Αλλάζουν σελίδα

Πέτρος Πιτσίνης
Αλλάζουν σελίδα
Κάθε διεθνής έκθεση αυτοκινήτου έχει τη δική της σημασία, αν και χρειάζεται κάποιος χρόνος, μέχρι να την αξιολογήσεις σωστά.

Για την 64η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι θα αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς, καθώς κατέγραψε με απόλυτη σαφήνεια τη μορφή και τις προδιαγραφές των μελλοντικών αυτοκινήτων μας. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε ορισμένα σημεία, τα οποία σηματοδοτούν τις μελλοντικές εξελίξεις και θα τα βρούμε τα επόμενα χρόνια στο..δρόμο μας.

1. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζουν ταξιαρχίες ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, συνεχίζουν όμως να επενδύουν σε μοντέρνους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου με προδιαγραφές που απειλούν ευθέως τα υβριδικά αυτοκίνητα. Οι εταιρείες διαπιστώνουν ότι μπορούν να εξελίξουν ακόμη μικρότερους κινητήρες εσωτερικής καύσης, που πετυχαίνουν υψηλότατες αποδόσεις σε συνδυασμό με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και ελάχιστους ρύπους. Το αποτέλεσμα είναι ελκυστικότατο, γιατί οι απαιτούμενες επενδύσεις είναι ένα κλάσμα από αυτές που χρειάζονται για υβριδικά μοντέλα ανάλογων προδιαγραφών. Στη Φρανκφούρτη εντυπωσίασε στον συγκεκριμένο τομέα η Ford, που ανακοίνωσε το λανσάρισμα του Focus με ένα τρικύλινδρο μοτέρ χιλίων κυβικών εκατοστών και ισχύ 100 ή 120 ίππους. Θα είναι εξαιρετικά οικονομικό, θα εκπέμπει ελάχιστους ρύπους και βέβαια θα ευνοείται στην Ελλάδα από το ισχύον φορολογικό καθεστώς. Ελάχιστες εταιρείες -με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Toyota- μένουν πλέον έξω από τον χορό των μικρών και υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων, όμως σύντομα θα ακολουθήσουν και αυτές.

2. Αν δεν είστε καλά εκπαιδευμένοι σε ό,τι έχει σχέση με υπολογιστές, διαδίκτυο, παγκόσμιους ιστούς, κλπ. έφτασε η ώρα να το κάνετε, γιατί αλλιώς θα δυσκολευτείτε να οδηγήσετε το μελλοντικό Ι.Χ. σας. Η μαγική λέξη ονομάζεται connectivity, στα ελληνικά "συνδεσιμότητα" και υποδηλώνει, ότι τα αυτοκίνητα θα επικοινωνούν πλέον με τους κατόχους τους, αλλά και μεταξύ τους, θα ενημερώνουν για τα πάντα σαν ηλεκτρονικός Χρυσός Οδηγός και στην ανάγκη θα εκτελούν και χρέη γραμματέως. Οι οθόνες αφής έχουν την τιμητική τους, οι εντολές θα μπορούν να δίνονται μέσω iPad και κινητού τηλεφώνου, ενώ θα ελέγχουμε τα πάντα από την άλλη άκρη της υδρογείου. Πολλοί κατασκευαστές παρουσίασαν τέτοιου είδους συστήματα σε μοντέλα παραγωγής τους, όπως για παράδειγμα η Volvo, ενώ την επόμενη πενταετία θα δούμε να εξοπλίζονται με τις συγκεκριμένες τεχνολογίες ακόμη και μικρομεσαία αυτοκίνητα για όλον τον κόσμο.

3. Σε καμία άλλη έκθεση αυτοκινήτου δεν είδα έναν τόσο μεγάλο αριθμό πειραματικών μοντέλων όσο στη Φρανκφούρτη. Το εντυπωσιακότερο στοιχείο ήταν ότι τα περισσότερα δεν προορίζονται για..πέταμα, αλλά θα μετεξελιχθούν σε μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν αργότερα στους δρόμους. Οι μεν εταιρείες εξοικονομούν έτσι εκατομμύρια -γιατί τόσο κοστολογείται ένα αξιοπρεπές concept car- το δε κοινό έχει μπροστά του ένα εντυπωσιακό όχημα με...περιεχόμενο και προοπτική, οπότε κεντρίζεται το ενδιαφέρον του.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!