Αδριατική Λίγκα: Ο Ολυμπιακός, το καλεντάρι και ο Τόμιτς

Αδριατική Λίγκα: Ο Ολυμπιακός, το καλεντάρι και ο Τόμιτς

Αδριατική Λίγκα: Ο Ολυμπιακός, το καλεντάρι και ο Τόμιτς

bet365

Το πιεσμένο καλεντάρι των σερβικών ομάδων είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ολυμπιακού στην Αδριατική Λίγκα και ο Μίλαν Τόμιτς έφερε ξανά το ζήτημα στο προσκήνιο.

Το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ολυμπιακού στην ABA Liga θα συζητηθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση της διοργάνωσης των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας μαζί με άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το πρωτάθλημα, όπως για παράδειγμα η εκλογή νέου Κομισάριου και Αθλητικού Διευθυντή στη θέση των Κρέζιμιρ Νόβοσελ και Ζάρκο Τσαμπάρκαπα που υπέβαλαν την παραίτησή τους, δίχως να υπάρχουν μέχρι στιγμής υποψήφιοι αντικαταστάτες τους.

Το επόμενο σημαντικό ζήτημα που μένει να ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά την Αδριατική Λίγκα είναι οι πιέσεις της Πρίστινα για συμμετοχή στη διοργάνωση. Η ομάδα από το Κόσοβο που έφτασε ως τους 16 του FIBA Europe Cup με τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς στην άκρη του πάγκου θέλει να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα ωστόσο οι σερβικές ομάδες (Ερυθρός Αστέρας, Παρτίζαν, Μέγκα Μπέμαξ, Ζελέζνικ) δεν είναι διατεθειμένες να διαπραγματευτούν.

Οι Σέρβοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχτούν ομάδες από την πρώην επαρχία τους στη διοργάνωση με δεδομένο ότι δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο και ο πρόεδρος του κλαμπ, Μπλέραντ Στάβιλετς παραδέχεται ότι το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Κατά τα άλλα, η πιο σημαντική παράμετρος που αφορά άμεσα τον Ολυμπιακό έχει να κάνει με το πρόγραμμα της ABA Liga, με δεδομένο ότι οι 12 ομάδες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση της σεζόν 2019-20 γνωρίζουν ήδη τις υποχρεώσεις του από την πρώτη ως την τελευταία αγωνιστική.

Σημαντική παράμετρος: Οι τέσσερις σερβικές ομάδες... επιστρέφουν στο εθνικό πρωτάθλημα αφού ολοκληρωθεί η Αδριατική Λίγκα σε αντίθεση με τους Κροάτες και τους Σλοβένους που συμμετέχουν παράλληλα στην ABA Liga και τα πρωταθλήματα τους, δίνοντας μέχρι και τρεις αγώνες την εβδομάδα εφόσον συνυπολογίσουμε τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους (σ.σ. η Τσεντεβίτα έπαιξε φέτος στο EuroCup και η Ολίμπια Λιουμπλιάνα στο Basketball Champions League).

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν το πρόγραμμα της νέας αγωνιστικής περιόδου, ο πρώην κομισάριος της Αδριατικής Λίγκας, Κρέζιμιρ Νόβοσελ ξεκαθάρισε πριν από σχεδόν τρεις μήνες στο gazzetta.gr πως «η δεύτερη σημαντική παράμετρος έχει να κάνει, ακριβώς, με το ότι έχει καταρτιστεί καλεντάρι για την επόμενη σεζόν με τη συμμετοχή 12 ομάδων». Το συγκεκριμένο ζήτημα ήλθε ξανά στο προσκήνιο χθες (4/6), έπειτα από τη νίκη του Ερυθρού Αστέρα επί της Μπέγκα Μπέμαξ στα ημιτελικά του σερβικού πρωταθλήματος.

Ο Ερυθρός Αστέρας άρχισε τις υποχρεώσεις του στην σερβική Super League αμέσως μετά την κατάκτηση της Αδριατικής Λίγκας δίχως να μεσολαβήσει κάποιο διάστημα ξεκούρασης και ο Μίλαν Τόμιτς ξέσπασε για το καλεντάρι στη συνέντευξη Τύπου: «Έπειτα από αυτή τη σειρά, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μου και να τους ευχαριστήσω δημόσια για τη μεγάλη καρδιά τους. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να συμμετέχεις σε αυτό το πρωτάθλημα όταν άλλες ομάδες ξεκουράζονται για έναν μήνα ή έχουν 10 μέρες ελεύθερες και δουλεύουν στο σουτ, την άμυνα ενώ εμείς παίζουμε ακόμα στην Αδριατική Λίγκα; Συμμετέχουμε σε ένα πρωτάθλημα όπου μια ομάδα μπορεί να ξεκουραστεί για έναν μήνα κι εμείς καθίσαμε μόνο 2-3 μέρες. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Γύρισα φέτος στο Βελιγράδι έπειτα από 25 χρόνια και το μόνο που ξέρω είναι ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα».

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το καλεντάρι των ομάδων που πρωταγωνιστούν στην Αδριατική Λίγκα φτάνοντας ως τους τελικούς και το σερβικό πρωτάθλημα είναι ένα σημαντικό ζήτημα που καθιστά πολύ δύσκολη οποιαδήποτε αλλαγή. Ο Ολυμπιακός δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε ενημέρωση, επίσημη ή ανεπίσημη από την ABA Liga και το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην επόμενη Γενική Συνέλευση όπου οι διοργανωτές περιμένουν, μεταξύ άλλων τα απαραίτητα έγγραφα και το ΟΚ της ΕΟΚ.

 

ABA LIGA Τελευταία Νέα