Βαρουξάκης: «Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα»

Gazzetta team
Βαρουξάκης: «Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα»

bet365

Ο ισχυρός άνδρας του μπασκετικού Πανιωνίου, Ίωνας Βαρουξάκης, έδωσε συνέντευξη και μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν τους κυανέρυθρους . «Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα...»

O Ίωνας Βαρουξάκης, ο ισχυρός άνδρας του μπασκετικού Πανιωνίου, μίλησε στο panionianea για όλα τα θέματα που αφορούν το τμήμα μπάσκετ της ομάδας της Νέας Σμύρνης.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

-Κύριε Βαρουξάκη, ουσιαστικά, είστε ένας νέος άνθρωπος στον χώρο του αθλητισμού, αφού είναι μόλις η δεύτερη χρονιά που επενδύετε στο Ελληνικό μπάσκετ. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στο εγχείρημα αυτό;

«Μου ζητήθηκε να βοηθήσω μία ιδέα να παραμείνει ζωντανή, σε μία δύσκολη εποχή. Ανταποκρίθηκα με ανοιχτό πνεύμα και έτοιμος για όλα».

-Την περσινή χρονιά θητεύσατε στον Ιωνικό Νικαίας, σε ένα πρωτάθλημα που ο Πανιώνιος ανακηρύχθηκε πρωταθλητής και ανέβηκε στην Α2. Πως αποφασίσατε να έρθετε στον Πανιώνιο και ποιο είναι το «παρασκήνιο» της ενέργειας αυτής ώστε να εμπιστευθεί στα χεριά σας ο ιστορικός αυτός σύλλογος τις τύχες του τμήματος μπάσκετ;

«Η επιτυχής πορεία μας στον Ιωνικό, δεν πέρασε απαρατήρητη από την τότε διοικούσα επιτροπή του τμήματος μπάσκετ του Πανιωνίου, η οποία είχε βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο. Διότι ναι μεν ο Πανιώνιος προβιβάστικε στην Α2, αλλά δεν υπήρχαν τα απαραίτητα χρήματα να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της τρέχουσας τότε χρήσης στην Β' Εθνική. Πoλλώ δε μάλλον να γίνει και οικονομικός σχεδιασμός για την Α2 με στόχο την άνοδο!

Η αλήθεια είναι πως το μεγάλο budget δεν είναι το παν. Υπάρχουν και άλλες ομάδες με μεγάλους, ίσως και μεγαλύτερους προυπολογισμούς από εμάς. Αυτό που χρειάζεται είναι μία καλή μαγιά, μια μαγική συνεύρεση ανθρώπων, για να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτό που εκπροσωπούσα διοικητικά και οικονομικά, ήταν αυτό που κατά την κρίση των ανθρώπων που με πλησίασαν, η ομάδα χρειαζόταν. Αποδέχθηκα συνεπώς να αναλάβω τα ηνία και το οικονομικό βάρος της ομάδας και των ακαδημιών της, ως αναπόσπαστο μέρος της.

Από την πλευρά της, η απερχόμενη διοικούσα επιτροπή ανέλαβε, εκ μέρους του Πανιωνίου, την υποχρέωση να φροντίσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της παλιάς ΚΑΕ για να μπορέσει να συσταθεί νέα ΚΑΕ σε περίπτωση ανόδου στην Α1 κατηγορία, καθώς και την υποχρέωση συγκέντρωσης ενός ελάχιστου ποσού εσόδων και χορηγιών για την τρέχουσα σεζόν».


-Ο Πανιώνιος ΓΣΣ είναι μια από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Ποιοι είναι οι στόχοι σας και το όραμα σας για το μέλλον του Πανιωνίου στον χώρο του μπάσκετ;

«Σε μία περίοδο ανακατάταξης αξιών και οικονομικής κρίσης δημιουργούνται ευκαιρίες. Από της μεγάλες ομάδες, ο Πανιώνιος είναι ο πρώτος που πλήρωσε το τίμημα αυτής της δυσμενούς συγκυρίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναχτίσει το μέλλον του σε υγιείς βάσεις και έχει την ευκαιρία να είναι από τις πρώτες μεγάλες ομάδες που θα το πράξουν. Στην καινούργια πραγματικότητα που δημιουργείται γύρω μας, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου του αθλητισμού, δεν υπάρχουν πιά κρατικοί πόροι, και αλόγιστοι προϋπολογισμοί.

Ο καθένας θα πρέπει να επιβιώσει με την αξία του. Αυτό ισχύει και για τον Πανιώνιο. Επιτυχία θα είναι η αναδιοργάνωση της ομάδας σε υγιείς οικονομικές βάσεις για να μπορεί να αντέχει στον χρόνο και στον ανταγωνισμό χωρίς να εξαρτάται από έναν μοναδικό χορηγό η απόσυρση του οποίου (για οποιονδήποτε λόγο) μπορεί να οδηγήσει την ομάδα στην καταστροφή. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι ο Πανιώνιος πρέπει να παίζει στην μεγάλη κατηγορία και να έχει προοπτική, για να μπορέσει συσπειρώσει γύρω του της δυνάμεις αυτές που θα τον κρατήσουν στην πρώτη γραμμή».


-Πολλοί σας κακολογούν ότι δήθεν είσαστε περαστικός από τον Πανιώνιο, ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές που έγιναν με το καλημέρα στα τμήματα υποδομών του συλλόγου και έφεραν μια σχετική αναστάτωση. Ο Πανιώνιος βασίζεται στις ακαδημίες του οπότε θα θέλαμε να ξέρουμε τι ακριβώς σας οδήγησε στις αλλαγές αυτές και ποιο είναι το σχέδιο σας από εδώ και στο εξής;

«Η σχέση του Προέδρου του τμήματος μπάσκετ με τους λοιπούς συντελεστές της ομάδας, δηλαδή
τους παίκτες, τον προπονητή, τους απλούς φιλάθλους, τους οργανωμένους, τους εθελοντές και μη, και το στελεχιακό δυναμικό της, είναι διαλεκτική, και η διάρκεια της ορίζεται από την ίδια την σχέση αυτή. Τίποτα λοιπόν δεν είναι προκαθορισμένο. Αυτοί που καλλιέργησαν, καλλιεργούν ή πρόκειται να καλλιεργήσουν κλίμα αρνητικό είναι και υπεύθυνοι απέναντι στην ομάδα για τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους.

Οι αποφάσεις μας για τις ακαδημίες, πάρθηκαν με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της ομάδας και τίποτα άλλο. Συγκεκριμένα, δεν ήταν δυνατόν μια χούφτα ανθρώπων να κρατάει ομήρους τους νέους αθλητές μας και τους γονείς τους με εκβιαστικές απειλές του τύπου : είτε γίνεται το δικό μας, είτε το διαλύουμε και φεύγουμε αύριο το πρωί χωρίς προειδοποίηση γιατί χωρίς εμάς δεν μπορούν έτσι και αλλιώς να λειτουργήσουν οι ακαδημίες.

Η απάντηση μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή: ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αυτοί οι "Πανιώνιοι" - οι οποίοι είχαν φροντίσει αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουν σαν παρασυναγωγή δικό τους "brand" ,το λεγόμενο "PBA" - εγκατέλειψαν τα παιδιά μέσα σε μία νύχτα αφού προηγουμένως έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή να ανακατώσουν την σύνθεση των τμημάτων υποδομής για να δυσχεράνουν αφόρητα το έργο των καινούργιων προπονητών στους οποίους φυσικά ουδέποτε παρέδωσαν ως όφειλαν σαν επαγγελματίες του χώρου.
Υπολόγισαν λάθος όμως. Δεν αξιολόγησαν σωστά την δύναμη του ονόματος του Πανιωνίου που λειτούργησε ως φάρος και επέτρεψε την σχεδόν άμεση στελέχωση και αναδιοργάνωση των τμημάτων υποδομής, παρά τις προφανείς δυσκολίες.

Υπάρχουν ασφαλώς ακόμα σημεία στα οποία η οργάνωση των ακαδημιών χωράει βελτίωση και αυτό θα αποτελεί άλλωστε μία διαρκή προσπάθεια. Στα 400 και πλέον παιδιά και 800 γονείς, πάντα θα υπάρχουν κάποιες δυσαρέσκειες και δυσκολίες. Το σημαντικό είναι να γίνεται ειλικρινής προσπάθεια, και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε σύντομα τον στόχο της ποιοτικής και οργανωτικής βελτίωσης των ακαδημίων και την σύνδεσή τους με την ανδρική ομάδα. Θέλουμε να μπορούμε στο μέλλον να στελεχώνουμε την ανδρική ομάδα με παιδιά των ακαδημιών μας.

Για να επανέλθω στην ουσία του ερωτήματος σας, αυτοί που δυσαρεστήθηκαν με τις συνέπειες από της ίδιες τους τις αποφάσεις είναι ίσως και αυτοί που εύχονται να είμαστε περαστικοί με απώτερο στόχο να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς, και ενεργούν μέσω δημοσιευμάτων και διαρροών δήθεν δημοσιογραφικών πληροφοριών.

Πεποίθησή μου είναι πως δεν χρειάζεται να φεύγει ο ένας για να έρχεται ο άλλος. Υπάρχει ανάγκη και θέση για όλους στην ομάδα. Σε όσους αισθάνονται πως θέλουν το καλό της ομάδας και ότι μπορούν να προσφέρουν, η πόρτα είναι ανοιχτή. Άλλωστε κανείς δεν τους την έκλεισε. Ακόμα και αν από συναισθηματισμό μπροστά στην αλλαγή που έγινε στην οποία δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν, τα βρόντηξαν και απομακρύνθηκαν, εμείς οφείλουμε να δείξουμε κατανόηση, και να είμαστε έτοιμοι να τους δώσουμε χώρο όταν θα είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν και πάλι στην κοινή μας προσπάθεια ως ομάδα».


- Έχετε κάποια σχέση με τον Πανιώνιο και την Μικρά Ασία ή την Ν. Σμύρνη, κάτι που να σας ενώνει με τις ρίζες του συλλόγου και την τοπική κοινωνία;

«Ενδιαφέρουσα ερώτηση γιατί πράγματι η οικογένεια μου κατάγεται από την Μικρά Ασία. Την επόμενη της μικρασιατικής καταστροφής ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Νέα Σμύρνη όπου μεγάλωσε η γιαγιά μου, οι θείες μου και οι θείοι μου, που ήταν μία μεγάλη οικογένεια με οκτώ αδέλφια. Έχω ακούσει πολλές αφηγήσεις από μικρός για την ζωή στην Νέα Σμύρνη και το σπίτι στην οδό Αϊδινίου στο οποίο μάλιστα καθ’ όλη την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής φιλοξενήθηκε κρυφά στο πατάρι μία οικογένεια εβραίων. Ο δήμος Ν.Σμύρνης απέκτησε το πατρικό σπίτι στην οδό Αϊδινίου και έχει αξιοποιηθεί ως Δημοτική δανειστική βιβλιοθήκη που θα λειτουργήσει σύντομα. Θέλω πραγματικά να το δω από κοντά να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια. Καταλαβαίνετε λοιπόν τον πολύ ιδιαίτερο δεσμό που έχω με την Νέα Σμύρνη».

-Εμπιστευτήκατε τον Νίκο Οικονόμου για να χτίσει τον νέο Πανιώνιο, ποια η σχέση σας με τον προπονητή της ομάδας;

«Με τον Νίκο Οικονόμου είναι η δεύτερη χρονιά που συνεργάζομαι. Πιστεύω πως και ο ίδιος αντιλαμβάνεται την ευθύνη που έχει αναλάβει έναντι της ομάδας και προσπαθεί για το καλύτερο. Η μέχρι εδώ πορεία της ομάδας είναι παραπάνω από ικανοποιητική και δεν έχω λόγο ανησυχίας για το μέλλον».

-Δείχνετε άνθρωπος συγκεντρωτικός και φιλόδοξος. Θεωρείτε ότι η μέχρι τώρα συνεργασία σας με τον ερασιτέχνη Πανιώνιο είναι όπως την περιμένατε;

«Η συνεργασία με τους επίσημους εκπροσώπους του ερασιτέχνη είναι εξαιρετικές, και έχω αντιληφθεί το ειλικρινές ενδιαφέρον τους για το καλό της ομάδας. Ασφαλώς οι οικονομικές δυσκολίες του Συλλόγου περιορίζουν το πεδίο δράσης τους, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι λείπει το πραγματικό ενδιαφέρον από το έμψυχο δυναμικό του.»

-Η παλαιά ΚΑΕ Πανιώνιος κουβαλάει αμαρτίες του παρελθόντος. Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τα θέματα αυτά αν η ομάδα ανεβεί στην Α1, όπου θα είναι υποχρεωτική η δημιουργία νέας ΚΑΕ;

«Θα πρέπει να ιδρυθεί και να λειτουργήσει νέα ΚΑΕ κατόπιν της εκκαθάρισης της προηγούμενης ΚΑΕ, σύμφωνα με την υποχρέωση που ανέλαβε η απερχόμενη διοίκηση του τμήματος μπάσκετ».

- Ο Πανιώνιος έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με 15 νίκες σε 16 παιχνιδια, επίσημα και ανεπίσημα. Δώστε μας την πρόβλεψη σας για την φετινή χρονιά.

«Πιστεύω ότι αν είμαστε όλοι ενωμένοι θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Άλλωστε διαλέξαμε το σύνθημα “Πάμε Ψηλά” χωρίς προπέτεια και με αθλητικό πνεύμα.»

- Ο κόσμος του Πανιώνιου αγαπάει το μπάσκετ και φέτος βρίσκεται πάλι διπλά στην ομάδα. Πείτε μας κάτι για τους φιλάθλους του συλλόγου, τους Πάνθηρες και το απαιτητικό μπασκετικό κοινό της Ν.Σμύρνης.

«Έχω καταλάβει τους Πάνθηρες και το φίλαθλο κοινό της Νέας Σμύρνης. Θέλουν το καλό της ομάδας χωρίς μικρότητες και ιδιοτέλειες. Θέλουν να ξανα-ονειρευτούνε για την ομάδα τους. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα...».

-Μετά τον νικηφόρο αγώνα με τον Ηρακλή κυκλοφορεί μία φήμη που αφορά δικο σας επεισόδιο με τους παίκτες της ομάδας. Τι πραγματικά έχει συμβεί και ποιες οι σημερινές σας σχέσεις με τα μέλη και τους αθλητές της ομάδας;

«Οι παίκτες, ενθουσιάστηκαν, δικαιολογημένα, από την νίκη έναντι του Ηρακλή, μιας επίσης ιστορικής ομάδας που έχει δείξει εξαιρετικά σημάδια από την αρχή της χρονιάς. Ρόλος μας είναι να υπενθυμίζουμε στους παίκτες ότι έχουμε μαραθώνιο μπροστά μας. Ότι είναι ακόμα νωρίς για πανηγυρισμούς. Θα έρθει ώρα και για αυτούς. Στην ζωή όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλοι κρινόμαστε διαρκώς. Οι επαγγελματικές και ανθρώπινες σχέσεις θέλουν ευελιξία και εξυπνάδα από όλες τις πλευρές για να πετύχουν. Πιστεύω στην ομάδα και στους παίκτες μας. Τους προκαλώ και τους παροτρύνω να αποδείξουν και εκείνοι από την πλευρά τους από τι είναι φτιαγμένοι και μέχρι που μπορούν να φτάσουν για να μας εντυπωσιάσουν».

-Ο Πανιώνιος διαγραφεί μία πορεία πρωταθλητισμού. Πιστεύετε οτι γίνεται να τερματίσει αήττητος στο δύσκολο πρωτάθλημα της Α2;

«Στόχος μας δεν είναι να είμαστε αήττητοι αλλά να επιτύχουμε την άνοδο. Υπάρχουν πολύ καλές ομάδες και ισχυροί αντίπαλοι».

-Σύντομα μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Ποιο το μήνυμα σας για τους φίλους του συλλόγου;

«Εύχομαι οι μέρες των γιορτών να είναι μέρες χαράς και αγάπης για όλους του φιλους και οπαδούς μας αλλά και για τις οικογένειές τους. Το νέο έτος εύχομαι να φέρει δημιουργία και ευημερία σε όλους μας».

 

Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ - ELITE LEAGUE Τελευταία Νέα