Η τρίτη θέση είναι τεράστια μαγκιά, αλλά κανείς δε θα τη θυμάται αν δεν πάει στο Final 4

Η τρίτη θέση είναι τεράστια μαγκιά, αλλά κανείς δε θα τη θυμάται αν δεν πάει στο Final 4

Η τρίτη θέση είναι τεράστια μαγκιά, αλλά κανείς δε θα τη θυμάται αν δεν πάει στο Final 4
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη βαθμολογική συνέπεια του Ολυμπιακού, τα καλά «πατήματα» του Σπανούλη, τη βιασύνη στην επίθεση που του στοίχισε και βλέπει playoffs ΤΣΣΚΑ - Φενέρμπαχτσε.

Νομίζω πως συμφωνούμε όλοι πως παρακολουθούμε την ομορφότερη Euroleague, την πιο δύσκολη, την πιο συναρπαστική όλων των εποχών σε ό,τι αφορά την κανονική της διάρκεια. Με αυτό ως δεδομένο θέλω να επισημάνω κάτι που έχει περάσει απαρατήρητο και δε θα έπρεπε.

Σε αυτή την Euroleague ο Ολυμπιακός ήταν σταθερά και σε όλη της τη διάρκεια μέσα στην πρώτη «τετράδα». Και από τις ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ και Φενέρμπαχτσε που τον συντρόφευαν σε αυτή την «τετράδα» έχει το μικρότερο μπάτζετ. Πολύ μικρότερο για την ακρίβεια.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι αυτό που πέτυχε ο Ολυμπιακός.

Ξέρω τη σκέψη σας όμως αυτή τη στιγμή και συμφωνώ μαζί σας. Κανείς δε θα θυμάται πως για 30 αγώνες ήταν στην τετράδα και δεν πήγε στο Final 4.

Μη φωνάζετε. Σας είπα πως συμφωνώ.

Το παιχνίδι με την Εφές δεν είχε πολλά αξιοσημείωτα. Λίγα και καλά όμως.

Ο Ολυμπιακός στα πρώτα 5 λεπτά του ματς είχε δεχτεί 2 πόντους. Στο 15’ είχε δεχτεί 32. Με απλά μαθηματικά, δέχτηκε 30 πόντους σε διάστημα δέκα λεπτών μεταξύ του οποίου κι ένα σερί 16-0. Σίγουρα η Εφές είναι από τις ομάδες που οι παίκτες παίζουν με το ένστικτο, αλλά 30 πόντοι είναι πολλοί σε δέκα λεπτά.

Και το ακόμη χειρότερο είναι πως για αυτούς τους 30 πόντους ευθύνεται λιγότερο η άμυνα και περισσότερο η επίθεση. Πολλές βιαστικές επιθέσεις, πολλές κακές επιλογές έφεραν έναν εκνευρισμό ο οποίος επηρέασε την άμυνα και ταυτόχρονα γέμισε αυτοπεποίθηση τους Τούρκους.

Το άλλο στοιχείο, θετικό αυτή τη φορά ήταν η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη. Το είχα γράψει κάποια φορά και δεν ξέρω πόσοι είχατε δώσει βαρύτητα. Αν ένας παίκτης χάσει 10 προπονήσεις, επηρεάζεται. Δεν πα να ΄χει κάνει 300000 προπονήσεις στη ζωή του. Δέκα είναι αρκετές να τον βγάλουν από το ρυθμό.

Δέκα επίσης είναι ικανές να σε βοηθήσουν να ξαναβρείς ρυθμό. Ο Σπανούλης προπονείται καλά τον τελευταίο καιρό κι αυτό φάνηκε με τη Ρεάλ κι ακόμη περισσότερο με την Εφές.

Τα δημοσιογραφικά στο «Abdi Ipekci» είναι δίπλα από το παρκέ. Ένιωθα τα γερά πατήματα του Σπανούλη, ένιωθα τη σιγουριά του. Φάνηκε πως είναι καλύτερα και θα γίνει ακόμη καλύτερα όσο πλησιάζει η σεζόν στο τέλος της.

Επίσης κάτι σχετικό με τον αρχηγό του Ολυμπιακού το οποίο από την τηλεόραση ίσως να μη φάνηκε καθαρά. Ο Σπανούλης όσες φορές βρέθηκε με ψηλότερο παίκτη στην άμυνα στο low post, έδινε μάχη να βγει από μπροστά για να εμποδίσει την πάσα. Πραγματικά πάλευε και το κατάφερε. Σε αντίθεση με τον Ουότερς που τον πόσταραν με επιτυχία συνέχεια.

Και τον Αθηναίου τον πόσταραν, αλλά αυτός είχε την εξυπνάδα να χρησιμοποιήσει τα φάουλ σωστά. Ο Αμερικανός απλά τους έβλεπε να σκοράρουν.

Επίσης ο Πρίντεζης έκανε μεγάλη ζημιά στους Τούρκους. 16 πόντοι και 9 ριμπάουντ απέναντι σε μία τόσο αθλητική ομάδα η οποία σχεδόν πάντα έστελνε δεύτερο παίκτη πάνω του, δεν είναι καθόλου εύκολο. Ίσως να καθυστέρησε να μπει στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά ο Σφαιρόπουλος δεν ήθελε να κόψει τη φόρα του Παπαπέτρου που είχε βρει ρυθμό στην επίθεση.

Κάτι μου λέει πάντως πως ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη πριν το Final 4. Πρέπει να εμφανιστεί πλήρης και καλύτερος από αυτό που είδαμε χθες. Μπορεί. Το έχει δείξει.

ΥΓ: Μετά από καιρό έκανε κακό ματς ο Παπανικολάου. Δικαιολογημένα φυσικά αφού είναι άνθρωπος κι όχι μηχανή. Το κακό είναι πως μπήκε σε μία διαδικασία μουρμούρας με τους διαιτητές κι έχασε τη συγκέντρωσή του στην τρίτη περίοδο..

ΥΓ 2: Λοιπόν επειδή το μυαλό μου ταξιδεύει… Με νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΤΣΣΚΑ, με νίκη της Ρεάλ επί της Φενέρ και με 2/2 της Μπασκόνια βλέπω τελευταία αγωνιστική ήττα της Ρεάλ από την Εφές στη Μαδρίτη (εσκεμμένη, το έχει ξανακάνει και θα παραμένει πρώτη αφού έχει την ισοβαθμία με τους Ρώσους) και ο λόγος θα είναι ο εξής… Το ένα ζευγάρι των playoffs θα είναι ΤΣΣΚΑ – Φενέρμπαχτσε που σημαίνει πετάει έξω έναν διεκδικητή του τίτλου πριν καν το Final 4.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει τριπλή ισοβαθμία με Μπασκόνια, Εφές και Φενέρ στην οποία υπολείπεται η ομάδα του Ομπράντοβιτς. Η κατάταξη θα είναι Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μπασκόνια, Εφές, Φενέρμπαχτσε, Νταρουσάφακα ή Ερυθρός Αστέρας.

Να το θυμάστε όταν θα δικαιωθώ…

ΥΓ 3: Φυσικά κι ο Ολυμπιακός δεν έχασε από τη διαιτησία, αλλά είναι αλήθεια πως σφύριζαν με διαφορετικά κριτήρια στις επαφές.

ΥΓ 4: Ευχαριστώ την Turkish Airlines για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Πάντα ευχάριστο. Θα την ξαναχρειαστώ σίγουρα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.