Τόσο μικρό, μα τόσο ακριβό (video)

Γιώργος Βαρίνος
Τόσο μικρό, μα τόσο ακριβό (video)
Αυτό το βρετανικό minicar της δεκαετίας του ’60 είναι πιο σπάνιο ακόμα και από μια LaFerrari, καθώς μόλις 40 υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Σε μια εποχή που η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ευρώπη διψούσε για αυτόνομη μετακίνηση, πολύ μικρά και πολύ φτηνά αυτοκίνητα παράγονταν σε όλες τις χώρες με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες μετακίνησης του πληθυσμού. Ένα από αυτά, το βρετανικό Peel P50, βγήκε από τη γραμμή παραγωγής το 1962 και παρήχθη έως το 1965.

Με μια μόνο θέση και χώρο για μια τσάντα, διέθετε μονοκύλινδρο δίχρονο κινητήρα DKW 50 κ.εκ. και κιβώτιο ταχυτήτων 3 σχέσεων. Είχε μια αξιοπρεπή τελική ταχύτητα περίπου 60 χιλιομέτρων ανά ώρα και ταυτόχρονα απαράδεκτη οδική συμπεριφορά λόγω των μόλις τριών τροχών –με τον πίσω κατευθυντήριο και κινητήριο. Με μήκος μόλις 1.34 μέτρα, καταγράφηκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως το μικρότερο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ και έκτοτε δεν έχασε ποτέ τον τίτλο αυτό. Ανάλογα πολύ χαμηλό ήταν και το βάρος, στα 56 κιλά, και έτσι, καθώς το P50 διαθέτει μια χειρολαβή στο πίσω μέρος του που αντικαθιστά την έλλειψη… όπισθεν, χάρη σε αυτήν μετατρέπεται εύκολα και σε κυλιόμενη βαλίτσα.

Παρότι την εποχή της κανονικής παραγωγής του το P50 ήταν το φτηνότερο αυτοκίνητο στη Βρετανία, φτηνότερο και από πολλά σκούτερ, σήμερα η τιμή των 40 περίπου που απομένουν στον κόσμο ακολουθεί μια εκθετική πορεία. Το τελευταίο που πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2013, στις ΗΠΑ, κόστισε στο νέο ιδιοκτήτη του 120.000$. Ένα ακόμα, βγαίνει σε δημοπρασία το Μάρτιο, πάλι στην Αμερική, όπου αναμένεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία αγοράς. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια παρουσίαση του P50 με πολύ χιούμορ, από τον πάντα απολαυστικό Τζέρεμι Κλάρκσον στο πάλαι ποτέ Top Gear.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!