Παπανικολάου: «Νιώθω καλύτερος άνθρωπος όταν βοηθάω συνανθρώπους μου»

Παπανικολάου: «Νιώθω καλύτερος άνθρωπος όταν βοηθάω συνανθρώπους μου»

Κάτια Πετροπούλου
Παπανικολάου: «Νιώθω καλύτερος άνθρωπος όταν βοηθάω συνανθρώπους μου»
Για την φιλανθρωπική δράση του Ολυμπιακού και το πρόγραμμα «One Team» της Euroleague που συμμετέχει η ομάδα, μίλησε ο Κώστας Παπανικολάου.

Από το 2012 που η Euroleague ξεκίνησε το κοινωνικό της πρόγραμμα «One Team», σε συνεργασία με τα Special Olympics, περισσότεροι από 12.000 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους και οι ομάδες της διοργάνωσης, χρησιμοποιούν το μπάσκετ ως... δίαυλο επικοινωνίας, προκειμένου να κάνουν τη ζωή αυτών που το έχουν ανάγκη καλύτερη και να βοηθήσουν κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός από πέρυσι στηρίζει το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Πειραιά και ο Κώστας Παπανικολάου φιλοξενήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Euroleague και μίλησε για τη δράση αυτή.

Ο 26χρονος φόργουορντ των «ερυθρολεύκων» δήλωσε πως τα συναισθήματα που νιώθει όταν βοηθάει συνανθρώπους του δεν περιγράφονται και τόνισε πως μέσα από αυτό νιώθει να γίνεται καλύτερος άνθρωπος.

Αναλυτικά:

«Γιατί συμμετέχεις στο πρόγραμμα της One Team;

Η πρώτη μου ανάμειξη με το One Team ήταν στα τέλη της περσινής σεζόν, όταν παίκτες από όλες τις ομάδες της Euroleague μαζεύτηκαν στα κεντρικά στη Βαρκελώνη για να συζητήσουν. Μια από εκείνες τις ημέρες, πήραμε όλοι μέρος σε μια συνεδρία της One Team με μέλη μιας ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο και ήταν υπέροχα. Από τότε, βλέπω πόσο το πρόγραμμα One Team βοηθάει άτομα που έχουν κάποια προβλήματα στη ζωή τους.

Γιατί αυτή η συνεδρία σε επηρέασε τόσο;

Με έκανε να καταλάβω πόσο δυνατό πρέπει να είναι το μυαλό σου, όταν περνάς τέτοιες καταστάσεις. Το να είσαι καθηλωμένος σε αμαξίδιο και να συνεχίζεις να κάνεις αυτό που αγαπάς, και ειδικά τόσο καλά όσο εκείνα τα παιδιά, ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί! Είχα την ευκαιρία να κάτσω σε ένα καροτσάκι και προσπάθησα να παίξω μπάσκετ. Αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο δύσκολο είναι και πόση μεγάλη θέληση πρέπει να έχεις. Αλλά ακόμη μου έδειξε πόσα μπορείς να καταφέρεις, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Εξαιτίας της δύναμης που πηγάζει από την καρδιά τους, αυτά τα παιδιά δεν κάθονται απλά στα καροτσάκια και παραιτούνται από τη ζωή, αλλά συνεχίζουν να κάνουν αυτό που αγαπούν κι αυτό είναι το ύψιστο επίτευγμα!

Τι λαμβάνεις εσύ από αυτή την εμπειρία;

Έχοντας την ευκαιρία να κάνω αυτό, με κάνει να αισθάνομαι καλύτερος άνθρωπος. Η ζωή δεν είναι μόνο ο εαυτός μας... Αφορά και τους συνανθρώπους μας. Όταν έχω την ευκαιρία να κάνω άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους και να βλέπω ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους, νιώθω πολύ ικανοποιημένος, επειδή ξέρω πως αποτελώ ένα μικρό κομμάτι που αυτά τα παιδιά χαμογελούν. Δεν ξέρω πως να το περιγράψω αυτό με λόγια, αλλά όταν βλέπω την ευχαρίστηση στο πρόσωπό τους, με κάνει να νιώθω καλύτερος άνθρωπος, κι αυτό έχω σκοπό να κάνω στη ζωή μου.

Τι έχεις μάθει από το One Team;

Έχω μάθει πολλά πράγματα. Είδα πως η ζωή μπορεί να σου δώσει πολλά προβλήματα, αλλά αν ξέρεις προς τα που να κατευθυνθείς και αν έχεις πάντα θετική σκέψη, μπορούν ακόμα να γίνουν καλά πράγματα. Αν προσπαθείς να επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους, θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα, από το να είσαι μόνος σου και να εστιάζεις στον εαυτό σου. Αν παίρνεις μέρος σε δραστηριότητες, μαζί με άλλους, και εκφράζεις τα προβλήματά σου, μόνο καλύτερος μπορείς να γίνεις».