Γεννημένος... επιθετικός!

Γεννημένος... επιθετικός!

bet365

Όταν ήταν μικρός όλοι ήθελαν να τον δουν να ακολουθεί το δρόμο του πατέρα του. Εκείνος, όμως, είχε διαφορετική άποψη: «Εγώ είμαι επιθετικός». Ο Φαλκάο, όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr, αποδεικνύει γιατί από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια!

«Μερικές φορές θυμάμαι το αγόρι που ονειρευόταν να παίξει ποδόσφαιρο με τους καλύτερους του κόσμου. Τώρα το ζω, όμως ακόμα νιώθω σαν το παιδί που κυνηγάει το όνειρό του». Από τις προπονήσεις του πατέρα του στο ερασιτεχνικό επίπεδο της Κολομβίας και από τα τσικό της Ρίβερ Πλέιτ ετοιμάζεται για την κορυφή του κόσμου. Κι όμως, ο Φαλκάο παραμένει το παιδί που θέλει να πηγαίνει στην εκκλησία και τη στιγμή που έχει όλες τις ομάδες στα πόδια του, ονειρεύεται να κλείσει την καριέρα του στην άσημη Millonarios! Το gazzetta.gr εξιστορεί την πορεία του 25χρονου επιθετικού!

Στα… πόδια του μπαμπά!

Εκεί όπου η Καραϊβική συναντά τα βουνά, σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Κολομβίας, ξεκίνησε η ζωή του Ρανταμέλ Φαλκάο Γκαρσία Ζαράτε. Μια ζωή που από την πρώτη της μέρα, στις 10 Φεβρουαρίου του 1986, ήταν συνυφασμένη και συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο. Όπως και το όνομά του. Ρανταμέλ είναι και το όνομα του πατέρα του, ενώ το Φαλκάο προστέθηκε προς τιμήν του μεγάλου Βραζιλιάνου αμυντικού, τον οποίο θαύμαζε ο πρεσβύτερος Γκαρσία. Για τον μικρό της οικογένειας δεν υπήρχε άλλος δρόμο. Ακολουθούσε τον πατέρα του στις προπονήσεις, μεγάλωσε μέσα στο ποδόσφαιρο και διαχώριζε τη θέση του μόνο όταν του έλεγαν να παίξει στο κέντρο ή στην άμυνα. «Εγώ θα γίνω επιθετικός», έλεγε και ξανάλεγε.

«Από πολύ νεαρή ηλικία ονειρευόμουν να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και προετοίμαζα τον εαυτό μου, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά για να γίνω καλός παίκτης», δηλώνει τώρα, ενώ στις αναφορές του υπάρχει πάντα η σχέση του με τον πατέρα του, ο οποίος είναι και μάνατζέρ του. «Είναι ιδιαίτερα κριτικός ως προς την απόδοσή μου στο ποδόσφαιρο, όμως χάρη σε εκείνον κληρονόμησα πολύ υγιή νοοτροπία που με βοήθησε να μεγαλώσω επαγγελματικά. Υιοθέτησα στοιχεία που έβλεπα στον πατέρα μου και με στιγμάτισαν για το μέλλον».

Το… μέλλον του χτύπησε την πόρτα μόλις σε ηλικία 11 ετών. Ο Άγιαξ κατάφερε να τον εντοπίσει και του πρότεινε να ενταχθεί στο μεγάλο σχολείο του Άμστερνταμ. Η οικογένειά του ήταν εκείνη που έκλεισε την πόρτα, κρίνοντας πως ο Ρανταμέλ ήταν πολύ μικρός για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι… Το επόμενο ταξίδι θα φαντάζει μικρότερο. Όχι μόνο χιλιομετρικά, αλλά από όλες τις απόψεις. Αφού ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα του αθλητικού σχολείου του, την «Fair Play», εντάχθηκε στις ακαδημίες της Millonarios, μιας εκ των μεγαλύτερων ομάδων της Κολομβίας. Μόνο που δεν πρόλαβε να παίξει σε επίσημο παιχνίδι. Η δεύτερη πρόταση θα είχε πιο ελκυστικό πακέτο, το οποίο αυτή τη φορά δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν οι γονείς του.

Argentinean dream!

Είχε δεν είχε κλείσει τα 15 του χρόνια, όταν η Ρίβερ Πλέιτ κατέθεσε την προσφορά της. Η μητέρα του και οι δύο αδελφές του, τον ακολούθησαν στην Αργεντινή, ενώ εκείνος ακολουθούσε το όνειρό του. Σε ένα μικρό διαμέρισμα του Μπουένος Άιρες θα ξεκινούσε την πορεία του προς την εκπλήρωση των φιλοδοξιών του. Πέρασε σχεδόν τέσσερα χρόνια, χτίζοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που θα του επέτρεπαν να ακολουθήσει μια πετυχημένη καριέρα. Οι εντατικές προπονήσεις στις ακαδημίες της Ρίβερ δεν τον εμπόδισαν να καλλιεργεί και το πνεύμα του, αφού πήρε την πρωτοβουλία και σπούδασε δημοσιογραφία!

«Ακολούθησα μερικά εξάμηνα, όμως όταν ξεκίνησε η επαγγελματική μου καριέρα έπρεπε να τα παρατήσω. Αν έχω την ευκαιρία, θα ολοκληρώσω τις σπουδές μου μετά το τέλος της καριέρας μου», δηλώνει τώρα, ωστόσο το τέλος φαίνεται πως θα αργήσει πολύ. Η αρχή του, αντιθέτως, δεν άργησε και τόσο. Το ντεμπούτο του στο επαγγελματικό πρωτάθλημα θα ερχόταν στις 2 Οκτωβρίου του 2005 και θα σήμανε το ξεκίνημα μιας τρελής κούρσας.

«Πριν το ματς ήρθε ο προπονητής μου και με ρώτησε αν μπορώ να παίξω για 20 λεπτά. Του απάντησα θετικά και το επόμενο που θυμάμαι είναι πως θα έπαιζα βασικός», εξιστορεί όταν γυρνάει το χρόνο πίσω. «Ήταν το ματς της ζωής μου, πάντα το ονειρευόμουν και ευχαριστώ το Θεό για ό,τι έγινε». Τι έγινε; Ο Φαλκάο σκόραρε δύο φορές και την επόμενη μέρα ήταν, ήδη, σταρ! «Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την Δευτέρα. Το τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπάει. Όπως δεν θα ξεχάσω και το παιχνίδι. Ορκίζομαι πως τη στιγμή που σκόραρα δεν μπορούσα καν να θυμηθώ ποιο ήταν το σκορ!». Θα πετύχαινε εφτά γκολ σε εφτά παιχνίδια και ένα καινούργιο φαινόμενο θα γεννιόταν. Σαν το φαινόμενο που ο ίδιος θαυμάζει…

Το ίνδαλμα και η πτώση…

«Ο Ρονάλντο ήταν πάντα η αναφορά μου μεγαλώνοντας. Παρακολουθούσα όλα τα παιχνίδια του όταν ήταν στην Ίντερ και στην Μπαρτσελόνα. Όταν ήταν στα καλά του, ήταν εκπληκτικός παίκτης, τα έκανε όλα να μοιάζουν τόσο εύκολα. Προσπάθησα να τον αντιγράψω όσο περισσότερο μπορούσα». Δυστυχώς τα κοινά γνωρίσματα δεν έμειναν εντός γηπέδου. Λίγους μήνες μετά το πετυχημένο του ντεμπούτο, ο Ρανταμέλ Φαλκάο θα υποστεί ρήξη συνδέσμων στο γόνατό του και θα ακολουθήσει στην προετοιμασία ολική ρήξη του πρόσθιου χιαστού.

Χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να γυρίσει απολύτως έτοιμος. Μικροτραυματισμού, κυρίως μυϊκοί, καθυστερούσαν την επιστροφή του, με αποτέλεσμα να καταλήξει… αλλαγή των τελευταίων λεπτών στα περισσότερα παιχνίδια. Το φθινόπωρο του 2007 είχε φτάσει η στιγμή για τον γνωστό επιθετικό. Άφησε πίσω του τα τρία γκολ σε 25 συμμετοχές των περιόδων που προσπαθούσε να επανέλθει και ξεκίνησε με χατ-τρικ! Κάθε χρόνο θα εμφανιζόταν και καλύτερος, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες που υπήρχαν για εκείνον. Το επόμενο βήμα έμοιαζε βέβαιο… Πριν φύγει, όμως, από την Αργεντινή, ήθελε να φροντίσει για εκείνους που τόσα χρόνια εξασφάλιζαν τη ζωή του και την καριέρα του.

Το συμβόλαιό του με τη Ρίβελ Πλέιτ ολοκληρωνόταν το καλοκαίρι του 2009 και μετά από μια γεμάτη χρονιά στην Αργεντινή, οι ομάδες είχαν ήδη στήσει χορό γύρω του. Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και Αγγλία έριζαν για την απόκτησή του και ο Φαλκάο λειτούργησε διαφορετικά από τα διεθνή στάνταρ. Ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ομάδα της Αργεντινής!! Ο λόγος; «Ήθελα η ομάδα μου να αποζημιωθεί από την πώλησή μου, να μην μείνουν με άδεια χέρια όταν θα έφευγα. Είναι δύσκολο για μένα να σκεφτώ όλα εκείνα που αφήνω πίσω μου. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τι είναι για μένα η Ρίβερ», θα πει στον αποχαιρετισμό του, που δεν σημαίνει και το αντίο.

«Θα φορέσω ξανά τη φανέλα της Ρίβερ, γιατί άφησα ανεκπλήρωτα όνειρα. Σας δίνω το λόγο μου».

Meet Europe!

Η προσφορά του προς τη Ρίβερ Πλέιτ ήταν κοντά στα 4 εκ. ευρώ και η Πορτογαλία ο επόμενος προορισμός του. «Είχα την ευλογία να έρθω σε ένα μέρος σαν αυτό», θα δηλώσει και θα ξεκινήσει ακόμα μια τρελή κούρσα. Όχι μόνο προς την κορυφή της Πορτογαλίας, αλλά και την κατάκτηση της Ευρώπης. Ο Φαλκάο θα προσαρμοστεί εύκολα και γρήγορα στο νέο του λιμάνι. Η πορτογαλική γλώσσα έχει κοινά στοιχεία με την ισπανική και ο Ρανταμέλ είχε φροντίσει να κάνει και μαθήματα αγγλικών όσο βρισκόταν στην Αργεντινή. Πάντα, όπως έχει πει, προετοίμαζε τον εαυτό του για να γίνει πετυχημένος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Στο ντεμπούτο του με την Πόρτο θα σκοράρει, ενώ θα κλείσει την πρώτη του σεζόν με 25 γκολ σε 28 ματς στο πορτογαλικό πρωτάθλημα και τέσσερα στο Champions League. Η τιμή του είχε ήδη πολλαπλασιαστεί, με την Άρσεναλ, τη Βαλένθια, τη Μίλαν και την Τότεναμ να σκέφτονται να καταθέσουν πρόταση για την απόκτησή του. Η ιταλική ομάδα θα πληρούσε τις προϋποθέσεις του Κολομβιανού στράικερ, όπως είχε πει σε συνέντευξή του σε ανύποπτο χρόνο. «Οι επιλογές μου θα ήταν η Ρεάλ, η Μίλαν και η Άρσεναλ» και προφανώς θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει. Το θέμα είναι αν οι δύο από τις τρεις ομάδες που ανέφερε έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να τον αγοράσουν!

Μετά το χατ-τρικ που σκόραρε στο ματς με την Σπαρτάκ Μόσχας η τιμή του εκτινάχθηκε ακόμα περισσότερο. Και αν συνυπολογίσουμε τα χθεσινά τέσσερα γκολ, τότε είναι δεδομένο πως η Πόρτο μπορεί να πάρει δέκα φορές τα λεφτά που έδωσε! Έχει, άλλωστε, φτάσει τα 14 γκολ σε 21 ματς στην Πορτογαλία και τα 16 σε 14 ματς στην Ευρώπη. Και οι φιλοδοξίες του συνεχίζονται… Όταν έφυγε από την Αργεντινή είχε απωθημένο να σκοράρει με ψαλιδάκι. Κι αφού το έκανε στην Πόρτο, τώρα προετοιμάζεται για «απευθείας εκτέλεση φάουλ. Το δουλεύω και είναι πρόκληση για μένα».

Το παιδί του Θεού!

Προκλήσεις βλέπει και βρίσκει μόνο μέσα στο γήπεδο. Η διαδρομή που ακολουθεί έξω από αυτό είναι άκρως θρησκευτική, όντας φανατικός Χριστιανός της Ευαγγελικής εκκλησίας και ηγέτης των οργανώσεων «Locos Por Jesus» και «Campeones para Cristo». «Πιστεύω στον Ιησού Χριστό ως σωτήρα μου και προσπαθώ να ακολουθήσω τον τρόπο που έζησε στη γη. Αποτελεί την πηγή έμπνευσής μου όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στην προσωπική μου ζωή».

Και ποιο ς καλύτερος τρόπος να το αποδείξει, απ’ το γεγονός ότι παντρεύτηκε μια κοπέλα που γνώρισε στην εκκλησία! Η 23χρονη Λορελέι Νταχιάνα Ταρόνε είναι γυναίκα του από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν παντρεύτηκαν στην επαρχία του Misiones, στο μέρος όπου γνωρίστηκαν. «Τον γνώρισα στην εκκλησία που επισκεπτόταν και στην αρχή ξεκίνησε ως μια ειλικρινή φιλία. Μετά γίναμε ζευγάρι κι έπειτα από τρία χρόνια αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μαζί τη ζωή μας. Είμαστε πολύ νέοι για να κάνουμε οικογένεια. Ο Θεός ξέρει πότε θα αποφασίσει να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας».

Ο Θεός ήταν μαζί του χθες. Πίστευε και μη ερεύνα!!

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα