Σφαιρόπουλος + Σπανούλης: Η συνεργασία που... «σκοτώνει»!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Σφαιρόπουλος + Σπανούλης: Η συνεργασία που... «σκοτώνει»!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας συνοψίζει τα τεκταινόμενα της 7ης αγωνιστικής στην Basket League και μαζί με τα πεπραγμένα των «Ευρωπαίων» μας στην εβδομάδα που πέρασε, καταλήγει στα πρώτα συμπεράσματα μετά την ολοκλήρωση του 1/4 της κανονικής περιόδου!

Το «αγωνιστικό» 6ήμερο που ολοκληρώθηκε με την 7η σερί νίκη (80-64) του Ολυμπιακού (7-0) στο πρωτάθλημα, βρήκε τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την ολική επαναφορά και να εδραιώνουν ακόμη περισσότερο (ψυχολογικά αλλά και βαθμολογικά) την κυριαρχία τους απέναντι στον «αιώνιο αντίπαλό» τους και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι είναι εξαιρετικός στην διαχείρηση κρίσεων. Η δική του απόφαση να δημοσιοποιήσει την 48ωρη «άδεια» που έδωσε στον Έρικ Γκριν (για λόγους μη συμμόρφωσης στο κλίμα της ομάδας) φαίνεται ότι δεν παραδειγμάτισε μόνο τον Αμερικανό γκαρντ, αλλά προκάλεσε ένα μικρό σοκ σε όλη την ομάδα, που εν συνεχεία, όμως, αντέδρασε ιδανικά σε μία 4άδα αγώνων!

Από τις 13 έως τις 21 Νοεμβρίου, οι πρωταθλητές νίκησαν κατά σειρά τον Απόλλωνα Πάτρας και την Μπαρτσελόνα στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» αλλά και τον Παναθηναϊκό και το Λαύριο εκτός έδρας, δεχόμενοι κατά μέσο όρο 62 πόντους ανά παιχνίδι. Ο Θεσσαλονικιός προπονητής τους, δε, συμπλήρωσε 14 «αιώνια» ντέρμπι στον «ερυθρόλευκο» πάγκο με ρεκόρ 11-3 και από τον Οκτώβριο του 2014, που ανέλαβε την ομάδα, μετράει 5 νίκες σε 6 αγώνες στο άλλοτε «απόρθητο» κάστρο για τους Πειραιώτες και ισάριθμες σερί νίκες συνολικά, επί του «τριφυλλιού». Αν στην εξίσωση προσθέσετε τον Σπανούλη της... νέας εποχής (παρά τα 34 χρόνια του), που με το που στρίβει πλέον στην Σπύρου Λούη... αφηνιάζει (στα τρία τελευταία ματς στο ΟΑΚΑ, έχει μ.ο. 19,3π. & 5,6ασ. με 52,1% στα τριπ.), τότε αντιλαμβάνεστε σε τι τροχιά δείχνει να έχει μπει ο Ολυμπιακός...

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ/«Νίκος Γκάλης», η AEK (7-0) χρειάστηκε χρόνο για να αφήσει πίσω της τον εκτροχιασμό της Γερμανίας και την ήττα από την Λούντβιγκσμπουργκ και αντιμετώπισε δυσκολίες από τον Προμηθέα, που ήταν σταθερά μπροστά στο σκορ για 22 λεπτά. Όμως, χάρη στην συνεχιζόμενη αμυντική της συνέπεια (1η με μ.ο. 60,3π.), δέχτηκε μόλις 15 πόντους από το 23' μέχρι το τέλος και «τρέχοντας» ένα σερί 14-0, διατήρησε το αήττητό της (76-60) και ισοφάρισε καλύτερό της ξεκίνημα (7/7) που κατέγραψε στο περυσινό πρωτάθλημα. Η εφετινή «Ένωση» (Βασιλειάδης 19π., 5ρ. με 4/5 τριπ.) βέβαια, διαφέρει αρκετά από την περυσινή, που τέτοια εποχή είχε στον πάγκο τον Ντράγκαν Σάκοτα και ο Γιούρι Ζντοβτς γνωρίζει ότι η πιστοποίηση της πολυπόθητης βελτίωσης, περνάει μέσα από την εικόνα που θα παρουσιάσουν οι παίκτες του στο σαββατιάτικο (26/11, 19.00) ντέρμπι κορυφής με τον Ολυμπιακό, στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας».

Από την ημέρα που ο Τσάβι Πασκουάλ, πρωτοκάθισε στον πάγκο του «τριφυλλιού» η αμυντική βελτίωση της ομάδας του είναι αξιοσημείωτη. Υπό τις οδηγίες του Καταλανού τεχνικού, οι «πράσινοι» δεν έχουν δεχθεί ακόμη περισσότερους από 65 πόντους στην Basket League και στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια έχουν μ.ο. παθητικού 55,5 (επί Πεδουλάκη και Βόβορα δεχόνταν κατά μ.ο. 66,3π.)! Στο «Nick Galis Hall», ο Παναθηναϊκός Superfoods (6-1) έκανε το καλύτερο εφετινό αμυντικό παιχνίδι μακριά από την έδρα του και κάλυψε έτσι την κακή επιθετική του βραδιά (12/36 διπ.) αλλά και την φυσιολογική κόπωση του Νικ Καλάθη (6π., 5ρ. & 9ασ. με 2/8 σουτ), που αν και άκεφος, αναγκαστικά έπαιξε σχεδόν 32 λεπτά!

Κατ' αυτό τον τρόπο, ο «εξάστερος» έκλεισε με νίκη (71-59), σε μία καυτή έδρα, την έως τώρα πιο δύσκολη «διαβολοβδομάδα» της σεζόν, παίζοντας πολύ χειρότερα από τα δύο προηγούμενα παιχνίδια με Ρεάλ και Ολυμπιακό, στα οποία έχασε στις λεπτομέρειες, έχοντας όμως πολύ καλύτερη απόδοση. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας, δείχνουν να «κερδίζουν» ολοένα και περισσότερα πράγματα από τον Σίνγκλετον (16π., 8ρ., 2ασ. & 4κλ.) που αναδείχτηκε MVP της αγωνιστικής και τον Ρίβερς (13π. & 4ρ. με 3/5 τριπ.), οι Μπουρούσης (12π., 13ρ. & 3ασ.) και Παππάς (10π., 2ασ.) πάλεψαν, παίζοντας περισσότερο από ποτέ φέτος (25' και 26' αντίστοιχα)! Η επιστροφή του Μάϊκ Τζέϊμς δεν αργεί και για την ώρα προέχει η επιστροφή στις νίκες, την Παρασκευή (25/11, 21.45 στο ΟΑΚΑ/«Νίκος Γκάλης» με την επικίνδυνη Νταρουσάφακα.

Το εφετινό χαμηλό βαρομετρικό του ΠΑΟΚ (4-3) συνεχίστηκε και στα Τρίκαλα, όπου ο «δικέφαλος του Βορρά» έκανε ίσως την χειρότερη εφετινή του εμφάνιση στην Basket League, έχασε (73-84) με κατεβασμένα τα χέρια και γνώρισε την 4η σερί ήττα του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πέρα από την πρωτοφανή ολιγωρία της ομάδας του στα ριμπάουντ (-13), ο Σούλης Μαρκόπουλος είδε τους παίκτες του να σουτάρουν ακατάπαυστα από τα 6,75 (6/29 τριπ. ήτοι 20,7%) και τους πέντε Έλληνες να βρίσκονται σε πολύ κακή βραδιά με συνολικά 23 πόντους και 9/22 σουτ!

Η τελευταία φορά που το Ρέθυμνο (4-3) νίκησε μακριά από την Κρήτη χρονολογείται από την πρεμιέρα της Basket League στη Ρόδο, μία νίκη που πάντως, κρατάει τους Κρητικούς μέσα στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας. Έκτοτε, οι τρεις εξορμήσεις της ομάδας του Τόνι Κωνσταντινίδη (Φιτζπάτρικ 18π., 17ρ., 3ασ. & 2κοψ.) έχουν στεφθεί με πλήρη αποτυχία και η 2η εφετινή ήττα (62-73) από την Κύμη, δεν μπορούσε να αποφευχθεί με 56,2% στις βολές (9/16) και συνολικά 37,1% στα σουτ εντός πεδιάς (23/62), αντικατοπτρίζει πλήρως την τεράστια απόσταση που χωρίζει, ποιοτικά, τις τρεις πρώτες ομάδες από τις 11 υπόλοιπες του πρωταθλήματος.

Για να εκτιμήσει με ακριβή νούμερα πόσο αρνητικό είναι το εφετινό ξεκίνημα του Άρη (3-4), αρκούν λίγοι μόνο παράμετροι. Πρώτον, πέρυσι τέτοια μέρα, οι «κιτρινόμαυροι» βρίσκονταν στο 5-2, έχοντας χάσει δύσκολα στην έδρα τους από τον Παναθηναϊκό και «σκοντάψει» στην Αμαλιάδα με τον Κόροιβο. Με την παρέλευση της 10ης αγωνιστικής, μάλιστα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης μετρούσε 8 νίκες και 2 ήττες, έχοντας περάσει νικηφόρα και μέσα από το ΟΑΚΑ! Φέτος, σε 7 αγωνιστικές, ο «πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ» του ελληνικού μπάσκετ έχει προλάβει να υποστεί 4 ήττες (στις οποίες δεν έχει ξεπεράσει τους 63 πόντους), αντιμετωπίζει σοβαρότατη επιθετική αδυναμία (6η χειρότερη επίθεση με μ.ο. 72,4π.), ενώ σουτάρει με το αποκαρδιωτικό 24,5% στα τρίποντα!

Κόντρα στον Παναθηναϊκό, για μία ακόμη φορά φέτος, όμως, διεφάνη το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι «κιτρινόμαυροι» (Κάμινγκς 17π., 8ρ. & 4ασ.)) και το οποίο έχει να κάνει με τα λάθη στον τρόπο με τον οποίο «χτίστηκε» η ομάδα και την κακή «χημεία» των παικτών που απαρτίζουν το ρόστερ... Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τραυματισμοί των Σανικίτζε και Καββαδά και οι αναγκαστικές προσθήκες που έγιναν (Ντραγκίσεβιτς και Γιάνκοβιτς) δεν επιδείνωσαν το πρόβλημα. Δυστυχώς, ο υψηλότερος πήχης που έχει μπει φέτος στο κομμάτι των αγωνιστικών στόχων και οι αυξημένες υποχρεώσεις στο Basketball Champions League, δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της συνειδητοποίησης της πραγματικότητας και από την διοίκηση, έστω κι αν η πεντακάθαρη ήττα (59-71) από τους «πράσινους» που σούταραν με 33,3% στα δίποντα, ήταν ένα ισχυρό σοκ! Γι' αυτό και οι δηλώσεις κατά κύριο λόγο του Νίκου Λάσκαρη για... μπασκετική παράγκα και κατά δεύτερον η έμμεση αναφορά του Δημήτρη Πρίφτη για την διαιτησία, εξέπληξαν πολλούς!

Στη Ρόδο, μία στιγμιαία χαλάρωση στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα, δεν στάθηκε ικανή να χαλάσει την εικόνα του Κολοσσού (3-4) που επέβαλε από το τζάμπολ τον ρυθμό του, προηγήθηκε ακόμη και με +18 και με όπλα το σταθερά υψηλό ποσοστό στα τρίποντα (1ος με 41,4%), τον πλουραλισμό (Τσούκου 17π., Χολ 14π. & 11ασ., Ρέλεφορντ 11π., 7ασ. & 4κλ.) και την αναλογία ασίστ/λαθών (24/10), πέτυχε την πιο καθαρή εφετινή του νίκη, με 77-60 επί της Δόξας Λευκάδας και ικανοποίησε πλήρως τον Άρη Λυκογιάννη.

Η 3η εφετινή νίκη (73-62) της Κύμης (3-4) απέναντι στον πιο πειστικό αντίπαλο (Ρέθυμνο) που αντιμετώπισε φέτος στο κλειστό της Κανήθου, αποτελεί ίσως το πιο ασφαλές κριτήριο για την δυναμικότητα της περυσινής πρωταθλήτριας στην Α2 Κατηγορία. Μετά το Κύπελλο, η ομάδα του Βασίλη Μπρατσιάκου (Ελ-Αμίν 20π., 6ρ. & 5ασ.), «λύγισε» καθαρά τους Κρητικούς και στο πρωτάθλημα και ο μέχρι στιγμής απολογισμός της (νίκες επί Τρικάλων και Κόροιβου), δείχνει ότι έχει βάλει ισχυρές βάσεις για την επίτευξη του στόχου της παραμονής.

Οι εφετινές επισκέψεις του Προημηθέα (3-4) στο κλειστό του ΟΑΚΑ/«Νίκος Γκάλης» ολοκληρώθηκαν με μία ακόμη εμφάνιση με θετικό πρόσημο, υπό την έννοια ότι το παιχνίδι με την ΑΕΚ (60-76) δεν ανήκε στην κατηγορία εκείνων που η ομάδα του Νίκου Βετούλα, μπορούσε να «διεκδικήσει». Παρά το σαφές επιθετικό πρόβλημα (13η επίθεση με μ.ο. 68,3π.) που αντιμετωπίζουν και τα πολύ χαμηλά ποσοστά ευστοχίας που έχουν στα τρίποντα (28,9%), οι Πατρινοί έχουν το 5ο καλύτερο παθητικό στο πρωτάθλημα (μ.ο. 72,3), έχουν 52,1% στα δίποντα και βρίσκονται σε τροχιά 6 πιθανών νικών στον 1ο γύρο, απολογισμός που είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικός για νεοφώτιστη ομάδα.

Το απόλυτο step-up του Σωτήρη Μανωλόπουλου (23π. με 7/10 τριπ., ενώ πριν το ματς είχε 4/13 σε τέσσερις συμμετοχές) απέναντι σττον ΠΑΟΚ, με τα χρώματα του οποίου ανδρώθηκε (2003-2007) και η νέα εξαιρετική εμφάνιση του 32χρονου «rookie» στην Α1 Κατηγορία, Άγγελου Τσαγκαράκη (14π., 4ασ. με 4/6 τριπ.), σημάδεψαν την σημαντικότερη εφετινή στιγμή των Τρικάλων (2-5) στην εφετινή σεζόν. Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη έκανε εφετινό season-high σε δίποντα (από 44,0% είχε 62,5%) και τρίποντα (από 27,4% σε 50%) και η 2η εφετινή νίκη (84-73) των Θεσσαλών, απαλύνει σε έναν βαθμό τον προβληματισμό από την πενιχρή προσφορά των Αμερικανών της ομάδας (18 από τους συνολικά 84 πόντους).

Ο Απόλλων (2-5) μπορεί να είναι η 10η πιο εύστοχη ομάδα του πρωταθλήματος από τα 6,75 (31,4%), ωστόσο, από τις τρεις φορές που έως τώρα έχει σπάσει το φράγμα των 10 εύστοχων τριπόντων (12/33 ήτοι 36,3%), τις δύο έχει νικήσει καθαρά (με Ρέθυμνο και Κόροιβο) και την 3η (με ΠΑΟΚ) έχασε στις λεπτομέρειες ένα σχεδόν δικό του παιχνίδι στην Πυλαία! Από τα μέσα της 3ης περιόδου, οι παίκτες του Κώστα Μέξα (Μπάβτσιτς 21π., 7ρ. με 4/6 τριπ. & Καλινόσκι 20π. & 11ρ.) έκαμψαν τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν οι φιλοξενούμενοι από την γειτονική Αμαλιάδα και πέτυχαν τη 2η εφετινή τους νίκη (92-66) απομακρύνοντας - έστω πρόσκαιρα - την μουρμούρα στα πέριξ του κλειστού της Περιβόλας.

Το σερί 14-1, με το οποίο το Λαύριο (2-5) «ταρακούνησε» τους πρωταθλητές κατεβάζοντας μία διαφορά 20 πόντων στο -7, είναι το μοναδικό θετικό στοιχείο που κράτησε ο Χρήστος Σερέλης (Πάντερ 18π.) από την 4η συνεχόμενη ήττα (64-80) της ομάδας του στην εφετινή σεζόν. Οι Λαυριώτες πρέπει πάση θυσία να βελτιώσουν τα ποσοστά τους (63,1% στις βολ, 44,2% στα διπ. & 33,0% στα τριπ.) και την αναλογία ασίστ/λαθών (97/96), που είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν έχουν ξεπεράσει τους 64 πόντους στα τέσσερα από τα επτά εφετινά ματς.

Στο πρώτο εφετινό της ταξίδι με αεροπλάνο, η Δόξα (2-5) άργησε πολύ να μπει στο ματς του Βενετόκλειου, έχανε σχεδόν από το πρώτο 5λεπτο με διψήφια διαφορά και όταν - χάρη στην επιθετική δεινότητα του Ουέλς (19π.) - ξύπνησε και πλησίασε στο -9, απέμεναν λιγότερα από δύο λεπτά για το τέλος. Η 3η συνεχόμενη εκτός έδρας ήττα (77-60) σε ισάριθμους αγώνες, ήταν η πιο βαριά εφετινή για την ομάδα της Λευκάδας, με τον Χάρη Μαρκόπουλο να παίρνει ελάχιστη βοήθεια από τους Έλληνες παίκτες του (16 από του 60 πόντους και 4 από τα 31 ριμπάουντ).

Στο γειτονικό ντέρμπι της Πελοποννήσου, ο Κόροιβος (1-6) άντεξε για 25 λεπτά στην Πάτρα, στη συνέχεια όμως προδόθηκε από τα λάθη του (1ος με μ.ο. 16,6) και από την εκνευριστική αστοχία στα σουτ εντός πεδιάς και μοιραία, έμεινε ουραγός στην βαθμολογία. Ο Ντίνος Καλαμπάκος έκανε δριμεία κριτική στους παίκτες του για την εξαφάνισή τους στο 2ο μέρος, στη διάρκεια του οποίου διαμορφώθηκε η διαφορά των 26 πόντων (66-92), με τους φιλοξενούμενους να υστερούν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες και να έχουν πλέον τη χειρότερη άμυνα στην Α1 Κατηγορία (μ.ο. 89,8π.).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!