Ε ρε Κακιούζης που μας χρειάζεται!

Ε ρε Κακιούζης που μας χρειάζεται!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας προεκτείνει την αέναη διαφωνία των «αιωνίων αντιπάλων» για ό,τι έχει να κάνει με τα τεκταινόμενα στο ελληνικό μπάσκετ κι εύχεται να «αγιάσει» το στόμα του πρώην αρχηγού της Εθνικής ομάδας, ο οποίος είπε αλήθειες που πονάνε!

Το “όχι” του Παναθηναϊκού στην υπηρεσιακή λύση Γαλατσόπουλου για πρόεδρο στον ΕΣΑΚΕ, μέχρι το τέλος της σεζόν, οδήγησε σε εκλογές, που δεν αποκλείεται να αναδείξουν νικητή το ίδιο πρόσωπο! Πριν φτάσουμε εκεί, όμως, είχε παιχτεί ένα απίθανο «θέατρο του παραλόγου»!

Ο αντιπρόεδρος της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος αλλά και της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, έδειξε θετικός στο να καλύψει μέχρι το τέλος της σεζόν, το κενό που άφησε η παραίτηση του Μιχάλη Μελή, αρκεί να υποστηριχθεί και από τις 14 ομάδες. Η πλευρά των πρωταθλητών, τάχθηκε αρχικά υπέρ των άμεσων αρχαιρεσιών, προτείνοντας να γίνουν ορισμένες αλλαγές στο καταστατικό του Συνδέσμου, που καταρτίστηκε το 1992. Πιο συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» πρότειναν να γίνουν και κάποιες αλλαγές σε ορισμένες απαρχαιωμένες καταστατικές διατάξεις, που δεν επιτρέπουν την υποψηφιότητα ενός προσώπου χωρίς διοικητική προϋπηρεσία σε ΚΑΕ, για τουλάχιστον πέντε χρόνια, έτσι ώστε να μπορεί, φερ' ειπείν να προταθεί, ένας τεχνοκράτης του χώρου ή ένας παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, που δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις (για παράδειγμα ένας παλαίμαχος μπασκετμπολίστας).

Όταν ο Γιώργος Σκινδήλιας ενημερώθηκε από τους νομικούς του ΕΣΑΚΕ, ότι μία τέτοια διαδικασία θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα και ότι εκλογές, με νέο κατασταστικό, ήταν αδύνατον να γίνουν, ανέκρουσε πρύμναν και με αιτιολογία την αποφυγή αναταραχής στις τάξεις της λίγκας, εν μέσω αγωνιστικής περιόδου, τάχθηκε υπέρ της υπηρεσιακής λύσης Γαλατσόπουλου, την οποία, αρχικά, «έβλεπε» με καλό μάτι και ο Παναθηναϊκός.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του «τριφυλλιού» που ακολούθησε, ουσιαστικά έδωσε πρόωρο τέλος στο σενάριο αποφυγής των εκλογών, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Ο Μάνος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι στόχος της «πράσινης» ΚΑΕ, είναι η άμεση διενέργεια εκλογών έτσι ώστε να αναδειχθεί ένας ισχυρός πρόεδρος και εν συνεχεία να υπάρξει συναίνεση για την αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τον Σύνδεσμο. Οι «πράσινοι» μάλιστα, σχολίασαν ειρωνικά την πρόταση των Πειραιωτών για αλλαγές στο καταστατικό, οι οποίες θα προλείαναν το έδαφος για την πρόσληψη ενός έμμισθου manager (με προοπτική να είχε χρέη εκτελεστικού προέδρου). Ρωτούσαν μάλιστα, γιατί 10 χρόνια τώρα δεν έθεταν ζήτημα του καταστατικού κι εφόσον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην υπάρχουσα κατάσταση, τόνισαν πως πρέπει να οδηγηθούν σε εκλογές και από 'κει πέρα να συζητηθεί σε άλλη βάση - κι ενώ θα έχει προκύψει αιρετός πρόεδρος - το θέμα του έμμισθου manager.

Στις νέες εκλογές που πιθανότατα θα προκηρυχθούν για τις 27 Μαρτίου, πιθανός υποψήφιος και νέος πρόεδρος, δεν αποκλείεται να είναι ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, με τις ευλογίες και του Παναθηναϊκού, που εν τω μεταξύ θα έχει κάνει τις συμμαχίες του. Αν ισχύσει αυτό το διόλου απίθανο σενάριο, το εύλογο ερώτημα που θα τεθεί, θα έχει να κάνει με το «γιατί έπρεπε να γίνουν εκλογές και ο Γαλατσόπουλος δεν μπορούσε να μείνει μέχρι το τέλος της σεζόν;»

Η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι «αιώνιοι αντίπαλοι» πρέπει μάλλον να είναι πάντα στα χαρακώματα και να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Ακόμη και σε θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του πρωταθλήματος και την βελτίωση ενός προϊόντος, που κανονικά θα έπρεπε να ενώνουν όλες τις ομάδες αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο απερχόμενος πρόεδρος είχε την στήριξη ενός εκ των δύο μεγάλων (και της ΑΕΚ), χωρίς να έχει τη συνδρομή του στην προσπάθεια εξεύρεσης βασικού χορηγού για το πρωτάθλημα και άρχισε να τη χάνει, όταν επέδειξε στάση απόλυτης ουδετερότητας, στις άπειρες μικρές και μεγάλες «αιώνιες» κόντρες που προέκυπταν σε χορηγικά, θεσμικά και τηλεοπτικά ζητήματα. Δυστυχώς, συμπληρώνοντας 22 χρόνια στο ρεπορτάζ μπάσκετ, τολμώ να προβλέψω ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, σε λίγα χρόνια, είτε ο Ολυμπιακός, είτε ο Παναθηναϊκός, είτε και οι δύο, θα αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα για να παίζουν μόνο στην Euroleague, η Basket League δεν θα έχει λόγο ύπαρξης και ο ΕΣΑΚΕ απλά θα διαλυθεί... Ε ρε Κακιούζης που μας χρειάζεται!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!