Κεραμιδάς: «Αδικείται το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα»!

Κεραμιδάς: «Αδικείται το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα»!

Κάτια Πετροπούλου
Κεραμιδάς: «Αδικείται το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα»!

bet365

Ο προπονητής της Εθνικής Γυναικών, Κώστας Κεραμιδάς μίλησε στο gazzetta.gr για την πρόκριση της ομάδας στο Eurobasket 2017, για τις δυσκολίες στο γυναικείο μπάσκετ και το μειωμένο ενδιαφέρον που υπάρχει, αλλά και για το αν είναι εύκολο να προπονεί γυναίκες!

Η Εθνική Γυναικών μπορεί να πήρε την πρόκριση για το Eurobasket 2017, που θα γίνει στην Τσεχία, ωστόσο η μοίρα της επιφύλαξε μία... έκπληξη, καθώς τοποθετήθηκε σε όμιλο-φωτιά, που την φέρνει αντιμέτωπη με υπερδυνάμεις του μπάσκετ όπως η Σερβία και η Γαλλία, οι οποίες ήταν οι φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης, με την πρώτη να στέφεται πρωταθλήτρια, αλλά και την εξίσου υπολογίσιμη Σλοβενία.

Έτσι, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα δώσει τη «μάχη» του από τις 16 ως τις 25 Ιουνίου στην Πράγα και πρώτος στόχος της «επίσημης αγαπημένης» είναι να διεκδικήσει μια θέση στην οκτάδα, όπως τόνισε ο προπονητής της ομάδας, Κώστας Κεραμιδάς, μιλώντας στο gazzetta.gr.

Και πως να μην διεκδικήσει μια θέση στην οκτάδα, ή και πολλά παραπάνω, άλλωστε, όταν έχει στο ρόστερ δυνατά ονόματα, με παραστάσεις από εξωτερικό, παίκτριες που έχουν περάσει από Ευρώπη, αλλά και Αμερική, και ξέρουν ακριβώς τις απαιτήσεις του εγχειρήματος αυτού;

Το μόνο στενάχωρο είναι το μειωμένο ενδιαφέρον που υπάρχει για το γυναικείο μπάσκετ στη χώρα μας, κάτι που επισημαίνει και ο 47χρονος τεχνικός, και το οποίο αδίκως υφίσταται, καθώς οι αθλήτριες είναι ικανότατες, δεν υστερούν σε τίποτα και καταθέτουν την ψυχή τους, κατά τα λεγόμενά του.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής σχολίασε τις αντιπάλους της Εθνικής και το κατά πόσο αυτή μπορεί να βρει «ευάλωτη» τη Σερβία, με την απόσυρση της Μίλιτσα Ντάμποβιτς από τα παρκέ, και μίλησε για το μεγάλο κίνητρο που θα έχουν αρκετές παίκτριες, καθώς για κάποιες το Eurobasket 2017 μπορεί να είναι το τελευταίο στην καριέρα τους.

Τέλος, ανέφερε τους λόγους που το γυναικείο μπάσκετ δεν τυγχάνει μεγαλύτερου ενδιαφέροντος στη χώρα μας και γιατί ο Ολυμπιακός αποτελεί εξαίρεση, ενώ, υποστήριξε και κατά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προπονεί γυναίκες!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Κεραμιδά στο gazzetta.gr:

Για την πρόκριση της Εθνικής στο Eurobasket 2017: «Στόχος μας ήταν να προκριθούμε στα τελικά. Δεν είμαστε καμία υπερδύναμη, προς Θεού, αλλά έχουμε μια καλή ομάδα και τα καταφέραμε. Πετύχαμε κάθε στόχο που είχαμε θέσει, επειδή ξέραμε ότι ήταν στον όμιλό μας η Ρωσία, η οποία είναι πολύ δυνατή. Προσπαθήσαμε, όσο γινόταν, να πάρουμε μεγαλύτερες νίκες, δηλαδή σε διαφορά πόντων, με τη Βουλγαρία και την Ελβετία. Αυτό το πετύχαμε, κυρίως στο εκτός έδρας ματς με τη Βουλγαρία, Εκεί παίχτηκε το θέμα πρόκριση, που είχαμε μεγαλύτερη διαφορά, αλλά και στη Χαλκίδα. Με τη Ρωσία ήμασταν λίγο άτυχοι, χάσαμε έναν πόντο στα τελευταία εφτά δέκατα του δευτερολέπτου, για μια βολή... Θα μπορούσαμε να είχαμε προκριθεί από εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, στη συνέχεια προστατεύσαμε τη διαφορά στους πόντους μας, κι έτσι προκριθήκαμε. Η ομάδα αυτή, η οποία αποτελείται τα τελευταία χρόνια από έναν κορμό που είναι ίδιος, δείχνει ότι έχει το κατάλληλο μέταλλο του νικητή, και πέτυχε το στόχο της. Τα κορίτσια έπαιξαν πάρα πολύ καλά κι ήταν πολύ προσηλωμένες όσον αφορά στο θέμα της πρόκρισης».

Για την δύσκολη κλήρωση, που την έφερε αντιμέτωπη με Σερβία, Γαλλία και Σλοβενία: «Η κλήρωση ήταν η δυσκολότερη δυνατή. Δηλαδή, είμαστε στο ίδιο γκρουπ με τις δύο φιναλίστ του τελευταίου Eurobasket! Απλά στο ranking η Σερβία είναι στο 2, η οποία κατέκτησε το προηγούμενο Eurobasket, κι ήταν στον τελικό με τη Γαλλία. Είμαστε, λοιπόν, με αυτές τις δύο στον όμιλο και με τη Σλοβενία, η οποία είναι “Σταχτοπούτα” μεν, αλλά είναι πολύ ισχυρή και παρουσιάζεται πολύ δυναμική. Με βάση το νέο σύστημα, όμως, θα πρέπει να βγούμε τουλάχιστον τρίτοι στον όμιλο, ώστε να διασταυρωθούμε με τον δεύτερο του άλλου ομίλου, της Πράγας, ώστε να έχουμε ελπίδες να προκριθούμε στους “8”. Δεν είναι τίποτα αδύνατον, όμως»!

Για την απόσυρση της Μίλιτσα Ντάμποβιτς από τη Σερβία, που ίσως την καθιστά «ευάλωτη»: «Μπορώ να πω ότι από τη Σερβία παραμένουν ακόμα οι ίδιες παίκτριες, που τις έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια, κι όντως είναι πιθανό τώρα να μην είναι τόσο δυνατές, όσο ήταν στο προηγούμενο Eurobasket. Αλλά όταν έχεις κατακτήσει τον τίτλο δύο χρόνια πριν, και μόνο αυτό σε καθιστά φαβορί».

Για το ποιες ομάδες θεωρεί φαβορί στη διοργάνωση: «Το απόλυτο φαβορί νομίζω θα είναι η Γαλλία, η οποία είναι πολύ δυνατή, και τώρα, αλλά και παραδοσιακά, στο γυναικείο μπάσκετ. Όπως και η Ισπανία παρουσιάζεται εξίσου δυνατή. Αλλά και άλλες χώρες, όπως η Λετονία, το Μαυροβούνιο, μαζί με τη Σερβία, είναι υπολογίσιμες. Απλά θεωρώ πως η Γαλλία και η Ισπανία θα έχουν τον πρώτο λόγο. Αυτή είναι η γνώμη μου».

Για το τι μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: «Είμαστε έτοιμοι για να έχουμε τις όποιες πιθανότητες με το μέρος μας. Θα δώσουμε κυριολεκτικά “μάχη” για να βγούμε τουλάχιστον τρίτοι στον όμιλό μας, κάτι το οποίο μπορούμε να καταφέρουμε, κι από εκεί και πέρα όλα είναι πιθανά. Να διαυσταυρωθούμε με τον δεύτερο του άλλου ομίλου. Ο στόχος για μένα είναι να μπούμε στην οκτάδα σε πρώτη φάση και μετά ό,τι θέλει ας προκύψει».

Για το ρόστερ της Εθνικής: «Το ρόστερ της πρόκρισης ήταν καλό, αλλά δεν έχουμε ψηλή παίκτρια. Δεν έχουμε μια Ελληνίδα ψηλή, στο ανταγωνιστικό αυτό πρωτάθλημα. Όμως, διαθέτουμε πολύ καλές παίκτριες στις θέσεις “2”, “3” και “4”, οι οποίες είναι ψηλές για τη θέση τους και ικανότατες! Οπότε, κάνουμε κάποια “τρικ” αγωνιστικά και με την ποιότητα των παικτριών τα πετυχαίνουμε. Πιστεύω πως ίσως για κάποιες παίκτριες, και λόγω ηλικίας, ίσως αυτό το Eurobasket να είναι το τελευταίο, και να ανανεωθεί το ρόστερ στη συνέχεια. Οπότε, είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο αυτό για τη φετινή ομάδα το Eurobasket του 2017»!

Για το αν είναι άδικο που είναι “ριγμένο” το γυναικείο μπάσκετ: «Σαφώς είναι πιο ριγμένο και είναι άδικο αυτό. Δεν έχουν βοήθεια οικονομική οι παίκτριες, δεν υπάρχουν σπόνσορες. Δυστυχώς, το ενδιαφέρον των Ελλήνων είναι αδίκως μειωμένο για το γυναικείο μπάσκετ! Οι κοπέλες είναι ικανότατες, πολλές από αυτές έπαιζαν και παίζουν στην Ευρώπη, σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Η Μάλτση έχει παίξει στο WNBA, όπως και η Δημητράκου πρόσφατα. Αδικούμαστε, εννοείται πως αδικείται το γυναικείο μπάσκετ! Δεν ξέρω για ποιο λόγο γίνεται αυτό, αλλά πιστεύω ότι φταίει που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από οικονομικής πλευράς. Οι σπόνσορες είναι αυτοί που έχουν το μειωμένο ενδιαφέρον, και από εκεί ξεκινάει το όλο θέμα».

Για την εξαίρεση στον κανόνα που είναι ο Ολυμπιακός: «Ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει ένα ρόστερ, που για το ελληνικό πρωτάθλημα είναι μη ανταγωνιστικό, δηλαδή, είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος μακράν. Φτιάχτηκε ένα ρόστερ για ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Επίσης, ο Ολυμπιακός έχει οπαδούς, έχει κόσμο που τον ακολουθεί κι έτσι το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο. Αλλά πιστεύω πως πάλι οι λόγοι είναι οικονομικοί. Η ομάδα έχει οικονομική ευρωστία και το δείχνει. Στις άλλες ομάδες δεν υπάρχει αυτό. Κάποιες, ωστόσο, προσπαθούν. Υπάρχουν ομάδες που κοιτούν την ανάπτυξη και θέλω να το επισημάνω αυτό. Κοιτούν τα τμήματα υποδομής, ενδιαφέρονται. Όμως, δυστυχώς, αυτές είναι περιορισμένες».

Για το αν επικρατεί στο εξωτερικό η ίδια κατάσταση: «Σε μερικές χώρες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Παραδείγματος χάριν, στην Ισπανία υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως και στην Τουρκία και ειδικά στη Γαλλία. Αλλά και σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο, από ότι στην Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια. Όμως, παρά το μειωμένο ενδιαφέρον, βλέπετε πως υπάρχουν παίκτριες, παίζουμε ανταγωνιστικά και κοντράρουμε χώρες πολύ πιο δυνατές από εμάς».

Για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προπονεί γυναίκες: «(γέλια) Είναι σαφώς πιο δύσκολο από το να προπονείς άντρες. Το μπάσκετ είναι ένα, το ίδιο πράγμα είναι, αλλά η διαφορά είναι στην ψυχολογία των δύο φύλων. (γέλια) Αυτό είναι μόνο. Και γι' αυτό θα πρέπει κάποιος να είναι έμπειρος στη διαχείριση των γυναικών-παικτριών. Κατά τ' άλλα, το μπάσκετ όπως είπα, είναι ένα, Δεν έχει διαφορές, παρά μόνο στα προσόντα τα φυσικά. Τίποτα άλλο».

 

Τελευταία Νέα