«Όχι στον Γιάνγκ, ναι ρε... Πάτρικ!»

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
«Όχι στον Γιάνγκ, ναι ρε... Πάτρικ!»
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό της 11ης αγωνιστικής στην Basket League, σχολιάζοντας την αξία της διατήρησης του «ερυθρόλευκου» αήττητου και λόγω Γιανγκ και την συνεχιζόμενη «ακροβασία» του Παναθηναϊκού μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης.

Πέρυσι στο ίδιο γήπεδο, έλλειπε μόνο ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Ολυμπιακός (11-0) «έστειλε» ένα σχεδόν χαμένο ματς στην παράταση, όπου το «καθάρισε» με 100άρα! Φέτος δεν έλειπε μόνο ο υπαρχηγός των «ερυθρολεύκων», αλλά εκτός μάχης βρισκόταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης των πρωταθλητών, Βασίλης Σπανούλης αλλά και ένας παίκτης-κλειδί, όπως ο Ντάνιελ Χάκετ, που πριν 13 μήνες ήταν ο «man of the match» στην ανέλπιστη νίκη επί του ΠΑΟΚ! Παρ' όλα αυτά, για σχεδόν 30 λεπτά, οι Πειραιώτες έδειχναν απόλυτα κυρίαρχοι στο ματς, μέχρι που η άμυνά τους χαλάρωση, η κούραση των συνεχόμενων αγώνων/ταξιδιών και ο «δικέφαλος του Βορρά» φάνηκε να εκμεταλλεύεται την ολιγωρία των τελευταίων λεπτών.

Και καλά ο Κλάντον, στα 37" αστόχησε σε 2 βολές με το σκορ στο +1 υπέρ των γηπεδούχων, παρά το ψυχολογικό πλεονέκτημα... Πείτε μου εσείς πόσοι φίλαθλοι της ομάδας δεν «σιχτίρισαν» βλέποντας τον Μάντζαρη να περνάει την μπάλα στον Γιανγκ για να παίξει πλάτη στην κρίσιμη επίθεση. Άσχετα από την προβλέψιμη έκρηξη ενθουσιασμού που ακολούθησε τους 5 σερί πόντους του 24χρονου Αμερικανού σέντερ, οποίο «σφράγισε» το τελικά 89-84, η αξία της νίκης του Ολυμπιακού είναι πολλαπλή! Όχι μόνο επειδή ήρθε χάρη στην κρίσιμη παρέμβαση ενός παίκτη στον οποίο επένδυσε η ομάδα, αλλά έως τώρα δεν είχε πείσει όχι μόνο τον κόσμο τους συμπαίκτες τους και τον προπονητή του, αλλά ούτε τον ίδιο του εαυτό.

Κυρίως γιατί, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι είναι μπολιασμένοι με τη νοοτροπία του νικητή και παρά τις όποιες δυσκολίες, δεν θα παρατήσουν ποτέ ένα ματς. Ακόμη κι όταν δεν θα τους κατηγορήσει κανείς αν χάσουν ή όταν μία ενδεχόμενη ήττα είναι πιθανό να μην τους στοιχίσει. Περιττό να τονίσουμε ότι αν ο Γιανγκ δεν είχε βάλει την υπογραφή του, δεν θα ασχολιόταν κανείς με το back to back αθόρυβα εξαιρετικό ματς του Παπανικολάου (19π., 4ρ., 3ασ. & 2κλ. με 6/8 σουτ), ούτε φυσικά την νέα σπουδαία απόδοση του Λοτζέσκι (28π. & 3ασ. με 9/12 σουτ). Όσο για τον Αμερικανό σέντερ; Αν αυτό το ματς είναι η απαρχή της αναγέννησής του, τότε μόνο καλύτερες μέρες περιμένουν τον Ολυμπιακό...

Μέχρι πριν από 10 μέρες, ο Παναθηναϊκός (10-1) του Τσάβι Πασκουάλ δεν είχε δεχθεί ποτέ στην Basket League πάνω από 65 πόντους και η άμυνά του επέτρεπε μόλις 56,8 ανά παιχνίδι. Στα δύο τελευταία ματς, οι «πράσινοι» δέχθηκαν 68 και 77 πόντους αντίστοιχα, ενώ η κούραση βασικών παικτών από την υπερπροσπάθεια στην Euroleague, επέφερε μία χαλάρωση που τελικά δεν κόστισε. Στα Τρίκαλα, ήταν εμφανές ότι ο Καταλανός τεχνικός έκανε συντήρηση δυνάμεων κι έβαλε στο μίγμα - για πρώτη φορά φέτος στο πρωτάθλημα - τον Μάϊκ Τζέϊμς (17π. & 2ασ. με 3/6 τριπ.), που έπαιξε καλά αντικαθιστώντας τον K.C. Ριβερς, που έδινε επιθετικές λύσεις που έλειψαν.

Ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό από το τελικό 82-77 (9η σερί νίκη) που χάρισε την 700η νίκη του «τριφυλλιού» στην Α1, είναι η ανάγκη της χρησιμοποίησης του Νικ Καλάθη (7π., 5ρ. & 10ασ.) για σχεδόν 26 λεπτά και η έλλειψη εναλλακτικού καθαρόαιμου point-guard με έφεση στην δημιουργία. Η διαφαινόμενη προσθήκη του Αλεσάντρο Τζεντίλε στην περιφέρεια και το αγωνιστικό μπέρδεμα που δημιουργείται από την μετάβαση από αγώνα της Euroleague σε αντίστοιχο της Basket League και τουμπαλιν, προκαλεί έναν αρχικό προβληματισμό για την «χημεία» που θα έχει η ομάδα στα τρία ντέρμπι του Ιανουαρίου με τον Ολυμπιακό, αλλά υπάρχει και η αντίθετη άποψη που λέει ότι «ουδείς προπονητής εμίσησε την πληθώρα ποιοτικών λύσεων»...

Μετά από 3 σερί παιχνίδια με παθητικό πάνω από τους 75 πόντους (μ.ο. 76,6) και αρνητικό ρεκόρ (1-2), η ΑΕΚ (9-2) επέστρεψε στα αμυντικά standards που μέχρι πρότινος της έδιναν την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα (2η με μ.ο. 64,7π.) και μοιραία και στις νίκες (84-60) που διατήρησαν την απόσταση ασφαλείας από τον Άρη, τον οποίο υποδέχεται στο πρώτο ματς πρωταθλήματος για το 2017. Η Δόξα Λευκάδας δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς (Σάκοτα 16π., Ουίλιαμς 15π. & Ντίξον 13π.), ειδικότερα σε ένα απόγευμα που έκανε ρεκόρ εύστοχων τριπόντων (14/33 ήτοι 42,4%) στην εφετινή σεζόν.

Μετά από συνεχή σκαμπανεβάσματα που οφείλονται σε προβλήματα «χημείας» και τραυματισμών (Σανικίτζε, Μπάκνερ, Καββαδάς και Τζένκινς) ο Άρης (7-4) δείχνει να βρίσκει ρυθμό και το άνετο 79-64 επί του Απόλλωνα στην Πάτρα, του χάρισε την 4η σερί νίκη του στο πρωτάθλημα και τον άφησε μόνο της στην 4η θέση. Σ' αυτό το διάστημα, οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη (Ντραγκίσεβιτς 17π., Τσαϊρέλης 14π. & Ξανθόπουλος 10π., 6ρ. 4ασ. με 4/4 σουτ) δέχονται κατά μ.ο. 66,2 πόντους και σουτάρουν με 42% από τα 6,75, την ώρα που στις πρώτες 7 αγωνιστικές, είχαν μ.ο. παθητικού 73,4 και ποσοστό 24,5% στα τρίποντα!

Το εξαιρετικό ποσοστό στα δίποντα (69,2%) και τις βολές (88,4), που άλλωστε, μαζί με ριμπάουντ (2οι με μ.ο. 36,6ρ.) είναι η δύναμη πυρός των Κρητικών (1οι με 78,3%) και η καλύτερη εφετινή εμφάνιση του Ανδρέα Χριστοδούλου (20π. 5ρ., 4ασ. & 2κλ.), ήταν τα στοιχεία που θεμελίωσαν την 5η σερί εντός έδρας νίκη του Ρεθύμνου (6-5). Το 101-70 επί του Κοροίβου, έγραψε το 5/5 για την ομάδα του Τόνι Κωνσταντινίδη στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη». Είναι χαρακτηριστικό, ότι η τετράδα Χριστοδούλου, Φιτζπάτρικ, Κράβιτς και Άρνολντ είχε συνολικά 23/27 δίποντα (85,1%) και έπαιξε και για τον Χάρη Γιαννόπουλο που είχε το πιο άστοχο απόγευμα στην εφετινή σεζόν (0/7 τριπ.).

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Πυλαία, ο ΠΑΟΚ (6-5) χάνει μέσα από τα χέρια του τη νίκη (84-89) από τον Ολυμπιακό και μοιραία την ευκαιρία να μπει για τα καλά στο «κόλπο» της εισόδου στην πρώτη τετράδα. Πέρυσι το ματς πήγε στην παράταση (όπου και χάθηκε) λόγω μίας άστοχης βολής του Βασιλειάδη (ακολούθησε η ισοφάριση από τον Χάκετ), φέτος τον «μανδύα» του μοιραίου «φόρεσε» ο πρώτος σκόρερ των γηπεδούχων Κιθ Κλάντον (18π., 8ρ., 2ασ. & 2κλ. με 8/9 διπ.), που είχε 0/2 από την «γραμμή της φιλανθρωπίας» στα 37" κι επέτρεψε στον Πάτρικ Γιανγκ να «κλέψει» το ματς με 5 σερί πόντους! Ο «δικέφαλος του Βορρά» που ανέτρεψε μία διαφορά 14 πόντων και πέρασε μπροστά, είχε 67% στα δίποντα, αλλά πληγώθηκε από την «αχίλλειο πτέρνα» του (τελευταίος σε ευστοχία με 28,7%), τα τρίποντα με το ποσοστό του να μην ξεπερνά το 23% (4/17)! Ο Σούλης Μαρκόπουλος άφησε αιχμές για την διαιτησία, η ουσία όμως είναι, ότι η ομάδα του έχει 4 ήττες στα τελευταία 6 ματς και το πρόγραμμα του 2ου γύρου δεν ενδείκνυται για μεγάλες ανατροπές.

Μετά από μία σειρά αξιοπρεπών εμφανίσεων μακριά από την Ρόδο (αν εξαιρέσουμε το ματς με τον Άρη), το «φόλοου» του Σαλούστρου χάρισε στον Κολοσσό (6-5) το πρώτο εφετινό «διπλό» (67-65) στο πρωτάθλημα και «ισοφάρισε» την ήττα της πρεμιέρας από το Ρέθυμνο στο Βενετόκλειο. Το σημαντικότερο για την ομάδα του Άρη Λυκογιάννη (Ρέντικ 24π. & 7ρ. με 10/16 σουτ, Χολ 17π. & 8ασ.), όμως, είναι ότι οι Ροδίτες έδειξαν χαρακτήρα σε ένα ματς που συνδυάστηκε με την χειρότερη εφετινή εμφάνιση του καλύτερού τους παίκτη, Τρέβορ Ρέλεφορντ (2π. με 1/9 σουτ) και πλέον θα αντιμετωπίσουν με άλλη αυτοπεποίθηση την ΑΕΚ, στο πρώτο εντός έδρας ματς φέτος, που δεν είναι φαβορί..

Εδώ νίκησε εύκολα τον ΠΑΟΚ και το Ρέθυμνο (δις), στον Προμηθέα Πατρών θα κολλούσε; Ο λόγος για την περυσινή πρωταθλήτρια της Α2 Κατηγορίας, Κύμη (5-6) που πραγματοποιεί έναν ονειρεμένο 1ο γύρο και μετά την 4η σερί εντός έδρας νίκη της (77-66), δικαίως αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά στην μάχη της παραμονής στα «μεγάλα σαλόνια». Μπορεί ο τσακωμός του Βασίλη Μπρατσιάκου με τον πρώτο σκόρερ της ομάδας (μ.ο. 11,8π.), να είχε μεγάλη επίδραση στην απόδοση του Μουχάμεντ Ελ-Αμίν (0π. & 3ασ. με 0/3 σουτ σε 18') και η απώλεια του Μόργκαν (μ.ο. 10,6π. & 8,8ρ.) να άφησε κενό κάτω από το καλάθι των γηπεδούχων, οι νεοφώτιστοι, όμως, είχαν 18 περισσότερα ριμπάουντ, μονοψήφιο αριθμό λαθών (κάνουν τα περισσότερα στην Α1 με μ.ο. 16,3) και τους Έλληνες παίκτες τους (Τουτζιαράκης 17π. & 7ρ., Σιγκούνας 11π. & 6ρ. και Σταμάτης 11π. & 4ρ.) να πετυχαίνουν το 53,2% των πόντων τους.

Στο κλειστό της Κανήθου, ο Προμηθέας Πατρών (4-7) επιβεβαίωσε ότι είναι η χειρότερη ομάδα της Basket League στα ριμπάουντ (μ.ο. 29,9) και με τους ξένους του να πετυχαίνουν συνολικά 21 πόντους με 9/30 σουτ (30%), δεν θα μπορούσε να περιμένει περισσότερα από μία καθαρή ήττα (77-66) απέναντι στην Κύμη. Η απόλυση του Νίκου Βετούλα (αντικαταστάθηκε από τον Βαγγέλη Αγγέλου) αποτέλεσε αρνητική έκπληξη, υπό την έννοια ότι οι Πατρινοί, που έπαιζαν χωρίς τον πρώτο σκόρερ (μ.ο. 13,3π.) και ριμπάουντερ (μ.ο. 6,3ρ.) της ομάδας, Μουχάμεντ Φαγιέ (τραυματίας), δεν έχουν κάνει καμία «γκέλα» στο πρωτάθλημα και προέρχονταν από δύο σερί ήττες στην παράταση

H απώλεια του εφετινού MVP του Λαυρίου (3-8), Μπράντον Γιανγκ (μ.ο. 15,0π., 4,1ρ., 5,2ασ., 1,9ασ. με 41,8% στα τριπ.), αρχίζει πλέον να φαίνεται περισσότερο αν και η διεκδίκηση της νίκης μέχρι το τέλος αποτελεί μάλλον επιτυχία για τους γηπεδούχους. Ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι τελείωσαν το ματς με μόλις 9 τελικές πάσες, με 31,7% στα σουτ εντός πεδιάς και με τον Μπολντς (8π., 6ρ. με 4/16 σουτ) σε άλλο γήπεδο... Η ουσία είναι ότι, παρά την ολική επαναφορά από το -14 (41-55 στο 28') και την υπερπροσπάθεια του τελευταίου 4λεπτου, οι Λαυριώτες (Πάντερ 16π. με 3/5 τριπ.), έφυγαν για 4η συνεχόμενη φορά ηττημένοι (65-67) από το σπίτι τους., της Αν θυμηθούμε ότι πέρυσι, η ομάδα του Χρήστου Σερέλη σώθηκε χάρη στις 7 εντός έδρας νίκες που πέτυχε (φέτος έχει μόλις δύο σε 11 αγώνες), ο αγώνας της τελευταίας αγωνιστικής του 1ου γύρου με τον Απόλλωνα, έχει χαρακτήρα «τελικού».

Όταν από το τζάμπολ, κυνηγάς να «καλύψεις» μία διαφορά που έχει φτάσει ακόμη και το -27 (18-45 στο 23'), δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η εμμονή στα τρίποντα (6 περισσότερα από τα δίποντα), δεν είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να επιβιώσει μία ομάδα, που έχει την 2η χειρότερη επίθεση (μ.ο. 67,6π.), είναι παραπροτελευταία στα ριμπάουντ (μ.ο. 30,7ρ.) και προτελευταία σε ποσοστό στα τρίποντα (30,7%). Χωρίς inside game και με καθαρά περιφερειακό προσανατολισμό, ο Απόλλων (3-8), σκοράρει κατά μ.ο. 61,5 πόντους στις 8 ήττες του στο πρωτάθλημα και κόντρα στον Άρη, είχε 36,2% στα σουτ εντός πεδιάς. Το τελικό 64-79 μοιάζει τιμητικό για την ομάδα του Κώστα Μέξα (Χίκι 16π., 4ρ. & 4κλ.), που θα ολοκληρώσει τον 1ο γύρο με δύο ματς στο Λεκανοπέδιο της Αττικής (με ΑΕΚ και Λαύριο) και πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς στον 2ο, γιατί έχει ίσως το πιο δύσκολο πρόγραμμα μεταξύ των ανταγωνιστών της.

Όταν μία ομάδα έχει την χειρότερη άμυνα της λίγκας (μ.ο. 89,2π.) και μακριά από την έδρα της δέχεται ακόμη περισσότερους πόντους (μ.ο. 93,5π.), καταλαβαίνετε ότι είναι φύσει αδύνατον να ελπίζει σε κάτι καλό, όταν σουτάρει με 21,4% από την γραμμή των ελευθέρων βολών (3/14)! Ο λόγος για τον Κόροιβο (3-8) που παρά τα πολύ καλά νούμερα σε δίποντα (55,5%) και τρίποντα (42,8%), είχε 12 λιγότερα ριμπάουντ από το Ρέθυμνο και συνολικά 22 λάθη, αριθμοί που δικαιολογούν την βαριά ήττα (101-70) και πολύ λογικά, «έβγαλαν» τον Ντίνο Καλαμπάκο «έξω από τα ρούχα του»!

Τηρουμένων των αναλογιών, παρά την 4η συνεχόμενη εφετινή ήττα (77-82), η εμφάνιση των Τρικάλων (2-9) αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον. Κόντρα στην καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (μ.ο. 64,5π.) που διαθέτει ο Παναθηναϊκός, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη (Μπάρλοου 28π., 4ρ., 3ασ. & 4κλ.) σκόραρε σχεδόν 13 περισσότερους πόντους, απείλησε ουσιαστικά (70-71 στο 35') τους «πράσινους» κι αν είχε καλύτερο ποσοστό στα δίποντα (41%) και λιγότερα λάθη (19), τότε δεν αποκλείεται να είχε κάνει το «μπαμ» της αγωνιστικής. Η καλύτερη δυνατή τόνωση για τους Θεσσαλούς που έχουν την χειρότερη δημιουργία (τελευταίοι στις ασίστ με μ.ο. 12,3) κι έχουν να «ανέβουν Γολγοθά» για να πετύχουν την σωτηρία τους.

Ο Χάρης Μαρκόπουλος ξέρει πολύ καλά ότι όσο το κενό του Ντέζμιν Ουέλς (μ.ο. 16,8π. με 81,8% στις βολ. & 50% στα τριπ.) παραμένει δυσαναπλήρωτο, η Δόξα (2-9) δεν μπορεί να περιμένει τίποτε σε παιχνίδια όπως αυτό με την ΑΕΚ (60-84) στο ΟΑΚΑ/«Νίκος Γκάλης». Ειδικότερα από τη στιγμή που ο πιο έμπειρος παίκτης της, Χρήστος Ταπούτος ήταν... off (1π. με 0.3 σουτ σε 23') και ο Αμερικανός Κέβιν Τζόνσον, έγινε ο πρώτος ξένος στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος που στα τρία πρώτα παιχνίδια του, δεν έχει ακόμη πετύχει ούτε βολή (0/3 σουτ)! Οι Νησιώτες που ψάχνουν σκόρερ στην αμερικανική αγορά, έχουν μπροστά τους τέσσερα παιχνίδια-«φωτιά» (Τρίκαλα εντός, Ρέθυμνο και ΠΑΟΚ εκτός και Προμηθέα εντός) πριν ξαναπαίξουν με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και με λιγότερες από δύο νίκες, τα πράγματα ο στόχος της παραμονής αρχίζει πλέον να γίνεται ομιχλώδης!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!