«Ποιος Πέτζα, ποιος Ρέϊ Άλεν και ποιος Ρέτζι Μίλερ;»

«Ποιος Πέτζα, ποιος Ρέϊ Άλεν και ποιος Ρέτζι Μίλερ;»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Ποιος Πέτζα, ποιος Ρέϊ Άλεν και ποιος Ρέτζι Μίλερ;»

bet365

Ο μεγάλος Πέτζα Στογιάκοβιτς μιλάει στο gazzetta.gr για την διόλου ευκαταφρόνητη εμπειρία του All-Star Game που έζησε τρεις φορές, σχολιάζει το φαινόμενο Αντετοκούνμπο, βαθμολογεί την πορεία του Γιώργου Παπαγιάννη και αποθεώνει όσο δεν παίρνει τον Στεφ Κάρι.

Το 2002 στη Φιλαντέλφια, έγινε ο πρώτος πολιτογραφημένος Έλληνας που παίρνει μέρος στην μεγαλύτερη γιορτή του αμερικανικού μπάσκετ, ενώ αναδείχτηκε νικητής στον διαγωνισμό τριπόντων με αντίπαλο τον Ρέϊ Άλεν (2.973), που έχει πετύχει τα περισσότερα τρίποντα όλων των εποχών στο ΝΒΑ.

Την αμέσως επόμενη χρονιά Ατλάντα, ο πρώην παίκτης του Ερυθρού Αστέρα και του ΠΑΟΚ, έπαιξε στο All-Star Game ως αντικαταστάτης του τραυματία συμπαίκτη του Κρις Ουέμπερ και δεν παρέλειψε να κάνει το back to back στον διαγωνισμό τριπόντων, κερδίζοντας τον Ουέσλι Πέρσον στον τελικό.

Η τελευταία συμμετοχή του Πέτζα Στογιάκοβιτς (14ος στην ιστορία του πρωταθλήματος με 1.760 τρίπ.) στο κορυφαίο ετήσιο γεγονός του ΝΒΑ, ήταν το 2004 στο Λος Άντζελες, όπου αυτή τη φορά πέρα από το κυρίως παιχνίδι, κατετάγη 2ος στον διαγωνισμό (νίκησε ο Βόσον Λέναρντ) κι έχασε την ευκαιρία να πιάσει τον Λάρι Μπερντ και τον Κρεγκ Χότζες, που έχουν από 3 τίτλους.

Με αφορμή το μεγάλο επίτευγμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο να επιλεγεί ως starter στο 66ο All-Star Game με την ομάδα της Ανατολής, η επικοινωνία με τον παλιό μας γνώριμο Πέτζα ήταν επιβεβλημένη! Όχι μόνο για τις ανάγκες του μεγάλου αφιερώματος του gazzetta.gr για το μεγάλο event που θα γίνει το τριήμερο 17-19 Φεβρουαρίου στη Νέα Ορλεάνη, αλλά και γιατί - ως director of player personell στους Κινγκς - είναι και ο κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσει για τον Γιώργο Παπαγιάννη, που αν και επελέγη στο νο13 του περυσινού ντραφτ, έχει πάρει ελάχιστο χρόνο στο Σακραμέντο. Άστε που έζησε πέντε χρόνια στην μεγαλύτερη πόλη της Λουιζιάνα και μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές ενόψει του ταξιδιού μας.

Να αρχίσουμε τη συζήτησή μας με «Antetokounmpomania». Τι γίνεται φέτος και ο Γιάννης έχει τρελάνει το ΝΒΑ;

«Τα πρώτα δύο χρόνια που ήρθε στο ΝΒΑ, εγώ ήμουν κυρίως στην Ελλάδα, οπότε τον είχα δει ελάχιστα, κυρίως από την τηλεόραση και το διαδίκτυο και τους αγώνες με την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ισπανίας! Από πέρυσι, που είμαι στο Σακραμέντο, παρ' ότι είμαστε σε διαφορετική περιφέρεια και έχουμε μερικές ώρες διαφορά από το Μιλγουόκι, τον παρακολουθώ πιο τακτικά, πολύ απλά γιατί όλος ο κόσμος της λίγκας, ασχολείται πάρα πολύ μαζί του και η πρόοδός του αποτελεί αντικείμενο συζήτησης! Αποδεικνύει σε σταθερή βάση, ότι είναι ένα ξεχωριστό ταλέντο και χωρίς αμφιβολία είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους παίκτες του πρωταθλήματος.»

Τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο ιδιαίτερο;

«Το κορμί του που είναι ίσως το ιδανικότερο για τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το μπάσκετ εδώ σε συνδυασμό με την ταχύτητά του! Είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, που μ' αυτό το ύψος (σ.σ.: 2,11), έχει τόσο πολύ την μπάλα στα χέρια του και συμμετέχει τόσο ενεργά στο παιχνίδι, σε άμυνα κι επίθεση! Είναι τρομερά αθλητικός, τρέχει εκπληκτικά το γήπεδο και ξέρει να χρησιμοποιεί πολύ αποτελεσματικά το σώμα του. Αν σκεφτείς ότι έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, χωρίς ακόμη να θεωρείται αξιόπιστος σουτέρ, φαντάσου τι θα γίνει σε 1-2 χρόνια που θα έχει βελτιώσει αρκετά το σουτ.»

Θα δούμε τρομερά πράγματα δηλαδή;

«Έτσι φαίνεται! Μιλώντας με τον προπονητή του, τον Τζέϊσον Κιντ, με τον οποίο παίξαμε μαζί την τελευταία μου χρονιά και κατακτήσαμε το πρωτάθλημα στο Ντάλας, με μεγάλη ευχαρίστηση, έμαθα ότι είναι πολύ προσγειωμένο κι εργατικό παιδί! Είναι απόλυτα προσηλωμένος στο να βελτιώνεται συνεχώς, οπότε αν είναι υγιής, πιστεύω ότι θα φτάσει πάρα πολύ ψηλά.»

Ήδη έχει γράψει ιστορία με την επιλογή του στην βασική πεντάδα του εφετινού All-Star Game, σε τόσο μικρή ηλικία...

«Καλά αυτό εννοείται! Το να επιλεγείς για starter στο All-Star Game είναι πάρα πολύ δύσκολο και ο Γιάννης το κατάφερε σε ηλικία 22 ετών και παίζοντας σε μία ομάδα που βρίσκεται στην λιγότερο εμπορική αγορά του ΝΒΑ. Αυτό λέει πολλά για την καθολική αναγνώριση που έχει κερδίσει σε όλη τη φίλαθλη κοινή γνώμη, αλλά και στον Τύπο και στους ίδιους παίκτες. Εντυπωσιάστηκα όταν είδα πόσο ψηλά ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του...»

Προσφέρει και πολύ θέαμα πάντως...

«Αυτό ακριβώς τον έχει κάνει τόσο δημοφιλή! Το στυλ μπάσκετ που παίζεται εδώ και το παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, ταιριάζει ιδανικά με τις εκπληκτικές αθλητικές του ικανότητες και γι' αυτό σε κάθε ματς, βγάζει αρκετές εντυπωσιακές φάσεις, απ' αυτές που ξεσηκώνουν τους φιλάθλους! Μέρα παρά μέρα, είναι μέσα στις πρώτες θέσεις του Top-10 με τα highlights των αγώνων. Πως να μην τον ψηφίσει ο κόσμος;»

Τον έχει γνωρίσει προσωπικά;

«Τον έχω συναντήσει 2-3 φορές και πέρα από το ότι μιλήσαμε λίγο, παρατήρησα πολύ προσεκτικά τον τρόπο που προετοιμάζεται για το παιχνίδι αλλά και το πως λειτουργεί, όταν είναι μέσα στο γήπεδο. Το γεγονός ότι μεγάλωσε σε τόσο δύσκολες συνθήκες, με ελάχιστες παροχές και το ότι επάνω του στηρίχθηκε όλη η οικογένειά του, φαίνεται ότι τον έχει κάνει πνευματικά πολύ δυνατό και γι' αυτό παρουσιάζει τέτοια ωριμότητα για την ηλικία του. Η προσωπική του θέληση να φτάσει ψηλά και η αξιοθαύμαστη εργατικότητά του, τον έχουν κάνει αποδεκτό σε όλους τους συμπαίκτες του, που στο πρόσωπό του βλέπουν έναν ηγέτη σε πολύ νεαρή ηλικία.»

Τι σημαίνει το All-Star Game για τους παίκτες του ΝΒΑ; Πως το αντιμετωπίζουν; Έπαιξες σε τρία συνεχόμενα, γι' αυτό σε ρωτάμε...

«Η απόλυτη αναγνώριση στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου! Αυτό σημαίνει! Και την εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου! Όσοι φτάσαμε σ' αυτό το επίπεδο, είναι επειδή το θέλαμε από μικροί, το ονειρευόμαστε βλέποντας στην τηλεόραση τους παιχταράδες της εποχής να κάνουν μαγικά πράγματα και φανταζόμαστε τον εαυτό μας να βρεθούμε κάποτε στην θέση τους! Από 'κει και πέρα όταν γίνεσαι All-Star, ο τρομερός ανταγωνισμός που υπάρχει σ' αυτό το πρωτάθλημα, σε υποχρεώνει να δουλεύεις ακόμη πιο σκληρά μέσα στο γήπεδο, για να διατηρηθείς σ' αυτό το επίπεδο. Στο ΝΒΑ, το να είσαι All-Star, είναι ο απόλυτος τίτλος τιμής!»

Αν για κάτι δικαιούσαι να ομιλείς περισσότερο απ' όλους είναι για τον διαγωνισμό τριπόντων, στον οποίο νίκησες δύο συνεχόμενες φορές (2002 & 2003)... Στα καλά σου, ποιος θα κέρδιζε; Ο Στογιάκοβιτς ή ο Κάρι;

«Πλάκα μου κάνεις τώρα, έτσι; Ποιος ο Στογιάκοβιτς; Εδώ σε λίγο θα πούμε ποιος Ρέϊ Άλεν και ποιος Ρέτζι Μίλερ, εμένα συγκρίνεις με τον Στεφ; Κατ' αρχήν, δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική του να συγκρίνουμε τις διαφορετικές εποχές του αθλήματος. Το μπάσκετ πλέον έχει αλλάξει κι έχει γίνει κυρίως παιχνίδι των περιφερειακών, ίσως γιατί δεν υπάρχουν πολλοί καλοί ψηλοί παίκτες! Οπότε το τρίποντο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού, ενώ όταν έπαιζα εγώ οι σουτέρ είμαστε μάλλον μειοψηφία. Αλλά για να σου απαντήσω για τον Κάρι, το παιδί αυτό, πέρα από το έμφυτο ταλέντο που έχει στο σουτ, έχει δουλέψει πάρα πολύ στην κίνηση και στην ταχύτητα με την οποία σουτάρει και αν συνεχίσει έτσι, πιστεύω ότι θα καταρρίψει όλα τα ρεκόρ!»

Ο Παπαγιάννης πως πάει; Σε ρωτάμε, γιατί ως general manager στην θυγατρική ομάδα (Reno Bighorns) των Kings στο NBDL, εσύ έχεις περισσότερα πάρε-δώσε μαζί του...

«Ο Γιώργος πάει πολύ καλά και είναι φοβερό παιδί! Έχει προσαρμοστεί απόλυτα στον τρόπο ζωής του ΝΒΑ, που κι αυτό θέλει χρόνο και είναι απόλυτα αφοσιωμένος στην ατομική του βελτίωση. Δουλεύει πολύ σκληρά, σιγά-σιγά αλλάζει κάποιες συνήθεις και πλέον παίρνει πολύ χρόνο στην D-League (σ.σ.: μ.ο. 12,9π., 8,2ρ. & 2,3κοψ. με 70% βολ. & 50,2% διπ.), για να μη μένει ανενεργός από πλευράς ρυθμού. Μαθαίνει γρήγορα και όταν βελτιώσει κάποιες μικρές λεπτομέρειες θα είναι έτοιμος για να μπει στο rotation των Κινγκς.»

Να υποθέσουμε ότι μάλλον δεν θα παίξει καθόλου φέτος;

«Θα εξαρτηθεί από τους τραυματισμούς και από την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ομάδα, μετά το break του All-Star Game. Αν μείνουν τα πράγματα όπως έχουν ίσως πάρει χρόνο συμμετοχής στα τελευταία παιχνίδια της κανονικής περιόδου. Αυτή τη στιγμή, έξι ομάδες μάχονται για την 8η θέση που οδηγεί στα playoffs της Δυτικής περιφέρειας κι όλες απέχουν 2-3 νίκες μεταξύ τους. Δεν ξέρω τι θα έχει γίνει μέχρι τότε ή αν θα μπούμε στην διαδικασία να κάνουμε κάποιο trade. Πάντως, δεν είμαστε ικανοποιημένοι ούτε με την 8η θέση και θέλουμε να οδηγήσουμε την ομάδα ξανά στο επίπεδο που ήταν όταν ο Βλάντε (σ.σ.: Ντίβατς) κι εγώ, είμαστε μέσα στο παρκέ.»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα