Φουλάρι που γίνεται αερόσακος για ποδηλάτες (vid & pics)

Πέτρος Πιτσίνης
Φουλάρι που γίνεται αερόσακος για ποδηλάτες (vid & pics)
Παρακολουθήστε έναν ποδηλατικό αγώνα και θα διαπιστώσετε, ότι όλοι οι αθλητές φορούν απαραιτήτως κράνη.

Αντίθετα πολλοί ερασιτέχνες ποδηλάτες είτε τα θεωρούν περιττά είτε αναγνωρίζουν μεν τη χρησιμότητά τους, όμως αποφεύγουν να φορέσουν κράνος επειδή δεν τους αρέσει αισθητικά ή απλά τους χαλάει την…κόμμωση!

Δύο σουηδέζες σχεδιάστριες φαίνεται ότι βρήκαν τη λύση του προβλήματος, φτιάχνοντας ένα κράνος ποδηλασίας που είναι κατά βάση αόρατο. Για να ακριβολογούμε, μοιάζει με μοδάτο κασκόλ τυλιγμένο γύρω από τον λαιμό, το οποίο έχει ενσωματωμένο μέσα του έναν αερόσακο σε σχήμα κράνους. Πολυάριθμοι αισθητήρες καταγράφουν κάθε ασυνήθιστη κίνηση του κεφαλιού και εφόσον διαπιστώσουν, ότι επίκειται ατύχημα και πτώση του αναβάτη ενεργοποιούν σε χιλιοστά του δευτερολέπτου τον αερόσακο. Ο τελευταίος φουσκώνει γύρω από το κεφάλι και έτσι προστατεύει αποτελεσματικά, ανεξάρτητα αν πέφτει ο ποδηλάτης προς τα εμπρός, προς τα πίσω ή προς τα πλάγια. Χαρακτηριστικό είναι και το βίντεο με τα κρας τεστ κάτω από διαφορετικές συνθήκες, που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του «φουσκωτού κασκόλ».

Το καινοτόμο κράνος-αερόσακος ονομάζεται Hovding και οι δύο Σουηδέζες χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια μέχρι να ολοκληρώσουν την εξέλιξή του και τις δοκιμές του. Ουσιαστικά επρόκειτο για τη διπλωματική τους εργασία στο σουηδικό πανεπιστήμιο του Λουντ, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να δημιουργήσουν ένα κράνος για ποδηλάτες, που δεν θα ήταν ορατό.

Το Hovding απευθύνεται σε ένα κοινό, που δίνει έμφαση στο lifestyle, γιαυτό και προσφέρεται σε διάφορα χρώματα και σχέδια. Η διάθεσή του στην αγορά άρχισε πριν δύο χρόνια και οι τιμές του κυμαίνονται γύρω στα 499 ευρώ. Πολλά χρήματα, αλλά πρόκειται για μία επένδυση ζωής και μάλιστα με…στυλ!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!