ΑΕΚ-ΠΑΟ ματσάρα και το δίκιο του Lucio Dalla

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
ΑΕΚ-ΠΑΟ ματσάρα και το δίκιο του Lucio Dalla

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης παρακολούθησε το ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκού στο μπάσκετ και blogάρει, αναπολώντας παράλληλα τα μεγάλα παιχνίδια που απουσιάζουν!

;Όταν σβήνουν τα φώτα και το μυαλό μας καθαρίζει, μας επισκέπτονται οι δεύτερες σκέψεις. Από πότε έχουμε να δούμε ένα τόσο ωραίο παιχνίδι αν εξαιρέσουμε τα κλασικά και επαναλαμβανόμενα ντέρμπι των αιωνίων; Από πότε έχουνε να απολαύσουμε ένα ματς πρωταθλήματος υψηλού επιπέδου , συναρπαστικό, θεαματικό και αμφίρροπο;

Από πέρσι, θα απαντήσουν οι έχοντες καλό μνημονικό! Από εκείνο ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό που κρίθηκε και πάλι στις παρατάσεις! Από πέρσι λοιπόν!!!

Δεν είναι στενάχωρο ρε παιδιά , εκτός από την τελική φάση των play-offολόκληρη αγωνιστική χρονιά να περιμένεις μήπως και σου «κάτσει» ένα παιχνίδι! Ένα παιχνίδι ανάμα σε τόσες αναμετρήσεις ικανό να σε καθηλώσει! Να φτιάξει την διάθεση όχι μόνο των οπαδών (αυτή φτιάχνεται και από τα λίγα), αλλά κυρίως των φίλων του μπάσκετ.

Αυτά σκεφτόμουν και ενστικτωδώς χτύπησαν την πόρτα του μυαλού μου οι στίχοι του μακαρίτη Lucio Dalla τον οποίο χάσαμε μήνα Μάρτη του 2012, από το τραγούδι Cara (αγαπημένη)!

“Che pena che nostalgia” τραγουδά με την λυρικότητα που τον διέκρινε! «Τι πόνος , τι νοσταλγία»! Γιατί όταν κάποιες στιγμές ακόμα και ευχάριστες μας αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση, έναν απροσδιόριστο πόνο, τότε παίρνει εμπρός η κινηματογραφική μηχανή του μυαλού μας και αρχίζουν να προβάλλουν ξαφνικά εικόνες από το παρελθόν! Και έτσι μοιραία καταλήγουμε να νοσταλγούμε!

Τι νοσταλγία! Τα μεγάλα ντέρμπι, τα μεγάλα παιχνίδια απουσιάζουν!

Ο Πανιώνιος απουσιάζει, ο Ηρακλής το ίδιο , που είναι το Περιστέρι και ο Πανελλήνιος; Τα ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ είναι πλέον μια καρικατούρα του παρελθόντος ! Τα βλέπεις ή από επαγγελματική ή από οπαδική διαστροφή, αλλά δεν τα …παρακολουθείς , γιατί δεν σε καθηλώνουν!

Μόνο απ την πλέον τυπική συμμετοχή αυτών των ομάδων και όχι από την ισχυρή τους παρουσία , χάνουμε καμιά 15αριά ντέρμπι τον χρόνο…και βάλε! Και μια που νοσταλγώ μέσα από τα τραγούδια το χειρότερο όλων είναι «πως την απουσία τους πάω να συνηθίσω», διασκευάζοντας το «Νύχτωσε νύχτα, νύχτωσε» των αδελφών Κατσιμίχα!

Πόσο ανάγκη έχει το άθλημα, έχουμε όλοι μας από τέτοια παιχνίδια!

Ακόμα και να γνωρίζουμε ότι δεν κρίνουν κάτι! Η ΑΕΚ έχει πλέον την τρίτη θέση κλειδωμένη , ο Παναθηναϊκός δεν φεύγει από την δεύτερη ούτε με Προεδρικό Διάταγμα!

Ακόμα και αν γνωρίζουμε ότι τα δεδομένα δεν αλλάζουν , ακόμα και όταν βλέποντας το ματς καταλαβαίναμε ότι οι πιθανότητες είναι με τους πράσινους, ακόμα και αν κάθε τόσο αναρωτιόμασταν , μα πόσο θα αντέξει αυτή η ΑΕΚ; Και δικαιολογημένα αφού η Ένωση ξεπέρασε και την υπερβολή!

Καμαρώστε κατορθώματα! Φόρτωσε ο πρώτο μέρος με 42 πόντους το καλάθι του αντιπάλου! Είχε τον Ούκιτς για 43:15 λεπτά στο παρκέ( για τον Θεό!!!) με μόλις δυο λάθη!

Πήρε 42 πόντους από το ζωγραφιστό, 33 πόντους από τον πάγκο , κυρίως από τους εξαιρετικούς Μακ Γκράφ(3 στα 5 τρίποντα) και Ελονού(11 πόντοι), είχε 18 ασίστ, 34 ριμπάουντ και ποσοστό κοντά στο 70% στα εντός πεδιάς!!! Μιλάμε για εκτόξευση στην στρατόσφαιρα!

Ο Παναθηναϊκός είχε και πάλι τον βιονικό Σίγκλετον, εφάπαξ MVP, με 8 ολόκληρα λεπτά στο παρκέ και 22 πόντους στην συλλογή του! Ο Καλάθης είχε 14 πόντους με πιο κρίσιμο το φύλλο που πέταξε στην τσόχα κάνοντας το 84-84 για την δεύτερη παράταση!

Ο Ρίβερς έμεινε για 44:35 λεπτά στο παρκέ και διόλου απίθανο να βρίσκεται ακόμα εκεί περιμένοντας την ΤΣΣΚΑ! Ο Μπουρούσης μέτρησε 18 πόντους σε 30 λεπτά παρουσίας , διψήφιοι Τζέιμς και Φελντίν! Για να κερδίσουν οι πράσινοι χρειάστηκαν έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και με ..υπερωρίες στο παρκέ! Το ματς τελικά κρίθηκε σ’ αυτό που επισήμανε ο ομόσταβλος Βασίλης Σκουντής κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης!

Η ΑΕΚ κουράστηκε πνευματικά και ο Παναθηναϊκός μόνο σωματικά! Γιατί το μυαλό της πράσινης ομάδας με τις παραστάσεις που κουβαλά , έχει εκπαιδευθεί για χρόνια να δουλεύει στις υψηλές στροφές!

Η ΑΕΚ για να μπορέσει να αγγίξει το θαύμα έριξε στο παρκέ όλους τους παίκτες πλην ενός (Τσαλμπούρης), ο ΠΑΟ όχι!!! Ι( Φώτσης , Μποχωρίδης, Χαραλαμπόπουλος, μηδέν…ζάχαρη!)

Αυτή λοιπόν η διαφορά παραστάσεων δεν καλύπτεται ότι και να λέμε! Θα πρέπει η ΑΕΚ και η κάθε ΑΕΚ να αγωνίζεται για περισσότερα από πέντε συναπτά έτη στην Euroleague για να καλύψει την διαφορά και αν… Γιατί συγχρόνως οι πράσινοι και οι κόκκινοι θα εξελίσσονται!

Μόνο αν αλλάξουν τα δεδομένα στο κλειστό κλάμπ της Ευρώπης , θα τονωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα. Μόνο με το να ρίχνεις λεφτά , την ψαλίδα δεν την κλείνεις. Ομάδες δεν αγοράσεις , ούτε και παραστάσεις! Οι επενδύσεις απαιτούν κίνητρα με συγκεκριμένο χρόνο απόδοσης!

Στενάζουν και άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Της Ιταλίας , της Γαλλίας , της Σερβίας! Μαζί με της Ελλάδας αποτελούν τον κορμό του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Ανταγωνιστικά πρωταθλήματα , περισσότερα ΑΕΚ-ΠΑΟ σαν το χθεσινό , σημαίνουν ότι ανεβαίνει το επίπεδο των παικτών , των γηγενών , των προπονητών , των βοηθών , των υποδομών , ακόμα και αυτό των διαιτητών!

Μακάρι να το καταλάβουν οι ιθύνοντες πριν είναι πολύ αργά! Μακάρι! Αν και το μόνο …μακάρι που έκανε καριέρα ήταν ο Λου Μακάρι της Σέλτικ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!