδή η Μπασκόνια είχε πολυφωνία αλλά θα επιλέξουμε τον Βόιτμαν γιατί όταν πατούσε στο παρκέ έδινε λύσεις στην ομάδα του. Δεύτερη επιλογή είναι ο Άνταμ Χανγκά λόγω του ότι πρόσφερε σε εκτέλεση και δημιουργία.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Λάρκιν κόντεψε να… σωριάσει στο έδαφος τον Γκιουλέρ με τις σταυρωτές του ντρίμπλες και το μαρτύριο του τελευταίου τελείωσε μετά την πάσα και το alley oop κάρφωμα από τον Ντιόπ στο 7’.

TI ΠΕΤΑΝΕ: Η Γαλατάσαραϊ την αμυντική διάθεσή του πρώτου ημιχρόνου και φυσικά τους 60 πόντους που δέχθηκε σ’ αυτό το διάστημα.

Τα δεκάλεπτα: 21-27, 44-60, 66-80, 80-103