Οι συγκρίσεις δικές σας! (pics & vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Οι συγκρίσεις δικές σας! (pics & vids)

bet365

Το gazzetta.gr βάζει κάτω στις στιγμές... Κυπέλλου που εξελίχθηκαν σε Ελλάδα και Ισπανία και περιγράφει τι γινόταν στη Βιτόρια ενώ έπεφταν καρέκλες και φωτοβολίδες στο «Nick Galis Hall»!

ΙΣΠΑΝΙΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννης Σταυρουλάκης

Είναι μίζερο το ελληνικό μπασκετικό είδος; Οι συγκρίσεις χρησιμεύουν για τέτοιες απορίες, από τη στιγμή μάλιστα που είναι αρκετά δύσκολο να έχεις το μυαλό σου καθαρό, βλέποντας από τη μια πλευρά το φιάσκο της διεξαγωγής ενός ακόμα τελικού Κυπέλλου Ελλάδας και από την άλλη να βομβαρδίζεσαι με αθλητικό πολιτισμό στη Χώρα των Βάσκων.

Ενώ, λοιπόν, η ελληνική αστυνομία προχωρούσε σε προσαγωγές και συλλήψεις έπειτα από την ρίψη φωτοβολίδων στο «Nick Galis Hall» και οι άμεσα εμπλεκόμενοι αντάλλαζαν… καπνογόνα και σπασμένες καρέκλες, στη Fernando Buesa Arena διεξάγονταν events και διαγωνισμοί για τους φιλάθλους με πρωταγωνιστές τους ήρωες του Games of Thrones!

Την ώρα που κάποιοι τύποι στην Ελλάδα σκαρφάλωναν τα κάγκελα για να μπουν τζάμπα στο γήπεδο, οι φίλοι της Μπασκόνια παρέμειναν στις θέσεις τους για να δουν τον ημιτελικό της Μπαρτσελόνα με τη Βαλένθια, μολονότι η ομάδα τους αποκλείστηκε νωρίτερα από τη Ρεάλ, κι επιδόθηκαν σε ένα πάρτι άνευ προηγουμένου!

Το Κύπελλο στην Ελλάδα είναι μπελάς, όπως έχει παραδεχθεί ο Ευθύμης Ρεντζιάς. Για την ακρίβεια, «μια υποχρέωση που όλοι θέλουν να βγάλουν από πάνω τους». Το κύπελλο στην Ισπανία είναι κάτι παραπάνω από ένα μπασκετικό τουρνουά. Είναι η γιορτή που έστησαν εκατοντάδες Βάσκοι στην πλατεία της Virgen Blanca (Λευκής Παρθένου) και στους δρόμους της Βιτόρια αρκετές ώρες πριν από το τζάμπολ, σε μια φιέστα που ήταν όλοι ευπρόσδεκτοι!

Στην Ελλάδα ζούμε με τα ευχολόγια. Κάθε χρόνο οι αρμόδιοι αποτυγχάνουν καλύτερα. Κάθε χρόνο προτάσσονται εισηγήσεις για το τι πρέπει να γίνει με τη βία, πως μπορούν να γεμίσουν τα γήπεδα, πως θα γίνουν γιορτή του Κύπελλο και τα playoffs του πρωταθλήματος. Σε άλλες χώρες, όλα τα παραπάνω θεωρούνται φυσιολογικά. Ο θρίαμβος της κανονικότητας! Γιατί, λοιπόν, να αποθεώνονται οι υπόλοιποι επειδή, απλώς, κάθονται δίπλα-δίπλα στο γήπεδο και βγάζουν φωτογραφίες μαζί;


Ενώ, λοιπόν, ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας έφτανε στην …κορύφωσή του με τη διεξαγωγή του τελικού στο Αλεξάνδρειο, στη Βιτόρια γίνονταν πράγματα. Αρχής γενομένης από την Fan Zone, εκεί όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο από νωρίς το πρωί!

Το Palacio de Congresos Europa γέμισε από φιλάθλους που θέλησαν να δουν από κοντά τα τρία τρόπαια του Copa del Rey, του Supercopa και της Liga Endesa στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που παρέπεμπε σε μουσείο, με προβολή της ιστορίας κάθε ομάδας, λάβαρα, ρετρό εμφανίσεις, αποκόμματα εφημερίδων, στατιστικά και φωτογραφίες.


Το Radio Vitoria, επίσημο ραδιόφωνο της διοργάνωσης έστησε το στούντιο του κοντά στην είσοδο ενώ η μπουτίκ της ACB κάνει χρυσές δουλειές αυτό το τετραήμερο, πουλώντας αναμνηστικά t-shirts, μπάλες, εμφανίσεις, φανέλες, ατζέντες, μπρελόκ, είδη για μωρά, καπέλα και φούτερ, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό το brand name της λίγκας! Παράλληλα οι τσιρλίντερς του Copa del Rey έκαναν... γκεστ εμφάνιση και φωτογραφήθηκαν με τους φιλάθλους ενώ υπήρχαν περίπτερα για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και του τουρισμού.

Οι μπυραρίες και οι καφετέριες της πόλης ήταν γεμάτες από νωρίς ενώ στους δρόμους μπορούσε κανείς να κυκλοφορήσει άφοβα φορώντας το κασκόλ και τη φανέλα της ομάδας του! Τα σπίτια και της μαγαζιά της Βιτόρια κινούνταν στους ρυθμούς της Μπασκόνια. Σημαίες παντού, σε πολλές περιπτώσεις δίπλα από το ποδοσφαιρικό καμάρι της πόλης, την Αλαβές. Ακόμα και αγάλματα με κασκόλ της Μπασκόνια, εμφάνιση, σκουφί και σημαία της ομάδας είδαμε!


Εντός γηπέδου, το τελετουργικό τηρήθηκε ευλαβικά, αρχής γενομένης από την εντυπωσιακή παρουσίαση πριν από το τζάμπολ κάθε ημιτελικού. Η μπάντα της Μπασκόνια έδινε ρυθμό και οι Βάσκοι κέρδισαν τον τίτλο του MVP ενώ στις εξέδρες βρίσκονταν και οπαδοί των ομάδων που αποκλείστηκαν πρόωρα στα προημιτελικά, όπως η Ανδόρα.

Στα επίσημα του γηπέδου βρέθηκε ο Φώτης Κατσικάρης και ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ισπανίας, Σέρτζιο Σκαριόλο, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στη Fan Zone του Copa del Rey. O αγώνας ολοκληρώθηκε, η Ρεάλ Μαδρίτης απέκλεισε την Μπασκόνια και αποδοκιμάστηκε όσο καμία άλλη ομάδα στο τουρνουά αλλά μέχρι εκεί. Ούτε ακρότητες, ούτε ειδικά προστατευτικά δίχτυα, ούτε καπνογόνα ή κανένα σύνθημα σεξουαλικού περιεχομένου από κάθε λογής στερημένους οπαδούς. Μόνο φωνές.

Τελικά, είναι μόνο ζήτημα παιδείας;

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΣΠΑΝΙΑ Τελευταία Νέα