Η στενή σχέση του Άρη με το τρίποντο

Η στενή σχέση του Άρη με το τρίποντο

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η στενή σχέση του Άρη με το τρίποντο

bet365

Η επένδυση έξω από τη γραμμή των 6,75 είναι από τις… επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ υπό την έννοια ότι ένας σημαντικός αριθμός ομάδων συνηθίζει να επιχειρεί τουλάχιστον 20 προσπάθειες σε κάθε αγώνα. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και ο Άρης.

Έπειτα από δεκατέσσερις αγώνες σε Basketleague και Champions League, οι «κίτρινοι» έχουν νιώσει στο πετσί τους την… ευχή και την κατάρα του τριπόντου. Αντιλήφθηκαν ότι η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες έπειτα από τις 3/33 προσπάθειες που είχαν στην ήττα από το Ρέθυμνο ή από τις 7/30 που επίσης είχαν στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Συνολικά, εννιά φορές τελείωσαν τον αγώνα με 20 ή και περισσότερα σουτ τριών πόντων.

Υπήρξαν περιπτώσεις όπου η υπερβολική χρήση τριπόντου απλοποίησε τα πράγματα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το χθεσινό στη Λευκάδα όπου ο Άρης σούταρε 35 φορές έξω από τα 6,75 και τελείωσε τον αγώνα με ποσοστό ευστοχίας 42,8%. Το σπουδαιότερο ήταν βέβαια ότι για 18 αγωνιστικά λεπτά σούταρε με ποσοστό άνω του 60%.

Τα 35 τρίποντα που επιχείρησε η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη απέναντι στη Δόξα Λευκάδας, στοιχειοθετούν ρεκόρ (τουλάχιστον) για τη φετινή σεζόν. Μάλιστα, ήταν η 4η φορά τη φετινή σεζόν όπου ο Άρης… δοκίμασε την τύχη του 30 ή και περισσότερες φορές έξω από τη γραμμή του τριπόντου.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι ότι, όσες φορές οι «κίτρινοι» σουτάρουν με ποσοστό 40% ή και περισσότερο, δεν αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εξασφάλιση των νικών. Για την ακρίβεια, είχαν 7/14 τρίποντα (50%) κόντρα στον Προμηθέα Πατρών όπου επικράτησαν με 79-89, ενώ στο επιβλητικό πέρασμα (53-85) από την έδρα της Ναχαρίγια είχαν 13/30 (43,3%). Κόντρα στην Μπάκεν βασίστηκαν στο ποσοστό του 42% (8/19).

Βέβαια, ο αριθμός των τριπόντων που θα επιχειρήσει μια ομάδα εξαρτάται και από την αμυντική φιλοσοφία του αντιπάλου. Μετά τη νίκη επί της Δόξας Λευκάδας, ο Δημήτρης Πρίφτης στάθηκε στον τρόπο άμυνας του αντιπάλου τονίζοντας ότι «ο τρόπος που αμύνεται ουσιαστικά σε προκαλεί να σουτάρεις τρίποντο γιατί κλείνει στη ρακέτα». Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει στην ήττα από το Ρέθυμνο. Εκεί, τα σουτ ήταν… πιο ελεύθερα, αλλά δεν βρήκαν στόχο.

Μια ματιά στη στατιστική αποδεικνύει επίσης ότι η ευστοχία του Άρη στα τρίποντα εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από την… ακρίβεια του Μάικ Τζένκινς. Ειδικότερα, στους τέσσερις αγώνες όπου ο Άρης σούταρε με ποσοστό ευστοχίας τουλάχιστον 40%, ο Αμερικανός είχε 15/30 προσπάθειες, δηλαδή 50% ευστοχία.

 

Τελευταία Νέα