Οσμάν: «Ο Παναθηναϊκός είναι η ευκαιρία μας»

Οσμάν: «Ο Παναθηναϊκός είναι η ευκαιρία μας»
Ο Τσεντί Οσμάν μίλησε στο gazzetta.gr για το παιχνίδι αποδείξεων με τον Παναθηναϊκό κι εξήγησε τους λόγους που η Εφές δεν μπορεί να δει... προκοπή στην EuroLeague.

Στα 21 του χρόνια, ο Τσεντί Οσμάν μετράει ήδη τρεις γεμάτες σεζόν στην EuroLeague με την Αναντολού Εφές και φέτος δίνει τις τελευταίες παραστάσεις του στη διοργάνωση, αφού στο τέλος της χρονιάς θα κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, που απέκτησαν τα δικαιώματά του από τους Τίμπεργουλβς.

Ο νεαρός Τούρκος φόργουορντ δεν είναι πλέον ο ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος παίκτης, αλλά αποδεικνύει συνεχώς ότι μπορεί να σταθεί στο πιο υψηλό επίπεδο. Φέτος έχει εκτοξεύει τα νούμερά του, μετρώντας 10.5 πόντους και 3.3 ριμπάουντ σε τέσσερα ματς υπό τις οδηγίες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς για την Εφές που ψάχνει τη διάκριση από... καταβολής EuroLeague!

Η Αναντολού Εφές υποδέχεται απόψε (4/11, 19:45) τον Παναθηναϊκό που μετράει τέσσερις νίκες στις τελευταίες πέντε μεταξύ τους αναμετρήσεις και ο Οσμάν μίλησε στο gazzetta.gr για το ματς με τους «πράσινους», τους λόγους που οι Τούρκοι δεν μπορούν να δουν... προκοπή στον θεσμό, τον Ντάριο Σάριτς και το κίνητρο των Ευρωπαίων που αποχωρούν μαζικά για το ΝΒΑ.

Την περασμένη εβδομάδα βίωσες για πρώτη φορά την εμπειρία των back2back αγώνων στην EuroLeague, κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (25/10) και την Νταρουσάφακα (27/10). Τι έμεινε στο τέλος έπειτα από αυτό το... γεμάτο τριήμερο; Κούραση, ενθουσιασμός ή κάτι άλλο;
«Είναι κάτι τελείως νέο και χρειάζεται αλλαγή στη φιλοσοφία και την κουλτούρα του κόσμου, των ΜΜΕ, των προπονητών και, φυσικά των ίδιων των παικτών. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, σε οποιοδήποτε άθλημα! Είναι φυσικό, λοιπόν, να υπάρχει κούραση όμως πρέπει να μάθουμε να παίζουμε στο κόκκινο! Τώρα σε ό,τι αφορά την Εφές, κάναμε δυο καλά παιχνίδια σε αυτό το διάστημα και βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα».

Τι ταμπέλα θα έβαζες στην εφετινή Εφές, με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς στην άκρη του πάγκου της;
«Στόχος του κόουτς είναι να τρέχουμε πολύ, να βγάζουμε γρήγορες επιθέσεις, να κάνουμε καλή δουλειά στην άμυνα κι έτσι να βρίσκουμε εύκολα τον τρόπο να σκοράρουμε. Ο κόουτς Περάσοβιτς έδειξε πέρσι σε όλη την Ευρώπη τι μπορεί να πετύχει. Είχε μια ομάδα με μικρό μπάτζετ όμως οδήγησε την Μπασκόνια στο Final Four! Φέτος η Εφές έχει μικρούς σε ηλικία παίκτες, παίζουμε καλύτερα, κερδίσαμε την Νταρουσάφακα και συνεχίζουμε. Πλέον δεν μιλάμε για κάτι μεγάλο. Πέρσι έγινε λόγος για Final Four, όμως η ομάδα δεν μπήκε καν στα playoffs! Λίγα λόγια, λοιπόν».


Τι παθαίνει, λοιπόν, η Εφές και κάθε χρόνο ξοδεύει πολλά χρήματα όμως πάντα κάτι δεν πάει καλά;
«Ίσως φταίει το ότι όλοι περιμένουν κάτι μεγάλο από εμάς. Όλοι θεωρούν ότι η πρόκριση στο Final Four είναι εύκολη υπόθεση και κάτι δεδομένο. Όταν, λοιπόν, αρχίζεις να χάνεις τα πρώτα ματς, ξεκινάει η κριτική και οι ώμοι σου γεμίζουν με πίεση! Αρχίζουν να αμφιβάλουν για τις δυνατότητές μας και το τι μπορούμε να πετύχουμε ως ομάδα. Ό,τι έγινε, δηλαδή, πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια! Προσωπικά, πιστεύω πολύ στην ομάδα μου, θεωρώ ότι γινόμαστε καλύτεροι και μπορούμε να βγάλουμε τις δυνατότητές μας στο παρκέ».

Προσωπικά, συμπεριφέρεσαι ως Rising Star ή θεωρείς ότι έχεις τα φόντα να βγεις μπροστά και να πάρεις την ομάδα στις πλάτες σου;
«Η αλήθεια είναι ότι φέτος νιώθω καλύτερα. Είμαι πιο ώριμος και πιο έμπειρος ενώ με βοηθάει πολύ το σύστημα της ομάδας. Όλα πάνε φυσιολογικά. Δεν έχω πρόβλημα να βγω μπροστά και να βοηθήσω την ομάδα στα δύσκολα. Μπορώ να αναλάβω αυτόν τον ρόλο!».

Από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Πως έζησες αυτή τη μετάβαση; Μπορείς να συγκρίνεις τους δυο προπονητές;
«Ο Ντούντα ήταν τέλειος κόουτς, έδωσε πολλά πράγματα και με βοήθησε πολύ. Είμαι πολύ χαρούμενος που δούλεψα μαζί του αφού βίωσα μια πραγματικά μεγάλη εμπειρία! Πλέον ο κόουτς Περάσοβιτς με πιστεύει πολύ και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Από την πρώτη στιγμή που ήλθε στην Εφές, έδειξε ότι με εμπιστεύεται και με στηρίζει. Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε έναν παίκτη το να έχει την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Σε γεμίζει αυτοπεποίθηση».

Πάμε και στα του Παναθηναϊκού. Τι περιμένεις να βρεις το βράδυ της Παρασκευής (4/11) στο Abdi Ipekci;
«Ένα πραγματικά δύσκολο παιχνίδι, όπως συμβαίνει κάθε φορά απέναντι σε αυτή την ομάδα. Παίζουμε στην έδρα μας και θέλουμε να παίξουμε σκληρά. Είναι ένα μεγάλο ματς για εμάς και, συχρόνως, η ευκαιρία μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό φέτος. Ο Παναθηναϊκός άλλαξε προπονητή και διαθέτει σπουδαίους παίκτες όπως ο Μπουρούσης, ο Καλάθης, ο Γκιστ. Θέλουμε να κερδίσουμε μπροστά στον κόσμο μας».


Έχεις κρατήσει επικοινωνία με τον Ντάριο Σάριτς;
«Ναι, μιλήσαμε πριν ξεκινήσει η χρονιά με τους Σίξερς. Το όνειρό του ήταν να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνον, ήμασταν πολύ κοντά στην Εφές και χαίρομαι πραγματικά που βρίσκεται εκεί! Ο Ντάριο είναι ένας σπουδαίος παίκτης, έχει μεγάλους στόχους και μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά»

Παρεμπιπτόντως, πως εξηγείς το φαινόμενο των μαζικών αποχωρήσεων των σταρ της EuroLeague για το ΝΒΑ και με δεδομένο ότι θα αποχωρήσεις κι εσύ το επόμενο καλοκαίρι;
«Το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό! Κάθε νέος παίκτης έχει όνειρο να παίξει στο ΝΒΑ και να μετρήσει τις δυνάμεις του ανάμεσα στους κορυφαίους. Μπορώ να σου πω ότι είμαι ανυπόμονος για τη νέα σεζόν. Θέλω να κάνουμε κάτι καλό με την Εφές και μετά να πάω στο ΝΒΑ».

Επίσης, το σχόλιό σου για τα υψηλά σκορ που βλέπουμε φέτος στα πρώτα ματς της EuroLeague;
«Ίσως οφείλεται στον νέο κανονισμό που αφορά το αντιαθλητικό φάουλ. Ξέρεις, είναι λίγο μπέρδεμα ακόμα και για εμάς. Θέλουμε να κάνουμε φάουλ και δεν το... κάνουμε! Στο σφυρίζουν αντιαθλητικό και δίνεις εύκολους πόντους στον αντίπαλό σου».