«Τι έκανες πάλι, Λούκα»! (pics & vid)

«Τι έκανες πάλι, Λούκα»! (pics & vid)

Γιάννης Σταυρουλάκης
«Τι έκανες πάλι, Λούκα»! (pics & vid)
Ο Σάσα Ντόντσιτς είναι προπονητής. Είναι επίσης ο πατέρας του μεγαλύτερου ταλέντου στην Ευρώπη και εξηγεί στο gazzetta.gr πως βίωσε την απίθανη ντρίμπλα του Λούκα στο ματς με την Μπασκόνια!

Το ρεπερτόριο και η φαντασία του δεν έχουν όρια. Δημιουργεί, μανουβράρει, πασάρει, σκοράρει, καθοδηγεί. Γενικώς, κάνει χορευτικά με απίθανα σπασίματα μέσης και διαθέτει μια μοναδική, μια ξεχωριστή αίσθηση που όμοιά της δεν έχουν γνωρίσει ξανά τα ευρωπαϊκά παρκέ εδώ και πολλά - πολλά χρόνια! Ένας βιρτουόζος, ο οποίος δεν έχει κλείσει τα 18 και δεν έχει βγάλει ακόμα δίπλωμα οδήγησης, όμως, το όνομά του, έχει μπει στην εξίσωση πλάι στον Ντράζεν Πέτροβιτς, τον Τόνι Κούκοτς και τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα! Για τον Λούκα Ντόντσιτς, οι εμφανίσεις του με τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι ένα στοίχημα ή κάτι τέτοιο. Το μεγαλύτερο ταλέντο του ευρωπαϊκού μπάσκετ απολαμβάνει το παιχνίδι ενώ στο εγγύς μέλλον και με το κατευόδιο όλων, ετοιμάζει το ταξίδι του στο ΝΒΑ. Ακόμα και από το Νο.1 στο Draft 2018, όπως ανέφερε πρόσφατα το Yahoo! Sports σε ένα κείμενο που δεν φείδεται επαίνων για τον νεαρό Σλοβένο, ο οποίος με τη σειρά του αποδεικνύει κάθε εβδομάδα ότι βγήκε από το αυγό του κι εκκολάφθηκε ως εν δυνάμει σούπερ σταρ της Ρεάλ! Η τελευταία σημείωση, πάντως, σε ό,τι έχει καταφέρει o Ντόντσιτς ήταν αυτή, ακριβώς, η ντρίμπλα στο ματς με την Μπασκόνια.

Για να φτάσουμε όμως εδώ, στο σημείο δηλαδή το στοίχημα για την ανάδειξή του Λούκα Ντόντσιτς σε Rising Star της εφετινής EuroLeague να έχει... φραγή, πρέπει να γυρίσουμε στη Σλοβενία, την αγωνιστική περίοδο 1998-99. Η Πιβοβάρνα Λάσκο συμμετείχε στους τελικούς του πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία της κόντρα στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα, ο Σάσα Ντόντσιτς ήταν ο MVP των γηπεδούχων ενώ στις εξέδρες του «Tri Lilije Hall» βρισκόταν ο μόλις τριών μηνών γιος του, Λούκα, στην αγκαλιά της μητέρας του Μίριαμ! Τα χρόνια πέρασαν, ο πιτσιρικάς έχει εξελιχθεί σε talk of the town στην EuroLeague και ο πατέρας του κοουτσάρει την Ilirija Ljubljana που συμμετέχει στη δεύτερη κατηγορία του σλοβένικου πρωταθλήματος, μετρώντας αισίως 41 συνεχόμενες νίκες την τελευταία διετία. Ο Σάσα Ντόντσιτς ήταν ο λόγος που ο νεαρός σταρ της «Βασίλισσας» ασχολήθηκε, εν τέλει, με το μπάσκετ και μιλάει στο gazzetta.gr για τον πιτσιρικά που, σύμφωνα με τον Πάμπλο Λάσο, μπορεί να εξελιχθεί στον καλύτερο παίκτη στην Ευρώπη. Μοιράζεται μαζί μας την αντίδρασή του έπειτα από το τελευταίο highlight του γιου του και αποκαλύπτει την τελευταία συμβουλή που του έδωσε πριν τον ξεπροβοδίσει για τη Μαδρίτη.

Πως αισθάνεται, λοιπόν, ο πατέρας που βλέπει τον γιο να μπαίνει σε διαδικασία σύγκρισης με τον Ντράζεν και να πρωταγωνιστεί σε έναν οργανισμό όπως η Ρεάλ Μαδρίτης;
«Υπερήφανος, φυσικά! Εσείς μπορεί να τον βλέπετε σαν τον νέο Ντράζεν, τον νέο Κούκοτς ή δεν ξέρω κι εγώ ποιον άλλον, όμως για μένα είναι πρώτα απ' όλα ο γιος μου και μετά όλα τα άλλα! Είμαι ο πατέρας του κι έχω πολλούς λόγους για να αισθάνομαι υπερήφανος, όχι μόνο το μπάσκετ. Πώς σε βλέπει, λοιπόν, εσένα ο πατέρας σου; Έτσι βλέπω κι εγώ τον Λούκα. Για μένα δεν είναι σταρ, αλλά το παιδί μου που κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του».

Στα 13 του χρόνια έφυγε από τη Σλοβενία για τη Ρεάλ. Ποια ήταν η τελευταία συμβουλή που του δώσατε πριν ταξιδέψει στη Μαδρίτη;
«Η συμβουλή μου προς τον Λούκα ήταν πολύ απλή! Του είπα ξανά και ξανά να απολαμβάνει το μπάσκετ, να διαβάζει τα μαθήματά του και να περνάει καλά με τους φίλους του. Ήταν μια μεγάλη αλλαγή για ένα παιδί 13 ετών. Νέες συνήθειες, νέα κουλτούρα, νέα ζωή. Έπρεπε, λοιπόν, να είναι ανοιχτόμυαλος. Του εξήγησα, επίσης, πως ό,τι και να γίνει στο τέλος, το σπίτι του είναι εδώ και τον περιμένει! Πως η οικογένειά του θα είναι πάντα δίπλα του, ό,τι κι αν συμβεί».

Πως αντιδράσατε όταν σας προσέγγισε η Ρεάλ Μαδρίτης για να πείσει τον γιο σας να παίξει στην Ισπανία;
«Ένιωσα πολύ όμορφα, αφού η Ρεάλ είναι ένας τεράστιος οργανισμός. Έπειτα από την πρώτη επίσκεψή μας στη Μαδρίτη (σ.σ. Φεβρουάριος 2012, στο Minicopa), o Λούκα ξετρελάθηκε! Δεν ήξερε την γλώσσα όμως μου εξήγησε ότι θέλει να παίξει στη Ρεάλ. Προσωπικά είχα τις αμφιβολίες και τους φόβους μου, πριν αφήσω το παιδί μου να φύγει από το σπίτι, πλέον όμως βλέπω ότι συνεχίζει να βελτιώνεται, να δουλεύει σκληρά και να προοδεύει. Είναι ακόμα νέος κι έχουμε όλο τον χρόνο για να πανηγυρίσουμε κι άλλο στο μέλλον».


Το γεγονός ότι ο Λούκα είχε από πολύ μικρός το μπάσκετ μέσα στο σπίτι του, έπαιξε ρόλο σε ό,τι ακολούθησε τα επόμενα χρόνια;
«Ναι, βέβαια. Ήμουν μπασκετμπολίστας και ο Λούκα ήταν ο πιο πιστός θεατής μου. Η μητέρα του τον έφερνε σε όλα τα παιχνίδια και το μπάσκετ ήταν από πολύ νωρίς μέρος της ζωής του. Πριν ακόμα αρχίσει να περπατάει, του είχαμε κάνει δώρο μια μπάλα που έγινε το αγαπημένο παιχνίδι του! Όταν ήταν μικρός ασχολήθηκε και με άλλα σπορ όμως έκανε την επιλογή του αφού ακολούθησε τον δρόμο του μπαμπά του».

Πως είναι ο γιος σας εκτός παρκέ; Συμπεριφέρεται σαν παιδί της ηλικίας του ή έχει μεγαλώσει απότομα;
«Είναι ένα παιδί που απολαμβάνει τη ζωή και αγαπάει οτιδήποτε καταπιάνεται! Του αρέσει να βγαίνει με τους φίλους του, να κάνει πλάκες, είναι κοινωνικός… Και ναι, κάποια στιγμή θα πάρει και το δίπλωμα οδήγησης (γέλια)! Παραμένει ταπεινός, έχει τα πόδια του στο έδαφος και τα μυαλά στο κεφάλι του. Αυτό, ακριβώς, είναι το πιο σημαντικό! Να είναι ρεαλιστής και να συνεχίσει να δουλεύει. Ευτυχώς έχει δίπλα του ανθρώπους που τον συμβουλεύουν σωστά στο μπάσκετ και στη ζωή του».

Πως ζήσατε αυτή την απίθανη ντρίμπλα στο πρόσφατο ματς με την Μπασκόνια;
«Λούκα, τι έκανες πάλι! Αμέσως μετά σκέφτηκα κι εγώ σαν προπονητής. Πως είναι δυνατόν να τα κάνει αυτά ένα παιδί 17 χρονών; Ξέρεις κάτι; Το μπάσκετ είναι ένα υπέροχο άθλημα. Καλά τα πικ-εν-ρολ, καλές οι σκληρές άμυνες και οι τακτικές, όμως, λείπουν αυτά που κάνει ο Λούκα ή έκαναν παλαιότερα άλλοι παίκτες όπως ο Ντράζεν ή ο Μποντιρόγκα. Να παίζουν δηλαδή μερικές φορές και εκτός συστήματος, να βγάζουν στο παρκέ το ταλέντο τους».

Τι έχετε να του ευχηθείτε για το μέλλον;
«Να είναι υγιής και χαρούμενος. Νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά».