Πως να διαχειριστείς δυο κορυφές, όταν ζεις στον κάμπο;

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Πως να διαχειριστείς δυο κορυφές, όταν ζεις στον κάμπο;

bet365

Αντετοκούνμπο ή Τσιτσιπάς; Στεφανίδη ή Σάκκαρη; Σπανούλης ή Διαμαντίδης; Γκάλης ή Γιαννάκης; Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός; Κρουασάν ή μπουγάτσα; Τα άνευ λόγου διλήμματα συνεχίζονται...

Το σπορ στο οποίο διαπρέπουμε, η δημιουργία δίπολων και ψευτοδιλημμάτων δυστυχώς δεν αναδεικνύει πρωταθλητές αλλιώς θα ήμασταν πολυνίκες δυνάστες! Αφού λύσαμε όλα τα άλλα θέματά μας, τα βραβεία του ΠΣΑΤ, των αθλητικών συντακτών δηλαδή, ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναμετρηθούν στο μυαλό μας δυο κορυφαίοι Έλληνες αθλητές εντελώς διαφορετικών σπορ βεβαίως βεβαίως, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Lucky them μένουν και οι δυο εκτός της χώρας μας, του ομφαλού της Γης και μάλλον έχουν κόψει και τον ομφάλιο λώρο.

Προφανώς κανείς δε θα θυμάται σε λίγο καιρό, ποιος ήταν ο Έλληνας αθλητής της χρονιάς για το 2019 σύμφωνα με τις ψήφους των αθλητικών συντακτών, γιατί εδώ που τα λέμε δεν κρύβεται κάποια ιδιαίτερη δόξα πίσω από αυτές τις βραβεύσεις. Στο κάτω κάτω τι ψήφισαν οι άνθρωποι; Τις επιδόσεις μιας χρονιάς ψήφισαν. Μιας χρονιάς που ο Giannis έκανε το αδιανόητο, να ανακηρυχθεί MVP στο ΝΒΑ με διαστημικές εμφανίσεις και νοοτροπία leader ενός οργανισμού εκατομμυρίων δολλαρίων, ενώ την ίδια χρονιά ο Στεφ από την ανυπόληπτη τενιστικά χώρα μας πήρε τους πρώτους του επαγγελματικούς τίτλους και τους ATP Finals στο ραντεβού των κορυφαίων στο Λονδίνο μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας (να είναι καλά η Peugeot που μας φιλοξένησε σε αυτό που έμελλε να είναι η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού τένις).

Όταν η καθημερινότητα σου ως φίλαθλο κοινό κι ακόμα περισσότερο ως αθλητικός συντάκτης είναι οι ημεδαπές κόντρες και κοντρίτσες, η ΕΠΟ και η ΚΕΔ, ο Βασιλακόπουλος και η ΕΟΚ, τα δικαστήρια και οι αθλητικοί δικαστές, τα εξώδικα και τα ρεπορτάζ για τις πολυϊδιοκτησίες, τα πενιχρά τηλεοπτικά δικαιώματα, οι ανταλλαγές καταγγελιών στη Euroleague, οι νομικοί εκπρόσωποι και οι αρχιδιαιτητές, οι Δίκες της Δευτέρας και οι τηλεδιαιτητές της Κυριακής, οι μυστικές συναντήσεις και οι επιστολές διαμαρτυρίας, οι 7-8 οπαδικές και μη αθλητικές εφημερίδες και τα 25 αθλητικά ραδιόφωνα στη χώρα που πρέπει να «εκφραστούν» οι ακροατές, που να θυμάται κανείς πως είναι να έχεις δυο αθληταράδες στο Top παγκόσμιο επίπεδο; Θα προσπαθήσεις να τους χαμηλώσεις ως ελληνική αθλητική καθημερινότητα, για να τους φέρεις στο ύψος σου! Ευτυχώς αδύνατον πια, ξέφυγαν από το βεληνεκές των ελληνικών ραντάρ.

Μικρή παρένθεση. Στη φίλαθλη Ελλάδα (αν υπάρχει τέτοια) μπερδεύουμε δυο αρκετά διαφορετικές έννοιες. Το «καλύτερος» και το «αγαπημένος». Παράδειγμα εγώ και η προτίμησή μου στον Φάνη Χριστοδούλου. Ο αγαπημένος μου ever από τη Χρυσή γενιά που μας έμαθε μπάσκετ αλλά θα ήμουν ανόητος να ισχυριστώ ότι είναι καλύτερος του Γκάλη, μάλλον θα μου έριχνε μια φάπα κι ο Μπέμπης. Για άλλους αγαπημένη ομάδα ever ο μπασκετικός Ολυμπιακός προφανώς λόγω οπαδικού συναισθήματος αλλά όχι και η καλύτερη, αφού μπροστά του βρίσκεται ο μπασκετικός Παναθηναϊκός. Κι αυτό με ευρωπαϊκά κριτήρια και παράσημα έτσι; Αγαπημένος παίκτης ο Λεμπρόν ή ο Κόμπε αλλά από το θρόνο του ο Τζόρνταν γελά!

Πρόσφατα ρωτήθηκε ο Σκότι Πίπεν για τα κατορθώματα του Λούκα Ντόντσιτς και την αναλογική του σύγκριση με τον MJ κι ο φλεγματικός Ινδιάνος απάντησε στην αμετροεπή ερώτηση, αν ο Σλοβένος μάγος είναι ή θα γίνει καλύτερος του Τζόρνταν με εκνευριστική απλότητα: «Έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα;» Όπως αντιλαμβάνεστε στον αθλητισμό, μιας από τις πλέον αξιοκρατικές εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, υπάρχει μέτρο σύγκρισης, οι τίτλοι.

Για κάποιους λοιπόν ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε αυτό που δεν κατέκτησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μέσα στο 2019: Τίτλους. Στη δεύτερη επαγγελματική του χρονιά, σε ένα ατομικό άθλημα με μηδενική ελληνική διάκριση στο παρελθόν, όπου δεν ξεγλίστρησε από κορυφαίες συναντήσεις με ευνοϊκές κληρώσεις αλλά αναμετρώμενος με τους καλύτερους. Για κάποιους άλλους το παλληκαράκι από τον Φιλαθλητικό εξελίχτηκε σε έναν από τους κορυφαίους star στην κατεξοχήν επαγγελματική λίγκα που συνθλίβει stars για πλάκα. Ε και; Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Τα ελληνικά social media και οι μηδενιστές του facebook είναι πολύ small για να κρίνουν τέτοια μεγέθη.

Την προηγούμενη χρονιά τον Giannis είχε «νικήσει» ο τεράστιος Λευτέρης Πετρούνιας, τα σχεδόν 160 εκατοστά τελειότητας! Κι επειδή τη βλέπω τη βλακεία να έρχεται, ετοιμαστείτε για το επόμενο μεγάλο ελληνικό άχρηστο debate: ποιος πρέπει να είναι σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ξέρω κι εγώ; Ας είναι όλοι οι κορυφαίοι μας παρόντες κι ας στρίψουν νόμισμα. Μόνο και μόνο που θα βρίσκονται στους Ολυμπιακούς με το εθνόσημο πρέπει να είναι τιμή τους. Και δική μας!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.