26 σφαίρες «ανέστησαν» τη Μονακό

Βασίλης Βλαχόπουλος
26 σφαίρες «ανέστησαν» τη Μονακό

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει το προφίλ της Μονακό, σημερινής (29/11) αντιπάλου του Άρη στο BCL και φυσικά εστιάζει στον άνθρωπο που την έχτισε από την αρχή. Τον Ουκρανό μεγαλοτραπεζίτη, Σεργκέι Ντιαντέτσκο ο οποίος κάποτε βγήκε αλώβητος από απόπειρα δολοφονίας και τις 26 σφαίρες που γάζωσαν το αυτοκίνητό του!

Πίσω από το απέραντο γαλάζιο, την αμφιθεατρική αρχιτεκτονική και την απόλυτη χλιδή, το Μονακό κρύβει έναν ολοκληρωτικά δικό του κόσμο έχοντας υιοθετήσει διαφορετικά την έννοια της παγκοσμιοποίησης. Η εθνικότητα έχει μικρή σημασία γιατί το χρήμα επιβάλλει τους δικούς του κανόνες. Κι έτσι προέκυψε ο Σεργκέι Ντιαντέτσκο και η… μπασκετική Μονακό.

Στο μυαλό κάθε απλού ανθρώπου, το Πριγκιπάτο είναι ένας επίγειος παράδεισος. Για εκατοντάδες μεγαλοεπιχειρηματίες σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένας φορολογικός παράδεισος κι αυτό έχει σπουδαιότερη σημασία. Προσφέρει απίστευτα φορολογικά προνόμια, ονειρεμένη ζωή και κυρίως ασφάλεια. Καθόλου τυχαία, σήμερα ένας στους 37.000 κατοίκους του Μονακό είναι μεγαλοεπιχειρηματίας, γεγονός που εκτόξευσε και τις τιμές των ακινήτων, πέραν ασφαλώς της άνθισης στη δημιουργία διαμερισμάτων/ρετιρέ προς εξυπηρέτηση κάθε απίστευτης επιθυμίας αυτών που έχουν να διαθέσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί μιλούν για το... Ντουμπάι της Ευρώπης.

Η παροχή ασφάλειας ήταν ο βασικός λόγος της επιλογής του Μόντε Κάρλο από τον Σεργκέι Ντιαντέτσκο τον Μάρτιο του 2012. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της ομάδας μπάσκετ της Μονακό. Ο Ουκρανός επιχειρηματίας μετακόμισε στο Μονακό στα τέλη του Μάρτη του 2012. Και το έκανε για να σώσει τη δική του ζωή καθώς επίσης και της οικογένειάς του καθώς στις 19 Μαρτίου 2012 είδε τον… χάρο με τα μάτια του. Εκείνη την ημέρα (στο Κίεβο) το πολυτελές του αυτοκίνητο γαζώθηκε από 26 σφαίρες. Το μήνυμα ήταν σαφές και «αποκρυπτογραφήθηκε» άμεσα.

Για τη συγκεκριμένη απόπειρα δολοφονίας γράφτηκαν πολλά. Δόθηκαν πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, αφού στην Ουκρανία η κατάσταση ήταν και παραμένει τεταμένη σε όλα τα επίπεδα. Το βέβαιο είναι ότι ο Ντιαντέτσκο ενεπλάκη σε ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα της Ουκρανίας μετά την έναρξη της κρίσης (2008).

Υπήρξε ιδιοκτήτης της τράπεζας «Soyuz» και ιδρυτής της «Rodovid Bank». Πρόεδρος της τελευταίας ήταν ο Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ, Σεργκέι Μπούμπκα, με τον οποίον συνδέονται με στενή φιλία. Η «Rodovid Bank» χρεωκόπησε με αποτέλεσμα να επιβάλει η Κυβέρνηση την ανακεφαλαιοποίησή της, αντλώντας χρήματα από τις τσέπες των ουκρανών πολιτών και φυσικά είχε επικριθεί έντονα για τη συγκεκριμένη απόφασή της.

Στην Ουκρανία, τα τραπεζικά σκάνδαλα αποτελούν σύνηθες φαινόμενο (σ. σ. με τελευταίο την απώλεια των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε λάβει η Ουκρανία ως ενίσχυση από το ΔΝΤ) και αυτό της Rodovid Bank ουδέποτε εξιχνιάστηκε. Απλά η συγκεκριμένη τράπεζα αποβλήθηκε από το τραπεζικό σύστημα της χώρας – με απόφαση δικαστηρίου – πριν από μερικούς μήνες.

Προφανώς κι έπαιξε σημαντικό ρόλο η εξαφάνιση συγκεκριμένων μαρτύρων, όπως και ο τραγικός θάνατος που βρήκε ένας εξ’ αυτών. Σύμφωνα με το αστυνομικό πόρισμα, στην προσπάθειά του να επιδιορθώσει το κλιματιστικό του σπιτιού του, έχασε την ισορροπία του και από τον 7ο όροφο έπεσε στο κενό. Ένας άλλος, είχε πολύ σοβαρό ατύχημα στο μπάνιο του σπιτιού του καθώς γλίστρησε.

Ο Σεργκέι Ντιαντέτσκο είδε το αυτοκίνητό του να γίνεται σουρωτήρι κι έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ουκρανία και εγκαταστάθηκε στο Μονακό.

Ως γνωστόν, οτιδήποτε συμβαίνει εκεί απαιτεί τη σφραγίδα του παλατιού. Και ο Ουκρανός μεγαλοτραπεζίτης – σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο – δεν δυσκολεύτηκε να την εξασφαλίσει και εντάχθηκε στους εκατοντάδες επιχειρηματίες που πήγαν στο Πριγκιπάτο για μόνιμη εγκατάσταση.

Ουδέποτε επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι η χρηματοδότηση της ομάδας μπάσκετ της Μονακό ήταν στις προϋποθέσεις παροχής προνομίων στον ίδιο και στην οικογένειά του. Σαφέστατα όμως, η επιλογή του Πριγκιπάτου δεν έγινε τυχαία. Ο βασικότερος λόγος ήταν η ασφάλεια. Ο ίδιος βέβαια πάντα κυκλοφορεί με συνοδεία (τουλάχιστον) τεσσάρων σωματοφυλάκων.

Πέρα όμως από την άριστη γνώση του τραπεζικού συστήματος, το μπάσκετ ανέκαθεν αποτελούσε τον μεγάλο του έρωτα. Υπήρξε βασικός χορηγός της Ντόνετσκ. Επισήμως, ανέλαβε την ομάδα μπάσκετ του Μονακό το 2013 και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα φρόντισε να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες.

Σύμφωνα με παλιότερους συνεργάτες του, πρόκειται για έναν ιδιόρρυθμο, πεισματάρη και αυταρχικό χαρακτήρα. Πριν αποκτήσει τη Μονακό, είχε συναντηθεί με τον πρίγκηπα Αλμπέρτο. Ο άνθρωπος που φέρεται να μεσολάβησε για την εμπλοκή του Ουκρανού επιχειρηματία είναι ο Βέλγος Ουίλ Ντε Μπρούιν. Παρά τις ριζοσπαστικές αλλαγές που ακολούθησαν, ο Ντε Μπρούιν διατήρησε θέση και προνόμια. Έχοντας την ταυτόχρονη ευθύνη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του Ντιαντέτσκο.

Ο Ουκρανός άλλαξε τα πάντα στη Μονακό και μέσα σε τρία χρόνια την οδήγησε σε ισάριθμες ανόδους. Πέρυσι, κατέκτησε το Κύπελλο Γαλλίας και φέτος η ομάδα του πραγματοποιεί πορεία Πρωταθλητισμού διαθέτοντας το δεύτερο μεγαλύτερο μπάτζετ της LNB πίσω από τη Βιλερμπάν. Όλες οι αποφάσεις ανήκουν στον Ντιαντέτσκο υπό την έννοια ότι δεν είναι απλά ο χρηματοδότης, αλλά ασχολείται και με την καθημερινότητα της ομάδας.

Σύμφωνα εξάλλου με τον γαλλικό Τύπο, ο λόγος της (περσινής) απομάκρυνσης του Σάβο Βούτσεβιτς, ήταν η διαφωνία για το επίπεδο ετοιμότητας του Αμερικανού Μάρκο Κίλινγκσουορθ. Ο Μαυροβούνιος προπονητής επέμενε ότι δεν ήταν έτοιμος να πατήσει στο παρκέ, αποδείχθηκε όμως ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με τους κανόνες του ιδιοκτήτη της ομάδας κι έτσι αντικαταστάθηκε από τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς. Ο τελευταίος είναι ο τρίτος προπονητής μέσα σε διάστημα περίπου 16 μηνών!

Ο Ντιαντέτσκο γνώριζε τον συγκεκριμένο προπονητή από την παρουσία του στο ουκρανικό Πρωτάθλημα. Γενικότερα επέλεξε ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε στο παρελθόν. Όπως για παράδειγμα ο Ολεκσίι Γιεφίμοφ ο οποίος εργάστηκε στην Ντόνετσκ και σήμερα κατέχει τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή.

Παρότι το Μονακό φημίζεται για το επίπεδο ασφάλειάς του, τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Σεργκέι Ντιατσέτσκο έπεσε θύμα ληστείας. Σύμφωνα με το αστυνομικό Δελτίο, από το πολυτελέστατο διαμέρισμα του στο κέντρο του Μονακό κλάπηκαν κοσμήματα συνολικού βάρους 250 κιλών και αξίας άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ!

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα