Υπάρχει πλέον Έλληνας που δεν ξέρει το Μιλγουόκι;

Υπάρχει πλέον Έλληνας που δεν ξέρει το Μιλγουόκι;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Υπάρχει πλέον Έλληνας που δεν ξέρει το Μιλγουόκι;

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας βγήκε στον πηγαιμό για την μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας του Ουισκόνσιν και σας μεταφέρει τις πρώτες εικόνες και πληροφορίες από τον τόπο τον οποίο έχει αγαπήσει και δεν αλλάζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Εντάξει κρύο το Σικάγο, αλλά το ψύχος του Μιλγουόκι, όπου στους 0 βαθμούς (με 75% υγρασία) νομίζεις ότι βρίσκεσαι στη Σιβηρία, κυριολεκτικά δεν παλεύεται. Αν δεν έχετε νιώσει ποτέ τα κόκαλά σας έτοιμα να ξεκολλήσουν και το τρέμουλο να μην σας επιτρέπει να προχωρήσετε, ελάτε εδώ το χειμώνα και θα δείτε τον Χριστό φαντάρο! Δεν ξέρω αν είναι συγκυρία, αλλά ήδη – πριν συμπληρώσουμε 24 ώρες – στο κέντρο ρίχνει από το πρωί πυκνό χιόνι κι αν συνεχίσει έτσι, μέχρι το απόγευμα θα το έχει στρώσει.

Ευτυχώς που (με τον συνοδοιπόρο μου Βασίλη Τσίγκα) είμαστε εφοδιασμένοι με δύο πακέτα Sustenium Plus, που εκτός από την ευγενική χορηγία της αποστολής, μας είναι απαραίτητα για την τόνωση του οργανισμού. Μετά από μία ευχάριστη και άνετη διαδρομή (πόρτα σε πόρτα από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο, το κέντρο του Σικάγο απέχει μιάμιση ώρα από το αντίστοιχο του Μιλγουόκι), φτάσαμε στην ήσυχη πόλη που έχει αγαπήσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ταιριάζει με τον χαρακτήρα του άλλωστε.

Μία πόλη των μεταναστών με καθαρά ευρωπαϊκό χαρακτήρα, που λόγω του έντονου γερμανικού και πολωνικού στοιχείου, για πολλά χρόνια στήριζε ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της στην ζυθοποιία. Πλέον βασίζεται στις υπηρεσίες και τον τομέα των κατασκευών, αλλά και στον εκπαιδευτικό τουρισμό. Ήταν τόσοι πολλοί οι Γερμανοί που ζούσαν γύρω από το κέντρο της πόλης, που εδώ και πολλές δεκαετίες, κάθε χρόνο γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα το φεστιβάλ του Ιουλίου αλλά και το Octoberfest. Πλέον η πλειοψηφία των εμιγκρέδων ανήκει στους Πολωνούς, που άρχισαν να εγκαθίστανται στο Μιλγουόκι στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και πλέον εδώ, βρίσκεται η 5η μεγαλύτερη πολωνική κοινότητα στην Αμερική με σχεδόν 46.000 Πολωνούς, μετά τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λος Άντζελες και τη Φιλαντέλφια.

Διόλου αμελητέοι όμως, δεν είναι και οι Έλληνες που μαζί με τα περίχωρα αγγίζουν τις 20.000 (υπάρχουν δύο ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες) και διατηρούν αρκετά ελληνικά μαγαζιά, όπως το «Café Ouzo» το οποίο βρίσκεται στην πιο κοσμική γειτονιά της πόλης, κοντά στο Riverwalk, που τις Παρασκευές και τα Σάββατα σφύζει από ζωή λόγω του υψηλού αριθμού φοιτητών που φιλοξενούν τα συνολικά 15 πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν έδρα στο Μιλγουόκι, με το Marquette και το University of Wisconsin/Milwaukee να ξεχωρίζουν.

Το βιοτικό επίπεδο της πόλης είναι αρκετά χαμηλό για τα αμερικανικά δεδομένα και το μέσο ετήσιο εισόδημα μίας οικογένειας, κυμαίνεται από 32 έως 37 χιλιάδες δολάρια. Για την ακρίβεια, το Μιλγουόκι είναι η δεύτερη πιο φτωχή πόλη, απ’ όσες έχουν πληθυσμό πάνω από μισό εκατομμύριο κατοίκους, περνώντας μόνο το Ντιτρόιτ. Γι’ αυτό και θεωρείται η μικρότερη αγορά του ΝΒΑ κι αν οι νέοι ιδιοκτήτες των Μπακς (Γουέσλι Έντενς και Μάρκ Λάσρι), δεν έρχονται σε συμφωνία σε συμφωνία με τον Δήμο και την Κομητεία για την ανέγερση ενός υπερσύγχρονου γηπέδου, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων και χωρητικότητας 17.500 θεατών (θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2018) δίπλα στο απαρχαιωμένο «BMO Harris Bradley», τότε τα «ελάφια» δύσκολα θα είχαν παραμείνει στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου. Just business baby…

Το τοπίο πάντως, με τα κανάλια να εισχωρούν στο εσωτερικό της πόλης και τη λίμνη Μίσιγκαν να δίνει μία άλλη ομορφιά, δεν είναι καθόλου άσχημο αλλά δεν είναι και καμία μαγεία, έστω κι αν ο Βασίλης Τσίγκας (που έκανε βόλτες νωρίς το πρωί για φωτογραφίες και πλάνα) ενθουσιάστηκε! Ειδικότερα το χειμώνα, που αν κάνεις τον ήρωα και το παίξεις εξευρενητής, θα γυρίσεις πίσω κατακόκκινος από το κρύο. Να φανταστείτε ότι η διαφορά από το Σικάγο είναι αισθητή γι’ αυτό και θεωρείται η 2η πιο κρύα πόλη της Αμερικής μετά τη Μινεάπολις και τον Ιανουάριο, η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι στους -5,4 βαθμούς Κελσίου. Γι’ αυτό και τους χειμερινούς μήνες, ο Δήμος λαμβάνει ειδική μέριμνα φιλοξενίας για τους περίπου 1500 άστεγους που ζουν όλο το χρόνο στα κεντρικά σοκάκια.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι όμως, που ανοίγει ο καιρός στην πόλη φιλοξενούνται πολλά μουσικά φεστιβάλ, ενώ πιένες γνωρίζει το Μουσείο Τέχνης, που λόγω της τοποθεσίας (στις όχθες της λίμνης) και της αρχιτεκτονικής (Σαντιάγκο Καλατράβα) είναι το πιο δημοφιλές μνημείο της πόλης. Αλλά τι να το κάνεις, οι θερινοί μήνες είναι για ήλιο και θάλασσα, οπότε οι περισσότεροι από τους Έλληνες της περιοχής, επιστρέφουν πίσω στην πατρίδα για διακοπές, όπως και ο Αντετοκούνμπο άλλωστε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!