Δεν ήταν εύκολο, ο Ολυμπιακός το έκανε εύκολο

Δεν ήταν εύκολο, ο Ολυμπιακός το έκανε εύκολο

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Δεν ήταν εύκολο, ο Ολυμπιακός το έκανε εύκολο
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την επιβλητική νίκη των «ερυθρόλευκων» επί της ομάδας που νίκησε εκτός έδρας τη Φενέρ και χάρηκε ιδιαίτερως για τη διάθεση που έδειξαν οι παίκτες του Ολυμπιακού μέχρι τέλους.

Στην Ελλάδα όπου οι φίλαθλοι (νομίζουν πως) τα ξέρουν όλα θα σπεύσουν να μειώσουν τη νίκη του Ολυμπιακού αναφέροντας την τραγική απόδοση της Ούνικς. Το σενάριο ο Ολυμπιακός να ανάγκασε τον αντίπαλο να παίξει τόσο χάλια δε θα τους περάσει από το μυαλό και για να σας προλάβω το ίδιο ισχυρίζομαι και για το ματς του Παναθηναίκού με τη Γαλατάσαραϊ.

Να σας θυμίσω απλά πως η Ούνικς νίκησε στην Τουρκία τη Φενέρμπαχτσε. Τόσο τραγική ομάδα είναι…

Δεν έχω δει φέτος τον Ολυμπιακό πιο σοβαρό, πιο συγκεντρωμένο και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν τα μπάσκετ που ήθελαν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό ελέγχοντας απόλυτα το ρυθμό.

Μπορώ να καταλάβω την άμυνα και το σωστό «διάβασμα» στο πρώτο ημίχρονο. Διάστημα που δεν σου επιτρέπει να χαλαρώσεις. Άντε και στο τρίτο δεκάλεπτο που θέλουν να… καθαρίσουν το ματς, αλλά πραγματικά χάρηκα περισσότερο τον τρόπο που έπαιξε η ομάδα στα τελευταία 7 λεπτά. Με τη διαφορά στους 25 πόντους, φρόντισαν να παραμείνουν σοβαροί και ομαδικοί.

Ο Γιανγκ κάρφωνε μανιασμένα, ο Παπαπέτρου πίεζε σαν τρελός, ο Αθηναίου αντί να σουτάρει ανενόχλητος για τρεις… πάσαρε στον Γκριν και ο Χάκετ αποχώρησε υποβασταζόμενος από την επιθυμία του να παίξει άμυνα στον Λάνγκφορντ στο 39’ της αναμέτρησης!

Αυτό το τελευταίο καλό θα ήταν να μην είχε συμβεί, αλλά διάολε κάτι δείχνει για το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας και τη νοοτροπία της.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Το παιχνίδι δε σηκώνει ιδιαίτερη ανάλυση. Ο Ολυμπιακός όποτε ήθελε και όπως ήθελε, σκόραρε. Οι επιστροφές στην άμυνα της Ούνικς ήταν επιεικώς τραγικές και οι «ερυθρόλευκοι» το πήραν χαμπάρι και το εκμεταλλεύτηκαν σκοράροντας 22 πόντους σε αιφνιδιασμό.

Από εκεί και πέρα μία απλή ματιά στα στατιστικά θα δείξει τον επιβλητικό τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκαν οι Πειραιώτες, αλλά προτιμώ να σταθώ σε τρία που δεν κάνουν… εντύπωση.

Το πρώτο είναι πως ο Ολυμπιακός σκόραρε 88 πόντους με μόλις 3 τρίποντα. Θυμάμαι στο ματς με την Μακάμπι όπου τα σουτ πίσω από τα 6.75 έβρισκαν σίδερο, τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να επιμένουν και να σουτάρουν 28. Με την Ούνικς εκτέλεσαν 16 και βρήκαν τρόπο να σκοράρουν κοντά στο καλάθι.

Το δεύτερο είναι το μόλις ένα επιθετικό ριμπάουντ που παραχώρησαν μέχρι και το 36’ του αγώνα.

Το τρίτο είναι το συνολικό ranking το οποίο έδειξε 108-43. Στην Euroleague δεν είναι καθόλου εύκολο να αναγκάσεις μία ομάδα να έχει 43 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό αγώνα ο Σφαιρόπουλος βρήκε ευκαιρία να ξεκουράσει τους Σπανούλη και Πρίντεζη ενώ κατάφερε να μην πιέσει τον τραυματία Μάντζαρη.

Από την άλλη Παπανικολάου και Γιανγκ βρήκαν χώρο και άρπαξαν την ευκαιρία παίζοντας πολύ καλά. Αμφότεροι έχουν ανάγκη την καλή ψυχολογία και το συγκεκριμένο παιχνίδι έχω την εντύπωση πως θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την απόδοσή τους και να γίνουν πιο σημαντικοί στο παιχνίδι της ομάδας.

Ο Έλληνας τεχνικός δε θα έχει πολλές ευκαιρίες για κάτι παρόμοιο, οπότε ήταν καλό που βρήκε μία και την εκμεταλλεύτηκε.

ΥΓ: Οι 22 πόντοι σε αιφνιδιασμό είναι ασύλληπτο νούμερο για ματς Euroleague.

ΥΓ 2: Μόνο χειροκρότημα για τις 21/24 βολές. Να λέμε και τα καλά. Έχουν διορθωθεί σε αυτόν τον τομέα οι Πειραιώτες.

ΥΓ 3: Πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Πλουραλισμός…

ΥΓ 4: Ακόμη κι ο παικταράς ο Αρτσιόμ, «εγκλωβίστηκε» στην άμυνα του Ολυμπιακού.

ΥΓ 5: Ο Μπιρτς σε κάθε ματς, εκεί! Αλλοιώνει τα πάντα στην άμυνα και με 5 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 κοψίματα μπήκε πιο βαθιά στην καρδιά των οπαδών του Ολυμπιακού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.