Η απλή εξήγηση της «εξαφάνισης» του Μπουρούση!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Η απλή εξήγηση της «εξαφάνισης» του Μπουρούση!
O Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό της 13ης αγωνιστικής στην Basket League, που βρίσκει τον Ολυμπιακό σε θέση ισχύος, τον Παναθηναϊκό σε αναζήτηση αγωνιστικής ταυτότητας και τις υπόλοιπες 12 ομάδες να αποδεικνύονται λίγο έως πολύ προβλέψιμες.

Το εξαιρετικό passing-game, το καθαρό μυαλό και η υψηλή αυτοπεποίθηση, σε συνδυασμό το ασύλληπτο 56% στα τρίποντα με 14/25, είναι τα στοιχεία που οδήγησαν τον Ολυμπιακό (13-0) στην 13η εφετινή του νίκη (90-72) σε ισάριθμα παιχνίδια στο εφετινό πρωτάθλημα. Παρά την απουσία του Σπανούλη και τη σθεναρή αντίσταση της νεοφώτιστης Κύμης, οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν χωρίς απώλειες τη μισή «διαδρομή» της κανονικής περιόδου, με τους Μάντζαρη (15π. & 3ασ. με 3/4 τριπ.), Λοτζέσκι (17π. & 3ασ. με 5/8 τριπ.) και Πρίντεζη (16π.) να βρίσκουν την ευκαιρία να «ξεμπουκώσουν» και να βρουν ρυθμό, μετά την μάλλον κακή βραδιά που είχαν (3/17 σουτ και οι τρεις μαζί) στο πρόσφατο ευρωπαϊκό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Μοναδικό αρνητικό για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ο τραυματισμός του Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος λόγω και του Τόμιτς, αναμενόταν να έχει αυξημένο χρόνο συμμετοχής στο ματς της Πέμπτης (13/01, 21.45) με την Μπαρτσελόνα στο «Palau Blaugrana». Oι Πειραιώτες πάντως, έχουν εξαιρετική ψυχολογία και παρά το αρνητικό απόγευμα των Μπιρτς και Γιανγκ στην Χαλκίδα, πάνε στην Βαρκελώνη με ιδανική ψυχολογία για μία μάχη, που σε περίπτωση νίκης μπορεί να τους φέρει πιο κοντά από ποτέ στο πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs της Euroleague. Υπάρχει μεγαλύτερο τονωτικό από το 6/6 επί του «αιώνιου αντιπάλου», λίγες μέρες πριν την 4η μεταξύ αναμέτρηση για φέτος, αυτή τη φορά σε νοκ-άουτ ημιτελικό του Κυπέλλου;

Στην παγωμένη Πυλαία, ο Παναθηναϊκός (12-1) έπαιξε μπάσκετ για σχεδόν 15 λεπτά (από το 15' έως το 30') και εν συνεχεία «κάθισε» πάνω σε μία διαφορά 21 πόντων, που του επέτρεψε τελικά να γλιτώσει από ένα... πατατράκ, που αν τυχόν γινόταν, θα τον έστελνε απευθείας στην... εντατική! Οι «πράσινοι» ήταν πολύ άστοχοι (40% στα διπ. και 30% στα τριπ.) για τα δεδομένα τους κι υπέπεσαν σε πολλά λάθη (17), έφυγαν όμως νικητές (72-68), κυρίως χάρη στις ατομικές εξάρσεις ορισμένων παικτών (Μποχωρίδης 10π. & Τζεντίλε 9π.) που συμπλήρωσαν τους συνήθεις υπόπτους (Καλάθης 16π., 8ρ. & 4ασ. & Σίνγκλετον 15π. & 13ρ.).

Επειδή τελευταία, υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη γκρίνια και μουρμούρα στις τάξεις των οπαδών και γίνεται εκτεταμένη κουβέντα στον Τύπο γύρω από την απόδοση του Γιάννη Μπουρούση, είναι πασιφανές ότι στον Παναθηναϊκό, ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας δεν θυμίζει σε τίποτε τον περυσινό εκπληκτικό του εαυτό! Όχι όμως από υπαιτιότητά του! Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς πολύ μπάσκετ για να διαπιστώσει ότι ο 33χρονος Καρδιτσιώτης σέντερ «βολοδέρνει» κατά κύριο λόγο στην περιφέρεια για να πάρει την μπάλα, λίγο περισσότερο από τις 2-3 φορές που τροφοδοτείται μέσα στη ρακέτα. Σε αντίθεση με πέρυσι, που έμπαινε στο 7ο-8ο λεπτό στο παιχνίδι και αμέσως όλες οι επιθέσεις της Λαμποράλ επικεντρώνονταν γύρω του, με συνεχείς απομονώσεις για post-up παιχνίδι και pick'n'roll και pick'n'pop καταστάσεις, για να περνάει συνεχώς η μπάλα από τα χέρια του, να νιώθει σημαντικός και να κρίνει εκείνος πότε θα εκτελέσει και πότε θα δημιουργήσει.

Αυτή ήταν και η βάση του καλοκαιρινού σχεδιασμού, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε ο εφετινός Παναθηναϊκός. Ατυχώς, όμως, για τους «πράσινους», ο Μάϊκ Τζέϊμς τραυματίστηκε με το καλημέρα, ο Αργύρης Πεδουλάκης απομακρύνθηκε ή εξωθήθηκε σε παραίτηση (διαλέγετε και παίρνετε), το κενό του Γκιστ εξασθένησε την άμυνα μέσα στο ζωγραφιστό και ο Τσάβι Πασκουάλ έχει άλλη φιλοσοφία και δεν δείχνει να θέλει «να ζήσει ή να πεθάνει» με τον Μπουρούση, όπως πέρυσι ο Περάσοβιτς. Ο "Μπούρου" του "τριφυλλιού", είναι πολύ λογικό να σκέφτεται περισσότερο, να παίζει ολοένα και λιγότερο και πολύ φυσιολογικά, να μην είναι ο παίκτης που πέρυσι έκανε πλάκα σε όλους τους ψηλούς της Euroleague. Μεγάλο πράγμα η ψυχολογία στον αθλητισμό και ειδικότερα, όταν κάποιος προσπαθεί, αλλά οι συνθήκες δεν βοηθούν για να του βγει η προσπάθεια.

Μπορεί το 2017 να μπήκε για την ΑΕΚ (10-3), έτσι όπως έκλεισε το 2016, με ήττες δηλαδή και γκρίνια, ωστόσο, το ντεμπούτο του Τσιμενέλου Ελονού στην Basket League, δεν ήταν απλά γούρικο, αλλά κατέδειξε γιατί ο Γιούρι Ζντοβτς είχε μάλλον άδικο που τόσο καιρό αρνούνταν να προσθέσει έναν κλασσικό ψηλό στο ρόστερ του! Ο νεοαποκτηθείς Νιγηριανός σέντερ (13π. & 5ρ.) χρησιμοποιήθηκε μόλις ένα λεπτό περισσότερο απ' ότι στην Ιταλία κόντρα στην Σασσαρι (13'), ωστόσο, πρόλαβε να βάλει την σφραγίδα του στην επιβλητική νίκη (81-61) της ομάδας του επί του Άρη.

Το +20 της «βασίλισσας» επί του «πάλαι ποτέ αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ, φέρνει την «Ένωση» (Ντίξον 19π. & 3ασ., Ούκιτς 16π. & 5ασ. με 4/6 τριπ.) σε θέση ισχύος για την κατάκτηση της 3ης θέσης στην κανονική περίοδο και συνάμα της δίνει ένα μικρό ψυχολογικό προβάδισμα ενόψει του σαββατιάτικου (14/01, 19.00) νοκ-άουτ ημιτελικού του Κυπέλλου, ανάμεσα στις δύο ομάδες στο «Nick Galis Hall».

Η ηρωική προσπάθεια του Άρη (8-5), μεσοβδόμαδα στον Πάνορμο της Τουρκίας και η απογοήτευση για τον τρόπο (κανονική διαιτητική κλοπή) με τον οποίο προήλθε η ήττα του από την Μπάνβιτ, ήταν φανερό ότι επηρέασε τους παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη στο «κιτρινόμαυρο» ντέρμπι του ΟΑΚΑ, με φόντο την 3η θέση. Με ελάχιστα αποθέματα ενέργειας, οι Θεσσαλονικείς (Κάμινγκς 14π., 7ρ. & 3ασ.) άντεξαν για περίπου 15 λεπτά και με 52,9% στις βολές και 37,8% στα δίποντα, δεν θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μία ανταγωνιστική εικόνα και μοιραία, έκλεισαν την πρώτη εβδομάδα του 2017 με δεύτερη σερί ήττα (81-61), χάνοντας για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά από 46 μέρες (1,5 μήνα).

H πρώτη εβδομάδα του νέους έτους μπήκε με δύο διαδοχικές ήττες για τον «δικέφαλο του Βορρά», που βλέπει τους στόχους του σε Ελλάδα και Ευρώπη να απομακρύνονται. Ειδικότερα στην Α1 Κατηγορία, ο ΠΑΟΚ (7-6) ολοκλήρωσε για πρώτη φορά τον 1ο γύρο έχοντας γνωρίσει τρεις εντός έδρας ήττες σε ισάριθμους αγώνες με τις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ). Αν και η προσθήκη του ΜακΦάντεν (16π. με 4/10 τριπ.) και η επιστροφή του Μαργαρίτη (6π., 5ρ. & 4κλ.) αναμένεται να βοηθήσει την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου στον 2ο γύρο, όπου οι Θεσσαλονικείς έχουν ευκολότερο πρόγραμμα, κόντρα στον Παναθηναϊκό, έχασαν τη μεγάλη τους ευκαιρία για μία ηχηρή νίκη που θα άλλαζε το κλίμα στην Πυλαία. Οι γηπεδούχοι μετέτρεψαν το -21 (35-56) του 30λεπτού σε -3 (65-68) λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ωστόσο με το αποκαρδιωτικό 36% στα σουτ εντός πεδιάς (ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει τα λιγότερα τρίποντα στο πρωτάθλημα και είναι και η πιο άστοχη ομάδα από τα 6,75), δεν μπορούσαν να περιμένουν περισσότερα από μία τιμητική ήττα (68-72).

Ο Κολοσσός (7-6) έχασε στα Τρίκαλα μία σημαντική ευκαιρία να φύγει με μία νίκη που θα του έδινε σημαντική ώθηση για το πλασάρισμά του στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας. Τα 17 λάθη και το πολύ χαμηλό ποσοστό των Ροδιτών σε βολές (60%) και τρίποντα (20%), στοίχισαν στην ομάδα του Άρη Λυκογιάννη την πρώτη της ήττα (74-67) μετά από ένα σερί τριών νικών. Έτσι πήγε στράφι η εκπληκτική εμφάνιση του Τρέβορ Ρέλεφορντ, που τελείωσε το ματς με 27 πόντους, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 5 κλεψίματα.

Όλα τα ωραία έχουν κάποια στιγμή ένα τέλος και ο εφησυχασμός των Κρητικών στο θεωρητικά πιο βατό εντός έδρας παιχνίδι του 1ου γύρου, ήταν μία από τις αιτίες της πρώτης και εξαιρετικά απρόσμενης εφετινής ήττας (80-86) του Ρεθύμνου (6-7) στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη». Η ομάδα του Τόνι Κωνσταντινίδη «έτρεξε» ένα σερί 17-2 και πέρασε μπροστά με 80-75 στο 38ο λεπτό, στα τελευταία 123", όμως, είχε 0/2 σουτ, 0/2 βολές και 2 λάθη κι επέτρεψε στην νεοφώτιστη Δόξα να πετύχει 11 αναπάντητους πόντους και να φύγει από την Κρήτη με ανέλπιστο «διπλό».

Η έλλειψη άγχους, η επιθυμία για μία ανταγωνιστική εμφάνιση απέναντι στον πρωταθλητή, σε συνδυασμό με την εκπληκτική εμφάνιση του Τζόρνταν Μόργκαν (29π. & 13ρ. με 12/17 σουτ), ο οποίος έκανε ό,τι ήθελε στην ρακέτα του Ολυμπιακού και σκόραρε τους 27 πόντους του πάνω στους δύο πιο αθλητικούς ψηλούς (Μπιρτς και Γιανγκ) των «ερυθρολεύκων», ήταν οι λόγοι που η Κύμη (5-8) έμεινε στο παιχνίδι για σχεδόν 30 λεπτά. Το τελικό 72-90 υπέρ των φιλοξενουμένων, αδικεί την προσπάθεια των παικτών του Βασίλη Μπρατσιάκου, που σούταραν με 26,3% από τα 6,75 και ξεπέρασαν για μία ακόμη φορά τον μ.ο. λαθών τους (16,6), που τους κατατάσσει στην τελευταία θέση της Basket League.

H αλλαγή προπονητή (Αγγέλου αντί Βετούλα) δεν κατόρθωσε να σταματήσει τον «κατήφορο» του Προμηθέα (4-9), που από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος πριν από 1,5 μήνα, πλέον, μετράει πέντε σερί ήττες! Οι νεοφώτιστοι Πατρινοί (Τόντιτς 19π. & 9ρ. με 5/9 τριπ.) προηγήθηκαν ακόμη και με +12, αλλά ένα σερί 6-16 του Κοροίβου, από το 34' έως το 38', έφερε τα πάνω κάτω και της κόστισε μία ήττα (79-81), που την βάζει σε περιπέτειες. Τα τρία από τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια της ομάδας του Βαγγέλη Αγγέλου κρίνονται κομβικής σημασίας, αρχής γενομένης από το ματς της 28ης Ιανουαρίου στην Λευκάδα με την Δόξα.

Μετά από 6 συνεχόμενες ήττες με μ.ο. 21,1 πόντους διαφορά μακριά από την Αμαλιάδα, ο Κόροιβος (4-9) έκανε στην Πάτρα την μεγάλη ανατροπή, πετυχαίνοντας την πρώτη εφετινή εκτός έδρας νίκη του (81-79), παρ' ότι έπαιξε χωρίς τον πρώτο σκόρερ και πασέρ του πρωταθλήματος, Κεν Μπράουν (μ.ο. 16,3π. & 7,2ασ.), που αποτελεί παρελθόν από την ομάδα (μετακόμισε στο Λίβανο). Η ομάδα του Ντίνου Καλαμπάκου (Γκότσερ 23π. με 5/6 τριπ.) είχε εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα (54,5%) και τρίποντα (55,5%) και δέχτηκε 14 πόντους λιγότερους από τον μέσο όρο της σε «εχθρικό έδαφος» (93,5π.), παρ' ότι έχει μακράν τη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος (μ.ο. 87,8π.).

Η έλλειψη κλασσικού σέντερ λόγω της περιφερειακής φιλοσοφίας του ρόστερ και η αδυναμία που παρουσιάζει από την αρχή της σεζόν το Λαύριο (4-9) στο ριμπάουντ (14ο στην Α1 Κατηγορία), δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την ομάδα του Χρήστου Σερέλη. Η καλή άμυνα που παραδοσιακά παίζουν οι Λαυριώτες (Στ. Γκρέϊ 15π. με 5/9 τριπ.) στο γήπεδό τους (μ.ο. 71,1π.) και η επιθετική τους πολυφωνία, τους επέτρεψε να πετύχουν μία εύκολη νίκη (79-65) επί του Απόλλωνα, με την τελική διαφορά να τους αδικεί, υπό την έννοια ότι προηγήθηκαν ακόμη και με +23.

Η 2η συνεχόμενη νίκη (74-67) των Τρικάλων (4-9) που διατήρησε σε τροχιά σωτηρίας τη μοναδική ομάδα της Θεσσαλίας στην Α1 Κατηγορίας, οφείλεται εν πολλοίς στη συνεχιζόμενη αγωνιστική άνοδο δύο παικτών, οι οποίοι προέρχονται από χώρες που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τον διαμελισμό της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ουκρανός Ολεξάντρ Λίποβι (20π., 5ρ., 3ασ. & 2κλ.) και ο Λιθουανός Γκιλβίντας Μπιρούτα (15π. & 5ρ.) με άξιο συμπαραστάτη τον Αμερικανό Κέλσι Μπάρλοου (13π., 11ρ. & 4ασ.) έβαλαν τη «λυδία λίθο» για την πρώτο ροζ φύλλο της ομάδας του Γιάννη Καστρίτη, που δεν ήρθε χάρη στην έφεση των Τρικαλινών έξω από τα 6,75 (6/28 ήτοι 21,2%).

Ο Απόλλων (4-9) πιστός στην αρνητική του μεταμόρφωση μακριά από την Πάτρα, πάλεψε ουσιαστικά μόνο για 20 λεπτά στο Λαύριο και στο 2ο μέρος παραδόθηκε άνευ όρων (79-65), έχοντας πολύ χαμηλό ποσοστό (53,8%) από την γραμμή των ελευθέρων βολών και συνολικά 19 λάθη. Oι Αχαιοί (Καλινόσκι 13π. & 6ρ.) πέρασαν μετά βίας για 2η φορά φέτος το φράγμα των 60 πόντων (μ.ο. 63,5π.) μακριά από την έδρα τους και μαζί με την Κύμη, είναι οι δύο ομάδες με ρεκόρ 0-6, γεγονός που στοίχισε την θέση του Κώστα Μέξα μετά από 15 μήνες στον πάγκο τους!

Προερχόμενη από 6 σερί ήττες και με απόντα τον τραυματία τον Μπέλσαμ Μπασάμπε (μ.ο. 12,0π. & 8,9ρ. με 60% στα σουτ), θα πίστευε κανείς ότι οι ελπίδες της Δόξας (3-10) για κάτι κάλο στην Κρήτη, θα ήταν μηδαμινές. Όλοι όμως, λογάριαζαν χωρίς τον Γιάννη Ψαθά, που μέχρι τώρα βρισκόταν είχε ελάχιστη συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Ο 33χρονος φόργουορντ, που πριν το ματς είχε φέτος 12 πόντους και 9 ριμπάουντ με 3/12 σουτ σε συνολικά 64 λεπτά και 8 αγώνες (μ.ο. 8'), πέτυχε 27 πόντους (με 10/10 δίπ. & 2/3 τριπ.), μάζεψε 10 ριμπάουντ, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πρώτη ιστορική εκτός έδρας νίκη (86-80) της ομάδας του στην Basket League και δικαίως αναδείχτηκε MVP της 13ης αγωνιστικής. Η ομάδα του Χάρη Μαρκόπουλου παραμένει ουραγός στην βαθμολογίας και το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό στην Α2 Κατηγορία, ωστόσο, αυτό το «διπλό» της δίνει μεγαλύτερο κουράγιο για την δύσκολη συνέχεια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!