Ας μιλήσουμε για ελληνικά αθλητικά startups

Ας μιλήσουμε για ελληνικά αθλητικά startups

bet365

Με αφορμή την παρουσία του σε μια εκδήλωση του South by Southwest, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την τύχη και την προοπτική που έχουν τα ελληνικά startups να βρουν επενδυτές και να εξελιχθούν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Ηθελα εδώ και καιρό να γράψω ένα σημείωμα σχετικά με τα ελληνικά αθλητικά startups, κυρίως επειδή μου συμβαίνει αυτή την εποχή να ανακαλύπτω όλο και περισσότερα, και επειδή αυτή είναι μια πολύ αισιόδοξη ελληνική ιστορία. Συγκρίνω όσα έχει τύχει να πέσουν στην αντίληψή μου με ξένες δουλειές, δηλαδή με ξένα startups που έτυχε να ανακαλύψω προτού πάρουν την επιχειρηματική/επενδυτική ώθηση για να μεγαλώσουν και να εξελιχθούν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις και καμαρώνω με τη διαπίστωση ότι είναι πολλά τα ελληνικά μυαλά που δεν έχουν απολύτως δηλητηριαστεί από τον πεσιμισμό της οικονομικής κρίσης και καταφέρνουν να σκέφτονται δημιουργικά, να πιστεύουν, να αισιοδοξούν, να επινοούν, και να κυνηγούν/προκαλούν την τύχη τους.

Αφορμή ή αιτία για αυτό το σημείωμα ήταν η παρουσία μου σε μια εκδήλωση του South by Southwest στην Αθήνα. Ναι, οι διοργανωτές μιας εκ των μεγαλυτέρων εκθέσεων startups στον πλανήτη, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Οστιν του Τέξας, ως μέρος του μουσικού και κινηματογραφικού φεστιβάλ, δηλαδή μιας σειράς χιλιάδων εκδηλώσεων που συμβαίνουν σε διάστημα περίπου 10 ημερών, βρήκαν νόημα να έρθουν στην Ελλάδα, στέλνοντας τρία σημαντικά στελέχη τους, προκειμένου να βρεθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (μεθαύριο) και να παροτρύνουν Ελληνες που έχουν μια καλή ιδέα να τολμήσουν να την εκθέσουν σε μια έκθεση παγκόσμιας απήχησης, η οποία γεννά ευκαιρίες.

Δεν θα έρχονταν ποτέ στα μέρη μας βεβαίως αν δεν τους έπειθε ένας Ελληνας, ο Αγγελος Αγγέλου, ένας επιχειρηματίας που λειτουργεί ως “επιταχυντής” των startups, δηλαδή είναι πάντοτε πρόθυμος να ακούσει ή να δει την επιχειρηματική ιδέα ενός Ελληνα που έχει ένα startup με προοπτικές και να τον βοηθήσει να βρει χρηματοδότηση. Στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών ο Αγγέλου έχει βοηθήσει δεκάδες – πλέον – ελληνικά startups να βρουν τον δρόμο μέχρι το Οστιν για να παρουσιάσουν την επιχειρηματική ιδέα τους στο South by Southwest. Με συμπαίκτες την Αμερικανική Πρεσβεία και το Hellenic Initiative, ο Αγγέλου καταφέρνει να βοηθά δεκάδες νέους Ελληνες επιχειρηματίες ετησίως να βρουν τον δρόμο προς το Οστιν, στο οποίο εκθέτουν την ιδέα τους στην αμερικανική, την ευρωπαϊκή, την παγκόσμια κοινωνία των επενδυτών. Το βρίσκω σπουδαίο αυτό που κάνει ο Αγγέλου, διότι σε αυτή την εκδήλωση είδα γύρω μου δεκάδες Ελληνες και Ελληνίδες που είτε μετρούν ήδη μια παρουσία στο South by Southwest είτε ετοιμάζονται για την πρώτη τους φορά, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Φυσικά δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Δεν είναι μεγάλες οι πιθανότητες να αρέσει η ιδέα σου στους διοργανωτές ή τον Ελληνα accelerator ώστε να βρουν νόημα για να σου δείξουν τον δρόμο μέχρι το Οστιν, την γη των ψηφιακών ευκαιριών για να βρεις επενδυτή για τα οράματά σου. Είναι όμως μια τύχη που προφανώς έχει νόημα να προκαλέσεις. Γι' αυτό και βρήκα νόημα να μοιραστώ μαζί σου τη σημερινή μου εμπειρία.

Σκοπεύω να παρουσιάσω τα ελληνικά αθλητικά startups που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου. Γι' αυτό και σας παροτρύνω να μου στείλετε οποιοδήποτε έχετε δει ή έχετε δημιουργήσει, ή και να το ποστάρετε στα σχόλια. Δεν είναι όμως αυτό το κύριο νόημα αυτού του σημειώματος, δεν υπηρετεί αυτό τον στόχο. Το κύριο νόημα που βρήκα για να μοιραστώ αυτές τις σκέψεις μαζί σας είναι ότι ακόμη και σήμερα, στην καμμένη Ελλάδα του 2016 υπάρχει τύχη, αρκεί να την προκαλείς. Και επειδή είστε πολύ οι πιτσιρικάδες που διαβάζετε αυτό το blog, όπως και το gazzetta γενικότερα, απευθύνομαι κυρίως σε εσάς: μη μασάτε, μη σπάτε, μην απογοητεύεστε από τα “όχι”. Συνεχίστε να το κυνηγάτε και να προκαλείτε την τύχη σας. Μην αφήνετε την δική μας μιζέρια και την απογοήτευση, όλων όσων είμαστε μεγαλύτεροι από εσάς, να σας δηλητηριάζει το μυαλό και την ψυχή. Ξεφύγετε!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.