Πασκουάλ: «Ο Παναθηναϊκός είναι το βήμα παραπάνω για εμένα»

Πασκουάλ: «Ο Παναθηναϊκός είναι το βήμα παραπάνω για εμένα»

Gazzetta team
Πασκουάλ: «Ο Παναθηναϊκός είναι το βήμα παραπάνω για εμένα»
Ο Τσάβι Πασκουάλ μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Euroleague για την μέχρι τώρα εμπειρία του στον πάγκο του Παναθηναϊκού και τόνισε πως το «τριφύλλι» τον εξελίσσει όχι μόνο σαν προπονητή, αλλά και σαν άνθρωπο.

Απόλυτα προσαρμοσμένος στα ελληνικά δεδομένα, αλλά και στην Αθήνα, μοιάζει να είναι ο 44χρονος τεχνικός των «πρασίνων», όπως υποστήριξε στο blog του στην Euroleague.

Ο Τσάβι Πασκουάλ προχώρησε σε ένα κείμενο-εξομολόγηση σχετικά με τις μέρες που μετρά στον Παναθηναϊκό, επισήμανε τις διαφορές ανάμεσα στα ισπανικά κι ελληνικά ντέρμπι και πως αυτός τα έζησε, ενώ τόνισε πως το «τριφύλλι» είναι το παραπάνω βήμα στην καριέρα του, γιατί είναι μια μεγάλη πρόκληση η αποστολή που έχει να φέρει εις πέρας.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Τσάβι Πασκουάλ στο blog της Euroleague

«Όπως πιθανόν γνωρίζετε, ήρθα στον Παναθηναϊκό πριν λίγο καιρό, μετά από οχτώ σεζόν στην Μπαρτσελόνα. Πρέπει να πω πως κάθε μεγάλος σύλλογος έχει τη δική του ταυτότητα και αυτός είναι ο λόγος που τους κάνει μοναδικούς. Κάθε ομάδα έχει τον δικό της τρόπο που διευθετεί τα πράγματα, αλλά αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς κατευθείαν στον Παναθηναϊκό είναι πως έχει νοοτροπία νικητή, καθώς έχει κατακτήσει πολλά τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων έξι Euroleague. Αυτό που θέλουμε όλοι είναι να επιστρέψει ξανά ο Παναθηναϊκός εκεί που ανήκει το συντομότερο δυνατόν, κι αυτό σημαίνει στο επίπεδο που ήταν πριν από 5-6 χρόνια.

Η Μπαρτσελόνα και ο Παναθηναϊκός μοιάζουν σε πολλά. Η μεγαλύτερη ομοιότητα είναι η νοοτροπία νικητή που έχουν, που υπάρχει στο DNA και των δύο συλλόγων. Δεν ικανοποιούνται με τίποτα λιγότερο από τη νίκη. Η μεγαλύτερη διαφορά που έχω επισημάνει είναι πως ο Παναθηναϊκός είναι μια καθαρά μπασκετική ομάδα, ενώ η Μπαρτσελόνα ένα πολύ-αθλητικό σωματείο, στο οποίο το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό που υπάρχει. Στον Παναθηναϊκο υπάρχουν διαφορετικοί ιδιοκτήτες σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και άλλα σπορ. Με την πρώτη ματιά, το ελληνικό πρωτάθλημα φαίνεται πιο αδύναμο στους απ' έξω, από την ACB, αλλά από την άλλη, το επίπεδο φυσικής κατάστασης, το επίπεδο επαφής και η επιθετικότητα είναι υψηλότερα από το ισπανικό πρωτάθλημα.

Η νέα μορφή της Euroleague έχει αλλάξει τα πράγματα για εμάς τους προπονητές, μιας και η preseason είχε πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα για εμάς. Υπάρχει λιγότερος χρόνος να προετοιμαστείς πλέον για τα παιχνίδια, οπότε, η βάση που θέτεις στην preseason είναι πολύ σημαντική για το μέλλον. Δεν είχα, ωστόσο, την ευκαιρία να το κάνω εγώ αυτό, μιας και ήρθα τον Οκτώβριο εδώ, οπότε έπρεπε να πάω τα πράγματα λίγο πιο αργά από ότι συνήθως. Δεν υπάρχουν πολλές εβδομάδες που να έχεις στη διάθεσή σου τρεις μέρτες για να προετοιμαστείς για έναν αγώνα. Κάποιες φορές έχει μόλις λιγότερο από 24 ώρες, λόγω ταξιδιών. Επομένως, για να είσαι καλά προετοιμασμένος για ένα ματς, παίζει μεγάλο ρόλο και τι έχεις κάνει στην preseason.

Οι αντιπαλότητες είναι επίσης διαφορετικές και μοναδικές εδώ. Φυσικά, η Αθήνα με τον Πειραιά εδώ είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά. Η Μαδρίτη με την Βαρκελώνη είναι πάνω από 600 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό είναι που κάνει κι αυτή την αντπαλότητα εδώ ακόμα πιο παθιασμένη. Θα έλεγα πως η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό είναι πιο έντονη, ανεξάρτητα για το τι παιχνίδι πρόκειται. Δεν είναι ανάγκη να πάνε οι ομάδες σε playoff. Όλες οι αναμετρήσεις τους είναι πολύ έντονες! Όλη η πόλη έχει το βλέμμα της στραμμένο στον αγώνα, πριν και μετά από αυτόν. Την ίδια στιγμή, η Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ δεν το έχουν αυτό, εκτός κι αν οι δύο ομάδες φτάσουν να διεκδικούν τον τίτλο. Αν δεν δεις ένα clasico στην Ισπανία, ξέρεις πως κάποια στιγμή θα δεις ένα μεγαλύτερο παιχνίδι ανάμεσα σε αυτούς τους δύο στην πορεία.

Επίσης, αυτή είναι η πρώτη φορά για εμένα που φεύγω εκτός Ισπανίας, το οποίο αποτελεί φυσικά μια πρόκληση. Είμαι στην Αθήνα εδώ κι ένα μήνα, αλλά νιώθω σαν να είμαι μισό χρόνο! Έχω προσαρμοστεί πλήρως κι είναι δύσκολο να σκεφτώ το παρελθόν. Όταν όλα έχουν να κάνουν με το μπάσκετ και την προπονητική, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, πέρα από τη γλώσσα. Η δουλειά που έχεις να κάνεις είναι η ίδια. Να προπονείς την ομάδα, να την προετοιμάζεις καλά για τα παιχνίδια και να προσπαθείς να νικάς. Φυσικά, είναι μια διαφορετική πόλη. Πρέπει να μιλήσεις αγγλικά για να επικοινωνήσεις με όλους. Πρέπει να πω πως όλοι στον σύλλογο, η διοίκηση, οι παίκτες, το επιτελείο και φυσικά οι οπαδοί, με υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες, κι αυτό με έκανε να νιώσω πιο άνετα εδώ, από την ημέρα που έφτασα. Το να με αποδεχτούν με τον τρόπο που το έκαναν, έκανε την προσαρμογή μου πιο εύκολη εδώ.

Έφτασα σε ένα νέο μέρος, κι όπως ακριβώς κάνουν και οι παίκτες όταν φτάνουν σε μια νέα ομάδα, έπρεπε κι εγώ να προσαρμοστώ στα δεδομένα που υπήρχαν. Στη δική μου περίπτωση, έπρεπε να προσαρμοστώ στο υλικό που είχα, να φτιάξω τη χημεία της ομάδας και να παίξουμε το καλύτερο μπάσκετ που μπορούμε. Κάπως έτσι ήταν και στην Μπαρτσελόνα. Ποτέ δεν έχεις ακριβώς τους παίκτες που θέλεις, αλλά με αυτούς που έχεις, με αυτούς πρέπει να βρεις τον τρόπο να δουλέψεις. Το ίδιο είναι και τώρα. Πρέπει να βγάλω τον καλύτερο εαυτό των παικτών που έχω στο ρόστερ, το οποίο δεν είναι κάτι καινούριο για μένα. Σαν νέος προπονητής της ομάδας, είναι στο DNA μου να παίρνω το καλύτερο από τους παίκτες και τις ικανότητες που έχουν.

Τέλος, είναι πολύ ωραία εμπειρία που βρίσκομαι εδώ. Χωρίς καμία αμφιβολία, το να δουλεύω για τον Παναθηναϊκό είναι ένα παραπάνω βήμα για εμένα σαν προπονητής, αλλά και σαν άνθρωπος, σε πολλά επίπεδα. Είναι μια σημαντική, ενδιαφέρουσα εμπειρία, που θα με βοηθήσει να βελτιωθώ με πολλούς τρόπους».