Ιστορική συμμαχία Google και Fiat – Chrysler

Ιστορική συμμαχία Google και Fiat – Chrysler
Η φημολογούμενη συνεργασία του γίγαντα της πληροφορικής με την FCA για την ανάπτυξη αυτόνομα κινούμενων οχημάτων επισημοποιήθηκε.

Ο αγώνας δρόμου του διευθύνοντος συμβούλου της FCA (Fiat Chrysler Automobiles) Σέρτζιο Μαρκιόνε για μια μεγάλη συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη αυτόνομα κινούμενων οχημάτων έφτασε στο τέλος του. Ο κολοσσός της πληροφορικής Google, συμφώνησε να συνεχίσει από κοινού με την Fiat – Chrysler το ήδη προχωρημένο πρόγραμμά της, έτσι ώστε γρήγορα και οι δύο εταιρείες να έχουν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Η Google έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 1.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα δοκιμών σε αυτόνομα κινούμενα Lexus και μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης δικής της κατασκευής, με μόλις ένα ατύχημα –για το οποίο ευθυνόταν όχημά της.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μαρκιόνε στην εφημερίδα USA Today «Η Google και οι υπόλοιπες εταιρείες πληροφορικής δεν είναι εχθροί μας. Αυτές είναι που θα μας βοηθήσουν να περάσουμε στην επόμενη φάση της βιομηχανίας αυτοκινήτων».

Ο Μαρκιόνε έχει κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένος με αυτή τη συμφωνία. Αφ’ ενός, η εταιρεία του θα έχει πρόσβαση σε ένα από τα πλέον εξελιγμένα και δοκιμασμένα στην πράξη λογισμικά αυτόνομης κίνησης οχημάτων και προφανώς στους χάρτες υψηλής ανάλυσης των πόλεων και των δρόμων όλου του κόσμου, που αναπτύσσει η Google μέσω του street view και είναι απόλυτα απαραίτητοι για κάθε αντίστοιχη προσπάθεια. Παράλληλα, μόνο με την ανακοίνωση της συνεργασίας ή μετοχή της FCA κέρδισε 3% και φυσικά το μέλλον της εταιρείας φαντάζει πλέον ευοίωνο.

Η Google από την πλευρά της έχει πλέον έναν μεγάλο κατασκευαστή να την υποστηρίζει στο καθαρά μηχανολογικό σκέλος, αλλά και να κατασκευάσει, όταν έρθει η ώρα, οχήματα με το δικό της σήμα ή ένα κοινό. Αυτό όμως δεν είναι της στιγμής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών, η πρώτη φάση της συνεργασίας τους περιλαμβάνει την κυκλοφορία 100 πολυμορφικών Chrysler Pacifica ειδικά διαμορφωμένων ώστε να κινούνται αυτόνομα, για την περαιτέρω ανάπτυξη του απαραίτητου λογισμικού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της FCA Σέρτζιο Μαρκιόνε υποστήριζε εδώ και χρόνια ότι η μετάβαση των παραδοσιακών κατασκευαστών αυτοκινήτων στη νέα εποχή δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατά μονάς και γι’ αυτό ήταν ένθερμος υπέρμαχος των συνεργασιών. Πρόσφατα είχε πιέσει για συνεργασία με την GM η οποία όμως δεν προχώρησε και λογικά, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές ήταν μάλλον αρνητικοί στο ενδεχόμενο συμμαχίας τους με την FCA, έστρεψε το ενδιαφέρον του στις αναδυόμενες –όσον αφορά στο χώρο του αυτοκινήτου- μεγάλες δυνάμεις της πληροφορικής. Εδώ, προφανώς, το έδαφος ήταν πιο γόνιμο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!