«Αιώνιος» τελικός στην Euroleague; Πάντα υπάρχει η πρώτη φορά!

«Αιώνιος» τελικός στην Euroleague; Πάντα υπάρχει η πρώτη φορά!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τη σύνοψη της 23ης αγωνιστικής στην Basket League, σχολιάζει τη διαμόρφωση των ζευγαριών στα playoffs της Euroleague και το σενάριο του «αιώνιου» τελικού και επικροτεί την εμπιστοσύνη της ΑΕΚ στο πρόσωπο του Σωτήρη Μανωλόπουλου.

Μία ξαφνική αδιαθεσία που έθεσε τον ήρωα του Βελιγραδίου νοκ-άουτ από τον επαναληπτικό με τη Ρεάλ κι ανάγκασε τον Ολυμπιακό να παραταχθεί χωρίς τον Γιώργο Πρίντεζη, είναι η βασική αιτία που οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούν να πλέον διεκδικήσουν την πρώτη θέση στην βαθμολογία της κανονικής περιόδου στην Euroleague. Με τον Βασίλη Σπανούλη (9π., 4ρ. & 3ασ. με 3/12 σουτ) να προσπαθεί να βρει τα πατήματά του και τον Λοτζέσκι (3π. με 1/3 σουτ) να αποτελεί σκιά του καλού του εαυτού και στο τέλος να τραυματίζεται στον αχίλλειο (ευτυχώς όχι σοβαρά), οι πρωταθλητές ηττήθηκαν από τη «βασίλισσα» και πλέον έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται με την 3η θέση, που θα τους στείλει με πλεονέκτημα έδρας απέναντι σε μία εκ των Εφές Αναντολού ή Μπασκόνια, που θα καταλάβει πιθανότατα την 6η θέση.

Το σενάριο της ελληνοτουρκικής μονομαχίας - δεν σας κρύβω ότι θεωρώ τους Τούρκους πιο βατούς ως αντιπάλους, λόγω και έλλειψης έδρας - βέβαια δεν είναι το πιο πιθανό, αλλά μπορεί να προκύψει στην περίπτωση ισοβαθμίας των δύο ομάδων (η Εφές έχει καλύτερη διαφορά στα μεταξύ τους παιχνίδια), δηλαδή αν οι Πειραιώτες χάσουν την Πέμπτη (30/03, 20.00) στο «Abdi Ipekci» και την επομένη (31/01), στο ίδιο γήπεδο, η αδιάφορη Γαλατασαράϊ νικήσει τους Βάσκους. Σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής δεν θα παίξουν κανένα ρόλο.

Ο Ολυμπιακός (22-1) εν τω μεταξύ εξασφάλισε εν πολλοίς, για 3η συνεχή χρονιά, την πρωτιά στην κανονική περίοδο με τη δύσκολη νίκη (70-63) του στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» επί του Ρεθύμνου. Οι «ερυθρόλευκοι» «καθάρισαν» το ματς στην 4η περίοδο και τα καλά νέα για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο είχαν να κάνουν με την καλή εικόνα που παρουσίασε ο «Kill Bill» (12π., 5ρ. & 7ασ.), η επανεμφάνιση του «Πριντ» (8π. & 3ασ.) και η θετική «αντίδραση» του Μπιρτς (15π. & 6ρ. με 7/8 σουτ) μετά τον λεκτικό διαξιφισμό που είχε με τον προπονητή του, στο πρώτο μέρος του αγώνα με τη Ρεάλ.

Το σενάριο της πιο «γλυκιάς» επιστροφής σε Final 4!

Κατ' αυτόν τον τρόπο, περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι πιθανότητες του Παναθηναϊκού Superfoods (22-1) να διεκδικήσει το πλεονέκτημα της έδρας στους τελικούς, καθώς μόνο με θαύμα μπορεί να σκοντάψει πλέον ο «αιώνιος αντίπαλός» τους στις τρεις εναπομείνασες αγωνιστικές. Πάντως, αν και κουρασμένοι από το ταξίδι και τη μεγάλη προσπάθεια στη Βιτόρια, οι «πράσινοι» επέκτειναν το νικηφόρο σερί τους στην Basket League στις 22 συνεχόμενες νίκες, έστω κι αν χρειάστηκαν να πετύχουν 18 αναπάντητους πόντους, από τα τέλη της 1η παράτασης (οπότε και ισοφάρισε ο Καλάθης) και για ένα διάστημα 3,5 λεπτών, μέχρι το προτελευταίο λεπτό του δεύτερου έξτρα πενταλέπτου, όπου και κρίθηκε το ντέρμπι (106-87).

Ο Τσάβι Πασκουάλ «κράτησε» μόνο το αποτέλεσμα αλλά και την εξωπραγματική εμφάνιση του MVP της αγωνιστικής, Kρις Σίνγκλετον (22π., 16ρ., 3ασ., 2κλ. με 3/3 τριπ.), γνωρίζοντας ότι είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετικό rotation στο πρωτάθλημα. Άμα τη επιστροφή του Γκιστ, οι «πράσινοι» μετρούν 6 συναπτές νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη και η μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της Μπασκόνια, έβαλε τον «εξάστερο» για τα καλά στο «κόλπο» της 4ης θέσης, που εξασφαλίζει πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Euroleague. Η ουσία είναι ότι - ανεξαρτήτως της θέσης (4ης ή 5ης) που θα τερματίσει - ο Παναθηναϊκός είναι πιθανό να περάσει από τη διαδικασία μίας ακόμη ελληνοτουρκικής μονομαχίας, που θα είναι ίσως η πιο αμφίρροπη των εφετινών προημιτελικών ζευγαριών.

Η Φενερμπαχτσέ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν είναι το φόβητρο που αναμενόταν στην αρχή της σεζόν και μία ενδεχόμενη επιστροφή στο Final 4 (μετά από 4 χρόνια απουσίας), θα έχει πολύ πιο γλυκιά γεύση, αν έρθει με αποκλεισμό της περυσινής φιναλίστ της διοργάνωσης. Ειδικότερα φέτος που το κορυφαίο ετήσιο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη!

Όσον αφορά τη συνέχεια; Με βάση το format της εφετινής Euroleague, αν οι δύο ελληνικές ομάδες φτάσουν στην Πόλη, η μοναδική περίπτωση να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, είναι μόνο στον τελικό. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην 30χρονη ιστορία των Final 4! Πόσο πιθανό είναι; Όσο απίθανο να κερδίσουν σε ένα νοκ-άουτ παιχνίδι, ο Ολυμπιακός την ΤΣΣΚΑ (2/2 σε ημιτελικούς και 1/1 σε τελικό) και ο Παναθηναϊκός τη Ρεάλ (δεν έχουν συναντηθεί ποτέ σε μονό αγώνα, αλλά το «τριφύλλι» προηγείται με 19-17 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις). Λέτε; Μακάρι!

Η φανερή επίδραση του Μανωλόπουλου στην εικόνα της ΑΕΚ

Επιστρέφοντας στα πιο δικά μας, το δεύτερο ντέρμπι της θητείας του στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος παρουσίασε μία πολύ διαβασμένη και βελτιωμένη ΑΕΚ (17-6), που έφτασε τον Παναθηναϊκό στα όρια του και τον απείλησε με ήττα στην κανονική διάρκεια και το πρώτο έξτρα πεντάλεπτο, για να παραδοθεί (87-106) τελικά από την κούραση στην 2η παράταση. Μετά από 13 χρόνια ως assistant, στην πρώτη του πραγματική ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει από το πόστο του head-coach, ο 46χρονος προπονητής άφησε θετικές εντυπώσεις.

Όχι μόνο όσον αφορά στην προετοιμασία των παικτών του (Μαυροκεφαλίδης 19π., 6ρ. & 2ασ.) αλλά ειδικότερα και στο κομμάτι των αντιδράσεων του στην διάρκεια του ματς και αυτός ήταν ο λόγος που η «Ένωση» διεκδίκησε στα ίσα τη νίκη. Η έλλειψη διάρκειας, τα λάθη (16) και η χαώδης διαφορά στα ριμπάουντ (-17), της στοίχισαν μία νίκη που ψάχνει εδώ και τρία χρόνια και ειδικότερα κόντρα στους «πράσινους» έχει να έρθει 9 ολόκληρα χρόνια. Η 3η θέση στο πρωτάθλημα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και με σωστό σχεδιασμό και ορθολογιστική διαχείριση, η νέα σεζόν μόνο καλύτερες μέρες μπορεί να φέρει...

Το προβάδισμα του ΠΑΟΚ για την 4άδα!

Ένα σερί 17-0 μέσα σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά στην 4η περίοδο, ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ (13-10) ώστε να πετύχει το πρώτο νικηφόρο σερί του μετά από 4,5 μήνες και να γλιτώσει ένα πατατράκ, που θα μπορούσε να τον ρίξει ακόμη και στην 6η θέση. Παρά τα διπλάσια λάθη από τον Προμηθέα (18-9), ο «δικέφαλος» του Βορρά που είδε τον νεοαποκτηθέντα Ιβάν Άσκα να έχει αρκετά θετική παρουσία (9π. & 4ρ. σε 10'), ανέτρεψε μία διαφορά 14 πόντων μέσα σε χρόνο ρεκόρ και γι' αυτό ο Σούλης Μαρκόπουλος (Μακ Φάντεν 18π. με 4/6 τριπ.) επικαλέστηκε τον εγωϊσμό των παικτών του κι έκανε λόγο για μία ανέλπιστη νίκη (78-75).

Στο ίδιο έργο θεατές αλλά με διαφορετικό φινάλε και σε διαφορετικό γήπεδο, ήταν για δεύτερο σερί Σάββατο οι φίλαθλοι του Άρη (13-10) την ημέρα των 103ων γενεθλίων του. Αυτή τη φορά, οι «κιτρινόμαυροι» ήταν πολύ καλύτεροι απ' ότι στη Ρόδο και απέναντι στην Κύμη, είχαν για σχεδόν 25 λεπτά το προβάδισμα στο σκορ. Παρ' όλα αυτά, όμως, λίγο έλειψε να κάνουν χαρακίρι και να γνωρίσουν τη 2η σερί ήττα τους, από την οποία τους γλίτωσε, εν πολλοίς, ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής (3ος στις βολές με 80,6%). Ο Ουίλ Κάμινγκς (17π., 5ρ. & 3ασ.) έβαλε και πάλι τη σφραγίδα του και αυτή τη φορά οι 2/2 βολές του στα 16”, έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση, όπου η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη (Γιάνκοβιτς 14π., 10ρ. & 3ασ.) κυριάρχησε κι επέστρεψε στις νίκες (80-77), μένοντας ζωντανή στο κυνήγι της 4ης θέσης στην κανονική περίοδο.

Για τρίτο σερί παιχνίδι μακριά από τη Ρόδο, ο Κολοσσός (12-11) απέτυχε να ξεπεράσει το φράγμα των 67 πόντων και σουτάροντας σταθερά κάτω από το 50% στις βολές (30/61 ήτοι 49,2%), πιστοποίησε ότι χάνει μεγάλο μέρος της δύναμής του εκτός έδρας. Όπως όλα δείχνουν, η πεντακάθαρη ήττα (83-67) από τον Απόλλωνα, θα στερήσει από την ομάδα του Άρη Λυκογιάννη (Χολ 18π., 4ρ. & 4ασ. με 3/4 τριπ.) την υπέρβαση της 4άδας και η 6η θέση, θα εξασφαλιστεί με δύο νίκες στα δύο τελευταία παιχνίδια στο Βενετόκλειο με Λαύριο και Τρίκαλα.

Το «πιστοποιητικό» Βετούλα στο Ρέθυμνο

Αν εξαιρέσουμε την παρ' ολίγο «βόμβα μεγατόνων» της 2ης αγωνιστικής στη Λευκάδα, το Ρέθυμνο (11-12) ήταν η επαρχιακή ομάδα που κόντραρε και δυσκόλεψε περισσότερο τον Ολυμπιακό. Αν εξαιρέσει κανείς τα ριμπάουντ (-16), η ομάδα του Νίκου Βετούλα (Λέμον 18π. & 2ασ.) προσέγγισε σωστά το παιχνίδι, περιόρισε σημαντικά τα λάθη της κι αν είχε λίγο υψηλότερα ποσοστά ευστοχίας, τότε θα έβαζε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στους πρωταθλητές. Η τιμητική ήττα (63-70) πιστοποίησε την ανοδική πορεία των Κρητικών στις μέρες του 43χρονου Πατρινού τεχνικού, που θέλει να κυνηγήσει το 3/3 μέχρι το τέλος, για να τερματίσει στην 6η θέση.

Τρεις ομάδες για μία θέση

Στην 2η συμμετοχή του στην Α1 Κατηγορία, το Λαύριο (9-14) εξασφάλισε και μαθηματικά την παραμονή του, ισοφαρίζοντας τον αριθμό των νικών που έκανε πέρυσι, τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου. Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη (Γκρέϊ 15π., 2ασ. & 2κλ. με 4/7 τριπ.) κατεβάζει κατά μέσο όρο 7 πόντους το παθητικό της εντός έδρας και το 80-60 επί της ουραγού Δόξας, ήταν το επισφράγισμα μίας ακόμη επιτυχημένης πορείας, που βασίστηκε σε ομαδικούς Αμερικανούς (ο πρώτος σκόρερ Κέβιν Πάντερ αποχώρησε μετά το ματς) και χρήσιμους Έλληνες ρολίστες. Στις εναπομείνασες τρεις αγωνιστικές, οι Λαυριώτες θα κυνηγήσουν το 4ο εφετινό τους «διπλό» και στο παιχνίδι με τον Άρη, αυτό που τους έλλειψε περισσότερο στα δύο χρόνια που βρίσκονται στα «μεγάλα σαλόνια»: μία εντός έδρας νίκη επί ενός σπουδαίου αντιπάλου!

Για σχεδόν 30 λεπτά, όλα δούλευαν ρολόι στην Πυλαία για τον Προμηθέα (9-14) κι έδειχναν ότι η δεύτερη τη τάξει ομάδα της Πάτρας, οδεύει προς την 5η εφετινή εκτός έδρας νίκη του. Ένα ολοκληρωτικό «black-out» από το 30ο έως το 34 λεπτό, όμως, διάστημα στο οποίο οι φιλοξενούμενοι (Τζόουνς 13π. & 10ρ.) είχαν 0/2 βολές, 0/4 σουτ κι ένα λάθος, ζέστανε τον κόσμο του ΠΑΟΚ, που έσπρωξε τους γηπεδούχους προς τη νίκη (78-75) και δικαιολογημένα έβγαλε τον εορτάζοντα Βαγγέλη Αγγέλου από τα ρούχα του. Έστω κι αν κανείς δεν κέρδιζε μακριά από την έδρα του με 52% στις βολές, 37,3% εντός πεδιάς και 8 λιγότερα ριμπάουντ.

Τα Τρίκαλα (9-14) ισοφάρισαν την καλύτερη επίδοσή τους στην Basket League (9 νίκες) και κερδίζοντας εύκολα (72-55) τον Κόροιβο, παρέμειναν ζωντανά στο κυνήγι της παρθενικής συμμετοχής στα playoffs. Το σημαντικότερο απ' όλα, για την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη (Μανωλόπουλος 18π. με 4/4 τριπ.), είναι ότι στη διάρκεια της συνολικής εφετινής διαδρομής, αφομοίωσε μία αμυντική φιλοσοφία, που της επέτρεψε να αποκτήσει μία ταυτότητα και να πετύχει συντομότερα του αναμενόμενου τον στόχο της παραμονής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι μέσα στο 2017, οι Θεσσαλοί δέχονται κατά μ.ο. 64,8 πόντους στην έδρα τους (με απολογισμό 5-2), με αποτέλεσμα να μπορούν να κερδίζουν ακόμη και όταν ο Κέλσι Μπάρλοου (1ος σκόρερ του πρωταθλήματος) είναι σε κακή μέρα (3π. & 3ρ. με 1/4 σουτ) και παρά την αποχώρηση του πρώτου ριμπάουντερ της ομάδας (μ.ο. 6,9ρ.), Λιθουανού Γκιλβίντας Μπιρούτα (πήγε στην ιταλική Πιατσέντζα).

Δύο θέσεις για τρεις ομάδες

Τα κενά που άφησαν οι δύο πρώτοι σκόρερς (ο Τζόρνταν έφυγε λόγω αυτοτραυματισμού και ο Ελ-Αμίν μετά από απόφαση της τεχνικής ηγεσίας) όχι μόνο δεν καλύφθηκαν εξ' ολοκλήρου, αλλά “ανακάτεψαν” σε τέτοιο βαθμό την «χημεία» της Κύμης (7-16), που από 'κει που νεοφώτιστοι έδειχναν ικανοί να μπουν στην οκτάδα, πλέον κινδυνεύουν σοβαρά να επιστρέψουν στην Α2 Κατηγορία. Μετά το άκρως ελπιδοφόρο ρεκόρ (5-6) στις πρώτες 11 αγωνιστικές, η ομάδα του Βασίλη Μπρατσιάκου (Τσούπκοβιτς 14π., 4ρ. & 3ασ.) μετράει μόλις 2 νίκες στα τελευταία 12 ματς και υποπίπτοντας στα περισσότερα λάθη (μ.ο. 16,2) από κάθε άλλη ομάδα της Basket League, ψάχνει πλέον μία νίκη σε δύο τελικούς, με αντιπάλους τις δύο ομάδες της Πάτρας. Κόντρα στον Άρη, πάντως, περυσινοί πρωταθλητές της Α2 Κατηγορίας ανέτρεψαν μία διαφορά 13 πόντων και παρ' ότι μάζεψαν 21 λιγότερα ριμπάουντ, έχασαν (77-80) μοναδική ευκαιρία να σφραγίσουν την παραμονή τους, μία ώρα αρχύτερα.

Για 8ο συνεχόμενο παιχνίδι ο Κόροιβος (7-16) εξακολουθεί να μην μπορεί να σπάσει το φράγμα των 80 πόντων στην επίθεση (μ.ο. 65,1π.) και μοιραία η 6η ήττα (55-72) στα τελευταία 8 οκτώ ματς, τον φέρνει πλέον σε δεινή θέση, υπό την έννοια ότι στις εναπομείνασες αγωνιστικές, πρέπει να ψάξει για τουλάχιστον μία νίκη απέναντι σε αντιπάλους (Ρέθυμνο εντός, ΠΑΟΚ εκτός και Προμηθέα εντός) με μεγαλύτερους στόχους. Το άσχημο για την ομάδα του Ντίνου Καλαμπάκου που βασίζεται κατά κύριο στους Αμερικανούς (Πόλαρντ 16π. & 10ρ. με 7/8 σουτ), είναι ότι αυτή την εποχή όλοι οι μισθοφόροι ξένοι, μετρούν τις μέρες για να φύγουν και νοιάζονται λιγότερο για τα στατιστικά τους, πόσω μάλλον για τα αποτελέσματα των ομάδων τους.

Ο Απόλλων (6-17) πιστοποίησε τον «κανόνα» που τον θέλει να κερδίζει τα 6 από τα 8 εφετινά παιχνίδια στα οποία πέτυχε πάνω από 73 πόντους και το 50% στα τρίποντα (15/30) σε συνδυασμό με τα περισσότερα ριμπάουντ (+6) και το μονοψήφιο αριθμό λαθών (8), εξασφάλισαν τη νίκη (83-67) ευκολότερα του αναμενόμενου και της έδωσαν διαστάσεις! Οι Αμερικανοί του Θανάση Σκουρτόπουλου (Μπαρτ 24π. & 3ασ. με 6/10 τριπ., Καλινόσκι 18π. με 4/6 τριπ.) πέτυχαν τους 63 από τους 83 πόντους των Πατρινών και αν καταφέρουν να πλησιάσουν αυτά τα επίπεδα απόδοσης και στον τελικό της μεθεπόμενης αγωνιστικής στην Κύμη, τότε οι Αχαιοί θα έχουν σεβαστές πιθανότητες για την σωτηρία.

Πως θα περάσουν οι τρεις επόμενες εβδομάδες;

Με 35,1% στα σουτ εντός πεδιάς και με μοναδική αξιόπιστη επιθετική λύση τον Γερμανό ψηλό, Ιβάν Μάρας (12π., 9ρ. & 2κλ.), η Δόξα (4-19) πήγε στο Λαύριο αποκλειστικά και μόνο για να έχει μία αξιοπρεπή παρουσία (60-80) και με βάση την εικόνα του αγώνα (η διαφορά έφτασε ακόμη και το -27), μόνο στην 4η περίοδο πέτυχε τον στόχο της. Στις τρεις εβδομάδες που απομένουν πριν τον οριστικό υποβιβασμό τους, οι Λευκαδίτες του Φώτη Τακιανού θέλουν να τελειώσουν τη σεζόν με τουλάχιστον μία νίκη και να αρχίσουν από νωρίς τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς στην Α2, με στόχο την επιστροφή στην Α1 Κατηγορία. Έστω κι αν η απόσταση από την θεωρία στην πράξη, για την ώρα τουλάχιστον, μοιάζει τεράστια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!