Η προφητεία του Πόποβιτς για τον Αντετοκούνμπο!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Η προφητεία του Πόποβιτς για τον Αντετοκούνμπο!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας παρακολούθησε το συγκλονιστικό παιχνίδι των Μπακς με το Σαν Αντόνιο και συνομιλώντας με τον κορυφαίο προπονητή του ΝΒΑ, εξηγεί γιατί ο Έλληνας άσος του Μιλγουόκι, απέχει μερικές λεπτομέρειες από την καταξίωση στην «ελίτ» του ΝΒΑ.

Τα νέα της ανάδειξης του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως κορυφαίου παίκτη της προηγούμενης εβδομάδας (μ.ο 24,3π., 10,0ρ., 6,3ασ., 3,0κλ. & 3,7κοψ.) στην Ανατολική περιφέρεια του ΝΒΑ, «κυκλοφόρησαν» λίγο πριν οι Μπακς και οι Σπερς φτάσουν στο «BMO Harris Bradley Center» για το χθεσινοβραδινό παιχνίδι. Η σημαντικότερη, έως τώρα, ατομική διάκριση του 22χρονου ηγέτη των «ελαφιών» στον «μαγικό κόσμο» του αθλήματος, ήταν το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που πήρε ο Έλληνας point-forward, του οποίου το εγκώμιο είχε πλέξει το πρωί ο Μανού Τζινόμπιλι, μιλώντας στην κάμερα του gTV.

Στα ίδια επίπεδα αναγνώρισης της προόδου, της τεράστιας προοπτικής και της καθιέρωσής του «Greek Freak» ανάμεσα στους κορυφαίους του πρωταθλήματος, κυμάνθηκαν και οι απόψεις του Τόνι Πάρκερ και του Πάου Γκασόλ (θα δημοσιευθούν εν ευθέτω χρόνω), δύο σπουδαίων Ευρωπαίων που άφησαν το στίγμα τους στο ΝΒΑ και έχουν συνολικά κατακτήσει 6 δαχτυλίδια (4+2), έχουν αγωνιστεί σε 12 All-Star Games (6+6), με τον Γάλλο να έχει αναδειχθεί MVP σε τελικούς (2007)!

Αλλά τι διαφορετικό θα μπορούσαν να πουν αυτά τα τρία «διαμάντια» του παγκοσμίου μπάσκετ, από τη στιγμή που πρόκειται για έναν παίκτη, που μόλις στην 4η χρονιά του στο ΝΒΑ και σε ηλικία μόλις 22 ετών (τα κλείνει σήμερα), έχει αρχίσει ήδη να… σπάει όλα τα κοντέρ! Μετά από 19 αγώνες στην εφετινή σεζόν, έχει μ.ο 22,4 πόντους, 8,6 ριμπάουντ, 6,1 ασίστ, 2,2 κλεψίματα και 2,2 κοψίματα και είναι μόλις ο ένας από τους πέντε παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ (Τζόρνταν, Τζαμπάρ, Μάτζικ και Μπερντ), που τελείωσαν μία χρονιά με μέσο όρο 21π.+8ρ.+5ασ. με είτε 2 κλεψίματα, είτε 2 κοψίματα. Αν ο Γιάννης τελειώσει με τόσο γεμάτη στατιστική σε όλες τις κατηγορίες, συνδυάζοντας ειδικότερα τα κλεψίματα με τις τάπες θα γίνει ο μοναδικός στην ιστορία του πρωταθλήματος μ’αυτό το κατόρθωμα.

Παρ’ όλα αυτά, μελετώντας λίγο πιο προσεκτικά τα νούμερά του στις τρεις πρώτες του χρονιές εναντίον των Σπερς, διαπίστωσα ότι με αντίπαλο το Σαν Αντόνιο, το «ελληνικό θεριό» έχει κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα του ΝΒΑ. Πριν από το τζάμπολ του χθεσινού αγώνα, λοιπόν, σε 6 αγώνες με τους «σπιρούνια», είχε μ.ο. 11,1 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 0,3 τάπες και 1,6 λάθη σε 31,5 λεπτά συμμετοχής (με 66,7% βολ., 49,9% διπ. & 30% τριπ.), έχοντας γνωρίσει ισάριθμες ήττες (0-6) με μέση διαφορά τους 21 πόντους (87,5-108,6)! Έτσι παρουσιάστηκε «διαβασμένος» στον Γκρεγκ Πόποβιτς και ίσως και γι’ αυτό να μην σνόμπαρε την ερώτησή μου…

Η ουσία όμως είναι αλλού… Ξέρετε τι είπε ο 67χρονος κορυφαίος και πιο σεβάσμιος από οποιονδήποτε άλλο συνάδελφό του στην Αμερική; Ότι «η αριστεία και η καταξίωση απαιτούν χρόνο και δεν έρχονται αμέσως… Αποκτώνται με τη συνεχή δουλειά και εκμάθηση των μυστικών του αθλήματος και φυσικά με την βελτίωση σε όλους τους τομείς. Γι’ αυτό ο Αντετοκούνμπο πλέον, δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο αθλητικότητας και αντιθέτως έχει μάθει να σκοράρει, να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του και να παίζει σωστά και ολοκληρωμένα. Όλα αυτά θέλουν χρόνο και αυτό συνέβη και με τον Καουάϊ, που χρειάστηκε λίγα χρόνια για να φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο. Θα έρθει και η ώρα του Γιάννη!», υπερθεμάτισε προφητικά ο ένας και μοναδικός “Pop”, που βλέποντας τον Αντετοκούνμπο να κάνει ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο με 16 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Τι συνέβη στη συνέχεια; Ο Γιάννης ευστόχησε μόνος σε βολές (6/6) και πήρε μόλις μία προσπάθεια στο 2ο μέρος, ενώ το 5ο φάουλ που του πήρε με έξυπνο τρόπο ο Λέοναρντ, τον έστειλε στον πάγκο στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, οπότε και ξεκίνησε η αντεπίθεση των φιλοξενουμένων. Αποτέλεσμα; Απόντος του μοναδικού παίκτη που μπορούσε να τον σταματήσει, το Σαν Αντόνιο ανέτρεψε μία διαφορά 13 πόντων και με τον ηγέτη του και περυσινό αμυντικό τη χρονιάς, να πετυχαίνει 16 πόντους στο τελευταίο 12λεπτο και να συμβάλλει τα μέγιστα στην διεύρυνση του αήττητου (12-0) των Σπερς, μακριά από το Τέξας!

Ήταν πραγματικά μία τζάμπα-ήττα για το Μιλγουόκι που δικαιούταν τη νίκη και θα την είχε πάρει με τον Αντετοκούνμπο να κάνει «triple-double» αν οι συμπαίκτες του ήταν πιο εύστοχοι σε ελεύθερα σουτ, τα οποία δημιουργούσε επί το πλείστον ο Γιάννης. Η επαγγελματική δουλειά των «σπιρουνιών» όμως έπιασε τόπο, γιατί έστειλε τον καλύτερο παίκτη των Μπακς στον πάγκο στο πιο κρίσιμο διάστημα κι επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να ροκανίσουν την διαφορά και να πάρουν κεφάλι στο σκορ. Κοινώς, οι λεπτομέρειες και η μεγαλύτερη εμπειρία του Λέοναρντ (21π. & 9ρ.) που μέχρι να πάρει μπρος έμοιαζε σε off night, ήταν τα στοιχεία που στέρησαν από τα «ελάφια» την 5η σερί νίκη και ενδεχομένως από τον Giannis μία εμφάνιση που θα μπορούσε να ήταν ακόμη και η κορυφαία εφετινή!

Αλλά όπως άφησε να εννοηθεί και ο Πόποβιτς, τα άλματα που έκανε έως τώρα, τον έφτασαν γρήγορα, σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή! Τώρα πλέον χρειάζεται ακόμη σκληρότερη δουλειά, μικρότερα και πιο προσεκτικά βήματα και έμφαση στη λεπτομέρεια, γιατί είναι που θα τον ανεβάσει στο επόμενο επίπεδο και θα του επιτρέψει να ανταγωνίζεται τους πρωταθλητές. Θέμα χρόνου νομίζω… Όπως είπε και ο “Pop”, «ρωτήστε τον Τζέϊσον Κιντ, είμαι σίγουρος ότι θα ξέρει καλύτερα από μένα!».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!