Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 70-59 (vid, pics)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 70-59 (vid, pics)
Ο Παναθηναϊκός ήταν εντυπωσιακός για ένα ημίχρονο και επικράτησε εύκολα του Ερυθρού Αστερα με 70-59 σημειώνοντας την 3η του νίκη στην EuroLeague. Μεγάλη εμφάνιση από Καλάθη και Γκιστ.

Λένε ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση! Και όχι άδικα. Από τη στιγμή που ο Νικ Καλάθης βρήκε τη χαμένη του ψυχολογία στο Μπάμπεργκ, μπόρεσε να πραγματοποιήσει μία «back to back» εξαιρετική εμφάνιση, οδηγώντας τους «πράσινους» στη νίκη απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα με 70-59 η οποία ήταν η τρίτη μετά τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της διοργάνωσης.

Εκτός του Ελληνοαμερικανου γκαρντ, ο οποίος πρόσφερε τα μέγιστα και στις δύο πλευρές του παρκέ αν και δεν χρειάστηκε να «φλερτάρει» τόσο πολύ με το «triple double figure», το μεγάλο κέρδος ήταν η εμφάνιση του Τζέιμς Γκιστ. Ο Αμερικανός φόργουορντ θυμήθηκε, τον παλιό, καλό του εαυτό και ήταν ο x factor για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να κρατήσει μια διαφορά στο σκορ και -ουσιαστικά- να μην απειληθεί ποτέ από τους Σέρβους.

Βέβαια στην τελευταία περίοδο ο Ερυθρός Αστέρας πήγε να... λαχταρήσει τους «πράσινους» αφού μέχρι τα μέσα του δεκαλέπτου είχε «ροκανίσει» τη διαφορά στη μέση (63-53) και έδειχνε ότι μπορεί να κάνει τη μεγάλξ ανατροπή. Ομως σε εκείνο το σημείο ο Τσάβι Πασκουάλ χρησιμοποίησε και πάλι το αρχικό του σχήμα, με τον Καλάθη στον «άσο» και δίπλα του, τους τέσσερις Αμερικανούς (Ρίβερς, Φελντέιν, Γκιστ, Σίνγκλετον) και επανέφερε τη.. τάξη στο ΟΑΚΑ. .

Στο πρώτο μισό του αγώνα ο Παναθηναϊκός Superfoods τα έκανε όλα... σωστά! Πίεση στην άμυνα και εύκολο καλάθι στο ανοικτό γήπεδο. Ο Τζέιμς Γκιστ έμοιαζε... αναγεννημένος με τον Πασκουάλ στον πάγκο, ενώ ο Νικ Καλάθης συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει στη Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «πράσινοι» έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο με 8/8 δίποντα (αλλά και 1/7 τρίποντα) με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει το «χτίσιμο» της διαφοράς.

Ο Κέι Σι Ρίβερς επιβεβαίωνε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, τόσο με τα περιφερειακά του σουτ, όσο και με τα «ντράιβ» που επιχείρησε. Αντίθετα ο Ερυθρός Αστέρας τα περίμενε όλα από τον Ογκνιεν Κούζμιτς, ο οποίος είχε πετύχει τους 13 πόντους του στο πρώτο μισό του αγώνα. Με 11/28 σουτ ο Αστέρας (6/8 ο Κούζμιτς και 5/20 οι υπόλοιποι!!) το «τριφύλλι» απλοποίησε το έργο του και βρέθηκε να προηγείται με 23 πόντους διαφορά (41-18) συνδυάζοντας το θέαμα με την ουσία μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Σε αυτό το διάστημα είχε 17/21 δίποντα (!) δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 81%!

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Μπήκε στο ματς από το πρώτο δευτερόλεπτο με σκοπο να «καθαρίσει» με την υπόθεση νίκη από νωρίς, χωρίς να «καρδιοχτυπήσει» στο τέλος. Με την καλή περιφερειακή άμυνα, ανάγκασε τον Ερυθρό Αστέρα να ακουμπάει τη μπάλα μόνο στον Κούζμιτς, άρα δεν υπήρχαν πολλές πιθανότητες στους Σέρβους για κάτι καλύτερο.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Τζέιμς Γκιστ επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις και στα 31 λεπτά που αγωνίστηκε είχε 17 πόντους με 7/7 δίποντα (!) 0/3 τρίποντα, 3/4 βολές, 3 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα. Ο Νικ Καλάθης ήταν εξίσου εξαιρετικός όπως στο Μπάμπεργκ με 16 πόντους (5/9δίπ., 2/4τρίπ., 0/2βολ.), 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Μπράνκο Λάζιτς έμεινε 22 λεπτά στο παρκέ, αλλά κανείς δεν τον πήρε χαμπάρι, ενώ ο Στέφαν Γιόβιτς που αποτελεί τον «εγκέφαλο» του Ερυθρού Αστέρα είχε 1/4 σουτ και 3 λάθη. λ

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το 11-0 του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου με το οποίο «κλείδωσε» διαφορά μεγαλύτερη των 20 πόντων (34-14 στο 15') για να φτάσει στην εύκολη επικράτηση.

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Κέι Σι Ρίβερς έκανε την αθόρυβη δουλειά στην επίθεση με τους 12 πόντους που σημείωσε και μάλιστα τη στιγμή που οι «πράσινοι» προσπαθούσαν να χτίσουν μια διαφορά στο σκορ.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τρία λεπτά πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, ο Τζέιμς Γκιστ έσωσε με αυτοθυσία τη μπάλα, έτρεξε στον αιφνιδιασμό, έδωσε τη μπάλα στον Καλάθη και αντί να πάει στο λέι απ, την πέταξε πίσω χωρίς να βλέπει και ο Αμερικανός... (τι άλλο;) την κάρφωσε για το 56-34!

TI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τα 5/20 τρίποντα, εκ των οποίων 1/7 στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Ερυθρός Αστέρας τα 12 λάθη, έχοντας έξι στο πρώτο δεκάλεπτο που οι «πράσινοι» άρχισαν να ανοίγουν την ψαλίδα στο σκορ. Επίσης τα 11/28 σουτ του α' ημιχρόνου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.