Όταν η Oμογένεια βάζει τα γυαλιά στην Ελλάδα!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Όταν η Oμογένεια βάζει τα γυαλιά στην Ελλάδα!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για την εξαιρετική πρωτοβουλία του ελληνικού ραδιοσταθμού της Νέας Υόρκης “Cosmos FM 91.5” να γιορτάσει τα τριακοστά του γενέθλια με μία εκδήλωση, ωδή στην συμβολή της Εθνικής ομάδας και της οικογένειας Αντετοκούνμπο στη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς.

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, ίσως λόγω της νοσταλγίας για την πατρίδα και της απόστασης από τον τόπο καταγωγής τους, είναι τουλάχιστον δύο φορές πατριώτες. Στην περίπτωση του Cosmos FM, του μοναδικού κοινωφελούς Ελληνικού Ραδιοφώνου στα FM της Νέας Υόρκης, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του εκπαιδευτικού οργανισμού GAEPIS (Greek American Educational Public Service Information), η μονάδα μέτρησης του πατριωτισμού, ξεπερνάει κάθε πιθανό κι απίθανο πήχη! Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι πριν από λίγους μήνες, από τον πολύ δραστήριο και πολυπράγμονα διευθυντή προγράμματος και δημοσιογράφο του ελληνικού ραδιοσταθμού, Πάνο Σατζόγλου και τον λέκτορα Διαπραγματεύσεων και Επίλυσης Συγκρούσεων στο Columbia και στο City University of NY, ανώτερο στέλεχος της HALC (Hellenic American Leadership Council), Νικόλα Κατσίμπρα.

Όπως ήταν φυσικό, έγινε άμεσα αποδεκτή από τον πρόεδρο του Cosmos FM, Κώστα Αγγελούδη και εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του σταθμού. Το 2017, ο ομώνυμος ραδιοσταθμός, γύρω από τον οποίο «χτυπάει» η καρδιά της ελληνικής ομογένειας στην πιο ζωντανή μεγαλούπολη του πλανήτη, συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης προσφοράς στη διατήρηση και την προώθηση της ελληνικής κληρονομιάς στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1987, την χρονιά ίδρυσης του Cosmos FM, όμως, άρχισε επίσης και η «έκρηξη» του ελληνικού μπάσκετ, που ανέδειξε την Εθνική ομάδα σε έναν από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές του ελληνισμού παγκοσμίως. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι Έλληνες της Νέας Υόρκης αποφάσισαν να γιορτάσουν την τριακοστή επέτειο της δράσης τους με μία πεντάδα, που θα ενώνει την επίσημη αγαπημένη του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, με τις μετέπειτα επιτυχημένες γενιές του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, που οδήγησαν το άθλημα σε διεθνείς επιτυχίες, κατέκτησαν μετάλλια και διαφήμισαν την Ελλάδα στα πέρατα της γης.

Τα πρωτοκλασάτα ονόματα που «σημάδεψαν» τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και τα οποία θα δώσουν το παρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις του ερχόμενου Μαΐου στο «Μεγάλο Μήλο», παραμένουν ακόμη «επτασφράγιστο» μυστικό και θα ανακοινωθούν στις αρχές του νέου έτους. Εκείνος όμως, που αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεγάλο και σπουδαίο αυτό event, δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που αγωνίζεται με μεγάλη επιτυχία στο ΝΒΑ και πέραν του ότι αποτελεί τη νέα μεγάλη ελπίδα της Εθνικής ομάδας, είναι και το κορυφαίο πρότυπο αθλητή για όλα τα ελληνόπουλα που μεγαλώνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι διοργανωτές που «τρέχουν» τον ελληνικό ραδιοσταθμό, προωθούν την ελληνική κληρονομιά και διατηρούν την ελληνική γλώσσα ζωντανή στη μακρινή Νέα Υόρκη, ετοιμάζουν ένα μοναδικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έναν φιλικό αγώνα επίδειξης, στον οποίο θα συμμετάσχουν οι υψηλοί καλεσμένοι και επίλεκτοι μπασκετμπολίστες των ελληνικών σχολείων από τους πέντε δήμους της πόλης, διάλεξη που θα παρακολουθήσουν όλοι οι Ελληνοαμερικανοί μαθητές της περιοχής και πολλές άλλες εκπλήξεις. Το εορταστικό διήμερο, θα κορυφωθεί με το Gala των βραβεύσεων, στο πλαίσιο του οποίου θα τιμηθούν οι υψηλοί προσκεκλημένοι τους αλλά και οι γονείς του 22χρονου Έλληνα διεθνούς άσου των Μιλγουόκι Μπακς, για την επιλογή τους να μεγαλώσουν τα τέσσερα παιδιά τους, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, με βάση τις ελληνικές αξίες και τα ελληνικά ιδεώδη και πρότυπα.

Ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο ήρθαν στην χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 από τη Νιγηρία και παρ’ ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να δώσουν στα παιδιά τους αφρικανική ανατροφή, επέλεξαν την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Όπως δήλωσαν και οι δύο, πριν από λίγες μέρες στο gazzetta.gr, η πρωτοβουλία των Ελληνοαμερικανών της Νέας Υόρκης τους εξέπληξε ευχάριστα κι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την αναγνώριση των προσπαθειών τους. Η ακριβής ημερομηνία του πρωτοποριακού αυτού event, που αποδεικνύει περίτρανα ότι η Ομογένεια τιμάει την καταγωγή της περισσότερο απ’ ότι η ίδια η Ελλάδα, θα καθοριστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου (μετά το All-Star Game). Πολύ απλά γιατί τότε, θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πότε θα ολοκληρωθούν οι εφετινές υποχρεώσεις του “Greek Freak” με τους Μιλγουόκι Μπακς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!