Η «κόκκινη» πειθώ, η «πράσινη» άμυνα και το... ματ του ΠΑΟΚ στον Άρη!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Η «κόκκινη» πειθώ, η «πράσινη» άμυνα και το... ματ του ΠΑΟΚ στον Άρη!
O Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τα μπασκετικά δρώμενα του τελευταίου πενθήμερου σε Euroleague και Basket League και καταγράφει διαπιστώσεις από τις τελευταίες νίκες των δύο «αιωνίων», το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και τα λοιπά ενδιαφέροντα που συνέβησαν στην Α1 Κατηγορία.

H ολική επαναφορά του Ολυμπιακού (15-1) δεν είχε να κάνει σε τίποτε με το ματς κόντρα στη Δόξα, που θα περάσει στην ιστορία σαν να μην έγινε ποτέ. Το τελικό 84-60 μάλιστα, ίσως να είναι και τιμητικό για τη νεοφώτιστη ομάδα της Λευκάδας, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» πήραν για πρώτη φορά διψήφια διαφορά, στα τέλη της 3ης περιόδου. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εξοικονόμησε περισσότερο χρόνο αποθεραπείας για τον Σπανούλη και τον Παπαπέτρου και είδε με ικανοποίηση τον Λοτζέσκι (17π., 7ρ. & 3ασ.) να επιστρέφει σαν να μην έλειψε ποτέ. Το θετικό ενόψει του «πονηρού» ματς με την Ζαλγκίρις που έρχεται φουριόζα, είναι ότι οι Πειραιώτες, έχουν πείσει ακόμη και τους μεγαλύτερους αμφισβητίες τους ότι διαθέτουν το πλέον συμπαγές σύνολο, που μπορεί να αντεπεξέλθει σε υψηλό επίπεδο, σε κάθε «δοκιμασία». Ανεξαρτήτως προβλημάτων τραυματισμών και απουσιών. Αρκεί να παρουσιαστούν με την ίδια σπίθα στο μάτι, ακόμη κι αν η ομάδα παραταχθεί πλήρης.

Στην Αμαλιάδα, ο Τσάβι Πασκουάλ μοίρασε το χρόνο και πλην των Φώτση, Καλάθη και Παππά, κανένας άλλος παίκτης των «πρασίνων» (Τζεντίλε 12π. & 4ρ. με 6/9 σουτ) δεν έμεινε στο παρκέ περισσότερο από 20 λεπτά! Σε αντίθεση με την Κωνσταντινούπολη, τα τρίποντα (7/26) δεν ήταν περισσότερα από τα δίποντα (21/41 διπ.) και παρ' ότι ο Παναθηναϊκός (15-1) δεν έθελξε με την απόδοσή του, «έβγαλε» την υποχρέωση με μία άνετη νίκη (76-55), κατεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον μέσο όρο (61,0π.) του παθητικού στον 2ο γύρο. Η άμυνα (10 κλεψίματα) αποτελεί το πιο σταθερό σημείο αναφοράς του «τριφυλλιού», υπό τις οδηγίες του Καταλανού τεχνικού και θα αποτελέσει και το «όχημα» της ομάδας στο πολύ σημαντικό και κρίσιμο ματς με την επικίνδυνη Μπάμπεργκ, που πλέον είναι αποφασισμένη να «πολεμήσει» και τα εννέα εναπομείναντα παιχνίδια. Ο «εξάστερος» δεν έχει την πολυτέλεια να ρισκάρει με κανένα παιχνίδι πλέον στην Euroleague και πριν αφοσιωθεί αποκλειστικά στον τελικό του Κυπέλλου με τον Άρη, μένει να δούμε πόσο επιθετικά «εναλλακτικός» μπορεί να παρουσιαστεί στο ματς κόντρα στους Γερμανούς, για να αξιοποιήσει την 3η εφετινή εκτός έδρας νίκη του στην Euroleague.


Μπορεί οι προσπάθειες για τρίποντο, να ξεπέρασαν τα συνολικά δίποντα (16/28) και το αποκαρδιωτικό 15,6% (5/32) από τα 6,75, να αποτέλεσαν την κύρια αιτία που η ΑΕΚ (13-3) απειλήθηκε για πρώτη φορά φέτος ως γηπεδούχος, ωστόσο, μία «βόμβα» τριών πόντων του Ντόνι Μακ Γκραθ (το μοναδικό του καλάθι στο ματς) στα 27", έμελλε να είναι το σουτ, που της έδωσε την 4η συνεχόμενη νίκη στο πρωτάθλημα και την 8η διαδοχική στο «Νίκος Γκάλης». Οι Βασιλειάδης (11π. με 1/6), Ούκιτς (8π. με 0/5), Σάκοτα (20π. & 6ρ. με 0/3) και Ντίξον (13π. & 3ασ. με 1/8), είχαν μαζί 2/22 τρίποντα και από 'κει που η «Ένωση» (δεν έχει παίξει ακόμη με τους «αιώνιους» και τον ΠΑΟΚ) νικούσε κατά με μ.ο. 19,6 πόντους διαφορά μέσα στο γήπεδο της, κόντρα στην Κύμη, τα χρειάστηκε και πήρε κεφάλι στο σκορ στα τέλη της 3ης περιόδου. Το τελικό 71-65 ήρθε δια πυρός και σιδήρου για την ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς, που αν θέλει να κοιτάξει ψηλότερα στην Ευρώπη και να δυσκολέψει τη ζωή του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα, χρειάζεται έναν ποιοτικό σέντερ.

Με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο και εξέλιξη που παραπέμπει σε «θρίλερ», αλλά με ακόμη χειρότερο θέαμα, ο ΠΑΟΚ (9-7) «ζευγάρωσε» τις νίκες του (62-58) επί του «αιώνιου αντιπάλου» στο πρωτάθλημα και ξαναμπήκε για τα καλά στο «κόλπο» της πρώτης τετράδας στην κανονική περίοδο. Το εντυπωσιακότερο απ' όλα βέβαια, είναι ότι ο «δικέφαλος του Βορρά», επιβεβαίωσε απόλυτα ότι είναι η πιο άστοχη ομάδα της Basket League έξω από τα 6,75, αλλά δεν «λύγισε», παρά τα 0/20 τρίποντα που είχε στα δικά του στεφάνια και τις μόλις 9 ασίστ, που συνδυάστηκαν με 17 λάθη! Είχε όμως, έναν εξαιρετικό Κιθ Κλάντον (12π. & 15ρ.) που όταν δεν σκόραρε και δεν μάζευε ριμπάουντ, άνοιγε χώρους και εμμέσως δημιουργούσε αλλά κι έναν πολύ σοβαρό Μαργαρίτη (15π. & 8ρ.), η επιστροφή του οποίου έχει καταστήσει την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου σαφώς πιο πολυδιάστατη.


Για τον Άρη (9-7) που μετράει 3 νίκες σε 9 αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 2017, σας τα έγραψε και ο Βασίλης Βλαχόπουλος που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το «κιτρινόμαυρο» ρεπορτάζ. Εγώ να επαναλάβω, για μία ακόμη φορά ότι στις - αν μη τι άλλο - ατυχείς επιλογές ξένων που έγιναν το καλοκαίρι, προσθέστε και τους συνολικά επτά παίκτες που ήρθαν (Γκόρντον, Τζάκσον, Γιανκοβιτς, Ντραγκίσεβιτς) κι έφυγαν (Σανικίτζε, Μαρμπλ, Μπάκνερ) είτε λόγω τραυματισμού, είτε λόγω κακής απόδοσης και τους μόλις 60,6 πόντους που κατά μέσο όρο πετυχαίνει στα πέντε εφετινά ντέρμπι( με ΟΣΦΠ και ΠΑΟ εντός, στα δύο ματς με τον ΠΑΟΚ και με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ) και θα βρείτε μία λογική απάντηση για την πολύ κακή «χημεία» που παρουσιάζει η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη. Τώρα το πως οι «κιτρινόμαυροι» κατόρθωσαν να χάσουν μία διαφορά 12 πόντων και τελικά να ηττηθούν (58-62) από έναν αντίπαλο που είχε 0/20 τρίποντα και 17 λάθη (3 περισσότερα), αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και από μόνο του, το 28,2% στα δίποντα (11/39) δεν αποτελεί εξήγηση. Όπως δικαιολογημένη δεν μπορεί να είναι η εμμονή στο περιφερειακό σουτ, όταν πριν από το τζάμπολ της Πυλαίας, ο «πάλαι ποτέ αυτοκράτορας» σούταρε με 29% εκτός έδρας!

Ο τραυματισμός του Τρέβορ Ρέλεφορντ (μ.ο. 14,4π., 3,9ασ. % 1,8κλ.), πριν καλά-καλά συμπληρωθούν δύο λεπτά αγώνα στο κλειστό «Δημήτρης Τόφαλος», άλλαξε όλες τις ισορροπίες του αγώνα, παρ' ότι ο Κολοσσός (9-7) βρήκε απρόσμενες επιθετικές λύσεις από το 18χρονο Κώστα Παπαδάκη (17π. & 5ασ. με 5/6 τριπ.), που για δεύτερη φορά φέτος (και στο ματς με το Ρέθυμνο), δικαίωσε τον Άρη Λυκογιάννη για την εμπιστοσύνη του. Κατά τα άλλα, με 17 λάθη, 6 λιγότερα ριμπάουντ, 35,4% στα δίποντα και χωρίς το «πολυβόλο» τους στο παρκέ, οι Ροδίτες (Τσούκου 15π., & 5ρ. με 3/3 τριπ.) δεν μπορούσαν να ελπίζουν σε κάτι καλό και μόλις οι γηπεδούχοι πήγαν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (ακόμη και +20 στο 33'), η «σεμνή τελετή» έλαβε τέλος (78-68).

Η επιστροφή του Νίκου Βετούλα στους πάγκους, 1,5 μήνα μετά την λύση της συνεργασίας του με τον Προμηθέα, έφερε τον Πατρινό τεχνικό - με το καλησπέρα της συμφωνίας του με το Ρέθυμνο (7-9) - αντιμέτωπο με την ομάδα, στην οποία ανδρώθηκε σαν παίκτης κι έκανε τα πρώτα του βήματα σαν προπονητής. Ο 43χρονος coach, που είχε κερδίσει τον Απόλλωνα με χαρακτηριστική ευκολία και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ήταν στον πάγκο του Προμηθέα, άλλαξε όλη την αμυντική προσέγγιση των Cretan Kings και οι 56 πόντοι που δέχθηκαν, ισοφάρισαν το χαμηλότερο παθητικό της ομάδας στο εφετινό πρωτάθλημα. Στα συν του η άμεση κι εντυπωσιακή αγωνιστική μεταμόρφωση των Αμερικανών του συλλόγου (ΜVP o Φιτζπάτρικ με 21π. & 13ρ.), που βοήθησε τους Κρητικούς να κάνουν ποδαρικό στις νίκες (71-56) για το 2017, μετά από 4 σερί αποτυχίες και απέδειξε ότι οι σχέσεις με τον προκάτοχό του, Τόνι Κωνσταντινίδη, είχαν μάλλον κλονιστεί επικίνδυνα.


H στήλη είχε εκφράσει εξ' αρχής την έκπληξή της για το διαζύγιο με το Νίκο Βετούλα, που στις πρώτες 11 αγωνιστικές, είχε παρουσιάσει αξιόλογο έργο και ίσως να αδικούνταν από το ρεκόρ (4-7) της ομάδας. Ωστόσο, από τη στιγμή που αντικαταστάτης του, ανέλαβε ο έμπειρος Βαγγέλης Αγγέλου, ήταν θέμα χρόνου (δηλαδή δουλειάς στην προπόνηση και αφομοίωσης της φιλοσοφίας του) για τον Προμηθέα (6-10) να κάνει τις νίκες που πρέπει και να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη. Αν μάλιστα, είχε σταθεί λίγο πιο τυχερός στο ματς με τον Παναθηναϊκό, ίσως τώρα να ήταν πιο πάνω απ' όλες τις ομάδες που ανήκουν στο γκρουπ της «μάχης για την σωτηρία», ισοβαθμώντας με το Ρέθυμνο.

Η δεύτερη τη τάξει ομάδα της Πάτρας, πάντως, φαίνεται ότι στάθηκε τυχερή στο πρόσωπο του Τζερέλ Μπλασινγκέϊμ (21π., 4ασ. & 4κλ.), που ήταν διαθέσιμος όταν ο Χαλκιδαίος τεχνικός χρειάστηκε να βγει στην αγορά για να καλύψει το κενό του τραυματία Κίκι Κλαρκ. Ο μπαρουτοκαπνισμένος Αμερικανός «γυρολόγος» της Ευρώπης, που ήταν MVP του πολωνικού πρωταθλήματος (2012) και έχει διετή θητεία στην Euroleague (2011-13 με την Πρόκομ), προσαρμόστηκε γρήγορα και μ' αυτόν στην πεντάδα, οι νεοφώτιστοι (Γκίκας 18π. με 4/5 τριπ.) μετρούν 2/2, με τη νίκη (78-68) επί του φορμαρισμένου Κολοσσού, πάντως, να είναι η πρώτη εντός έδρας μετά από 10 εβδομάδες.

Ο νέος άνεμος που πνέει στο Λαύριο (6-10) από την αυγή του 2017, επιβεβαιώθηκε και στα Τρίκαλα, όπου οι παίκτες του Χρήστου Σερέλη νίκησαν (78-75) την πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος, μετά το «αιώνιο» δίδυμο της κορυφής). Οι Λαυριώτες που είχαν τον έλεγχο σε όλη τη διάρκεια του ματς και προηγήθηκαν ακόμη και με 16 πόντους διαφορά, ευτύχησαν να πάρουν μεγάλη βοήθεια από το νεοφερμένο Σον Έβανς (25π. & 7ρ. με 9/11 διπ.), ο οποίος έκανε την καλύτερή του εμφάνιση στην 3η του συμμετοχή στην Basket League. Oι νικητές έφτασαν τα τρία «διπλά» στην εφετινή σεζόν και με τουλάχιστον τέσσερα εναπομείναντα προσιτά ματς στο γήπεδό τους, δείχνουν ότι αποσπαστούν σχετικά νωρίς από την επικίνδυνη ζώνη.

Δεύτερο συνεχόμενο ματς που ο Κέλσι Μπάρλοου (13π., 5ρ. & 3ασ. με 1/9 τριπ.) μένει στα... ρηχά, δεν ήταν δυνατόν να συνδυαστεί και πάλι με νίκη κι έτσι μοιραία, τα Τρίκαλα (6-10), μετά από τέσσερις ονειρεμένες εβδομάδες με ισάριθμες νίκες, έκαναν ένα βήμα πίσω, χάνοντας (75-78) και στην έδρα τους (είχαν χάσει και στο ματς του 1ου γύρου) από ένα βασικό ανταγωνιστή τους στην μάχη για την παραμονή στην Α1 Κατηγορία. Το παράδοξο είναι ότι η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη κυριάρχησε στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες και τελικά «πλήρωσε» ακριβά την έλλειψη επιθετικών λύσεων (πλην του Μπιρούτα με 16π.) και την υστέρηση στην αναλογία ασίστ/λάθη (14ασ./18λ έναντι 17ασ./12λ.).

Πριν από το τζάμπολ με την ΑΕΚ, το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε ο τραυματισμός του Μόργκαν, η κακή ψυχολογία της ομάδας (απόρροια των 4 συνεχόμενων ηττών) και οι απομακρύνσεις των Ελ-Αμίν και Αντεγκμπόγιε, συνηγορούσαν ότι η Κύμη (5-11) θα περνούσε ένα πολύ δύσκολο απόγευμα στο κλειστό «Νίκος Γκάλης». Παρ' όλα αυτά, οι παίκτες του Βασίλη Μπρατσιάκου (Σταμάτης 18π. & 3ασ. με 7/7 διπ.) συσπειρώθηκαν και πραγματοποίησαν την καλύτερή εμφάνισή τους μακριά από την Χαλκίδα. Η περυσινή πρωταθλήτρια στην Α2 Κατηγορία, που προηγήθηκε ακόμη και με +10, πάλεψε το ματς στα ίσα και το τελικό 71-65 της δίνει κουράγιο για την δύσκολη συνέχεια.


H κακή μέρα των Αμερικανών του (με εξαίρεση τον Πόλαρντ που είχε 13π. με 6/9 σουτ) «έπεσε» πάνω στην καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (μ.ο. 65,2π.) κι έτσι ο Κόροιβος (5-11) δεν μπόρεσε να προβάλει καμία αντίδραση (55-76) απέναντι στον Παναθηναϊκό. Σχεδόν αμέσως μετά το τζάμπολ, η διαφορά κυμάνθηκε από τους 12 έως και τους 22 πόντους και το μόνο θετικό που κρατάει ο πρώην παίκτης του «τριφυλλιού», Ντίνος Καλαμπάκος, ήταν η πληθωρική εμφάνιση του Σέρβου, Αντρέγια Μιλουτίνοβιτς (13π., 11ρ. & 4ασ. με 6/9 διπ.).

Η αλλαγή προπονητή και οι προσθήκες (στη 2η εμφάνισή τους, Στόκτον και Καντάριαν είχαν μαζί 15π., 9ρ., 4ασ. & 8λ. με 5/15 σουτ) που έκανε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, δεν έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα για τον Απόλλωνα Πάτρας (4-12), ίσως επειδή είναι μία ομάδα με πολύ κακή «χημεία». Στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», πάντως, οι Πατρινοί (Χίκεϊ 12π., 4ρ., 2ασ. & 3κλ.) πάλεψαν περισσότερο από κάθε άλλο από τα τελευταία 6 εκτός έδρας παιχνίδια και η τελική διαφορά των 15 πόντων (71-56), τους αδικεί υπό την έννοια ότι ήταν σταθερά μπροστά στο σκορ μέχρι τις αρχές της 3ης περιόδου και στο 33' πλησίασαν στους 6 πόντους. Παρ' όλα αυτά, το μεγάλο πρόβλημα των Αχαιών, είναι η επιθετική παραγωγικότητα, ειδικότερα εκτός έδρας (μ.ο. 63,2π.), όπου φέτος έχουν πετύχει μόλις μία φορά πάνω από 70 πόντους. Ο εντός έδρας αγώνας με τον ΠΑΟΚ και το γειτονικό ντέρμπι με την Προμηθέα, αναμένεται να κρίνουν πολλά και αν ο απολογισμός είναι 0/2, τότε ο Απόλλων θα γίνει το πρώτο φαβορί για να ακολουθήσει τη Δόξα στην Α2.

Αν θεωρήσει κανείς ότι ο αγώνας με τον Ολυμπιακό στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», προσφερόταν για ένα ξεκούραστο Σαββατοκύριακο στον Πειραιά, τότε κάλλιστα μπορούμε να πούμε ότι η Δόξα (3-13) πέτυχε και παραπάνω στον στόχο της έστω κι αν οι «ερυθρόλευκοι» παρατάχθηκαν με συνολικά πέντε απουσίες (Σπανούλης, Γιανγκ, Παπαπέτρου, Μαραγκός και Χάκετ). Η ομάδα του Χάρη Μαρκόπουλου ήταν ανταγωνιστική για σχεδόν 25 λεπτά, οπότε κατά βάση πέτυχε τον στόχο της. Απέφυγε, δηλαδή, έναν ενδεχόμενο διασυρμό (84-60) κι έκανε μία δυνατή προπόνηση, ενόψει του νυν υπέρ πάντων αγώνα του άλλου Σαββάτου (11/02, 17.00), με τον Κόροιβο, στον οποίο δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!