2014 HONDA NM4 Vultus

Γιώργος Βαρίνος
2014 HONDA NM4 Vultus
Επαναστατική μοτοσυκλέτα εμπνευσμένη από την επιθυμία για μία μοναδική οδηγική εμπειρία. Αντισυμβατική σχεδιαστική ταυτότητα, με έντονες επιρροές από φουτουριστικές μοτοσυκλέτες γνωστές από Ιαπωνικές κινηματογραφικές ταινίες. Έργο μιας νεαρής ομάδας σχεδιαστών που παρέμεινε πιστή στην αρχική φιλοσοφία της σε όλα τα στάδια μέχρι την παραγωγή, η NM4 Vultus ενσωματώνει ένα επαναστατικό στυλ στους δρόμους, με λειτουργίες από το μέλλον για μία νέα γενιά αναβατών.

Η Honda είναι θεμελιωμένη πάνω στην αρχή της καινοτομίας. Μέσα από αυτή την παράδοση, τα τελευταία χρόνια, προέκυψε εκ των έσω η επιθυμία να δημιουργηθεί μία νέα μοτοσυκλέτα η οποία θα άνοιγε νέους ορίζοντες, με ταυτότητα, οδηγική αίσθηση και εμπειρία που θα συγκροτούσαν μία δική της κατηγορία. Την οπτική δημιουργική σπίθα άναψαν οι φουτουριστικές μοτοσυκλέτες των Ιαπωνικών τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών κινουμένων σχεδίων anime και manga*. Γνωστές με το γενικό όνομα “Japanimation”, στην Ιαπωνία και τα δύο είδη ψυχαγωγούν εδώ και καιρό τους ενήλικες θεατές, όντας ιδιαίτερα συνδεδεμένες με την καθημερινή ζωή: τώρα αυτή η φιλοσοφία, το στυλ, η μόδα και η αίσθηση είναι παγκόσμια, σύγχρονα και ευρέως διαδεδομένα φαινόμενα. Ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας στη διαμόρφωση της νέας ταυτότητας ήταν η επιθυμία για μία μοτοσυκλέτα που θα ξεπερνούσε τα παραδοσιακά όρια του κόσμου των δύο τροχών και θα απευθυνόταν σε ένα ευρύτερο κοινό. Η δημιουργική ομάδα των μηχανικών οι οποίοι την οραματίστηκαν, τη σχεδίασαν και τη συναρμολόγησαν ήταν ηλικίας από 20 έως 30+ ετών. Τους δόθηκε απόλυτη ελευθερία. Από αυτή την άποψη, η NM4 Vultus δηλώνει την απεριόριστη εμπιστοσύνη που επέδειξε η Honda θέλοντας να προσεγγίσει και να προσελκύσει ένα νέο είδος αναβατών. Αυτοί που θα την αγαπήσουν τη θέλουν εδώ και τώρα. Μπορεί να γνωρίζουν καλά τον εξαιρετικό κινητήρα και το πλαίσιο πάνω στο οποίο βασίζεται, αλλά εκείνο που πραγματικά θα τους γοητεύσει είναι η εμφάνιση και η αίσθηση που αποπνέει. Η NM4 Vultus είναι πλέον πραγματικότητα, και βρίσκεται εδώ.

O υπεύθυνος του Project NM4 Vultus, Keita Mikura αναφέρει σχετικά:

«Η Honda είναι μία μεγάλη εταιρία. Φτιάχνουμε μοτοσυκλέτες όλων των ειδών. Είναι θαυμάσιο το ότι μερικές φορές δημιουργούμε κάποια μοτοσυκλέτα απλά επειδή μπορούμε και θέλουμε, όχι επειδή ‘πρέπει’.

Η NM4 Vultus οφείλει την ύπαρξή της σε ένα πάθος που αναδύθηκε μέσα από την εταιρία. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό, όχι μόνο στο κόσμο των δύο τροχών, αλλά μοναδικό σε όλο τον κόσμο ένα μηχάνημα που να μιλά στην ψυχή όσο καμία άλλη.

Πρόθεσή μας ήταν να φτιάξουμε κάτι που δίνει στην κάθε στιγμή μία αίσθηση κινηματογραφική, και θέλουμε η κάθε βόλτα μαζί της να είναι – εγγυημένα – ένα σημαντικό γεγονός.»

Η σημερινή νεολαία με την εμπλοκή της στα κοινωνικά δίκτυα βιώνει ένα ψηφιακό τρόπο ζωής σε έναν κόσμο υψηλών ταχυτήτων. Και κάθε τι καινούργιο ‘έλκει’. Όπως ακριβώς η NM4 Vultus. Είναι avant-garde σε εμφάνιση αλλά, και - ίσως το σημαντικότερο - σε λεπτομέρειες που δημιουργούν μία μοναδική εμπειρία για τον αναβάτη. Το διαδραστικό ταμπλό – με χρώματα που αλλάζουν ανάλογα με τo οδηγικό πρόγραμμα (driving mode) – και η αναδιπλούμενη σέλα συνεπιβάτη που λειτουργεί σαν πλάτη για τον αναβάτη είναι απλά δύο παραδείγματα.

Υιοθετώντας τεχνολογία χαμηλών τριβών, ο δικύλινδρος κινητήρας των 745cc είναι κεκλιμένος προς τα εμπρός για εξοικονόμηση χώρου και χαμηλό κέντρο βάρους. Προσφέροντας πλούσια ισχύ και ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές για ομαλή επιτάχυνση σε συνδυασμό με εξαιρετική κατανάλωση, εφοδιάζεται στο στάνταρ εξοπλισμό του με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη - Dual Clutch Transmission (DCT), για δυνατότητα επιλογής μεταξύ αυτόματων αλλαγών μέσω D και S mode – αλλά και μηχανικών αλλαγών που θυμίζουν βιντεοπαιχνίδι μέσω του MT mode. Διαισθητικό και εύχρηστο, ενισχύει τη φουτουριστική γοητεία της NM4 Vultus και συμπληρώνει άριστα τις επιδόσεις του.

Ο ισχυρός κινητήρας συνδυάζεται με ένα άκαμπτο, ατσάλινο πλαίσιο, τηλεσκοπικό πιρούνι 43mm, μονό πίσω αμορτισέρ με Pro-Link, δισκόφρενα μεγάλης διαμέτρου, αλουμινένιους τροχούς 18 ιντσών μπροστά και 17 πίσω – με ένα πλατύ πίσω ελαστικό 200mm – για επίπεδα συμπεριφοράς, πληροφόρησης και ευστάθειας μοτοσυκλέτας street.

Είναι φαρδιά – 810mm μπροστά, 933mm με τους καθρέπτες – χαμηλωμένη και μακριά, με ύψος σέλας 650mm. Εμπνευσμένες από τα terabyte δεδομένων που έδωσαν σχήμα στη φαντασία των δημιουργών της, οι επιρροές manga και anime σε όλη την NM4 Vultus είναι εμφανείς στις σμιλεμένες γωνίες και τις εντυπωσιακές καμπύλες, παρατηρώντας την κυρίως από μπροστά: το φαρδύ και με γωνίες ‘πρόσωπό’ της δε θα περάσει ποτέ απαρατήρητο. Πίσω από αυτό, ο αναβάτης βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που θυμίζει cockpit, με το ψηφιακό ταμπλό πάντα σε πρώτη θέση.

Για το φωτισμό χρησιμοποιούνται λυχνίες LED με τα εμπρός φλας και τους καθρέπτες ενσωματωμένα στο σώμα της μοτοσυκλέτας, ενώ ο προβολέας πλαισιώνεται από μία μπλε γραμμή. Το μαύρο κυριαρχεί παντού, με προσεκτικά επιλεγμένες λεπτομέρειες από γυαλιστερό ανοξείδωτο ατσάλι εδώ κι εκεί – και διατίθεται μόνο μία απόχρωση: matt black.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε αναβάτης της NM4 Vultus θα αναρωτηθεί ‘σε ποια ταινία ΕΠΑΙΖΕ;’ Τόσο τολμηρή είναι. Και σαν μία μοτοσυκλέτα που έρχεται κατευθείαν από τη συναρπαστική Ιαπωνική κουλτούρα manga, ήταν καταδικασμένη να διαφέρει. Η εμφάνιση είναι τόσο εντυπωσιακή που προδίδει τις ατελείωτες ώρες αισθητικής εξέλιξης.

Άφθονοι αποθηκευτικοί χώροι είναι κρυμμένοι στο εμπρός σώμα της μοτοσυκλέτας. Το αριστερό ντουλαπάκι που κλειδώνει, ανοίγει με το κλειδί του κεντρικού διακόπτη και διαθέτει αποθηκευτικό χώρο 1L συν μία παροχή 12V DC για επαναφόρτιση των απαραίτητων συσκευών εν κινήσει. Ο δεξιός αποθηκευτικός χώρος των 3L ανοίγει πιέζοντας ένα τριγωνικό μπουτόν σε ειδική εσοχή. Προαιρετικά, πλαϊνές μπαγκαζιέρες αυξάνουν την ικανότητα μεταφοράς.

Για μεγαλύτερη απήχηση, το τμήμα της σέλας του συνεπιβάτη αναδιπλώνεται όταν δεν χρησιμοποιείται και κλειδώνει στην όρθια αυτή θέση, δημιουργώντας μία ασφαλή πλάτη για τον αναβάτη με στάση σώματος που παραπέμπει σε πιλότο μαχητικού αεροσκάφους. Η κλίση της ρυθμίζεται σε 3 θέσεις και μετατοπίζεται εμπρός / πίσω κατά 25mm σε τέσσερις ρυθμίσεις για μεγαλύτερη άνεση.

Το ψηφιακό καντράν αλλάζει «διάθεση» ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεγεί με έξυπνες χρωματικές αλλαγές από Neutral (λευκό) σε D (μπλε) S (ροζ), και στο απόλυτο ΜΤ (κόκκινο). Εναλλακτικά, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει μία απόχρωση από πέντε άλλες οικογένειες χρωμάτων – 25 ατομικές αποχρώσεις συνολικά – με την οποία θέλει να ζει σε καθημερινή βάση.

Όπως ορίζει η avant-garde φιλοσοφία της, η NM4 Vultus εφοδιάζεται στάνταρ με το μοναδικό κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT της Honda που είναι ειδικά ρυθμισμένο για ομαλή αίσθηση επιτάχυνσης.

Το DCT προσφέρει αξιόπιστες και χωρίς διακοπές αλλαγές ταχυτήτων και γρήγορα γίνεται δεύτερη φύση για τον αναβάτη. Χρησιμοποιεί δύο συμπλέκτες: έναν για την εκκίνηση και 1η, 3η και 5η σχέση. τον άλλον για 2η, 4η και 6η, με δύο ομόκεντρους πρωτεύοντες άξονες για κάθε συμπλέκτη με στόχο την εξοικονόμηση χώρου. Κάθε συμπλέκτης ελέγχεται ανεξάρτητα από το δικό του ηλεκτροϋδραυλικό κύκλωμα. Όταν γίνεται αλλαγή σχέσης, το σύστημα προεπιλέγει την ταχύτητα μέσω του συμπλέκτη που δεν χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή. Στη συνέχεια, ο ένας συμπλέκτης αποσυνδέεται ηλεκτρονικά, ενώ ταυτόχρονα εμπλέκεται ο άλλος.

Το αποτέλεσμα είναι μία αξιόπιστη, γρήγορη και χωρίς διακοπή αλλαγή σχέσης. Επιπλέον, καθώς οι δύο συμπλέκτες μεταφέρουν τη μετάδοση από τη μία σχέση στην επόμενη σχεδόν χωρίς διακοπή, ελαχιστοποιούνται οι όποιοι κραδασμοί και η βύθιση του εμπρός τμήματος, ώστε η αίσθηση αλλαγής να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη.

Με έξτρα πλεονεκτήματα όπως η αντοχή (καθώς τα γρανάζια δεν φθείρονται από τις όποιες απώλειες εμπλοκής σχέσης), το ότι δεν κινδυνεύει να σβήσει ο κινητήρας, η άνετη οδήγηση στην πόλη και η μειωμένη κόπωση για τον αναβάτη, η αποδοχή και δημοτικότητα του DCT επεκτείνονται ραγδαία.

Διατίθενται τρία προγράμματα λειτουργίας. Το MT mode παρέχει πλήρη μηχανικό έλεγχο, επιτρέποντας στον αναβάτη να αλλάζει σχέσεις με τα μπουτόν στο τιμόνι. Το automatic D mode είναι ιδανικό για την πόλη και τον αυτοκινητόδρομο και πετυχαίνει βέλτιστη οικονομία καυσίμου. Το automatic S mode είναι πιο σπορ και η ECU επιτρέπει στον κινητήρα να ανεβάζει λίγο υψηλότερες στροφές πριν την αλλαγή (ανέβασμα) της σχέσης για καλύτερες επιδόσεις. Επίσης, κατεβάζει ταχύτερα σχέσεις κατά την επιβράδυνση για αξιοποίηση του φρένου του κινητήρα.

Είτε σε D είτε σε S mode, το DCT προσφέρει άμεση μηχανική παρέμβαση εάν χρειαστεί – ο αναβάτης απλά επιλέγει την απαιτούμενη σχέση μέσω των σχετικών διακοπτών στο αριστερό γκριπ. Την κατάλληλη στιγμή το DCT επανέρχεται ομαλά σε automatic mode, ανάλογα με τη γωνία του γκαζιού, την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας και την επιλεγμένη σχέση.

Επιπλέον, σε D mode, το σύστημα DCT ανιχνεύει αλλαγές στις προθέσεις του αναβάτη, που συνηθίζονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα, από πολυσύχναστους δρόμους πόλης μέχρι ορεινές διαδρομές γεμάτες στροφές και προσαρμόζει το πρόγραμμα αλλαγής ταχυτήτων ανάλογα, για τη δημιουργία αυξημένης οδηγικής συμβατότητας. Τα κατεβάσματα μέσω “Kickdown” είναι φυσικά και ‘διαισθητικά’.

Ο συμπαγής, υγρόψυκτος, 8βάλβιδος, εν σειρά δικύλινδρος κινητήρας SOHC 745cc που κινεί την NM4 Vultus είναι μία χρηστική, αποδοτική και «καθαρή» μονάδα. Η σχεδίασή του διασφαλίζει ισχυρές επιδόσεις στις χαμηλές – μεσαίες στροφές: η σχετικά μακριά διαδρομή και οι ειδικά διαμορφωμένοι θάλαμοι καύσης συνδυάζονται με τον στρόφαλο υψηλής αδρανειακής μάζας για την παραγωγή πλούσιας ροπής από τις πολύ χαμηλές στροφές. Η μέγιστη ισχύς των 40.3kW (54,8ΗΡ) επιτυγχάνεται στις 6.250rpm, ενώ η ροπή των 68Nm στις 4.750rpm.

Επιλέχθηκε διάμετρος 77mm, διαδρομή 80mm και αναλογία συμπίεσης 10.7:1. Ο κινητήρας διαθέτει δύο αντικραδασμικούς άξονες, οι οποίοι εξουδετερώνουν τους κραδασμούς στις υψηλές στροφές. Έτσι δημιουργεί μία αίσθηση πολιτισμένης λειτουργίας, διατηρώντας όμως το χαρακτηριστικό ήχο που παράγει ο χρονισμός ανάφλεξης κατά 270°. Όπου είναι εφικτό, τα εξαρτήματα είναι φτιαγμένα για να εκτελούν πάνω από μία λειτουργία: ο στρόφαλος κινεί την αντλία νερού, ενώ ένας από τους αντικραδασμικούς άξονες κινεί την αντλία λαδιού.

Υπάρχει ένα μόνο σώμα πεταλούδας 36mm και το σύστημα ψεκασμού καυσίμου PGM-FI παρέχει τη βέλτιστη ποσότητα μίγματος καυσίμου/αέρα χάρη σε έναν αισθητήρα οξυγόνου στην εξαγωγή. Η κατανάλωση των 28,4km/l (WMTC mode) είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, και η αυτονομία υπερβαίνει τα 300km με ένα ρεζερβουάρ καυσίμου 11.6 L.

Ένας καταλύτης υψηλής απορρόφησης βρίσκεται κοντά στον κινητήρα – έτσι, ο καταλύτης φτάνει στη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας γρήγορα μετά από μία κρύα εκκίνηση, μειώνοντας περαιτέρω τις εκπομπές ρύπων.

Το ατσάλινο πλαίσιο τύπου διαμάντι της NM4 Vultus προσφέρει τα υψηλά επίπεδα ακαμψίας που απαιτούνται για μία ευέλικτη και άμεσης απόκρισης συμπεριφορά σε ποικίλες συνθήκες από τους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης μέχρι τον ανοιχτό δρόμο. Η γωνία κάστερ έχει επιλεγεί στις 33° με ίχνος 110mm, το μεταξόνιο είναι 1.645mm και η κατανομή βάρους εμπρός/πίσω 49/51. Το βάρος πλήρους υγρών είναι 245kg.

Το τηλεσκοπικό πιρούνι των 43mm προσφέρει διαδρομή 125mm. Το μονό πίσω αμορτισέρ παρέχει διαδρομή 100mm και εδράζεται μέσω μοχλικού Pro-Link για μαλακή αρχική απόκριση στις ανωμαλίες με χαμηλές ταχύτητες. Ένα ελαφρύ, αλουμινένιο ψαλίδι βελτιώνει την αντίδραση και τον έλεγχο της ανάρτησης.

Ο κυματοειδής σχεδιασμού εμπρός δίσκος των 320mm και η διπίστονη δαγκάνα ρυθμίζουν την ισχύ φρεναρίσματος σε συνδυασμό με πίσω κυματοειδή δίσκο 240mm και μονοπίστονη δαγκάνα. Το δικάναλο ABS αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών σε ολισθηρό ή βρεγμένο οδόστρωμα.

Μοναδικοί τροχοί 10 ακτίνων από χυτό αλουμίνιο μπροστά και πίσω – διαστάσεων 18 x 3.50-ιντσών και 17 x 6.25 ιντσών – έχουν μαύρο φινίρισμα και συνδυάζονται με ελαστικά 120/70 ZR18 και 200/50 ZR17.

Τα αξεσουάρ που διατίθενται για τη NM4 Vultus περιλαμβάνουν ψηλή ζελατίνα, θερμαινόμενα γκριπ, πλαϊνές μπαγκαζιέρες και συναγερμό.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος

Υγρόψυκτος, 4-χρονος, 8-βάλβιδος, SOHC, εν σειρά 2-κύλινδρος

Κυβισμός

745cc

Διάμετρος ´ Διαδρομή

77mm x 80mm

Αναλογία συμπίεσης

10.7 : 1

Μέγιστη Ισχύς

40.3kW @ 6,250rpm (95/1/EC)

Μέγιστη Ροπή

68Nm @ 4,750rpm (95/1/EC)

Χωρητικότητα Λαδιού

3,9 L

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

Ψεκασμός καυσίμου

Ηλεκτρονικός PGM-FI

Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ

11.6 litres

Κατανάλωση Καυσίμου

28.4km/l (WMTC mode- Δοκιμή σε D-Mode)

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Μίζα

Ηλεκτρική

Συσσωρευτής

12V/11.2AH

Ισχύς ACG

450W/5000rpm

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, υδραυλικός, διπλός

Κιβώτιο

6-τάχυτο Dual Clutch Transmission

Τελική Μετάδοση

Αλυσίδα

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος

Ατσάλινο τύπου διαμάντι

ΣΩΜΑ

Διαστάσεις (L´W´H)

2380mm x 933mm x 1170mm

Μεταξόνιο

1645mm

Γωνία Κάστερ

33°

Ίχνος

110mm

Ύψος Σέλας

650mm

Απόσταση από το έδαφος

130mm

Βάρος πλήρως υγρών

245kg

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Εμπρός

Τηλεσκοπικό πιρούνι 43mm, διαδρομή 125mm

Πίσω

Μονό αμορτισέρ, ψαλίδι με μοχλικό Pro-Link, διαδρομή 100mm

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Πολυακτινικός από χυτό αλουμίνιο

Πίσω

Πολυακτινικός από χυτό αλουμίνιο

Διάσταση Εμπρός Ζάντας

18M/C x MT3.50

Διάσταση Πίσω Ζάντας

17M/C x MT6.25

Εμπρός Ελαστικό

120/70 ZR18

Πίσω Ελαστικό

200/50 ZR17

ΦΡΕΝΑ

Τύπος Συστήματος ABS

2-κάναλο ABS

Εμπρός

Μονός κυματοειδής υδραυλικός δίσκος 320mm με διπίστονη δαγκάνα

Πίσω

Μονός κυματοειδής υδραυλικός δίσκος 240mm με μονοπίστονη δαγκάνα

ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Όργανα

Ψηφιακό ταχύμετρο, στροφόμετρο με ψηφιακή μπάρα, ρολόι, δείκτης καυσίμου με ψηφιακή μπάρα, δύο χιλιομετρικοί μετρητές, δείκτης σχέσης κιβωτίου, δείκτης εξωτερικής θερμοκρασίας και προειδοποιητική λυχνία θερμοκρασίας ψυκτικού.

Σύστημα προστασίας

HISS

Προβολέας

LED

Πίσω φως

LED

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!