Electric Dreams

Γιάννης Καλογερόπουλος
Electric Dreams
Με το νέο Golf GTE οι Γερμανοί ήρθαν να στοιχειώσουν τα όνειρά μας και να τα κάνουν… ηλεκτρικά.

Το Golf διευρύνει τη γκάμα των GT με μια έκδοση E. Μετά λοιπόν από το GTI με «I» injection και το μοντέλο βενζίνης, και GTD με «D» για το diesel ήρθε να προστεθεί μια έκδοση που ως κατάληξη στο πρόθεμα GT έχει το E, όπως λέμε ηλεκτρισμός.

Το νέο GTE συνδυάζει ηλεκτρική κίνηση με το δυναμισμό όλως των εκδόσεων GT. Συνδυάζει ένα κινητήρα εσωτερικής καύσης 1,4 λίτρων με άμεσο ψεκασμό βενζίνης με 150 ίππους και έναν ηλεκτρικό απόδοσης 102 ίππων, με τη συνδυαστική ισχύ του συστήματος να ανέρχεται στους 204 ίππους και τα 350 Nm ροπής.

Το Golf GTE επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 7,6 δλ. με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 217 χλμ./ώρα. Η αυτονομία του με αμιγώς ηλεκτρική κίνηση φθάνει τα 50 χιλιόμετρα, με τη μέγιστη συνδυαστική να υπολογίζεται στα 939 χιλιόμετρα. Η τυποποιημένη κατανάλωση περιορίζεται στο 1,5 λίτρο/100 χλμ. με την εκπομπή CO2 να είναι μόλις 35 γρ./χλμ.

Με το πάτημα του button με τα διακριτικά e-mode, το Golf GTE γίνεται αμιγώς ηλεκτρικό με μηδενική εκπομπή ρύπων. Σε αυτή την περίπτωση η τελική ταχύτητα φθάνει τα 130 χλμ./ώρα και η αυτονομία του τα 50 χιλιόμετρα. Η μπαταρία που χρησιμοποιεί είναι τεχνολογίας lithium-ion με χωρητικότητα 8 kWh και βάρος 120 κιλά, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό βάρος το GTE στα 1.524 κιλά. Η φόρτιση σε κάθε περίπτωση είτε γίνεται σε ειδικό σταθμό ή από την πρίζα του σπιτιού σας διαρκεί μόλις 2,5 ώρες. Για την μετάδοση φροντίζει ένα εξελιγμένο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DSG με έξι σχέσεις, το οποίο όμως σε αυτή την περίπτωση έχει τριπλό συμπλέκτη.

Σχεδιαστικά το GTE διαθέτει στοιχεία από το GTI, όπως ο εμπρός προφυλακτήρας που είναι ίδιος, με τη διαφορά όμως ότι όπου συναντούσαμε κόκκινο, όπως στα διακριτικά και σε διακοσμητικές λωρίδες, αυτά τώρα έχουν γίνει μπλε. Επιπλέον, στο στάνταρτ εξοπλισμό θα ανήκουν τα φωτιστικά σώματα LED με τη τεχνολογία αυτή να βρίσκει ευρύτερη χρήση στο μοντέλο.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στο εσωτερικό με το μπλε επίσης να κυριαρχεί, ενώ διαθέσιμες φυσικά όπως σε όλα τα μοντέλα αυτής της τεχνολογίας είναι οι πληροφορίες που αφορούν την κατάσταση των συστημάτων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!