Μπουρούσης: «Ο Πασκουάλ αποφασίζει το πόσο θα παίζω!»

Μπουρούσης: «Ο Πασκουάλ αποφασίζει το πόσο θα παίζω!»
Λίγες ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη επιστροφή του στη Βιτόρια ως αντίπαλος της Μπασκόνια, ο Γιάννης Μπουρούσης αποκαλύπτει στο gazzetta.gr, πως βιώνει τον διαφορετικό ρόλο που έχει στον Παναθηναϊκό και δηλώνει ευγνώμων για την αγάπη που εισέπραξε στην χώρα των Βάσκων.

Η συμφωνία του με τη Λαμποράλ Κούτσα όπως λεγόταν πέρυσι η Μπασκόνια, προέκυψε λίγο μετά το τέλος του Ευρωμπάσκετ και ουσιαστικά αποτέλεσε μία αξιοπρεπής λύση ανάγκης, που θα κρατούσε τον Καρδιτσιώτη διεθνή σέντερ στο υψηλότερο επίπεδο της Euroleague και της λίγκας ACB. Καμιά φορά, όμως, οι καλύτερες συνεργασίες αποδεικνύονται αυτές δεν τις περιμένει κανείς και προκύπτουν εντελώς ξαφνικά. Μ' αυτά και μ' αυτά, λοιπόν, ο Γιάννης Μπουρούσης οδήγησε την ομάδα της Βιτόρια στο Final 4 του Βερολίνου και μία ανάσα από τον τελικό και αναδείχτηκε σε ηγέτη ενός συνόλου, που έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ κι άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις.

Στον δρόμο για την μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μάλιστα, ο μετέπειτα αρχηγός της Εθνικής ομάδας έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, συνέβαλε τα μέγιστα στον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού και μάλιστα με 3-0 στις νίκες. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε, η πρώτη του επιστροφή στο γήπεδο που διέπρεψε και λατρεύτηκε όσο λίγοι, θα γίνει με τη φανέλα του «τριφυλλιού», σε ένα παιχνίδι που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο του ελληνικού «εμφυλίου» στα playoffs και θα ανοίξει τον δρόμο για το κάτι παραπάνω, δηλαδή το πλεονέκτημα της έδρας.

Λίγες ώρες πριν από το αποψινό (22.00) τζάμπολ στη «Fernando Buesa Arena», το gazzetta.gr σας παρουσιάζει την εξομολόγηση του ο 33χρονου διεθνούς σέντερ του «τριφυλλιού», o οποίος ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων από την περυσινή χρονιά, θυμάται το παιχνίδι που δεν θα ξεχάσει ποτέ, εξηγεί τι και γιατί πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός στον τομέα του ρυθμού και δηλώνει ευθαρσώς ότι κανένας στα αποδυτήρια της ομάδας, τονίζει ότι κανείς στα αποδυτήρια δεν έχει ασχοληθεί με το σενάριο του «αιώνιου» ντέρμπι στα προημιτελικά και μιλάει για πρώτη φορά για την διαφορετικότητα του ρόλου που είχε πέρυσι, σε σχέση με τον εφετινό στο «τριφύλλι».

Μπασκόνια - Παναθηναϊκός με επιστροφή, αν ο Τζέιμς σκοράρει τουλάχιστον 15 πόντους.

Εύλογα να αρχίσουμε με τις αναμνήσεις που υποθέτω ότι ξαναγυρίζουν στο κεφάλι σου, καθώς πλησιάζει το ταξίδι για την Βιτόρια (η συνέντευξη έγινε μετά το ματς με την Εμπόριο Αρμάνι) και πολύ περισσότερο, η ώρα να βγεις στο γήπεδο για προθέρμανση. Ξεχνιέται η περυσινή χρονιά;

«Με τίποτα! Κατ' αρχήν οι αναμνήσεις είναι νωπές γιατί δεν έχει συμπληρωθεί καλά-καλά ένας χρόνος, από μία σεζόν, που ίσως ήταν η καλύτερη στην καριέρα μου. Και να σκεφτείς ότι στην αρχή, ούτε εγώ περίμενα ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν τόσο θετικά, πρώτα για την ομάδα και εν συνεχεία για μένα. Κάναμε μία εκπληκτική πορεία με σπουδαίες νίκες σε πρωτάθλημα και Euroleague, η οποία επισφραγίστηκε με την πρόκριση στο Final 4. Ήταν μία διαδρομή που απόλαυσα πραγματικά και στην διάρκεια της οποίας ένιωσα έντονα συναισθήματα και εισέπραξα σεβασμό, αναγνώριση και πολλή αγάπη! Πολλές όμορφες στιγμές, πολύ θετικές εικόνες που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μου. Η ομάδα με σεβάστηκε πολύ, ο κόσμος με αγκάλιασε γι' αυτό κι εγώ νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντί τους.»

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν θα ξαναμπείς στο γήπεδο για προπόνηση;

«Εντάξει το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος θα γυρίσει πίσω και στο μυαλό μου θα επιστρέψουν πολλά από τα σπουδαία παιχνίδια που κάναμε πριν από λίγους μήνες και φυσικά η φοβερή συμπαράσταση των φιλάθλων και το ασταμάτητη φασαρία που έκαναν (γέλια!!). Φυσικά δεν θα παραλείψω να χαιρετήσω αρκετούς ανθρώπους, που εργάζονται στο γήπεδο και οι οποίοι βρίσκονταν στην καθημερινότητά μου, καθώς επίσης και τα παιδιά που έχουν μείνει από πέρυσι στην ομάδα!»

Ποια ήταν η εμφάνιση ή το ματς που θυμάσαι περισσότερο από τη «Fernando Buesa Arena»;

«Θα έλεγα μάλλον τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα, που είχα πετύχει ένα τυχερό καλάθι στη λήξη της κανονικής διάρκειας και νικήσαμε στην παράταση. Ήταν ένα αξέχαστο παιχνίδι (σ.σ.: πέτυχε 32 πόντους με 10 ριμπάουντ και 6/9 τρίπ.)...»

Για να επιστρέψουμε στο... σήμερα, ήρθαν έτσι τα πράγματα και το ματς με την Μπασκόνια είναι καθοριστικό για την θέση που θα καταλάβετε στην τελική βαθμολογία, επειδή όπως νικήσει θα αφήσει τον άλλον από κάτω του... και ένα ενδεχόμενο «διπλό» μπορεί να σας βάλει στην διαδικασία να κυνηγήσετε ακόμη και το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs...

«Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το ματς του 1ου γύρου είναι ότι η Μπασκόνια παίζει τις τελευταίες εβδομάδες σε πολύ υψηλό ρυθμό, έχει βρει μία καλή «χημεία» και ειδικά μέσα στη Βιτόρια είναι πολύ δυνατή. Γι' αυτό και εμείς πρέπει να παίξουμε με μεγάλη πειθαρχία και συγκέντρωση, να μην παρασυρθούμε από την ταχύτητα που ίσως να θελήσουν να επιβάλλουν οι αντίπαλοι και να κάνουμε επιτέλους μία καλή νίκη μακριά από την Ελλάδα.»

Η ήττα της Φενερμπαχτσέ και το δύσκολο πρόγραμμα που έχει στη συνέχεια, αφήνουν παράθυρο αισιοδοξίας στο νικητή, ακόμη και για το πλεονέκτημα έδρας. Σας αγχώνει περισσότερο αυτή η εξέλιξη;

«Αν σκεφτείς τι ευκαιρίες έχουμε πετάξει στα εκτός έδρας παιχνίδια φέτος και τις ήττες που κάναμε στο Καζάν, στην Πόλη, στο Κάουνας και το Βελιγράδι, καθαρά από δικά μας λάθη, θα διαπιστώσεις πολύ εύκολα, ότι αν είχαμε νικήσει τα μισά απ' αυτά τα ματς, τώρα θα είμαστε μέσα στην πρώτη τετράδα και θα κρατούσαμε το πλεονέκτημα έδρα στα χέρια μας. Επομένως δεν είναι θέμα πίεσης ή άγχους για το σενάριο που θα μας ξαναβάλει στο κόλπο! Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο, είναι να βγάλουμε επιτέλους τον πραγματικό μας εαυτό και εκτός έδρας και να πάρουμε επιτέλους αυτό που μας αναλογεί.»

Μία ηχηρή νίκη δηλαδή που θα κάνει αίσθηση και θα περάσει το μήνυμα ότι "επιστρέφετε δριμύτεροι" δηλαδή;

«Ακριβώς! Ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα ανήκει στο παρελθόν και αυτό το ματς, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δείξουμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος σύλλογος όχι μόνο λόγω ιστορίας και παρελθόντος αλλά γιατί έχει μεγάλους παίκτες που τον οδηγούν σε κρίσιμες και σημαντικές νίκες. Πλέον έχουμε μαζί μας και τον Τζέϊμς, οπότε θεωρώ ότι μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και σε άμυνα και σε επίθεση.»

Το γεγονός ότι πλέον είσαι σε μία ώριμη ηλικία και βλέπεις διαφορετικά τα πράγματα απ' ό,τι πριν από κάποια χρόνια νωρίτερα, σου επιτρέπει να νιώθεις συμφιλιωμένος με τον διαφορετικό ρόλο που έχεις φέτος στον Παναθηναϊκό σε σχέση με πέρυσι στην Μπασκόνια; Το λέω γιατί στη Βιτόρια ήσουν κάτι σαν... Μεσσίας, βγήκες MVP του ισπανικού πρωταθλήματος και για πολλούς άξιζες το αντίστοιχο βραβείο και στην Euroleague...

«Στον αθλητισμό τα πράγματα αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Το καλοκαίρι, όταν ήρθα στην ομάδα, προοριζόμουν για έναν από τους πιο βασικούς ρόλους, βάσει και της χρονιάς που είχα κάνει. Στην πορεία, έφυγε ο coach Πεδουλάκης που είχε κάνει κάποιες επιλογές και ήρθε ο coach Πασκουάλ, ενώ προέκυψαν τραυματισμοί κι έγιναν κάποιες προσθήκες. Φυσιολογικό είναι να αλλάξουν κάποια δεδομένα και ο νέος προπονητής να προσαρμόσει στα δικά του θέλω, τον τρόπο παιχνιδιού. Εγώ κοιτάω να βοηθήσω την ομάδα από όποιον ρόλο αναλαμβάνω και όσο μου δίνεται η ευκαιρία, χωρίς να επιδιώκω ούτε να βάζω 20 πόντους ή να παίζω όσο γίνεται περισσότερο. Σέβομαι τις αποφάσεις του προπονητή και είμαι στην διάθεσή του, για να βοηθήσω όσο και όπου χρειαστεί, για το καλό της ομάδας.»

Κλείνοντας, θέλουμε να σε ρωτήσουμε για το πολυσυζητημένο σενάριο που θέλει την διασταύρωση Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στα playoffs, η οποία πλέον δεν φαντάζει καθόλου απίθανη και θα συμβεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην περίπτωση που χάσετε. Το έχετε συζητήσει καθόλου στα αποδυτήρια με τους υπόλοιπους Έλληνες;

«Ούτε καν... Ούτε καν στο πλαίσιο του αστείου ή του χαβαλέ! Όπως σου είπα και πιο πριν, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αρχίσουμε να κερδίζουμε με συνέπεια, μέσα και έξω από την έδρα μας. Τα σενάρια για τις διασταυρώσεις είναι για τους φιλάθλους και τους δημοσιογράφους! Εμείς κοιτάμε πως θα γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι και η βελτίωση δεν έρχεται μέσα από τις ήττες.»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.