Η νύχτα των ευχαριστιών

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Η νύχτα των ευχαριστιών
Ο Νίκος Παπαδογιάννης αποστρέφει το βλέμμα από την απογοητευτική εμφάνιση του Ολυμπιακού απέναντι στη Μακάμπι.

Με το πρώτο τζάμπολ του αγώνα στο Φάληρο, οι 5 Αερικανοί που φορούσαν τη φανέλα της Μακαμπι μπήκαν σε ρυθμούς «Thanksgiving». Ο οικοδεσπότης της βραδιάς Ολυμπιακός τους έστρωσε κόκκινο χαλί για να αισθανθούν άνετα, σαν να ήθελε να τους ευχαριστήσει για την επίσκεψη.

Ο χωριάτης, βέβαια, πήρε θάρρος και ανέβηκε στο κρεβάτι. Όταν ο σπιτονοικοκύρης κατάλαβε τον κίνδυνο και αποφάσισε να ξαποστείλει τον μουσαφίρη, βρήκε τα νύχια του ακονισμένα και το βλέμμα του αγριεμένο.

Ηταν πια πολύ αργά. Εάν υπάρχει ένας αντίπαλος στον οποίο απαγορεύεται να δώσεις δικαιώματα, αυτός είναι η Μακάμπι. Όταν της βάλεις φρένο και χειροπέδες, την κάνεις αγνώριστη.

Ακόμα πότε ήταν που την οικτίραμε για την απόδοσή της στο ΟΑΚΑ καιλέγαμε ότι είναι η χειρότερη όλων των εποχών; Χθες ο Ολυμπιακός ήταν χειρότερος και από τον χειρότερο εφιάλτη του.

Τα 38 δευτερόλεπτα που έριξαν τον Ολυμπιακό στο χαντάκι ήταν τα πρώτα του β’ ημιχρόνου, όταν η Μακάμπι πέτυχε δύο καρφώματα (Ουίμς, Ραντ) με αφετηρία το 37-44, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν σαν ματιασμένοι και έχαναν τα λέι-απ. Έπεφτε το “thanks” σύννεφο από τα Αμερικανάκια της Μακάμπι!

«Είπαμε να παλέψουμε για κάθε μπάλα και κάνουμε το αντίθετο», ορυόταν ο Σφαιρόπουλος στο τάιμ-άουτ που ζήτησε χωρίς χρονοτριβή. Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε 3:50 για να πετύχει τους πρώτους του πόντους μετά την ανάπαυλα.

Η διαφορά που ολοένα αυξανόταν έκανε τους παίκτες του βιαστικούς, ανυπόμονους και απερίσκεπτους. Το μόνο (μη) σχέδιο ήταν το (μη) τρίποντο: 3 στα 25 στο τέλος της γ’ περιόδου. Λες και σούταραν με δεμένα μάτια και δεμένα χέρια!

Στο 49-65 του 30ου λεπτού δεν ξέρω αν σοκάρει περισσότερο το απελπιστικό 49 του Ολυμπιακού ή το πλούσιο 65 της «χειρότερης Μακάμπι όλων των εποχών».

Οι «κόκκινοι» γέμισαν το παρκέ του ΣΕΦ με τούβλα (6/33 τρ.), αλλά θα είναι στρεβλό και άδικο για τη Μακάμπι να αποδώσουμε το ναυάγιό του σε σύμπτωση και συγκυριακή αστοχία. Η αθλητική και γρήγορη Μακάμπι θωράκισε το ζωγραφιστό της με αιχμή την άμυνα του Ραντ πάνω στον Πρίντεζη, έκοψε τη δημιουργία του Σπανούλη με τα πλοκάμια και τα γρήγορα πόδια του σπουδαίου Ουίμς, οπότε είχε να φοβηθεί μόνο το τρίποντο.

«Ούτε εμείς δεν περιμέναμε ότι μπορούμε να παίξουμε τέτοια άμυνα», χαμογέλασε μετά το ματς ο Ντι Τζέι Σίλι στην κάμερα της Euroleague.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε πού να «ακουμπήσει» τη μπάλα ούτε βρήκε έναν σουτέρ ικανό να τραβήξει το κάρο από την παχιά λάσπη. Όσο το «5» παραμένει κραυγαλέο πρόβλημα, το μακρυνό σουτ παραμένει βαρόμετρο σε βαθμό βασανιστικό.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που η αναλογία διπόντων-τριπόντων ήταν σχεδόν φίφτυ-φίφτυ; Για προσπάθειες μιλάμε, όχι για καλάθια…

Ο Ολυμπιακός επιχείρησε την ανατροπή με απονενοημένα διαβήματα (σέντερ τον Παπαπέτρου…), αλλά συμμάζεψε μόνο τη διαφορά της ήττας του, στο ευπρόσωπο -7.

Δεν μπορώ να προβλέψω αν αυτό θα χρησιμεύσει σε κάτι όταν γίνει η σούμα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Άλλο να κυνηγάς μία νίκη με 8 πόντους στο Τελ Αβίβ, άλλο να χρειάζεσαι διπλό με 20άρα.

Οι απρόσμενες ήττες είναι φυσικά μέσα στο πρόγραμμα και ουδεμία ομάδα έχει ανοσία σε αυτές. Το έμαθαν με οδυνηρό τρόπο όχι μόνο οι πληβείοι, αλλά και τα μεγαθήρια της διοργάνωσης. Τα διπλά του Ολυμπιακού στη Βασκόνια και στο ΟΑΚΑ ισοσκελίζουν τις ήττες από Γαλατασαράι, Μακάμπι. Διαβάζεται φυσικά και ανάποδα η εξίσωση!

Η επόμενη αγωνιστική βρίσκει τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με τη Νταρουσάφακα, στην ίδια Πόλη όπου πληγώθηκε πριν από 15 ημέρες από τη Γαλατά.

Αγώνες όπως αυτός μπορεί να ξεχωρίσουν τους αμνούς από τα ερίφια, όταν γίνει η τελική μοιρασιά των θέσεων 4-10 (εάν υποθέσουμε ότι η ΤΣΣΚΑ, η Ρεάλ και η Φενέρ έχουν καπαρωμένες τις τρεις πρώτες).

Η ομάδα του Μπλατ έκανε την υπέρβασή της απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Ελπίζω ότι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα τη βρουν Νταρουσάφακα τραυματισμένη από πράσινο βέλος, μπας και ολοκληρωθεί με ελληνικά χαμόγελα η κρίσιμη εβδομάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.