Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 81-70 (pics)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 81-70 (pics)
Ο Παναθηναϊκός συνδύασε καλό μπάσκετ και ουσία στο ντέρμπι με τη Φενέρμπαχτσε και ανάγκασε τον πρώην προπονητή του σε μια ακόμα ήττα στην Αθήνα (81-70). Μαγικός Καλάθης, άγγιξε το triple double!

Ούτε αυτή τη φορά κατάφερε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς να φύγει από το ΟΑΚΑ με τη νίκη, αφού γνώρισε την 4η ήττα σε ισάριθμες επισκέψεις του ως αντίπαλος των «πρασίνων». Και μάλιστα με... νέο εμφατικό τρόπο. Ο Παναθηναϊκός έστησε πάρτι απέναντι στη Φενέρ (81-70) και πήρε μια σημαντική νίκη με αποτέλεσμα να φτάσει στο 7-5 και να τον βοηθήσει σημαντικά ενόψει της διπλής αγωνιστικής την επόμενη εβδομάδα κόντρα σε Αρμάνι Μιλάνο (εκτός) και Μπασκόνια (εντός).

Μάλιστα αυτή ήταν η 10η νίκη των «πρασίνων» απέναντι στη Φενέρ σε ισάριθμα παιχνίδια στην Αθήνα, η οποία πανηγυρίστηκε έντονα από 15.000 και πλέον φίλους του Παναθηναϊκού που βρέθηκαν στο γήπεδο. Η καλή μέρα είχε φανεί από το... πρωί, όταν οι «πράσινοι» έλεγχαν απόλυτα το ματς και δεν έδωσαν το δικαίωμα στη Φενέρ να μπει στο κλίμα του αγώνα. Ο Νικ Καλάθης ήταν και πάλι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού Superfoods αγγίζοντας για ένα ακόμα παιχνίδι το «triple double» με 16 πόντους, 11 ασίστ και 8 ριμπάουντ. Βέβαια ο παίκτης κλειδί ήταν ο Ντιμίτρις Νίκολς, ο οποίος «ξεκλείδωσε» την άμυνα της Φενέρ στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου.

Το διάστημα, δηλαδή, που οι Τούρκοι (σ.σ. τρόπος του λέγειν Τούρκοι από τη στιγμή που δεν αγωνίστηκε κανεις!) έμοιαζαν να επιστρέφουν στο ματς. Ομως με 7 σερί πόντους έφερε εκ νέου τη διαφορά σε διψήφιο αρθμό και κράτησε το μομέντουμ για λογαριασμό της ομάδας του. Μάλιστα έφτασε και στο +14 (75-61) στα μέσα της τελευταίας περιόδου, με τον Παναθηναϊκό να φτάνει σε μια εύκολη (σχετικά) επικράτηση.

Το ξεκίνημα του αγώνα ήταν κάτι παραπάνω από... ονειρικό για τον Παναθηναϊκό! Ο Πασκουάλ ήταν άριστα διαβασμένος και με «ζώνη» έβγαλε εκτός αγώνα τηη Φενέρ, έχοντας τον Σίνγκλετον να βγαίνει στην κορυφή και να δυσκολεύει την πάσα μέσα στη ρακέτα. Ο Σλούκας έμοιαζε... αφοπλισμένος σε εκτέλεση και δημιουργία, με τους παίκτες των «πρασίνων» να παίζουν εξαιρετική άμυνα και να βρίσκουν αρκετά καλάθια στο transition. Η διαφορά άρχισε να ανεβαίνει σταδιακά και αυτό χάρη και στην υπομονή που έδειξαν οι γηπεδούχοι με αποτέλεσμα να κλείσουν το πρώτο δεκάλεπτο στο +9 (23-14).

Η... αμερικάνικη πεντάδα (Καλάθης, Φελντέιν, Νίκολς, Γκέιμπριελ, Σίνγκλετον) έκανε τη διαφορά, ενώ η είσοδος του Κέι Σι Ρίβερς (8π. στο α' μέρος) απογείωσε τον Παναθηναϊκό και τον έστειλε και στο +15 (33-18) στο 13'. Βέβαια με το απαραίτητο rotation η Φενέρ μπόρεσε να ισορροπήσει το ματς και αυτό χάρη στην είσοδο του Νάναλι, ο οποίος μπόρεσε με τα περιφερειακά του σουτ να «ανοίξει» την «πράσινη» άμυνα και να μειώσει με τη λήξη του ημιχρόνου στους τέσσερις πόντους (41-37).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Πασκουάλ ήταν άριστα διαβασμένος στο παιχνίδι, χτύπησε σε πολλά σημεία στα μις-ματς, ενώ οι παίκτες του Παναθηναϊκού έμοιαζαν απόλυτα συγκεντρωμένοι και στα 40 λεπτά του αγώνα, κάνοντας σωστά και τη παραμικρή λεπτομέρεια. Επιπλέον οι «πράσινοι» τελείωσαν το ματς ΜΟΝΟ με τρία λάθη.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νικ Καλάθης έκανε ένα ακόμα μεγάλο ματς και παρά... δύο ριμπάουντ έχασε το «triple double». Συγκεκριμένα τελείωσε το ματς έχοντας 16 πόντους με 5/8 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3/4 βολές, 11 ασίστ, 8 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα , 1 τάπα και μόλις ένα λάθος σε 31:18.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Μπόμπι Ντίξον ήταν εκτός τόπου και χρόνου και δεν βοήθησε ούτε στο ελάχιστο τη Φενέρ, αφού στα 22:12 που χρησιμοποιήθηκε είχε 2 πόντους με 0/4 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2/2 βολές, 4, ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 λάθος.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το πρώτο τρίλεπτο στην 3η περίοδο, όταν ο Παναθηναϊκός έφτασε τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο, κόβωντας τον αέρα της Φενέρ.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Ντιμίτρις Νίκολς ήταν εκείνος που «ξεκλείδωσε» την άμυνα της Φενέρ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, σημείο που οι Τούρκοι προσπαθούσαν να επιστρεψουν στο ματς. Τελείωσε το ματς έχοντας 14 πόντους με 5/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 1/1 βολή, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η μαγική ασίστ του Νικ Καλάθη στον Κένι Γκέιμπριελ λίγο πριν από την ολοκληρωση του πρώτου δεκαλέπτου, με αποτέλεσμα να ακουστεί ένα μακρόσυρτο «ωωωω» από 15.000 φίλους του Παναθηναϊκού

ΤI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός κάποια κενά διαστήματα, ειδικά τη στιγμή που ο Τζέιμς προσπαθούσε να οργανώσδει το ματς. Η Φενέρ τα 16/35 δίποντα και την αστοχία στις βολές (20/29).

Τα δεκάλεπτα: 23-14, 41-37, 61-52, 81-70