ΝΒΑ: Ο ΛεΜπρόν έδειξε στους Ουόριορς τι σημαίνει... πόλεμος! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
ΝΒΑ: Ο ΛεΜπρόν έδειξε στους Ουόριορς τι σημαίνει... πόλεμος! (pics & vids)

bet365

Οι Καβαλίερς έσπασαν την... κατάρα και κατέκτησαν ένα απίστευτο πρωτάθλημα, ο «Βασιλιάς» ξανακάθισε στον θρόνο του, ο Κάρι έκανε «μαγικά», ο Κόμπι μας... τελείωσε και το gazzetta.gr σας προσφέρει τον απολαυστικό... δεκάλογο του ΝΒΑ για το 2016.

Το 2016 σιγά σιγά μας αποχαιρετά και αρκετοί είναι εκείνοι, που θα ήθελαν να μην επαναληφθεί μια τέτοια χρονιά. Σε πολλά επίπεδα τα πράγματα δεν ήταν και τα καλύτερα δυνατά, αλλά αφού την αφήσαμε πίσω μας και έχουμε όλοι την υγειά μας, ας κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Αυτό που δεν μας άφησε ΣΤΙΓΜΗ να βαρεθούμε και μας κράτησε «πλούσια» παρέα μέσα στην χρονιά, δεν ήταν άλλο πέρα από το ΝΒΑ.

Ο «μαγικός» κόσμος του μπάσκετ, επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά το προσωνύμιο του και ξέφυγε από την γενικότερη παγκόσμια μιζέρια, διατηρώντας την λάμψη του και τις μοναδικές στιγμές που πάντα μας προσφέρει.

Έγιναν πολλά γεγονότα που μας προσέφεραν ποικίλα συναισθήματα. Από τον θαυμασμό για μια εντυπωσιακή φάση, μέχρι μια από τις καλύτερες σειρές τελικών και το αντίο πολλών «τεράστιων» παικτών, που μαζί τους μεγαλώσαμε και μάθαμε τα μυστικά ενός αθλήματος που δεν μας απογοητεύει ποτέ.

Μέσα σε όλα αυτά το ΝΒΑ πλέον, είναι πιο... ελληνικό από ποτέ, αφού ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο με αυτά που κάνει.

Το 2017 μας... χτυπά την πόρτα και είναι σίγουρο ότι το ΝΒΑ και οι παίκτες του θα είναι εκεί, για να συνεχίσουν να μας χαρίζουν μοναδικές στιγμές.

Το gazzetta.gr επιχειρεί την ανασκόπηση της χρονιάς που μας αποχαιρετά και σε 10 ενότητες συμπεριλαμβάνει όλα όσα τρελά και μαγικά, συνέβησαν στα αμερικάνικα παρκέ.

Χαλαρώστε και απολαύστε μια εντυπωσιακή μπασκετική αναδρομή...

#1 ΡΕΚΟΡ ΗΤΑΝ ΚΑΙ...ΠΑΕΙ

Τι έκαναν οι Ουόριορς την περσινή χρονιά; Ο Στεφ Κάρι και η παρέα του τρέλαναν κόσμο στην κανονική διάρκεια της σεζόν.

Το θέμα συζήτησης όλων ήταν το αν τελικά η ομάδα του Όκλαντ, θα έσπαγε το ρεκόρ νικών που κατείχαν οι Μπουλς από την σεζόν 1995/96 και θα τελείωνε εντυπωσιακά την χρονιά.

Παιχνίδι με το παιχνίδι η πίεση για τους «πολεμιστές» αυξάνονταν και όλη προσοχή έπεφτε πάνω στο πολυπόθητο ρεκόρ άσχετα αν συχνά πυκνά οι πρωταγωνιστές δήλωναν το αντίθετο.

Αυτό που όλος ο μπασκετικός πλανήτης περίμενε, έγινε!

Την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου του 2016 οι «Πολεμιστές» επικράτησαν των Γκρίζλις με 125-104 και εγένετο το... θαύμα.

Η καλύτερη σεζόν στην ιστορία του ΝΒΑ ήταν γεγονός, καθώς οι Ουόριορς τέλειωσαν με ρεκόρ 73-9 ξεπερνώντας εκείνη την θρυλική σεζόν των Μπουλς που είχαν 72-10.

Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Στιβ Κερ, που ήταν μέλος της... αρμάδας του Μάικλ Τζόρνταν που είχε κάνει το ρεκόρ και πέρυσι ήταν ο head coach των Ουόριορς.

Η κανονική διάρκεια της περσινής περιόδου ήταν σχεδόν... εξωπραγματική για το ΝΒΑ.

Ο Στεφ Κάρι και η παρέα του έκαναν απίστευτα πράγματα στο παρκέ και μάζεψαν πάνω τους τρομερή πίεση, η οποία ίσως και να τους στοίχισε στο τέλος.

Πάντως, μας προσέφεραν μια «τρελή» μπασκετική σεζόν, άπειρα highlights και παράλληλα έγραψαν το όνομα τους στην ιστορία του αθλήματος με ολόχρυσα γράμματα.

#2 ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ Ο... ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ

Αν μπορούμε να βρούμε τον απόλυτο πρωταγωνιστή της περσινής σεζόν αυτός ήταν ο... πυραυλοκίνητος Στεφ Κάρι. (Θα σκεφτείτε τι λέει αυτή και ο... Λεμπρόναρος; Μην μου ανησυχείτε έχει και ο «Βασιλιάς» τον χώρο του).

Ο Κάρι ήταν εκείνος που πήρε την ομάδα του από το χέρι και την έφτασε με εξωπραγματικές εμφανίσεις μέχρι τους τελικούς.

Τα βίντεο με εκείνον να τα βάζει από παντού και να μας ζαλίζει με τις ντρίπλες του μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας – σας και δικαίως ο γκαρντ των Ουόριορς κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στην ανασκόπηση.

Μπορεί να ήταν άτυχος στους τελικούς, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού, και να έπεσε θύμα της ανατροπής των Καβαλίερς, όμως, ήταν εκείνος που «κουβάλησε» την ομάδα του μέχρι εκεί και ήταν εκείνος που την βοήθησε να φτάσει στο απόλυτο ρεκόρ νικών.

Επίσης έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα σε μια σεζόν, πετυχαίνοντας 402!

Αυτό είναι ένα νούμερο που δεν έχουν φτάσει 559 ομάδες στην ιστορία του ΝΒΑ και το κατάφερε μόνος του ο απίστευτος Στεφ Κάρι.

Μία «μαγική» χρονιά για τον Steph, η οποία όμως, δεν έκλεισε όπως θα την είχε ονειρευτεί.

#3 ΟΙ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

Τα δεδομένα του περσινού πρωταθλήματος του ΝΒΑ είναι πολλά και διαφορετικά. Οι Ουόριορς μετά από μια εξωπραγματική σεζόν, έφτασαν στους τελικούς και μάλιστα προηγήθηκαν και 3-1 στις νίκες.

Όλα όμως ανατράπηκαν (θα μιλήσουμε παρακάτω εκτενέστερα) και οι Καβαλίερς έγραψαν ιστορία με το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους.

Ο Στεφ Κάρι μπήκε στους τελικούς τραυματίας όπως και οι Αντρέ Ιγκουοντάλα αλλά και ο Άντριου Μπόγκουτ, ενώ παράλληλα έγινε τεράστιος ντόρος για την απουσία του Ντρέιμοντ Γκριν στο Game 5 της σειράς.

Αν έπαιρνε μέρος σε αυτό το παιχνίδι, ίσως, τα δεδομένα να ήταν διαφορετικά σήμερα.

Η ιστορία, όμως, γράφεται με τα πραγματικά δεδομένα και όχι με το... αν!

Ο... πολυκραγμένος, στην αρχή της σεζόν, Τρίσταν Τόμπσον έκανε εξαιρετικούς τελικούς με μέσο όρο 10.3 πόντους, 10.1 ριμπάουντ και ποσοστό 63.6% και ήταν από εκείνους που έγειραν την ζυγαριά προς τους Καβαλίερς .

Άλλο δεδομένο είναι η αλλαγή προπονητή. Ο Μπλατ έφυγε, ο Λου ήρθε σε μια κίνηση κομβικής σημασίας.

Τα αποδυτήρια βρήκαν τον άνθρωπο που χρειάζονταν για να αλλάξουν οι συνθήκες, καθώς ο Μπλατ είχε χάσει τον σεβασμό, κυρίως, των παικτών προς το πρόσωπο του.

Επόμενο δεδομένο είναι ότι οι Καβαλίερς έφτασαν εύκολα στους τελικούς με τους Ουόριορς.

Οι «Πολεμιστές» φορτώθηκαν το άγχος του ρεκόρ και μπήκαν σε κάθε παιχνίδι με το πόδι στο γκάζι γεγονός που τα έκανε όλα δυσκολότερα μετά τον 2ο τελικό.

Κάπου εκεί ο Λεμπρόν Τζέιμς «πήρε από το χέρι» την ομάδα του και αποφάσισε να την φτάσει στον τίτλο. Και το έκανε εμφατικά.

Μαζί του και ο τρομερός Τζέι Αρ Σμιθ, που όπου χρειάστηκε έπαιξε τρομερή άμυνα, αλλά και ο Κάιρι Ίρβινγκ που ήταν απίστευτος με μέσο όρο 27.1 πόντους.

Μάλιστα ήταν εκείνος που έβαλε τεράστιο σουτ στους τελικούς που μαζί με την τάπα του Λεμπρόν Τζέιμς στον Ιγκουοντάλα, θεωρούνται πλέον φάσεις... ιστορικής σημασίας.

#4 Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ 3 - 1

«Κατάρα» 52 χρόνων έσπασε.

Τόσα χρειάστηκε να περάσουν για να πάει το πρωτάθλημα στο Κλίβελαντ και στους Καβαλίερς.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς και η παρέα του έγιναν παράλληλα η πρώτη ομάδα που καταφέρνει και ανατρέπει την σειρά από 3-1, κάνει το 4-3 και αλλάζει χέρια σε έναν τίτλο που... φαινόταν να γέρνει προς Καλιφόρνια.

Τα δεδομένα είναι σχετικά απλά. Όταν οι Ουόριορς έσπασαν την έδρα των Καβαλίερς και έκαναν 3 τις νίκες τους, έμειναν μόνο οι πολύ πιστοί να ελπίζουν σε ένα θαύμα και μια ανατροπή.

Αυτοί όμως ήταν και οι πιο... ωραίοι.

Γιατί ο «Βασιλιάς» δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Στον έβδομο και τελευταίο τελικό μέσα στο Όκλαντ κατάφεραν και κέρδισαν τους Ουόριορς με 93-89, για να κατακτήσουν μαζί και το πρωτάθλημα και να γράψουν ιστορία.

Το τρίποντο του Ίρβινγκ, αλλά και το κόψιμο του Λεμπρόν έδωσαν μισό πρωτάθλημα που συμπληρώθηκε και από το τρομερό και φοβερό triple double του "King" με 27 πόντους, 11 ριμπάουντ και 11 ασίστ.

Στο ημίχρονο και χάρη στον Γκριν που μέτρησε 5/5 τρίποντα οι Ουόριορς πήραν το προβάδισμα με 49 - 42, ενώ το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο ήταν... φωτιά.

Ο Ίρβινγκ έκανε τα δικά του, το προβάδισμα άλλαξε πάλι χέρια και η «μάχη» μετατρεπόταν σε μάχη για γερά νεύρα.

Η ταπάρα του Λεμπρόν στον Ιγκουοντάλα ήταν κομβική, όπως και η... βόμβα του Ίρβινγκ στα 53 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Το τελικό 93 - 89 ήρθε με 1/2 βολές του Τζέιμς και από εκείνη την στιγμή η ιστορία άρχισε να γράφει.

Ο τίτλος πήγε στο Κλίβελαντ με τρόπο που ταίριαζε άξιζε στην... αναμονή μιας ολόκληρης ζωής. Εμφατικά και ανατρεπτικά.

#5 ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΙΜΣ: Ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ

«Θα σέβεστε» είπε ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά τους τελικούς, χωρίς να χρειαστεί να το απαιτήσει! Το είχε ήδη κερδίσει.

Τα κατάφερε με αυτά που έκανε μέσα στο παρκέ. Το κέρδισε με τις αποφάσεις που πήρε για την καριέρα του.

Λατρεύτηκε, μισήθηκε, αποθεώθηκε και έκανε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο για την γενέτειρα του.

Έφυγε και στο Κλίβελαντ πληγώθηκαν, σαν να τους πρόδωσε η οικογένεια τους.

Πήγε στους Χιτ, κατάφερε τον σκοπό του και επέστρεψε για να κάνει αυτό που ήταν γραφτό να γίνει.

Να κάνει τους Καβαλίερς πρωταθλητές του ΝΒΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Το έκανε όμως τόσο εντυπωσιακά, όσο αρμόζει στην αξία του.

Οι Ουόριορς στους τελικούς έκαναν το 3 - 1 και όλοι πίστεψαν ότι το πρωτάθλημα απέκτησε κάτοχο.

Όλοι; Όχι όλοι!

Ο «Βασιλιάς» αποφάσισε ότι θα το κάνει δικό του και έκανε τα πάντα για να το πετύχει.

Ήταν πρώτος σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες από τους παίκτες και των δύο ομάδων. Μερικά ακόμα…

Ξεπέρασε τον Μάικλ Τζόρνταν σε παιχνίδια που πετυχαίνει πάνω από 20 πόντους, έγινε ο 3ος παίκτης που πετυχαίνει triple double σε 7ο παιχνίδι τελικών, ενώ προηγούμενως είχε γίνει ο 5ος στην ιστορία που πετυχαίνει back 2 back 40 πόντους, αφού σκόραρε από 41 πόντους στο 5ο και στο 6ο παιχνίδι της τελικής σειράς.

Και όλα τα παραπάνω, τα συνδύασε και με τρομερή άμυνα.

Άλλωστε είναι εκείνος που έκανε το «The Block» στον Ιγκουοντάλα, προσφέροντας την φάση των τελικών.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς τα κατάφερε και δικαιωματικά γράφει το όνομα του στην ιστορία όχι μόνο του 2016 αλλά του ΝΒΑ γενικότερα.

#6 Α-Ν-Τ-Ε-Τ-Ο-Κ-Ο-Υ-Ν-Μ-Π-Ο!!!!!!!

Πέρασε άλλη μια χρονιά που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, έγινε ακόμα καλύτερος και μας έκανε ακόμα πιο υπερήφανους με αυτά που καταφέρνει μέσα στο παρκέ.

Τι να πρωτοθυμηθούμε, αφού κάθε του εμφάνιση είναι είδηση και φροντίζει να ξεπερνά και τους πιο αισιόδοξους.

Τα triple – double άρχισαν γίνονται συνήθεια και η νέα θέση του «άσου» των Μπακς τον έχει αλλάξει πραγματικά επίπεδο.

Αποτελεί την... τριπλή απειλή της ομάδας του, αφού σκοράρει, πασάρει και πηδάει στα ριμπάουντ και πλέον το 2016 το έκανε με τέτοια συνέπεια που έχει σταματήσει να θεωρείται έκπληξη.

Μεγάλη κουβέντα άνοιξε και ιδιαίτερα... περίεργο ήταν το φετινό καλοκαίρι για τον Γιάννη.

Αρχικά ήταν η καλοκαιρινή συζήτηση για τον αν ο παίκτης των Μπακς θα έρθει για να ενισχύσει την Εθνική ομάδα στο Προολυμπιακό τουρνουά.

Πολλά ειπώθηκαν, «μελάνι» ξοδεύτηκε, ο καθένας είπε το μακρύ του και το κοντό του και τελικά... ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν εδώ.

Ο νεαρός «άσος» έκανε την επιθυμία του πράξη, φόρεσε τα γαλανόλευκα και έγινε ηγέτης με όλη την σημασία της λέξης.

Ανέλαβε την ευθύνη για τον αποκλεισμό και υποσχέθηκε ότι θα είναι εκεί στο μέλλον, ηγέτης, για να φέρει την εθνική ομάδα εκεί που της αξίζει.

Από την Ελλάδα επέστρεψε πίσω στο Μιλγουόκι για να γράψει το όνομα του στην ιστορία με ολόχρυσα γράμματα!

Το ελληνικό μπάσκετ και ο ελληνικός αθλητισμός τον Σεπτέμβριο του 2016 έζησαν μια ιστορική στιγμή.

Ο Αντετοκούνμπο συμφώνησε με τους Μπακς για επέκταση του συμβολαίου του για ακόμα 4 χρόνια και σε ηλικία μόλις 23 ετών (αφού η συμφωνία θα ισχύσει από του χρόνου), ο Γιάννης θα πάρει συμβόλαιο αξίας 100.000.000 δολαρίων.

Το ποσό αυτό φυσικά και τον κάνει, με αδιανόητη διαφορά από τον δεύτερο, τον πιο ακριβοπληρωμένο Έλληνα αθλητή και παράλληλα γίνεται ένας από τους νεότερους παίκτες της λίγκας που καταφέρνει μια τέτοια συμφωνία.

Βέβαια οι Μπακς δεν του... χαρίζουν αυτά τα χρήματα.

Ο Αντετοκούνμπο είναι το μεγαλύτερο project της ομάδας και άπαντες βλέπουν στο πρόσωπο του εκείνον που μπορεί να τους οδηγήσει στο μέλλον ακόμα και στην κορυφή.

Και φυσικά καλά κάνουν και επενδύουν πάνω του, αφού ο Γιάννης ξεπερνάει τον εαυτό του σχεδόν κάθε μέρα που περνάει στα παρκέ.

Μόλις στις 24 Δεκεμβρίου έκανε νέο ρεκόρ καριέρας με 39 πόντους σε 33 λεπτά συμμετοχής κόντρα στους Ουίζαρντς με την ιαχή MVP να δονεί την ατμόσφαιρα και να συγκλονίζει.

Δεν περνάει χρονιά που ο Γιάννης να μην εξελίσσεται.

Το 2016 ήταν ακόμα μια «μαγική» σεζόν για εκείνον αλλά και για εμάς που τον παρακολουθούμε και «φουσκώνουμε» από υπερηφάνεια.

Το μόνο που μένει και ελπίζουμε να το γράψουμε στην ανασκόπηση του 2017, είναι να βρεθεί ο Αντετοκούνμπο στο επικείμενο All Star Game της Νέας Ορλεάνης.

Τι άλλο να κάνει αυτό το παιδί...

Ακόμα μια χρονιά έκανε τα πάντα και τα... πάντα φαντάζουν λίγα, μπροστά σε αυτά που έρχονται.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον στηρίζουμε και να ανυπομονούμε!

#7 Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΡΦΩΜΑΤΩΝ!

Ο διαγωνισμός καρφωμάτων του ΝΒΑ για το 2016 ίσως και να είναι ο καλύτερος διαγωνισμός που έχει γίνει ποτέ.

Οι Ζακ Λαβίν και Άαρον Γκόρντον έκανε ασύλληπτα πράγματα και δίκαια τράβηξαν πάνω τους τον θαυμασμό όλου του μπασκετικού πλανήτη.

Νικητής ο γκαρντ των Τίμπεργουλβς, ο οποίος πήρε 50 βαθμούς σε όλα τα καρφώματά του (εκτός από ένα που πήρε 49 επειδή δεν το εκτέλεσε με την πρώτη προσπάθεια).

Παράλληλα έγινε μόλις ο 4ος παίκτης που καταφέρνει να κερδίσει το διαγωνισμό για δεύτερη φορά στην καριέρα του, μπαίνοντας στην ίδια λίστα με τους Μάικλ Τζόρνταν ('87,'88), Τζέισον Ρίτσαρντσον ('02,'03) και Νέιτ Ρόμπινσον ('06, '09,'10).

Στη δεύτερη θέση ο εκπληκτικός Άαρον Γκόρντον των Μάτζικ, ο οποίος πήδηξε στον… Θεό και δίνοντας μια εντυπωσιακή παράσταση.

Οι δυο παίκτες, αφού προκρίθηκαν στον τελικό αποφάσισαν να κάνουν το ένα πιο εντυπωσιακό κάρφωμα από το άλλο.

Ο Γκόρντον πέρασε 2 φορές πάνω από τη μασκότ των Μάτζικ, ενώ ο ΛαΒίν κάρφωσε τρεις φορές πατώντας στο ύψος της βολής. Μια με alley oop, μια με ανεμόμυλο και μια με πέρασμα της μπάλας ανάμεσα από τα πόδια.

Οι Γκέρβιν, Μουτόμπο, ΜαΓκρέιντι, Ο'Νιλ και Μάτζικ Τζόνσον δεν σταμάτησαν να μοιράζουν 10άρια στους δυο… ανταγωνιστές και η θέση τους γινόταν όλο δυσκολότερη.

Τελικός νικητής του διαγωνισμού που οδηγήθηκε σε... διπλή παράταση, ήταν ο ΛαΒίν με 3 βαθμούς διαφορά.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν και οι Άντρε Ντράμοντ και Ουίλ Μπάρτον αλλά έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, λίγοι θα τους θυμούνται, παρά τη συνεργασία του πρώτου με τον... ποδοσφαιριστή Στιβ Νας.

Ο ΛαΒίν μετά το τέλος του διαγωνισμού, δείχνοντας μεγαλείο ψυχής, δήλωσε πως θα έπρεπε να μοιραστεί το βραβείο με τον Γκόρντον, ενώ ξεκαθάρισε πως από ένα σημείο και μετά τόσο αυτός όσο και ο αντίπαλός του, έκαναν τα… δικά τους.

#8 Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ... ΜΥΘΟΙ

ΚΟΜΠΙ ΜΠΡΑΙΝΤ (Λέικερς 1996-2016)

ΑΠΕΙΡΑ θα μπορούσαν να γραφτούν ξανά και ξανά χωρίς να γίνονται βαρετά για αυτό τον παίκτη...

Αυτά που κατάφερε ο Κόμπι Μπράιντ είναι σχεδόν... μυθικά.

Το γράμμα της αποχώρησης του μιλάει σε κάθε καρδιά που ανέβασε παλμούς από ενθουσιασμό σε κάποια εντυπωσιακή φάση του και είναι τόσο... ανατριχιαστικό όσο η τεράστια καριέρα του!

«Αγαπημένο μου μπάσκετ,

Από τη στιγμή που άρχισα να τυλίγω τις κάλτσες του πατέρα μου και να κάνω φανταστικά σουτ νίκης στο Great Western Forum, ήξερα ένα πράγμα ότι ήταν αληθινό: Σε ερωτεύτηκα.

Μία αγάπη τόσο βαθιά που σου έδωσα τα πάντα – Από το μυαλό και το κορμί μου, μέχρι το πνεύμα και την ψυχή μου. Ένα εξάχρονο αγόρι ερωτευμένο μαζί σου, δεν είδα ποτέ το τέλος στο τούνελ. Είδα μόνο τον εαυτό μου να βγαίνει μέσα από ένα. Και έτρεξα.

Έτρεξα πάνω και κάτω σε κάθε παρκέ, πίσω από κάθε χαμένη μπάλα.

Ζήτησες τη ενέργειά μου, σου έδωσα την καρδιά μου γιατί ήρθε με πολλά παραπάνω.

Έπαιξα παρά τον ιδρώτα και τον πόνο, όχι επειδή με καλούσε η πρόκληση, αλλά επειδή ΕΣΥ με καλούσες. Έκανα τα πάντα για ΕΣΕΝΑ, γιατί αυτό κάνεις όταν κάποιος σε κάνει να νιώθεις τόσο ζωντανός όσο με έκανες εσύ να νιώθω.

Έδωσες σε ένα εξάχρονο αγόρι το όνειρό του με τους Λέικερς και θα σε αγαπώ πάντα γι' αυτό.

Αλλά δεν μπορώ να σε αγαπώ εμονικά για πολύ περισσότερο. Αυτή η σεζόν είναι όσα μου έχουν μείνει για να δώσω. Η καρδιά μου μπορεί να αντέξει τους παλμούς, το μυαλό μου την τριβή, αλλά το σώμα μου ξέρει ότι ήρθε η ώρα να πω αντίο. Και αυτό είναι ΟΚ.

Είμαι έτοιμος να σε αφήσω. Θέλω να το ξέρεις, ώστε και οι δυο μας να γευτούμε κάθε στιγμή που μας έχει απομείνει μαζί. Τις καλές και τις κακές.

Έχουμε δώσει ο ένας στον άλλο όλα όσα έχουμε. Και οι δύο ξέρουμε, πως ότι και να κάνω μετά, θα είμαι πάντα αυτό το παιδί με τις τυλιγμένες κάλτσες, τον κάδο σκουπιδιών στη γωνία, με 5'' στο ρολόι, τη μπάλα στα χέρια μου. 5 … 4 … 3 … 2 … 1

Θα σε αγαπώ για πάντα,

​Κόμπι».

ΜΑΜΒΑ OUT...

ΚΕΒΙΝ ΓΚΑΡΝΕΤ (1995-2007 Τίμπεργουλβς, 2007-13 Σέλτικς, 2013-15 Νετς, 2015-16 Τίμπεργουλβς)

Άλλος ένας «μύθος» που αποφάσισε να αποσυρθεί να κάνει το μπάσκετ φτωχότερο.

Ο «Λύκος» από την Μινεσότα είναι εκείνος που έχει κερδίσει τα περισσότερα χρήματα από συμβόλαιο από κάθε άλλον παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ.

Δούλεψε στην καριέρα του απίστευτα πολύ και συνδύασε το πλούσιο ταλέντο του με ψυχή, καρδιά και θέληση για να κατακτήσει την κορυφή.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε το 2016 για τον παίκτη που έφτασε τους 25.000 πόντους, τα 10.000 ριμπάουντ, τις 5.000 ασίστ, τα 1500 κλεψίματα και τα 1.500 κοψίματα σε μια καριέρα που ντύθηκε με «χρυσό» περιτύλιγμα.

Τον Σεπτέμβριο σε ένα βίντεο που ανέβασε και έχοντας φτάσει πλέον στα 40 του χρόνια έκανε την ανακοίνωση που κανείς δεν ήθελε να ακούσει...

Άλλο ένα κομμάτι του μπάσκετ περνάει στην ιστορία και μας αφήνει με αναμνήσεις που πολλοί δουλεύουν για να ξεπεράσουν ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα τα καταφέρουν.

To be continued...

A video posted by Kevin Garnett (@tic_pix) on

ΤΙΜ ΝΤΑΝΚΑΝ (1997-2016 Σπερς)

Η λίστα μεγαλώνει και τα λόγια γίνονται όλο και πιο φτωχά...

Τι να πει κανείς για τον «Big Fundamental». Πήρε το πρωτάθλημα 5 φορές με τους Σπερς, έγινε 3 φορές MVP των τελικών, 2 φορές MVP της κανονικής διάρκειας και τόσα πολλά επιτεύγματα που ζαλίζουν...

Το τέλος μπορεί να μην ήταν όσο συναισθηματικό όσο των Μπράιντ και Γκαρνέτ αλλά έδειξε τον χαρακτήρα του.

Αυτός ήταν.

Σιχαίνονταν να προκαλεί και στρέφει την προσοχή όλων πάνω του. Ό, τι έκανε το έκανε αθόρυβα και με μοναδικό όπλο το ταλέντο του που ξεχείλιζε μέσα στο παρκέ.

«Κανείς δεν είναι μεγαλύτερος από το παιχνίδι», με σεμνότητα και ταπεινότητα καθόρισε εκείνος την καριέρα του και διάλεξε τον δρόμο που του ταίριαζε πιο πολύ μακρυά από τα φώτα και το μάρκετινγκ του ΝΒΑ.

Έτσι πορεύθηκε, για αυτό που έγινε αυτός που έγινε, γιαυτό ήταν μοναδικός, γιαυτό ήταν ο Τιμ Ντάνκαν...

ΡΕΙ ΑΛΕΝ (1996-2003 Μπακς, 2003-2007 ΣούπερΣόνικς, 2007-12 Σέλτικς, 2012-14 Χιτ)

Άλλος ένας που έκανε το ΝΒΑ αυτό που είναι...

Να... αναβλύζει λάμψη και ταλέντο από παντού. Ο Ρέι Άλεν διάλεξε και εκείνος να αποχαιρετίσει την «μαγικό» κόσμο με ένα γράμμα που συγκλονίζει.

Μετά από 2 πρωταθλήματα (2008, 2013) και τρίποντα που του έχουν δώσει το ρεκόρ στο ΝΒΑ με 2973 ο Ρέι Άλεν μπορεί να δηλώνει ότι έφυγε γεμάτος.

Μετά από εκείνον θα ψάχνουμε για πολλά χρόνια ακόμα τον κορυφαίο σουτέρ που έχει βγάλει το ΝΒΑ όπως και τον ταπεινό και δουλευταρά άνθρωπο που ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες για να φτάσει στην κορυφή.

Το γράμμα στον 13χρονο εαυτό του με το οποίο αποφάσισε να πει αντίο είναι για συγκλονιστικό...

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και βιώνει διαφορετικά την διαδρομή της ζωή του...

Ο τρόπος που επιλέγει ο Άλεν να την επικοινωνήσει σε βγάζει από αυτά που έκανε στο παρκέ, από αυτά που κατάφερε σουτάροντας και σε βάζει σε αυτό που χρειάζεται να έχεις στο κεφάλι σου για να φτάσεις στην κορυφή και στο τέλος της διαδρομής να λογίζεσαι σαν ένας από τους σπουδαιότερους.

Μεταξύ πολλών άλλων...

«Αλλά αν θέλω να είμαι αληθινός μαζί σου, πρέπει να σου πω ότι αυτό που θα καταλάβεις όταν κατακτήσεις τον πρώτο τίτλο σου είναι ότι ο ενθουσιασμός είναι φευγαλέος. Η δικαίωση είναι φευγαλέα.

Αν συμμετέχεις αποκλειστικά και μόνο σε ένα κυνήγι διαρκούς πρωτιάς, θα καταλήξεις να ζεις μέσα στην κατάθλιψη.

Τα πρωταθλήματα, είναι σχεδόν δευτερεύοντα στο βασικό συναίσθημα που θα έχεις όταν σηκώνεσαι κάθε πρωί και πηγαίνεις να δουλέψεις. Τα πρωταθλήματα είναι σαν να κάθεσαι στο έδρανο σου στο κολέγιο του Κονέκτικατ με το πουκάμισο και τα γραβάτα καλοβαλμένα.

Αυτά, είναι μόνο το αποκορύφωμα.

Την ευτυχία σου θα τη βρεις στους ανεμοδαρμένος περιπάτους σου προς αυτές τις στιγμές. Όπως ακριβώς στη διαδρομή που έκανες στο κάμπους του σχολείου μέχρι να φτάσεις στην τάξη σου, εκείνο το φθινοπωρινό πρωινό στο Κονέκτικατ.

Ειλικρινά το λέω και το εννοώ από τα βάθη της ψυχής μου: Η ζωή είναι το ταξίδι, όχι ο προορισμός. Κι αυτό το ταξίδι είναι που θα σε αλλάξει ως άνθρωπο».

#9 ​TΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΕΙΝΤ ΣΤΟ ΜΑΪΑΜΙ

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν το καλοκαίρι των μεγάλων αλλαγών. Με τα χρήματα να ρέουν άφθονα και το σάλαρι καπ να εκτοξεύεται να πράγματα έγιναν πιο... ευέλικτα και έγιναν κινήσεις που αλλάζουν τη ιστορία.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ότι ο Ντουέιν Ουέιντ άφησε το Μαϊάμι και τους Χιτ για να μετακομίσει στο Σικάγο και τους Μπουλς.

Μετά από 13 χρόνια και τρία πρωταθλήματα ο Ουέιντ πήρε την δύσκολη απόφαση να δοκιμάσει αλλού την τύχη του. Ή μάλλον του έδειξαν την πόρτα, με τον τρόπο τους!

Στο Σικάγο τον περίμενε και ο Τζίμι Μπάτλερ για να αναβιώσουν παρέα τις ένδοξες ημέρες.

Η προσφορά των Μπουλς για 2 χρόνια συμβόλαιο έφτασε στα 47 εκατομμύρια τα οποία τελικά ήταν 7 πάνω από την τελική προσφορά της ομάδας του η οποία έδωσε 40 για να τον πείσει να παραμείνει.

Η κατάσταση είχε γίνει... περίεργη στο Μαϊάμι. Από την αρχή του καλοκαιριού ο «Flash» παρακολουθούσε τους Χιτ να ασχολούνται με το συμβόλαιο του Χασάν Ουάιτσαϊντ αλλά και με το πως θα φέρουν τον Κέβιν Ντουράντ με αποτέλεσμα εκείνος να περάσει σε 2η μοίρα κάτι το οποίο τον πίκρανε.

Ο Ουέιντ για να παίξει στους Μπουλς αρνήθηκε αρχικά την ομάδα την οποία πέρασε 13 χρόνια αλλά και τα 50 εκατομμύρια που του προσέφεραν οι Νάγκετς για να γυρίσει στο σπίτι του, στην γενέτειρα του και να λάβει όλη την αγάπη και την λατρεία του κόσμου.

Οι Μπουλς έκαναν μια σοβαρή προσπάθεια για ένα πλήρες ρόστερ στην μάχη του ανταγωνισμού και αυτό ήταν ένα παραπάνω κίνητρο για τον D- Wade.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ουέιντ χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση του αυτή και η πιο χαρακτηριστική δήλωση του ήταν αυτή:

«Είμαι Χιτ μια ζωή. Για πάντα. Θα ήμουν χαζός να ξεχάσω την πόλη αλλά και την πολιτεία. Όσα χρόνια όμως μου έχουν απομείνει, ήθελα να ζήσω το όνειρο μου».

#10 O ΝΤΟΥΡΑΝΤ ΓΙΝΕΤΑΙ «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ»

Αυτό και αν ήταν βόμβα!

Ο Κέβιν Ντουράντ ανακοίνωσε στις 4 Ιουλίου ότι ο επόμενος σταθμός της καριέρας του θα είναι οι

Ουόριορς και στο ΝΒΑ ήρθαν τα πάνω κάτω.

Ο παίκτης που συνέδεσε το όνομα του με τους Θάντερ μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο με μια συμφωνία που θα τον κάνει πλουσιότερο κατά 55 εκατομμύρια δολάρια.

Εκτός αυτού κρατάει το δικαίωμα το επόμενο καλοκαίρι να επαναδιαπραγματευτεί, αφού το σάλαρι καπ θα αυξηθεί και τα χρήματα στο ΝΒΑ θα είναι ακόμα παραπάνω.

Από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στον «μαγικό κόσμο» (2008-2016) ο Ντουράντ είχε φορέσει μόνο την φανέλα των Θάντερ με τους οποίους μέτρησε 27.4 πόντους και 7 ριμπάουντ ενώ πήρε μέρος και 7 συνεχόμενα All Star Games, αλλά η γλύκα ενός δαχτυλιδιού τον έκανε να αφήσει στην άκρη τους συναισθηματικούς δεσμούς και να κοιτάξει ξεκάθαρα και ωμά το μέλλον.

Όπως είναι φυσικό οι οπαδοί της ομάδας της Οκλαχόμα δεν πήραν με καθόλου καλό μάτι την μετακόμιση αυτή, όπως και ο «αδελφός» του εκεί Ράσελ Ουέστμπρουκ.

Η απόφαση του Ντουράντ προκάλεσε πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις στο ΝΒΑ από πολλές πλευρές.

Μέχρι και οι οπαδοί των ομάδων που απλά συζήτησε μαζί τους το καλοκαίρι του το... κρατάνε που δεν επέλεξε τελικά την ομάδα τους.

Εκείνος απάντησε σε όλα αυτά, γνωρίζοντας ακριβώς τι έχει κάνει και γιατί επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του δίπλα στον Κάρι, τον Τόμπσον και τον Γκριν.

«Αυτή ήταν μακράν οι πιο περιπετειώδεις βδομάδες της επαγγελματικής μου ζωής. Καταλαβαίνω πως ήμουν αντιμέτωπος με ένα σταυροδρόμι στην εξέλιξή μου ως παίκτης και ως άνθρωπος και ότι αυτή συνοδεύτηκε με ιδιαίτερα δύσκολες επιλογές.

Αυτό που δεν κατάλαβα, όμως, ήταν το πλήθος των συναισθημάτων που θα με κατέκλυζαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Η πρώτη απαίτηση που είχα για τον εαυτό μου ήταν να πάρω αυτή την απόφαση, βασισμένη στην προοπτική της ανάπτυξής μου σαν παίκτη –αυτό πάντα με έστρεφε προς την σωστή κατεύθυνση.

Βρίσκομαι, επίσης, σε ένα σημείο της ζωής μου που έχει εξίσου μεγάλη σημασία να βρω μια ευκαιρία που βοηθάει την εξέλιξή μου σαν άνθρωπο: το να βγω έξω από την ζώνη ασφαλείας μου, σε μια νέα πόλη και κοινωνία, που προσφέρει τη μεγαλύτερη προοπτική για την ωρίμανσή μου.

Με αυτό στο μυαλό μου, αποφάσισα να πάω στους Ουόριορς».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα