«Η Ειδομένη είναι η ντροπή της Ευρώπης»

«Η Ειδομένη είναι η ντροπή της Ευρώπης»

«Η Ειδομένη είναι η ντροπή της Ευρώπης»

Οι εικόνες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ αποδεικνύουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις Ευρώπες, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ως το  μέρος που ντροπιάζει την Ευρώπη χαρακτηρίζουν την Ειδομένη οι δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας "Bild", Γιούλιαν Ράιχελτ και Αντρέας Τέλεν, κάνοντας ένα οδοιπορικό στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ όπου έχουν παγιδευτεί χιλιάδες πρόσφυγες.

«Η Ειδομένη έχει μετατραπεί σε προσωρινό κέντρο προσφύγων, τα παιδιά αρρωσταίνουν, πολλά από αυτά έχουν επίμονο βήχα την ώρα που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για ψωμί περπατώντας στο λασπωμένο έδαφος», γράφει το σχετικό δημοσίευμα.

Το αφιέρωμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Γερμανίας εστιάζει στην καθημερινότητα των παιδιών: «Οι πρόσφυγες που μετακινούνται μέσα από τη γη του πουθενά στα σύνορα της Ευρώπης έχουν γίνει πολιτικοί παρίες. Ποιος θα τους βοηθήσει; Οι πολιτικοί που τους επισκέπτονται;».

Φωτογραφία που τράβηξε δημοσιογράφος της Bild

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό το σχετικό ρεπορτάζ απεικονίζει την θλιβερή πραγματικότητα των προσφύγων στην Ειδομένη.  

«Ανάμεσά στους πρόσφυγες υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά. Τα βράδια που είναι ήσυχα, στα κέντρα των προσφύγων μπορεί κανείς να ακούσει τον βήχα των παιδιών. Τις ημέρες που είναι βροχερές, ο βήχας τους είναι όλο και πιο έντονος και επίμονος. Τα παιδιά κοιμούνται σε σκηνές, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν βάση κι όταν βρέχει, γεμίζουν λασπόνερα. Τα ρούχα τους είναι υγρά. Κάθε πρωί μπορεί κανείς να δει τους πατεράδες των παιδιών αυτών να στέκονται στην ουρά και να κρατούν στην αγκαλιά τους τα άρρωστα χλωμά παιδιά τους για να τα εξετάσουν οι λίγοι γιατροί που βρίσκονται εκεί», γράφει η εφημερίδα.  

Φωτογραφία που τράβηξε δημοσιογράφος της Bild

«Η Ευρώπη έχει γίνει πολιτικά τοξική γι' αυτά τα παιδιά», σχολιάζει η "Bild" και προσθέτει: «Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι δεν υπάρχει μία Ευρώπη αλλά τουλάχιστον τρεις».
 
Για τη γερμανική εφημερίδα: 
1. Η μία είναι η παραδεισένια Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει Γερμανία, Αυστρία και τις σκανδιναβικές χώρες

2.Υπάρχει η γενναιόδωρη αλλά φτωχή και από πλευράς υποδομών ανίκανη Ευρώπη. Στο σημείο αυτό η εφημερίδα "Bild" αναφέρει τη χώρα μας επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει εργασία στα δικά της παιδιά, πόσο μάλλον στα νέα αυτά παιδιά.  

3. Υπάρχει η ψυχρή και απωθητική Ευρώπη που υψώνει φράχτες αφού όμως τους έχει κατεδαφίσει με το θάρρος και τα δισεκατομμύρια της Δύσης πριν από 25 χρόνια. Αυτή είναι η Ανατολική Ευρώπη. 

Πηγή: protothema.gr

 

Best of internet