Νομοτελειακά θα συνέβαινε κι αυτό

Νομοτελειακά θα συνέβαινε κι αυτό

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Νομοτελειακά θα συνέβαινε κι αυτό

bet365

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού στο συγκεκριμένο ματς και τη νομοτέλεια που υποστηρίζει πως «κάποια στιγμή θα σταματούσε το σερί».

Όταν οι πρωταγωνιστές λένε πως κάθε παιχνίδι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού είναι διαφορετικό, μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι πέρα ως πέρα σωστό. Αποδείχθηκε στο ΣΕΦ πριν λίγες ώρες…

Οι «πράσινοι» ήταν καλύτεροι στους περισσότερους τομείς στο παρκέ. Τόσο στους αγωνιστικούς όσο και στους πνευματικούς. Θεωρώ πως νίκησε δίκαια όπως θεωρώ πως νίκησε στο ματς με το μικρότερο ενδιαφέρον της σεζόν.

Νομοτελειακά να το δει κανείς, «ε, κάποια στιγμή θα συνέβαινε».

Προσωπικά χαρακτηρίζω το Κύπελλο ως θεσμό αδιάφορο, αλλά για να μη σας βάλω σε διαδικασία να μου επιτεθείτε, το χαρακτηρίζω «ματς με μικρότερο κίνητρο». Τώρα αν εσείς πάλι, θεωρείται μία νίκη στο πρωτάθλημα ή στην Euroleague ως μικρότερη σε σημασία, αποτελεί δικαίωμα σας.

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟ ΜΑΤΣ

Ο Παναθηναϊκός νίκησε δίκαια λοιπόν. Ήταν καλύτερος στο παρκέ στις αγωνιστικές λεπτομέρειες που παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο.

Στην επίθεση και ειδικά στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου οι επιλογές που έβγαζαν οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ ήταν τόσο μα τόσο ελεύθερες. Ο Κρις Σίνγκλετον εκτελούσε από τα 6-7 μέτρα λες κι έπαιζε ρολόι με τους φίλους.

Επίσης η επιμονή στο ποστάρισμα δικαίωσε 100% τον Παναθηναϊκό. Στα πρώτα 4’ του ματς ο Γιάννης Μπουρούσης είχε πάρει 5 φορές τη μπάλα κι είχε 1/2 σουτ και 3 κερδισμένα φάουλ.

Στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη του Κέι Σι Ριβερς ο οποίος βρήκε μπόσικους τους Γκριν και Λοτζεσκι στο low post και βοήθησε τόσο στο σκορ όσο και στη δημιουργία βγάζοντας 2-3 kick out πάσες (από μέσα προς τα έξω). Ο Αμερικανός φόργουορντ έχει βάλει 50 πόντους στους Πειραιώτες σε δέκα μέρες και ανυπομονώ να δω τι θα σκεφτεί ο Γιάννης Σφαιρόπουλος για να τον ανακόψει.

Στην άμυνα οι επιστροφές ήταν γρήγορες κι εμπόδισαν τους Πειραιώτες να παίξουν με τον αγαπημένο τους τρόπο. Ο Ολυμπιακός βρήκε μόλις 8 πόντους (το 11.9% των συνολικών του πόντων). Αριθμός πολύ μικρός για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Το έχω αναφέρει πολλάκις… Ο Ολυμπιακός όταν τρέχει δύσκολα σταματιέται. Όταν δεν τρέχει, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Ειδικά στο διάστημα που κόβεται η δημιουργία του Βασίλη Σπανούλη. Δε θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ο αρχηγός του Ολυμπιακού σε ντέρμπι είχε μία ασίστ. Ακόμη και στις άστοχες βραδιές του, έβγαζε τουλάχιστον 6.

Μετά τον Σπανούλη η δημιουργία χάνεται. Ο Ουότερς διαθέτει, αλλά και αυτή δεν την είδαμε στο συγκεκριμένο ματς.

Βέβαια αυτό δε συνέβη τυχαία, αφού και η άμυνα του Νικ Καλάθη έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Τέλος θα σταθώ στα εύστοχα τρίποντα. Με μία απλή ανάγνωση και οι δύο ομάδες έχουν παρόμοια στατιστικά (8/24-8/22), ωστόσο ο Παναθηναϊκός βρήκε τρία «μεγάλα» τρίποντα.

Σαφέστατα και τα διαχωρίζω διότι τα 3/3 που βρήκε όταν μείωσε ο Ολυμπιακός με 5-0 σερί σε 51-55, εκτός από τους 9 πόντους που πρόσφεραν, ταυτόχρονα «έκοψαν» και τα πόδια των γηπεδούχων.

Σε άλλα ματς αυτά τα μεγάλα τρίποντα έμπαιναν από «ερυθρόλευκα» χέρια και τώρα μπήκαν από «πράσινα». Νομοτέλεια λέγεται…

Όπως νομοτέλεια λέγεται και το γεγονός πως κάποια στιγμή θα έχανε ο Ολυμπιακός. Δε γίνεται το σερί να κρατούσε εσαεί.

ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης αποτελεί βασικό στόχο κριτικής των φίλων του Ολυμπιακού ήταν μακράν ο κορυφαίος της ομάδας του. Δε με νοιάζουν οι 16 πόντοι που έβαλε, αλλά ο τρόπος που τους έβαλε.

Ξεκίνησε με τρίποντο μετά από ντρίμπλα σε πικ εν ρολ, ακολούθησαν 4-5 ντράιβ με αποκορύφωμα το ανάποδο lay up στο οποίο ευστόχησε. Όσο για την άμυνά του… δεν υπάρχουν λόγια. Το καλό με τον συγκεκριμένο είναι πως πεισμώνει με όσα διαβάζει, αντί να τα λαμβάνει τοις μετρητοίς.

Θα ήθελα επίσης να σταθώ στον Κώστα Παπανικολάου. Οι 4 πόντοι του δε λένε απολύτως τίποτα αν κοιτάξεις απλά το φύλλο της στατιστικής. Ο «Παπ» στην άμυνα και στον τομέα του ριμπάουντ ήταν πάρα πολύ καλός. Γενικά έκανε άριστα τις μικρές δουλειές στο γήπεδο.

ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΗΣΙΑ

Όταν οι άνθρωποι της ομάδας δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά στη διαιτησία στις δηλώσεις τους μετά το ματς σημαίνει πως είτε δεν ασχολούνται με αυτή είτε δεν πιστεύουν πως υπήρχε πρόβλημα. Αν είναι το πρώτο… μαγκιά τους. Αν είναι το δεύτερο… απόφασή τους.

Από τη στιγμή λοιπόν που οι πρωταγωνιστές δε μιλούν για τη διαιτησία γιατί να το κάνω εγώ κι εσείς;

Στο 65-70, με τον Ολυμπιακό να έχει κάνει 7-0 και να μένει 1’, ο Βαγγέλης Μάντζαρης κλέβει καθαρά τη μπάλα από τον Ρίβερς και ανενόχλητος έφευγε για το lay up. Ο Καρακατσούνης σφύριξε λανθασμένα φάουλ. Ακούσατε κανέναν εκ των πρωταγωνιστών να αναφέρεται στη φάση; Εγώ όχι.

*To κείμενο γράφτηκε πριν να εξωτερικεύσει τα παράπονά του για τη διαιτησία της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός. Ακολουθεί λοιπόν σχόλιο με τα νέα δεδομένα.

Στον Ολυμπιακό λίγη ώρα μετά εξέφρασαν τα έντονα μάλιστα, παράπονά τους για την διαιτησία. Οι Πειραιώτες θεωρούν πως κυρίως οι Καρακατσούνης και Μάνος σφύριξαν σε όλη τη διάρκεια του ματς με διαφορετικά κριτήρια. Ο Σχινάς ήταν ΑΨΟΓΟΣ και απλά οι οπαδοί του Ολυμπιακού τα έβαλαν μαζί του γιατί δε γνώριζαν τα ονόματα των άλλων δύο.

Προσωπική μου άποψη είναι πως υπάρχουν λίγες λανθασμένες αποφάσεις, με σημαντικότερη από αυτή που αναφέρω παραπάνω, δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα. Εμμένω λοιπόν στην τοποθέτηση μου πως ο Παναθηναϊκός νίκησε δίκαια.

Ο Μάνος ήταν φοβισμένος και φάνηκε όταν έχασε τη φάση με τον Τζεντίλε που βγήκε έξω ενώ ήταν στο μισό μέτρο. Ο Καρακατσούνης στο μυαλό του είχε.. ενδοοικογενειακές υποθέσεις.

ΥΓ: Κατάλαβα πως ο Παναθηναϊκός είχε τον πρώτο λόγο για τη νίκη σε μία φάση στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Πρίντεζης μαζεύει το αμυντικό ριμπάουντ και ο Ρίβερς του την παίρνει με τσαμπουκά μέσα από τα χέρια και σκοράρει το πιο εύκολο καλάθι του ματς. Γενικότερα μέχρι το 37’ όλες οι διεκδικούμενες φάσεις κατέληγαν σε πράσινη κατοχή.

ΥΓ 2: Εκνευρίζομαι όταν υπάρχουν ομαδικά φάουλ, η άμυνα μειονεκτεί και δεν τα χρησιμοποιούν. Ο Γκριν 3 φορές βρέθηκε στο low post εκ των οποίων τις δύο με τον Μπουρούση και ενώ είχε ομαδικά φάουλ να δώσει ο Ολυμπιακός, τον άφησε να σκοράρει αντί να σταματήσει τη φάση. Γενικά ο Γκριν έπαιξε εγωιστικά.

ΥΓ 3: Το χειροκρότημα του κόσμου του Ολυμπιακού στα τελευταία δευτερόλεπτα δείχνει την ικανοποίηση για αυτό που βλέπει στο παρκέ. Κάθε ήττα από τον Παναθηναϊκό τους στεναχωρεί, αλλά με έξι σερί νίκες που είχαν προηγηθεί τους είχαν προσφέρει τόση χαρά που δεν τους ένοιαζε και τόσο.

ΥΓ 4: Για να μιλήσουμε για σοβαρές διοργανώσεις, νίκη με Μπασκόνια την Παρασκευή. Αν την πετύχει θα απέχει 3 νίκες από την ομάδα που θα διεκδικεί πλεονέκτημα έδρας.

ΥΓ 5: Μην ξεχνάτε πως οι παίκτες δεν είναι ρομπότ να αποδίδουν 9 μήνες το ίδιο καλά. Τα σκαμπανεβάσματά τους είναι απολύτως λογικά. Είτε αναφερόμαστε στον Σπανούλη και τον Πρίντεζη, είτε στον Μάντζαρη και τον Λοτζέσκι. Απλά στον Λοτζέσκι…. έκατσε η πτώση του μετά τις ατυχείς (ως προς το χρονικό διάστημα που τις έκανε και όχι ως προς την ουσία τους) δηλώσεις περί ανανέωσης του συμβολαίου του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.