Αυτό που ήξερε ο Πασκουάλ και δεν το έλεγε!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Αυτό που ήξερε ο Πασκουάλ και δεν το έλεγε!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για ένα παρόμοιο ντέρμπι με εκείνο της Euroleague, που όμως είχε διαφορετικό νικητή. Η αλλαγή της «πράσινης» προσέγγισης, το άδειο «ερυθρόλευκο»... ντεπόζιτο και ο ευεργετικός χαρακτήρας του αποτελέσματος για αμφότερους τους «αιωνίους».

Περίπου τρία εικοσιτετράωρα πριν το τζάμπολ του 2ου ημιτελικού του Κυπέλλου, ο οποίος βρήκε τον Παναθηναϊκό να κερδίζει (77-67) για πρώτη φορά φέτος τον Ολυμπιακό αλλά για 6η σερί στην ιστορία του θεσμού, ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν έτοιμος να... μαρτυρήσει το μυστικό του, αλλά στο τσακ, το κράτησε για τον εαυτό του και τους συνεργάτες του.

«Δεν πρέπει να κοιτάμε πίσω, αλλά μας έχουν νικήσει τρεις φορές φέτος! Άρα είμαστε σε μία κατάσταση που ξέρω ποια είναι και πρέπει να κάνουμε κάτι για να την αλλάξουμε. Κάθε μέρα είμαστε καλύτεροι και πιο κοντά στο να τα καταφέρουμε... Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα πάνε καλύτερα τα πράγματα και... Καλύτερα όμως να μην συνεχίσω!», σχολίασε ο Καταλανός τεχνικός, που μ' αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά το νικηφόρο «θρίλερ» με την Εφές.

Πάμε τώρα, λοιπόν, να δούμε τι είχε στο μυαλό του ο Ισπανός προπονητής που στο 3ο εφετινό του συναπάντημα με τους πρωταθλητές, αποδείχτηκε άριστα διαβασμένος του τρόπου με τον οποίο οι Πειραιώτες φέρνουν ένα παιχνίδι στα μέτρα τους, ακόμη κι αν δεν είναι στην βραδιά τους. Οι δύο λέξεις κλειδιά είναι το transition και η ευχέρεια που έχουν στο να ξεδιπλώνουν την ποιότητά τους στο ανοιχτό γήπεδο και φυσικά η δημιουργία στις καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε. Τι έκανε ο προπονητής του Παναθηναϊκού και έβαλε την σφραγίδα του στην πρόκριση της ομάδας του στον τελικό;

Πρώτον, χωρίς να καταλάβει κανείς, κράτησε μυστική μέχρι και λίγο πριν έρθει η αποστολή των «πρασίνων» στο γήπεδο, την αντικατάσταση του Νίκολς με τον Κένι Γκέϊμπριελ, προσθέτοντας στο rotation έναν αθλητικό ημίψηλο και συνάμα έναν rim protector στο rotation - που μάλιστα προερχόταν από καλή εμφάνιση (10π. & 6ρ.) κόντρα στους Τούρκους - αυξάνοντας τη δύναμη πυρός της ομάδας στο ριμπάουντ και προσφέροντας μία έξτρα λύση απέναντι στους Μπιρτς και Γιανγκ.

Δε γνωρίζω πόσο περίμεναν τον Αμερικανό πάουερ φόργουορντ οι γηπεδούχοι κι αν τον υπολόγιζαν σοβαρά (το καλοκαίρι είχαν ενδιαφερθεί για την απόκτησή του), ωστόσο, ο πρώην παίκτης του Ηρακλείου, της Καρσίγιακα και της Λοκομοτίβ Κουμπάν, έκανε στο ΣΕΦ το καλύτερό του παιχνίδι με την «πράσινη» φανέλα σε άμυνα (δυσκολεύοντας πολύ την δράση του Πρίντεζη) κι επίθεση (16π., 6ρ., 1κλ. & 1κοψ. με 6/9 σουτ).

Δεύτερον, χρησιμοποίησε κατά κύριο λόγο το σχήμα Καλάθης (29'), Τζέϊμς (24'), Ρίβερς (31'), Γκέϊμπριελ (26') και Σίνγκλετον (34'), με σαφή εντολή να στοχεύει στον πρωτεύοντα ή στον δευτερεύοντα αιφνιδιασμό (με γρήγορο κατέβασμα της μπάλας) για να κουράσει τους «ερυθρόλευκους» και εν συνεχεία, στις περισσότερες οργανωμένες κατοχές, επιτίθετο με πολύ post-up παιχνίδι για να καθυστερήσει και να δυσκολέψει το transition του Ολυμπιακού και να έχει και ο ίδιος τις πιο γρήγορες δυνατές επιστροφές.

Τρίτον, η συνεχής άρνηση (deny) της «τροφοδοσίας» στον Πρίντεζη και τα έμμεσα «double team» όταν η μπάλα έφτανε σ' αυτόν, δυσκόλεψαν πολύ τις κινήσεις του 31χρονου διεθνούς φόργουορντ, ενώ η επιθετική άμυνα και τα hedge-out στον Σπανούλη (1ασ. & 5λ.) που προερχόταν από τραυματισμό (και φυσιολογικά δεν θα μπορούσε να είναι σε ιδανική κατάσταση), μείωσαν σημαντικά τις λύσεις των γηπεδούχων. Έτσι λοιπόν, χωρίς transition και χωρίς δημιουργία σε set παιχνίδι και με μοναδική αξιόπιστη επιθετική λύση τον Μάντζαρη (16π. & 3ασ. με 6/10 σουτ), η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχασε πολύ σημαντικό μέρος της δύναμής της, κουράστηκε σωματικά και ψυχολογικά, με αποτέλεσμα στο τελευταίο δεκάλεπτο να είναι «άδεια» κατά κύριο λόγο στην άμυνα και εν συνεχεία στην επίθεση, χωρίς τις δυνάμεις να αντιδράσει.

Επομένως, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στον αγώνα της 6ης Ιανουαρίου για την Euroleague, ο Ολυμπιακός νίκησε (77-69), παρ' 'ότι υπέπεσε σε 19 λάθη και οι τρεις βασικοί επιθετικοί του πυλώνες (Σπανούλης, Πρίντεζης και Λοτζέσκι) είχαν μαζί 26π. με 5/20 σουτ και 16/18 βολές. Είχε όμως +8 ριμπάουντ και 41 πόντους με 14/23 σουτ από την τετράδα Παπαπέτρου, Γκριν, Μπιρτς και Γιανγκ. Εκείνο το βράδυ, ο Πασκουάλ είχε αφήσει για 40 λεπτά στον πάγκο τον Γκέϊμπριελ και η τριάδα των αθλητικών Αμερικανών του (Ρίβερς, Τζέϊμς και Σίνγκλετον), είχε πάρει τη μερίδα του λέοντος από τους πόντους και τα ριμπάουντ του «τριφυλλιού» (57π. & 15ρ. με 21/34 σουτ), με τον Καλάθη (4π., 3ρ., 3ασ. & 4κλ. με 2/7 σουτ & 0/2 βολ. ) να είναι «non-factor» σε 20 λεπτά συμμετοχής.

Στο χθεσινό παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που έφυγε νικητής (77-67), παρ' ότι η επιθετική τριάδα των «ερυθρόλευκων» δεν ήταν σε καμία περίπτωση χειρότερη (28π. με 10/25 σουτ και 6/7 βολ.) από τον αγώνα της Euroleague! Αντίθετα, ήταν ελαφρώς πιο παραγωγική και σαφώς πιο εύστοχη! Ωστόσο, οι «φιλοξενούμενοι» είχαν διαφορετικό πλάνο, έναν επιπλέον αθλητικό ημίψηλο (Γκέϊμπριελ) που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους στα ριμπάουντ (29-32) κι έτσι οι τρεις (Ρίβερς, Τζέϊμς και Σίνγκλετον) έγιναν τέσσερις, με συνολικό απολογισμό 59 πόντους και 22 ριμπάουντ με 23/42 σουτ! Αν σ' όλα αυτά, προσθέσετε και τον διαφορετικό αυτή τη φορά Καλάθη (13π., 5ρ. 4ασ. σε 29'), τότε δεν θα δυσκολευτείτε να εξηγήσετε πως ένα σχεδόν πανομοιότυπο παιχνίδι με εκείνο πριν από 10 μέρες, είχε ανάποδο αποτέλεσμα.

Κατά τα άλλα, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα έχει ευεργετικό χαρακτήρα και για τις δύο ομάδες. Για τον μεν Ολυμπιακό, γιατί αρκετά νωρίς, ήρθε αντιμέτωπος με μία ήττα που τον πόνεσε και θα τον αναγκάσει να ανασκουμπωθεί και να διώξει τον όποιο εφησυχασμό έχει επέλθει στην ομάδα από την εξαιρετική έως τώρα πορεία της σε ελληνικό πρωτάθλημα και Euroleague. Όχι τόσο γιατί έχασε ένα τρόπαιο που δεν έχει συνηθίσει να «χτυπάει» και δεν «τρελαίνεται» κιόλας, όσο γιατί μοιραία, υπάρχει πολύ χρόνος ακόμη και στις δύο διοργανώσεις και ο προβληματισμός για την πρώτη εφετινή ήττα από τον «αιώνιο» αντίπαλο, σ' αυτό το χρονικό σημείο, μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει.

Για τον δε Παναθηναϊκό, το «διπλό» ήταν σανίδα σωτηρίας στην πιο κρίσιμη καμπή της χρονιάς. Με την πρώτη νίκη, μετά από 6 σερί ήττες από τον «αιώνιο αντίπαλό» του, έκανε το 6/6 επί των Πειραιωτών στο Κύπελλο και προκρίθηκε στον τελικό του θεσμού, όπου κόντρα στον Άρη, θα διεκδικήσει το 6ο συνεχόμενο τρόπαιο στον θεσμό. Παράλληλα, αύριο (18/01) θα ταξιδέψει με άλλον «αέρα» στην Κωνσταντινούπολη για ένα πολύ σημαντικό ματς με την Φενέρμπαχτσέ, που μπορεί να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη του όσον αφορά στην απόκτηση πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs της Euroleague. Σκέφτεστε πως θα ήταν η επόμενη «πράσινη» μέρα, μετά από ένα ενδεχόμενο 0/7 κόντρα στον Ολυμπιακό και παραμονές του ραντεβού με τον «Ζοτς» στην Πόλη;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!