Αναντολού Εφές - Μπαρτσελόνα 72-68 (vid)

Gazzetta team
Αναντολού Εφές - Μπαρτσελόνα 72-68 (vid)
Η Αναντολού Εφές επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 72-68 στην Κωνσταντινούπολη σ’ ένα συγκλονιστικό παιχνίδι το οποίο κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο Τάιρις Ράις από κορυφαίος έγινε ο… μοιραίος των Καταλανών καθώς αστόχησε στο καθοριστικό σουτ τριών πόντων.

Αν τα τρίποντα είναι ευχή και κατάρα, τότε η Αναντολού Εφές μάλλον ήταν… ευλογημένη στο πρώτο δεκάλεπτο. Η επίδοση των 5/8 προσπαθειών της έδωσε τον έλεγχο του αγώνα από τα πρώτα λεπτά (12-3, 4’). Κάπως έτσι «τιμώρησε» την Μπαρτσελόνα η οποία επέλεξε να κλείσει τη ρακέτα της, παρότι η Αναντολού (πριν από τον συγκεκριμένο αγώνα) σούταρε με 36,4%. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 21-15 με τους Οσμάν, Γκρέιντζερ να αποδεικνύονται εξαιρετικοί οδηγοί για την Αναντολού.

Στη δεύτερη περίοδο, οι Τούρκοι δεν είχαν την ίδια αποτελεσματικότητα στα σουτ τριών πόντων, αλλά και η Μπαρτσελόνα δεν είχε τρόπο έκφρασης στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έπειτα από οκτώ λεπτά στο δεύτερο δεκάλεπτο – και παρότι είχε αρκετές ευκαιρίες να σκοράρει στο transition game – περιορίστηκε στους εννιά πόντους. Κι έτσι η διαφορά έφτασε έως και στα επίπεδα των 12 πόντων (36-24, 18’). Το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 36-28.

Στα πρώτα τέσσερα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, η Αναντολού Εφές επέβαλλε τους δικούς της κανόνες καθώς ξέφυγε με διαφορά 16 πόντων (48-32). Η σπασμωδική αντίδραση της Μπαρτσελόνα δια χειρός Ταϊρίς Ράις οδήγησε σε 0-7 σερί (48-39), αλλά ο Τόμας Ερτέλ φρόντισε να την επαναφέρει υψηλά επίπεδα (54-39, 28’). Εκεί η Μπαρτσελόνα αποφάσισε να… γυρίσει τον διακόπτη να «μεταλλαχθεί» ως ομάδα, αξιοποιώντας το βασικό πλεονέκτημά της. Την άμυνα.

Η αντεπίθεση των Καταλανών άρχισε από τα τελευταία λεπτά της 3ης περιόδου (54-45) και ολοκληρώθηκε… 46 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Ο Ράις επιβεβαίωσε ότι είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης αυτής της ομάδας, ηγήθηκε στο 0-13 σερί της Μπαρτσελόνα και η διαφορά μειώθηκε στο καλάθι (54-52, 33’). Οι λεπτές ισορροπίες οδήγησαν σε ένα δραματικό φινάλε, ενώ η Αναντολού Εφές υποχρεώθηκε να αγωνιστεί δίχως τον Οσμάν (λόγω τραυματισμού) στα τελευταία πέντε λεπτά.

Ο Τζέισον Γκρέιντζερ προσπάθησε να κρατήσει μόνος του τους γηπεδούχους (64-59, 38’) αλλά τα τρίποντα από τους Ντόλεμαν, Ράις έβαλαν την Μπαρτσελόνα σε θέση οδηγού (66-68) 46’’ πριν το τέλος. Εκεί, ο Μπράιαντ Ντάνστον ισοφάρισε (68-68), αστόχησε στη συμπληρωματική βολή αλλά ο Γκρέιντζερ με φόλοου διαμόρφωσε το 70-68. Ο επίλογος του αγώνα γράφτηκε στο άστοχο σουτ τριών πόντων του Τάιρις Ράις και στις δύο εύστοχες βολές από τον Ντέρικ Μπράουν.

Τα δεκάλεπτα: 21-15, 36-28, 54-45, 72-68

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Αναντολού Εφές προσαρμόστηκε στους κανόνες του παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα και παρότι δεν διακρίνεται για την αμυντική ικανότητά της, επέδειξε αντανακλστικά.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Τζέισον Γκρέιντζερ κράτησε όρθια την Αναντολού στην αντεπίθεση της Μπαρτσελόνα. Τελείωσε τον αγώνα με 16 πόντους και πέντε ασίστ, κυρίως όμως δεν φοβήθηκε να πάρει τις κρίσιμες επιθέσεις.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Τζο Ντόρσεϊ ήταν απολύτως ακίνδυνος στην επίθεση με μηδαμινή αυτοπεποίθηση και τελείωσε το παιχνίδι με αρνητική αξιολόγηση.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του Ερτέλ με τον Ντάνστον από την οποία ο τελευταίο ισοφάρισε σε 68-68

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Τάιλερ Χόνεϊκατ ήταν άστοχος στην επίθεση αλλά έκανε εξαιρετική δουλειά στην άμυνα μαζεύοντας παράλληλα εννιά ριμπάουντ.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Αναντολού Εφές δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις διαφορές με τις οποίες ξέφυγε στο σκορ με αποκορύφωμα το +16 (48-32) στο δεύτερο ημίχρονο. Η δε Μπαρτσελόνα στην επίθεση είναι εκνευριστικά δυσκίνητη ομάδα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η Μπαρτσελόνα λειτούργησε εξαιρετικά στην τελευταία επίθεση του αγώνα – 15 δευτερολέπτων – αλλά ο Τάιρις Ράις ήταν άστοχος έξω από τα 6,75 κι εκεί χάθηκε το παιχνίδι για τους Καταλανούς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.