Το παιχνίδι με την φωτιά και ο ΠΑΟ του ΣΕΦ!

Το παιχνίδι με την φωτιά και ο ΠΑΟ του ΣΕΦ!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τη σύνοψη της 4ης αγωνιστικής στην Basket League, στην διάρκεια της οποίας, ο Ολυμπιακός συνελήφθη να... «ξαναπαίζει με την φωτιά» και ο Παναθηναϊκός Superfoods έδειξε να απέχει παρασάγγες από εκείνον του ΣΕΦ!

Η 4η στροφή της κανονικής περιόδου είχε λίγο απ' όλα! Και σασπένς στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», με παρ' ολίγον θύμα τους πρωταθλητές Ευρώπης για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες και θρίλερ στην Πυλαία με τον ΠΑΟΚ να παίρνει για τρίτο συνεχόμενο Σάββατο τη νίκη στις λεπτομέρειες, αλλά και μία ανατροπή από τις λίγες που αλλιώς, λέγεται και... αυτοκτονία! Συμπέρασμα: σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να θεωρείται σύμπτωση και αυτή η διαπίστωση έχει δύο αναγνώσεις... Η Δόξα Λευκάδας δεν έμαθε από τα λάθη και την πλήρωσε εις διπλούν και ο Ολυμπιακός γλίτωσε για δεύτερο Σαββατοκύριακο ένα πατατράκ από τα λίγα!

Στους κερδισμένους της αγωνιστικής ο Κόροιβος που έκανε σεφτέ στις νίκες και ο Άρης που πήρε το πρώτο «διπλό», η ΑΕΚ που συμπλήρωσε τρεις νίκες μακριά από την Αθήνα χωρίς να έχει δεχθεί ακόμη πάνω από 60 πόντους, αλλά και ο Παναθηναϊκός! Όχι τόσο για τη συντριβή της Κύμης, όσο γιατί δεν θυμίζει σε τίποτε την ομάδα που συνετρίβη στο Φάληρο πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες.

«Μία του κλέφτη, δύο του κλέφτη...»

Η απόφαση του Γιάννη Σφαιρόπουλου να ξεκουράσει τον Σπανούλη, μετά από ένα καυτό 11ήμερο με πέντε αγώνες (ΠΑΟ, Εφές & Αρμάνι εντός, Δόξα και Μπασκόνια εκτός) ήταν πολύ λογική, αφενός επειδή το κορμί του 34χρονου αρχηγού και ηγέτη των Πειραιωτών είχε επιβαρυνθεί αρκετά και αφετέρου γιατί το ρόστερ διαθέτει πληθώρα ποιοτικών παικτών, οι οποίοι θα μπορούσαν κάλλιστα να οδηγήσουν την ομάδα σε μία εύκολη επικράτηση επί του Κολοσσού Ρόδου.

Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι στο πρωτάθλημα, όμως, ο Ολυμπιακός (4-0) ήταν ράθυμος, άχρωμος και άγευστος, είχε περισσότερα λάθη (12) από ασίστ (11), έχασε τα ριμπάουντ και χωρίς οι Δωδεκανήσιοι να τα βάζουν από παντού, απειλήθηκε σοβαρά και μάλιστα εντός έδρας (75-67). Θεωρώ δε, βέβαιο, ότι αν το ματς γινόταν στο Βενετόκλειο, οι «ερυθρόλευκοι» (Γκριν 18π., Παπαπέτρου 15π. & 7ρ. με 3/6 τριπ.) θα είχαν «πληρώσει» την υπεροψία και την έλλειψη μαχητικότητας που εξέπεμψαν.

Μπορεί η πρώτη «διαβολοβδομάδα» της εφετινής EuroLeague να μην έκρυβε αρνητικές εκπλήξεις και για τους δύο «αιώνιους», είναι πλέον όμως φανερό, ότι «μία του κλέφτη, δύο του κλέφτη, η τρίτη και φαρμακερή» δεν είναι μακριά... Ο συνδυασμός της κούρασης με την έλλειψη συγκέντρωσης είναι επικίνδυνος και ίσως κάποια στιγμή «σκοτώσει» αυτόν που δεν προσέχει!

Αεκάρα, αμυνάρα!

Στα Τρίκαλα, χειρότερη επίθεση έπαιξε με την καλύτερη άμυνα (μ.ο. 57,5π.) της Basket League, οπότε με αντεπίθεση στο 2ο μέρος, η ΑΕΚ (4-0) διατήρησε ένα άτυπο ιστορικό, κρατώντας και τους 7 αντιπάλους που έχει αντιμετωπίσει φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη, κάτω από τους 60 πόντους! Η «Ένωση» σούταρε περισσότερο από μακριά (12/31 τρίποντα ήτοι 38,7%) απ' ότι από κοντά (16/25 δίποντα ήτοι 64%), διατηρήθηκε στην κορυφή της κατάταξης σε ευστοχία στα δίποντα (63,7%) και στα κλεψίματα (μ.ο. 9,5) και με όπλο την επιθετική της πολυφωνία (5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων) πρόσθεσε ένα ακόμη «δίποντο» (78-59) στο σακούλι του Γιούρι Ζντοβτς!

Δεν θυμίζει σε τίποτε το ΣΕΦ!

Στο σύγχρονο μπάσκετ, μέσα σε μία εβδομάδα δεν είναι καθόλου εύκολο να κρύψει κανείς τα προβλήματα μίας ομάδας και εντελώς ξαφνικά, χωρίς να την ξέρει, να την κάνει να φαίνεται υγιής και πολλά υποσχόμενη! Υπό αυτή την έννοια το επίτευγμα που πιστώνεται στον Τσάβι Πασκουάλ δεν είναι καθόλου αμελητέο. Μέσα σε 6 μέρες, ο 44χρονος Καταλανός τεχνικός μας έκανε - κατά έναν τρόπο - να νομίσουμε ότι η βαριά ήττα των «πρασίνων» από τον Ολυμπιακό έγινε με τελείως διαφορετική σύνθεση. Θα μου πείτε εύλογα, χρειάζεται ο Παναθηναϊκός (3-1) προπονητή για να νικήσει την Κύμη; Όχι βέβαια! Αλλά η διαφορετική αύρα που έφερε ο νέος coach στην ομάδα, ενέπνευσε κι απογείωσε τους παίκτες και ιδού τα αποτελέσματα.

Τη νίκη-«χρυσάφι» επί της Μπάμπεργκ, ακολούθησε η εύκολη επικράτηση επί του Ερυθρού Αστέρα και η «παράσταση συνεχίστηκε» (92-52) κόντρα στη νεοφώτιστη ομάδα από την Εύβοια, με τους γηπεδούχους να πηγαίνουν συνεχώς με το πόδι συνεχώς πατημένο στο γκάζι, χωρίς να δείχνουν κανένα ίχνος χαλαρότητας. Ο Ισπανός που δεν είχε «κοουτσάρει» ποτέ στην Ελλάδα, έκανε ντεμπούτο στην Basket League, βλέποντας τον Παππά (13π. με 3/5 τριπ.) να είναι πρώτος σκόρερ σε 15 λεπτά συμμετοχής και τον Μποχωρίδη να αρπάζει την ευκαιρία, φτάνοντας στα όρια του triple-double (9π., 9ρ. & 6ασ.)!

Επιτέλους... Λίνος!

Η 3η συνεχόμενη νίκη (84-83) του ΠΑΟΚ (3-1) δεν θα μπορούσε να έρθει χωρίς σασπένς, γι' αυτό και αυτή τη φορά επετεύχθη χάρη σε ένα 5-0 στο τελευταίο ενάμιση λεπτό. Με βομβαρδισμό από μακριά (12/22 τριπ.), ο Απόλλων προηγήθηκε με +12 στο 29', ο «δικέφαλος του Βορρά» όμως, συνδύασε τα μόλις 7 λάθη στα οποία υπέπεσε με 22 περισσότερες κατοχές, ενώ η εκπληκτική εμφάνιση του Λίνου Χρυσικόπουλου (20π., 6ρ. 3ασ. & 3κλ.) που κάνει εξαιρετικό ξεκίνημα και το τρίποντο-μαχαιριά του Σάϊμπερτ (9π. με 1/3 τριπ.) στα 13”, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων.

Στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», η «αγία τριάδα» των Κρητικών (Τάλτον 17π., 5ασ., Άρνολντ 16π., 4ασ. & Φιτζπάτρικ 15π., 6ρ.) έβαλε πλάτη και δεν επέτρεψε την ανατροπή του σκηνικού, όταν το Λαύριο πλησίασε επικίνδυνα (63-61 στο 33'). Το τελικό 88-79 χάρισε στο Ρέθυμνο (3-1) το καλύτερο ξεκίνημα από τότε που αγωνίζεται στην Α1 Κατηγορία, με την ομάδα του Τόνι Κωνσταντινίδη να έχει τα πρωτεία (σε όλο το πρωτάθλημα) σε ευστοχία στις ελεύθερες βολές (81,8%) αλλά και στα ριμπάουντ (μ.ο. 37,7)!

Νίκησε με την... αχίλλειο πτέρνα του!

Οι ήττες από το Ρέθυμνο και τον ΠΑΟΚ (εντός έδρας), έδωσαν στο παιχνίδι του «Δημήτριος Τόφαλος» χαρακτήρα τελικού για τον Άρη (2-2), γεγονός που φάνηκε να είχε συνειδητοποιήσει πλήρως ο MVP της αγωνιστικής, Μάϊκλ Τζένκινς (29π., 8ρ. & 4ασ. με 4/6 τριπ.). Ο έμπειρος Αμερικανός point-guard έκανε την καλύτερη εμφάνισή του με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα και μαζί με τον Ταντία Ντραγκίσεβιτς (18π. & 5ρ.), «συνυπέγραψαν» το πρώτο «διπλό» (89-79) της ομάδας τους και «σουλούπωσαν» ελαφρώς το ποσοστό (7/14) του πάλαι ποτέ αυτοκράτορα από τα 6,75, το οποίο πάντως παραμένει το χαμηλότερο (23,1%) στο πρωτάθλημα. O νεοαποκτηθείς Βλάντο Γιάνκοβιτς, πάντως, που είναι καθ' οδόν για Θεσσαλονίκη κι έχει καλή παράδοση εναντίον του Ολυμπιακού, θα κάνει ντεμπούτο την ερχόμενη Δευτέρα (07/11) στο «Nick Galis Hall», κόντρα στους πρωταθλητές.

Με τα βασικά επιθετικά του όπλα (Μπολντς 18π. με 4/16 σουτ & Πάντερ 15π. με 3/9 τριπ.) να μην βρίσκονται σε καλό απόγευμα και την ομάδα να υστερεί αισθητά σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, το Λαύριο (2-2) πάλεψε στα ίσα το ματς στην Κρήτη και δεν «λύγισε», παρά μόνο στα τελευταία λεπτά (79-88). Με 27,6% στα τρίποντα και 65,5% στις βολές, οι παίκτες του Χρήστου Σερέλη, παίρνουν μεγάλο credit για το άκρως ανταγωνιστικό πρόσωπο που παρουσίασαν, κυρίως χάρη στις 29 περισσότερες κατοχές.

Στην Πυλαία, ο Κώστας Μέξας μπορεί να έχασε μοναδική ευκαιρία για ένα «διπλό» (83-84) που δύσκολα θα κάνουν οι ανταγωνιστές του Απόλλωνα, η ομάδα του όμως, «κέρδισε» τον Άντονι Χίκεϊ (26π. & 3ασ. με 6/9 τριπ.), που στην 3η του εμφάνιση στην Basket League, κατέθεσε τα αγωνιστικά του διαπιστευτήρια. Ο 24χρονος κοντορεβιθούλης πλέϊ-μέϊκερ ηγήθηκε της προσπάθειας των Πατρινών και δικαίωσε τον προπονητή του, που στο πρόσωπό του, ελπίζει να βρήκε τον... Ντιλαρντ της εφετινής χρονιάς!

Η δήλωση της χρονιάς!

Το «θρίλερ» της αγωνιστικής έγινε στην Αμαλιάδα, όπου για 30 λεπτά ο Κόροιβος (1-3) φλέρταρε με το 0/4 και η ανεπανάληπτη ολική επαναφορά της 4ης περιόδου (σερί 21-0), έδωσε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον Ντίνο Καλαμπάκο, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε μία ακόμη ανατροπή (74-71) σε βάρος της Δόξας (πέρυσι ως προπονητής του Παγκρατίου) και μιλώντας στο gazzetta.gr έκανε μία δήλωση που θα συζητηθεί. Οι γηπεδούχοι ήταν πολύ άστοχοι και «γύρισαν» το ματς χάρη στην δημιουργία του Μπράουν (18π., 11ασ. με 7/8 διπ.) και του Βαν Όστρουμ (18π., & 4ασ. με 6/9 σουτ), οι οποίοι μοίρασαν πολλά εύκολα καλάθια και «χάλασαν» την επιστροφή του Χάρη Μαρκόπουλου στο κλειστό της Ίλιδας.

Αν η Δόξα (1-3) ήταν λίγο πιο σοβαρή, συγκεντρωμένη και σοβαρή, τώρα δεν αποκλείεται να μετρούσε τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες. Τη νίκη-έκπληξη της πρεμιέρας με τον ΠΑΟΚ, ακολούθησε η αυτοχειρία του τελευταίου λεπτού με τον Ολυμπιακό, η οποία στέρησε από τον σύλλογο της Λευκάδας, ένα απόγευμα που θα έμενε στην ιστορία! Σαν να μην έφτανε αυτό, όμως, οι νεοφώτιστοι (Μπασάμπε 19π. & 15ρ.) δεν έμαθαν από τα λάθη τους και η καθίζηση που υπέστησαν στην 4η περίοδο, τους στέρησε μία νίκη (71-74) που θα είχε διπλή σημασία, γιατί θα αύξανε στις δύο νίκες την απόστασή τους από τον Κόροιβο. Αν ο Ντέζμιν Γουελς (6π., 2ρ. με 3/3 σουτ σε 17') δεν είχε υποστεί διάσειση μέσα στην εβδομάδα, ίσως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά...

Στην Πάτρα, ο Κίκι Κλαρκ περίμενε πως και πως τον Άρη που του χρωστάει ακόμη χρήματα από την διετία 2008-10, ο Αμερικανός point-guard όμως, ήταν άστοχος (7π. & 4ασ. με 1/5 σουτ) κι έτσι η σθεναρή αντίσταση του Προμηθέα (1-3) διήρκεσε μέχρι τα μέσα της 3ης περιόδου. Η χτυπητή αδυναμία των γηπεδούχων στα ριμπάουντ (μαζεύουν τα λιγότερα στην Α1 με μ.ο. 27,0), η αστοχία σε τρίποντα και βολές αλλά κι ένα τετράλεπτο «αφλογιστίας» (δέχτηκε ένα σερί 1-12), στοίχισαν την πρώτη εντός έδρας ήττα (79-89) στην ομάδα του Νίκου Βετούλα (Μουρ 19π. & 5ασ.).

Ήττα σαν... νίκη!

Ο Κολοσσός (1-3) επέστρεψε στο Φάληρο για δεύτερη φορά μέσα στον Οκτώβρη κι αν ο αντικειμενικός του στόχος ήταν να δείξει ότι δεν έχει σχέση με την ομάδα που διαλύθηκε με 51 πόντους (99-48) στον προημιτελικό του Κυπέλλου (05/10), τα κατάφερε και με το παραπάνω. Έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς, μάλιστα, λίγο έλειψε να ρίξει τη «βόμβα» της χρονιάς, υπό την έννοια ότι ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι το 35ο λεπτό (61-64), ενώ το τελικό 75-67 σε βάρος του, διαμορφώθηκε με ένα σερί 0-8 που δέχτηκαν οι Ροδίτες στα τελευταία 3'47"! Εξαιρετικό στήσιμο από τον Άρη Λυκογιάννη, που με τον Ρέλεφορντ (17π. & 4ασ.) στην διάθεσή του μπορεί εκ του ασφαλούς να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Το +4 του 6ου λεπτού (16-20) άντε και το -7 (35-28) στο 11', ήταν οι τελευταίες φορές που το ταμπλό αποτύπωνε μία φυσιολογική διαφορά ανάμεσα στον φιλοξενούμενο και τον γηπεδούχο στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Η Κύμη (1-3) άντεξε μόλις ένα δεκάλεπτο στην πίεση του «τριφυλλιού» και τα 19 λάθη στα οποία υπέπεσε, μαζί με το 35% στα σουτ εντός πεδιάς, δεν βοήθησαν για να αποφευχθεί η «σαραντάρα»! Το ανησυχητικό για την ομάδα του Γιώργου Μπρατσιάκου, δεν είναι τόσο η βαριά ήττα (52-92), όσο το δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι που οι παίκτες του (Ελ Αμίν 13π., 6λ.) δεν σκοράρουν πάνω από 55 πόντους!

Όταν μία ομάδα έχει την τελευταία επίθεση (μ.ο. 61,2π.) του πρωταθλήματος, μοιράζει τις λιγότερες ασίστ (μ.ο. 10,5), είναι πρώτη στα λάθη (μ.ο. 17,2) και παράλληλα σουτάρει με το χειρότερο ποσοστό στις βολές (57,5%) και το δεύτερο χειρότερο στα τρίποντα (26,8%), καταλαβαίνετε σε τι θαύμα πρέπει να ελπίζει όταν ο αντίπαλος που υποδέχεται, έχει τις περισσότερες πρωτιές στην Α1 Κατηγορία. Στην περίπτωση του εντός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ, λοιπόν, το θαύμα διήρκεσε μόλις 20 λεπτά και από τη στιγμή που τα Τρίκαλα (1-3) είχαν κάτι περισσότερο από τραγικά ποσοστά ευστοχίας (50% στις βολές & 25% στα τρίποντα), αποτελεί απορίας άξιο πως η 2η σερί ήττα (59-78) της ομάδας του Γιάννη Καστρίτη, δεν πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!