«Μπορεί να απουσιάσει και τρεις μήνες ο Γκιστ»

ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑ

«Μπορεί να απουσιάσει και τρεις μήνες ο Γκιστ»

«Μπορεί να απουσιάσει και τρεις μήνες ο Γκιστ»

Ο Αθλητίατρος Αντώνης Λεμονής μίλησε για τον τραυματισμό του Τζέιμς Γκιστ και τόνισε πως αν τυχόν ο παίκτης του Παναθηναϊκού υποβληθεί σε επέμβαση, μπορεί να μείνει εκτός μέχρι και τρεις μήνες.

Άπαντες σόκαρε ο σοβαρός τραυματισμός του Τζέιμς Γκιστ που αποκόμισε από το παιχνίδι με την Ρεάλ στην Μαδρίτη, δύο μέρες πριν το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 8η αγωνιστική της Euroleague.

Η «πράσινη» ΚΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε πως ο 30χρονος φόργουορντ έχει υποστεί απόσπαση της έκφυσης του μακρού προσαγωγού μυός του αριστερού ποδιού και θα αποφασιστεί το αν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή αν θα ακολουθήσει συντηρητική αγωγή, με το διάστημα επιστροφής του να είναι αμφίβολο.

Ο ειδικός Αθλητίατρος, Αντώνης Λεμονής μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94.6 για το σοβαρό αυτό τραυματισμό του Γκιστ και δήλωσε πως αν ο παίκτης υποβληθεί τελικά σε επέμβαση, τότε το διάστημα απουσίας του μπορεί να πάρει μέχρι και τρεις μήνες, ενώ η θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθήσει θα κριθεί από τον εργαστηριακό έλεγχο.

Αρχικά, ο κ. Λεμονής υποστήριξε πως: «Ο συγκεκριμένος τραυματισμός δεν είναι απλός. Ένας τέτοιου τύπου τραυματισμός, όπως περιγράφεται από την ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, για έναν επαγγελματία μπασκετμπολίστα αυτού του επιπέδου, θεωρείται σημαντικός. Θα πρέπει να γίνει πρώτα ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος, που πιστεύω πως έχει γίνει ήδη, για να κριθεί τι θεραπεία θα ακολουθήσει στη συνέχεια. 

Πρέπει να δούμε εάν έχει αποκολλήσει ο μυς ή αν έχει κοπεί και πόσο. Εάν έχει κοπεί εντελώς τότε πρέπει να γίνει χειρουργείο, εάν 
έχει υποστεί μερική ρήξη ή οτιδήποτε άλλο θα υπάρξει σίγουρα μια κινητοποίηση. Εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, μπορεί να γίνει με ενέσιμη θεραπεία, όπως είναι το PRP, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία μη χειρουργικής αποκατάστασης».

Για το αν πρέπει να γίνει χειρουργείο και πόσο θα είναι το διάστημα αποχής του Γκιστ από τα παρκέ, είπε: «Ο εργαστηριακός έλεγχος θα μας διαφωτίσει ώστε να αποφασίσουν την θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθήσουν. Η χειρότερη περίπτωση είναι το χειρουργείο, εκεί θεωρητικά μιλάμε για 2-3 μήνες και το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Οι γιατροί της ομάδας θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Υπάρχουν πολλά όπλα για συντηρητική αγωγή και πλέον έχουν αποφευχθεί πολλά χειρουργεία. Η ιατρική έχει προχωρήσει, υπάρχουν χίλια δύο πράγματα για να αποφεύγουμε τα χειρουργεία. Ένας τραυματισμός δεν σημαίνεται ότι χρίζει αμέσως χειρουργικής επέμβασης».

Τέλος, ανέφερε: «Στα 19-20 χρόνια που ασχολούμαι με την αθλητιατρική, οι προπονητές, παράγοντες και οι αθλητές ρωτάνε τον γιατρό πότε θα παίξει. Δεν ρωτάνε τι έχει, τι θα κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη βιασύνη, κανένας γιατρός δεν είναι μάγος και πάντα χρειάζεται ο απαιτούμενος χρόνος. 

Για παράδειγμα, εμείς βιβλιογραφικά λέμε για έναν χιαστό ή μηνίσκο πως θα πάρει 6 μήνες. Ωστόσο, ένας αθλητής είναι πολύ πιθανό ορισμένες φορές να επανέλθει ακόμη και στους τρεις μήνες. Σημασία έχει και η εμπειρία του γιατρού αλλά και η αποκατάσταση που θα κάνει ο αθλητής. 

Ένας τέτοιος τραυματισμός έχει να κάνει με την παθολογία του αθλητή. Δεν έχω εικόνα του πως έγινε αλλά αυτός ο τραυματισμός συνήθως γίνεται με κάποιο γλίστρημα του αθλητή. Έχει να κάνει και με την ελαστικότητα του κάθε αθλητή. Οι ψηλοί στο μπάσκετ, επειδή οι μύες είναι τεντωμένοι λόγω ύψους δεν έχουν μεγάλη ελαστικότητα. Εάν παρατεντωθεί σε μια κίνηση ο μυς, μπορούν να σπάσουν κάποιες μυϊκές ίνες. Είναι η κακιά στιγμή που λέμε».

Best of internet