«Για την ίδια Μακάμπι μιλάμε;»

«Για την ίδια Μακάμπι μιλάμε;»
Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Arale Weisberg του Walla Sports γράφει στο gazzetta.gr για το… δράμα που βιώνει η Μακάμπι πριν από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

Η περσινή σεζόν αποδείχτηκε καταστροφική για την «ομάδα του λαού». Δεν είναι και λίγο πράγμα να μένεις εκτός Top-16 στην EuroLeague, να αποκλείεσαι πρόωρα στο EuroCup και να μην φτάνεις καν στους τελικούς στο Ισραήλ για μια ομάδα με την τεράστια ιστορία και το ειδικό βάρος της Μακάμπι! Οι Ισραηλινοί, λοιπόν, πάτησαν το restart το περασμένο καλοκαίρι, εκτόξευσαν το μπάτζετ στα 25 εκατομμύρια δολάρια κι έφεραν παίκτες πρώτης γραμμής όπως ο Σόνι Ουίμς, ο Άντριου Γκάουντλοκ, ο Μάικ Τσίρμπες και ο Κουίνσι Μίλερ.

Παρ’ όλα αυτά, η σεζόν δεν ξεκίνησε όπως πιθανότατα περίμεναν οι φίλοι της Μακάμπι που δεν… προβλέπεται να δουν φέτος τον Κουίνσι Μίλερ λόγω τραυματισμού ενώ ο κόουτς Εντελστάιν απολύθηκε στις 2:30 τα ξημερώματα, μετά την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης! Πως έχει, λοιπόν, η κατάσταση στους Ισραηλινούς πριν από την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ; Ο δημοσιογράφος Arale Weisberg του Walla Sports κάνει το σχετικό… scouting στο gazzetta.gr.

«Η Μακάμπι Τελ Αβίβ βιώνει μια δραματική κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια. Ειδικά πέρσι, αφού όχι μόνο δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα στο Ισραήλ αλλά απέτυχε να φτάσει στους τελικούς! Ήταν κάτι αδιανόητο για τον οργανισμό, κάτι που ουδέποτε είχε συμβεί στην ιστορία της ομάδας. Έτσι, λοιπόν, το περασμένο καλοκαίρι έγινε… επανάσταση! Για την ακρίβεια, η Μακάμπι απέκτησε παίκτες πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν: Τους Σόνι Ουίμς, Κουίνσι Μιλερ και Μάικ Τσίρμπες ενώ το μπάτζετ εκτοξεύτηκε στα 25 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο στην ιστορία της!


Όπως, όμως, συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, όλα κατέρρευσαν ξανά! Η ομάδα απέλυσε τον κόουτς Έρεζ Εντελστάιν, μολονότι δεν είχε χάσει ματς στο Ισραήλ. Η ομάδα έκανε το 3/3 ενώ στην EuroLeague ηττήθηκε από την Αρμάνι Μιλάνο και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ήττες που δεν ήταν εκτός προγράμματος, θα μπορούσε να πει κανείς. Το πρόβλημα με τον Εντελστάιν δεν ήταν τόσο επαγγελματικό αλλά είχε να κάνει κυρίως με τις προσωπικές σχέσεις του ίδιου με τη διοίκηση και τους παίκτες της Μακάμπι. Απολύθηκε στις 2:30 τα ξημερώματα!

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, η Μακάμπι βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με τον Παναθηναϊκό. Έπαιξαν αντίπαλοι πριν από δυο μήνες, πλέον όμως έχουν διαφορετικούς προπονητές. Επίσης, οι δυο σέντερ που πλήρωσαν καλά το περασμένο καλοκαίρι, ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Μάικ Τσίρμπες, δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής τη διαφορά για τις ομάδες τους. Υπάρχει, όμως, ένας σημαντικός παράγοντας που δίνει το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό και τον κάνει πιο σοβαρό. Η ελληνική ομάδα απέκτησε έναν προπονητή top επιπέδου, τον Τσάβι Πασκουάλ ενώ η Μακάμπι δείχνει να… παραδόθηκε, δίνοντας τα κλειδιά στον Ράμι Χαντάρ, τον πρώην βοηθό του Εντελστάιν. Είναι ένας προπονητής που έχει μόλις δυο χρόνια εμπειρία στην πρώτη κατηγορία του Ισραήλ, δεν έχει κοουτσάρει ποτέ στην EuroLeague.

Φαίνεται, λοιπόν, πως αυτό είναι το μεγάλο μειονέκτημα της Μακάμπι κόντρα στους αντιπάλους της. Η ομάδα, βέβαια, επιμένει ότι είναι ο ιδανικός προπονητής για να κοουτσάρει ως το τέλος της χρονιάς όμως ουδείς στα ισραηλινά Media το πιστεύει. Μετά τον Παναθηναϊκό, ακολουθεί το εντός έδρας ματς με τη Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς κι εν συνεχεία το ταξίδι στο Καζάν, μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες. Έπειτα περιμένουν ο Ολυμπιακός και η Αναντολού Εφές. Στο… μεσοδιάστημα, η Μακάμπι έχει να αντιμετωπίσει και τη Χαποέλ Ιερουσαλήμ, τον μεγάλο αντίπαλό της για το πρωτάθλημα. Υπήρχαν φήμες για τον Γιόνας Καζλάουσκας, όμως δεν νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο.

Σε αντίθεση με πέρσι, η Μακάμπι έχει ένα πολλά υποσχόμενο ρόστερ. Με τον Γκάουντλοκ και τον Σόνι Ουίμς στα "φτερά" και τον Τσίρμπες στη ρακέτα, η Μακάμπι μπορεί και πρέπει να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Είναι, ακριβώς, το μεγάλο της όπλο. Παρεμπιπτόντως, έχει προβλήματα στην άμυνα, ειδικά μέσα στη ρακέτα, και στη θέση του πλέι μέικερ. Οι δυο πόιντ γκαρντ, ο Οχαγιόν και ο Μέκελ, δεν είναι για το επίπεδο της EuroLeague. Για την ακρίβεια, είναι μια από τις χειρότερες γραμμές πόιντ γκαρντ στη διοργάνωση. Τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα στην Αθήνα, αφού ο Μέκελ είναι εκτός.


Σε ό,τι αφορά τον Κουίνσι Μίλερ, ο τραυματισμός του κατέστρεψε τα πλάνα της Μακάμπι. Υπολόγιζαν σε ένα stretch 4άρι που θα συνεργαζόταν καλά με τον Τσίρμπες. Γενικώς, περίμεναν πολλά από αυτόν όμως τα πράγματα άλλαξαν στην πορεία. Η ομάδα έφερε τον Βίκτορ Ραντ στη θέση του, όμως δεν είναι παίκτης αυτού του επιπέδου. Επίσης, δεν είμαι σίγουρος ότι θα βλέπαμε τον Γκάουντλοκ στη Μακάμπι αν ο Μίλερ ήταν υγιής. Ο τραυματισμός του έδωσε στη Μακάμπι την ευκαιρία να επενδύσει περισσότερα χρήματα σε άλλον παίκτη. Από τη στιγμή που αποφάσισαν να μην επενδύσουν στη θέση 4, το έκαναν στον σούτινγκ γκαρντ.

Σε κάθε περίπτωση, η Μακάμπι έχει την προοπτική να επιστρέψει στην ελίτ της Ευρώπης. Ίσως δεν κατακτήσει την EuroLeague, ίσως δεν περάσει καν στο Final Four όμως είναι πολύ σημαντικό να είναι ανταγωνιστική φέτος. Να παλέψει για την πρόκριση στα playoffs ως το τέλος. Δεν αποκλείεται, και με βάση το πολύ δύσκολο πρόγραμμα που έχει μπροστά της, να έχει ρεκόρ 2-8 ή 3-7 στα πρώτα 10 ματς!

Όλοι οι φίλοι του μπάσκετ στην Ευρώπη μιλούν για τη Μακάμπι, τη δυναστεία της και τις μέρες δόξας που έχει ζήσει, όπως επίσης ότι δεν μπορείς να την υποτιμήσεις ποτέ! Βλέποντας όμως τον τρόπο που διοικείται το κλαμπ τα τελευταία χρόνια και παρατηρώντας από κοντά την κατάσταση, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η Μακάμπι οφείλει να αναπροσδιορίσει τις αξίες και της θέσεις. Να κερδίσει ξανά το πρωτάθλημα στο Ισραήλ και να γίνει ξανά υπολογίσιμος αντίπαλος στην EuroLeague. Αυτοί είναι οι μεγάλοι εφετινοί στόχοι. Δεν είμαι σίγουρος αν θα το πετύχει. Θα δούμε…» κατέληξε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος.